balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Vissza a kezdetekhez

2007. január 27. - BDK
Az elmúlt másfél évtizedben a magyar pártpolitika exportcikké vált - és a határon túli magyar közösségek vevők voltak erre az áruféleségre.

A Kárpátalján nemrégiben megtartott magyar-ukrán csúcstalálkozó jó alkalom volt arra, hogy a magyar fél kifejthesse új nemzetstratégiájának alapelveit. Újra hallhattuk-olvashattuk, hogy a szimbolikus politizálás helyett fejlesztésorientált, differenciált és hosszú távú kapcsolatrendszer kiépítésére van szükség, hogy a Románia EU-tagságával előállt új helyzetben a Vajdaság és Kárpátalja a jövőben kiemelt figyelmet és támogatást kap. Megtudhattuk, a magyar kormány új nemzetpolitikájának az is egyik alapelve, hogy nem nyúl bele a kisebbségek belső politikai ügyeibe, sőt, ez nem mostantól lesz így, hanem, mint Gyurcsány Ferenc kormányfő kifejtette,  „folytatni szeretnénk a be nem avatkozás politikáját.”

Nos, bármit tagadunk vagy ismerünk el abból, ami eddig volt – beavatkozás, befolyás, ráhatás, érdekeltté tétel – azt nem kellene folytatni. Ugyanis az elmúlt másfél évtized másról sem  szólt, mint arról, hogy a magyar pártpolitika exportcikké vált és a határon túli magyar közösségek vevők voltak erre az áruféleségre, a Kárpátalján pártszerűen működő két nagy szervezet például pontosan leképezte a magyarországi mintát, és ez súlyos, feloldhatatlannak látszó megosztottságot eredményezett a lakosság körében. Ennek a következménye, hogy ma nincsen képviselőnk az országos ukrán törvényhozásban, hogy szervezeteink nem tényleges érdekvédelemmel, hanem belharcokkal foglalkoznak, s hogy a magyar közösség tagjai vagy maguk is végsőkig elkötelezett pártharcosokká váltak, vagy elfordultak nemcsak az effajta politikától, hanem a vele összeszövődött „magyar ügy” egészétől is.

A pártpolitika az elmúlt időszakban kisajátította és saját érdekeinek rendelte alá a támogatási rendszert, saját befolyásának megerősítésére játszotta ki a határon túli magyarság szellemi erőit. Hihető-e, hogy ezután másként lesz? Valóban várhatunk-e lényegi változást akkor, amikor a struktúra ugyan átalakul, de szereplői ugyanazok maradnak?

Bízhatunk-e például a szakmai szempontok érvényesülésében addig, amíg ezeket a szempontokat a határon túlról az elmúlt tízegynéhány évben pozícióba került és kinevelődött politikai és közéleti figurák tematizálják és közvetítik?

Félek, a határon túli magyarság ügyét ugyanúgy sikerült hosszú évtizedekre kisiklatni, mint a magyar futballét. A belső érdekek olyan zárt köre alakult ki, amelyből egyszerűen nincs kilépés.

Ezért a balsejtelmem az, hogy amit a határon túliakban méltó partnerre találó magyarországi politika rontott el ennyire, azt ebben a hitelét vesztett állapotában most nem fogja tudni rendbe hozni. A morális ziláltság és a végzetes megosztottság, a baloldal identitászavara és naponta megmutatkozó böszmesége (jó szó ez, bizony!), a jobboldal hatalomvágya, revolverező, destruktív és a szélsőségekkel kacérkodó magatartása, no meg a gazdasági kényszerpálya még az egyébként átgondolt és hasznos elképzeléseket is meghiúsíthatja.

Egyetlen megoldás lenne, ha a politika teljesen kivonulna a probléma feletti felügyeletből, és utat engedne a politikamentes spontán civil szerveződéseknek – bel- és külhonban egyaránt. Akkor talán lenne esély arra, hogy újabb 16 év elteltével legalább a nullpontra visszaérkezzünk.

__________
Megjelent: Új Szó (Pozsony), 2007. január. 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr8731380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

am 2007.01.27. 17:16:30

Ahogy látom, a két nagy párt a külhoni magyaroktól szeretne
megértést, "szeretetet" kapni. Ezért nagyon igyekeznek a
szájízük szerint, nekik megfelelően beszélni.

KOI 2008.01.25. 15:50:10

Teljesen egyetértek a cikk megállapításaival. De el kellene azon is gondolkodnunk, hogy a kétpólusu rendszer leképeződésében nekünk határon túliaknak milyen felelősségünk van. Reményt csak az adhat, ha észrevesszük, hogy az úton-haladáshoz a "csordának" nem a két ökröt kell követnie.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása