balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Az első Föld-típusú exobolygó

2007. április 26. - BDK
Napok óta várom, hogy az első sajtóhírek után tudományos szintű beszámolók is megjelenjenek a szenzációs felfedezésről. Sajnos azonban még a National Geographic cikke sem elégített ki egy bizonyos szempontból. A hirek.csillagaszat.hu honlapján olvasható összefoglalóban aztán végre megtaláltam azt, amit kerestem.

A hiradások többsége ugyanis - szerintem - megtévesztő. A cikkekben szereplő "felfedezték", "megtalálták", "bukkantak rá" kifejezések ugyan helytállóak, de a lényeget mégis elfedik. Ha azt olvassuk, hogy "a kutatócsapat a European Southern Observatory Chilében működő, 3,6 méteres űrteleszkópjának segítségével fedezte fel a bolygót", vagy azt, hogy a csillagászok "a chilei Európai Déli Obszervatórium (...) távcsövét használva bukkant a planétára" - akkor bizony arra gondolunk, hogy a derék tudósok belenéztek a távcsőbe és egyszercsak megpillantották a bolgyót. Ezt a téves képzetünket tovább erősíthetik az illusztrációk, amelyekhez gyakorta "elfelejtik" odaírni, hogy nem valódi fotók, hanem komputergrafikák, szimulációk vagy a művészi fantázia szülöttei. Holott, ha utánamegyünk az eredeti képnek, világossá válik, hogy csupán "Artist's impression"-ról van szó.

  

A szomorú igazság ugyanis az, hogy exobolygókat az óriási távolságok és az objektum viszonylag kis mérete miatt, még soha nem sikerült saját fénye alapján vizuális úton megfigyelni, azaz meglátni. Erről a csillagászat.hu egy múlt havi cikkében így ír:
Habár már több mint 200 bolygót ismerünk más csillagok körül, mindeddig egyetlen egyről sem sikerült közvetlenül sugárzást rögzíteni. Akár csillaguk mozgásának, akár fényességének változásai vezetnek el egy számunkra láthatatlan exobolygó felfedezéséhez, ismereteink minden esetben közvetettek, így a bolygók felszíni körülményeit, légkörét csak modellszámításokból ismerhetjük.
(Ez a cikk arról számol be, hogy a Spitzer infravörös tartományban működő űrteleszkóp először tette lehetővé két távoli planéta légköri összetételének megvizsgálását spektroszkópiai módszerrel. Amikor a planéta elhalad napja előtt, a csillag fényességében bekövetkező csökkenést detektálni lehet - tehát még ez a "vizuális" módszer is csak közvetett: a csillag, és nem a bolygó fényét vizsgáljuk).

Az exobolygók létezéséről számos egyéb közvetett módon szerezhetünk tudomást, ezekből az adatokból számíthatók ki a fontosabb paraméterek, és innen lehet következtetni a bolygó felszínén uralkodó körülményekre. A mostani felfedezés lényege, hogy először találtak olyan bolygót, amely a kiszámított - és nem megfigyelt! - paraméterek szerint szilárd felszínnel rendelkezik (míg a korábbiak sűrű gázgömbök), és hőmérséklete, valamint felszíni gravitációja akár azt is lehetővé teszi, hogy víz legyen a felszínén. DE EZ CSUPÁN FELTÉTELEZÉS, hiszen még azt sem tudni, egyáltalán van-e atmoszférája a Gliese 581c nevű objektumnak.

És hogy miként fedezték fel? Úgy, mint a legtöbb exobolygót. A központi csillag színképeltolódásaiból. A színképeltolódás a radiálsebesség változására utal, mértékéből kiszámítható, milyen tömegű a háborgást okozó objektum, a változás periódusa megadja a keringési időt, ezekből kiszámítható a bolygónak a csillagtól való távolsága, ebből pedig - ismerve a csillag sugárzásának az intenzitását - a láthatatlan kísérő felszínén uralkodó hőmérséklet.

Hogy a felfedezés alapja nem vizuális megfigyelés, hanem ez a közvetett módszer volt, erről a lapok mélyen hallgatnak, egyedül a hirek.csillahaszat.hu összefoglalójában olvashatni az egyértelmű közlést:
A csillagászcsoport az exobolygókutatás eddigi legeredményesebb eljárását, a központi csillag radiálissebesség-változásának mérésén alapuló módszert használta a 3,6 méteres távcsőre szerelt HARPS (High Accuracy Radial Velocity for Planetary Searcher) spektrográffal. Ez a műszer 1 m/s (3,6 km/h) pontosságú sebességmérésre képes, a Gliese 581c esetében 2-3 m/s nagyságú változásokat mértek vele, ami mindössze egy siető ember sebességének felel meg! Ilyen kicsiny változások kimutatására a legtöbb ma használatos színképelemző eszköz a jelhez adódó zaj miatt nem alkalmas. A HARPS képességeit jól érzékelteti, hogy az eddig ismert 13 darab, 20 földtömegnél kisebb exobolygó közül 11-et ezzel fedeztek fel. A módszerrel meghatározhatók az egyébként láthatatlan kísérő pályájának főbb paraméterei (leginkább a keringési ideje és a csillagtól való távolsága), illetve alsó határ adható a tömegére is.
Tekintsük tehát a felfedezést annak, ami, és nem annak, amivé az újságírók és olvasók fantáziája tupírozza.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr6463687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.04.26. 12:26:02

a hirek.csillagaszat.hu a legszakmaibb a temaban termeszetesen, en felteteleztem, hogy az olvasoim tisztaban vannak a technikaval, de legalabb a forrasoknak utanaolvasnak.

De azert is fogalmaztam igy (tavcsovet hasznalva...), mert ad 1) roviden ki akartam fejteni, hogy europai tudomanyos teljesitmeny, ad 2) nem akartam a technologia reszleteibe belemenni, akit az erdekel olvassa el a forrasokat.

egyebkent nem igaz, hogy kozvetlenul nem eszleltek: news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/566067.stm

szegek 2007.04.26. 13:02:37

Néhány apróság, semmi meglepetés. Saját fényét a Naprendszer bolygóinak se látjuk, hála az égnek. A fentnevezett objektumnak van atmoszférája. Az érdekes benne az (esetleges) szilárd felszín.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.04.26. 13:58:56

Köszönöm a kiegészítéseket.

Gaius Baltar: nem blogodra, hanem az Index és a National Geographic cikkére utaltam, ezekből idéztem a "távcsövet használva" és az "űrteleszkóp segítségével" kifejezéseket.

Közvetlen észlelés: ha jól értem, ebben a cikkben is csak arról van szó, hogy a csillag és bolygója közös spektrumából számítógépes módszerrel kiválasztották a kísérő feltételezett fényét. Ez persze már lehet sugárzás észleléseként értelmezni, de nem nevezném vizuális megfigyelésnek.

szegek: a "saját fény" pontosítás helytálló köszönöm, ez esetben természetesen a visszavert fényt értettem sajátukon.

atmoszféra: erről nem olvastam bizonyítékot. ha nem fedési exobolygó, akkor hogyan következtettek atmoszféra meglétére?

Még egyszer köszönöm a szakmai figyelmet és kiegészítéseket.

Gyömbér 2007.04.26. 15:32:24

lehetnek a bolygon idegen
lények?

nagya 2007.04.26. 15:37:31

A szinkepeltolodas ezek szerint fluktual, gondolom, ahogy a bolygo a napja korul bolyong... Kicsit azert erdekelne, hogy mekkora az ilyen mereseknek a hibaja. Messze van, kicsi a jel, akarmikor elrepulhet a tavcso meg a nap kozott egy madar, felho, a Millenium Falcon...

szegek 2007.04.26. 16:33:39

Ha összegasonlítjuk a Föld-típusú bolygók atmoszférájának összetételét az óriásbolygókéval, adódnak különbségek. Esetleg a kimutatott kémiai összetétel előbbi típusra utal. A mérés biz elég strapás, gondolom, nem egy-két észlelés alapján tették közzé az eredményt. Esetleg több év ...

Ja 2007.04.26. 16:35:45

Nagya, szerintem akkora, hogy akár még 'idegen lényekre' is következtetni lehet belőle. :)

nagya 2007.04.26. 16:58:58

Remelem, idegenek azok a lenyek, amelyik ott elnek, mar ha elnek. Mert ha elnek, es nem idegenek, akkor bajban vagyunk.

Ja 2007.04.26. 19:55:05

Még az is lehet, hogy Pirézek.

Ja 2007.04.26. 20:04:52

Annyira nem lehetnek 'idegenek', hisz az ősrobbanáskor egésszen közel lehettünk egymáshoz.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.04.26. 20:37:12

Hogy pirézek lakják, az bizony könnyen lehet, át is kellene a bolygót keresztelni Gliese Pirezia névre.

am 2007.04.27. 22:08:24

Mi, szegény bolygó pirézek, akik eddig bolygótlanok voltunk,
végre(!) hazára, azaz bolygóra leltünk. Hurrá 3X.

zgalant 2007.04.28. 21:32:28

a (tudományos) újságírók olykor valóban több mint pongyolán dolgoznak... és persze van olyan is, amikor ők sem értik, amit írnak:-)

neutrinoo 2007.07.03. 13:59:51

Elnézést!

Volt már olyan exobolygó amelyikről készítettek fényalapú felvételt,bár az teljesen világos,hogy ez egy gázóriás lehetett csak.

hu.wikipedia.org/wiki/Exobolyg%C3%B3

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.03. 16:59:06

tudtommal ilyen felvétel még nem készült, bár nem tudom, pontosan mi értendő "fényalapú felvételen", a linkre pedig sajnos nem jön be oldal.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása