balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Írógörcs. Volt egyszer egy szamizdat

2002. december 20. - BDK
íróság - írógörcs - könyv, irodalom, művek. hangoskönyv mint műfaj. bdk manzárd napló a teraszon. virtuális télikert
szamizdat manzárd bdk napló

Az írógörcs az íróság bizonyítéka

(2002. dec. 20.) Valószínűleg minden valamire való író érezte már: soha többet nem fog tudni írni. Akad, akinél ez csak a görcstől való félelemként jelentkezik, és rövid idő elteltével újra érzi a korábbi késztetést, leül, minden nagyobb erőfeszítés nélkül munkához lát. Akad, aki erőlteti a dolgot: akkor is dolgozni próbál, ha nincs belső indíttatása – és vagy sikerül áttörnie a gátlásokat, vagy nem. Az utóbbi esetben a gátlás valódi görccsé válhat, és nehéz kideríteni, „fiziológiai” vagy „pszichoszomatikus” okai vannak-e. Aki ugyanis egyszer-kétszer kudarcot vallott az ágyban, a következő alkalmakkor már valószínűleg a kudarcélménytől való félelme miatt válik képtelenné. Ugyanígy, aki írói szándékában nem jut el a sikerig, annak kialakul az alkotói impotenciája, fogalmazásképtelensége – ezek után már nehéz megállapítani, valóban egyszer s mindenkorra kiírta-e magát, avagy csupán az átmeneti írásképtelenség kudarcélménye okozott nála írógörcsöt.


Tartósan én szerencsére még soha nem jutottam mélypontra. Ezt alighanem annak köszönhetem, hogy sokfélét írok. Ha elhagy a költészet múzsája, novellákkal, regénnyel kezdek foglalkozni. Ha befuccsolok a prózával, színpadi kísérletekbe kezdek. Amikor egyáltalán nem megy a szépírás, átnyergelek a publicisztikára. Ha semmi sem megy, még mindig ott műfordítás. Totális csőd esetén: a levél és a napló. Aztán ezekbe novellisztikus elemek lopóznak, máskor lírai megfogalmazásokra ragadtatom magam vagy közéleti állásfoglalásra kényszerülök. Ilyenkor heveny hiányérzet fog: viszketni kezd a tenyerem, hogy írjak, és máris fejest ugrom valami kisepikába, versbe, esszébe.

Az évek folyamán ez a gátlásoldó technikám rutinná, mondhatni megszokássá vált, és az egyes fázisok egymásra fedődtek: még ki sem alakult a prózagörcsöm, de már szonettek verslábait igazgatom; még meg sem csömörlöttem a lírától, de már egy cikk gondolatmenete foglalkoztat; még megy mindenféle munka, de máris levelek és naplójegyzetek tucatjait írom, néha olyan elszántan, mintha életem főművén dolgoznék itt a télikert-manzárdon.

Az írógörcs számomra ellentétes értelmet kapott: azt az életformát jelenti, amelyben minden nap eleget kell tennem a kreativitás lerázhatatlan kényszerének.

(Milyen érdekes, hogy éppen öt éve foglalkoztatott ez a kérdés, és most akkor kerül újraközlésre, amikor mintha lassan túllennék első valódinak látszó alkotói válságomon - 2007.) - Egyes alkotóknál írói mivoltuk egyetlen bizonyítéka az állandó írógörcs

Repríz. Az eredetit lásd: 2002. december télikert
-- egyben összehasonlítási lehetőség: változatlanul vagy szerkesztve benne van-e ez a részlet az időszakot felölelő naplókönyvemben.

Volt egyszer egy szamizdat hangoskönyv

Ilyen műfaj egyelőre nincs, de mivel nincs, ki kell találni. Szamizdat hangzó anyagot én már készítettem 88-89 táján MAGÁN/HANGZÓ néven. Kazettákon terjesztett "rádióműsor volt", benne helyszíni felvételek az akkor még ritkaságnak számító magyar rendezvényekről, megzenésített versek, interjúk, még dramatizált novella is... Mivel folyóirat indítására nem volt mód, ezzel próbálkoztam. Írtam róla a TERASZ.HU portálon. Nem volt egy szellemi energiatakarékosság: rengeteg meló és 3-4 példányban terjesztett magnókazetta.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr83270269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása