balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Csoóri bohócot csinált magából

2007. május 27. - BDK
Bevallom, amikor a cikk megjelent, nem olvastam el Csoóri Sándor Márciusi Chartáját. Elég volt átfutnom az aláírók listáját. Ajjaj, ha Eperjes és Fábry, akkor biztosan sületlenség, még ha az a Csoóri jegyzi is, akit 1990-ben még felettébb tiszteltem, s aki aztán azzal, hogy 1991-ben elvállalta a Magyarok Világszövetsége elnöki posztját, le is rombolta nimbuszát. Nos, mostanáig nem olvastam szellemi alulteljesítésének csúcsművét, de most Debreczeni József A rendszerváltás vesztese című elemzését megismerve megtettem.


Nagy szomorúság számomra, hogy költőként nem a költőnek, hanem a politológusnak kell teljes mértékben igazat adnom, s egyetértenem azzal, hogy "Csoóri Sándor sajnos nemcsak mostani, de néhai önmagából is bohócot csinál." Nevetni mégsem lehet rajta, inkább csak szánni szerencsétlenkedéseiért.

 
A témában legutóbb: Csoóri hóna alatt
 
pr cikk megjelenés

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr2487991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

istvami 2007.05.28. 21:16:45

Ne szerencsetlenkedj, BDK-politologus, ne csinalj bohocot magadbol...
Szellemi torpe vagy Csoorihoz kepest.

wu2 2007.05.29. 00:12:42

Hiába, no, ki van adva szadesz körökben, hogy most Csoórit kell szapulni. Ha BDK meg akar élni, akkor be kell állnia a sorba.

pityu 2007.05.29. 08:36:19

Lehet, sőt valószínű, hogy Csoóri jobb költő, mint BDK, de politikai gondolkodásban ő a törpe BDK-hoz képest.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.29. 09:40:29

istvámi, már majdnem hiányolni kezdtem menetrendszerű kellemetlenkedéseidet. úgy tűnik, nem vagy képes egy neked tetsző wevoldalt találni magadnak, ha folyton ide esz a fene.

wu2 - szóljál már Kókának, mert egyelőre nem kaptam semmit ezért a posztért.

Senki 2007.05.29. 15:05:39

Van a Debreceni szövegében azért más is, Csoóri gyalázásán kívül. Például az, hogy az aláírók azok senkik, mert Fideszesek.Hát ide jutottunk ebben a nagy REFORM-ban és demokráciában! Kedves BDK! Talán emlékezetébe tud vésni olyan időszakokat a történelemből, amikor a szellemi megsemmisítés után mi következik!Ennél kirekesztőbb, történelemhamisítóbb, embertgyalázóbbésw bátran merem mondani "politikai rasszista", "politikai antiszemita" szöveget még sohasem olvastam. Debreczenijózsi pedig nem más mint GY.F. apologetája, nem túl bonyolult ügy ez!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.29. 15:24:25

Kedves Senki, én inkább Csoóri szövegéről gondolom ugyanezt, és Debreczeni szövegét látom józan elemzésnek. Ami az aláírólat illeti, néhány név szereplését eléggé sajnálatosnak gondolom, de a többség ugyanaz, mint akik mindig minden hasonlót aláírnak. Súlya pedig a nagy nevek ellenére sincs a dolognak, mert a szövegnek semmi köze a valósághoz, egy megkeseredett lúzer utolsó próbálkozása, hogy felhívja magára a figyelmet.

Senki 2007.05.29. 15:54:10

Na ugye! "Megkeseredett lúzer utolsó próbálkozása"- ez az amiről beszélek... Csoóri Sándor az aktuálpolitika oltárán beáldozva. Azért az mégiscsak elgondolkoztató,hogy majdnem három teljes oldal a Szabad Népben, egy senkire...Mire ez a nagy idegeskedés??? Ha nincs nagy súlya a dolognak akkor mire ez a nagy "józan elemzés"? tartom az álláspontomat: Debreczeni cikke súlyosan kirekesztő, vagyis rasszista, szöveg. És persze ez csak a kezdet, vagy inkább a folytatás. Ma az un. szellemi, értelmiségi emberek egymás kivégzésével vannak elfoglalva.Tartom azt a véleményemet is:Debreczei József "küldetése", minden GY.F. érdekeitől eltérő gondolat üldözése és megsemmisítése.A szent demokrácia, szólásszabadság, nemzeti liberalizmus stb. "nevében". Megjegyzem Debreczeni szerint politikai jobboldal sincs, na de akkor ki ellen harcol? Fasiszta lenne mind másképp gondolkodó? Én ezt gyomorforgatónak tartom, és a legsötétebb náci-sztálinista propagandaidőkre emlékeztet. Kedves Balla úr! Én sokkal de sokkal jobban FÉLEK ezektől, mint Csoóri Sándortól és aláíróitól. Nem fog meggyőzni az ellenkezőjéről ezernyi Debreczeni cikk sem és ön sem. (P.S. Aki 23 millió románnal fenyeget és szemkilövéssel büntet, talán szintén megérdemelne egy "józan elemzést"- na de ki írja meg?)

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.29. 16:05:20

Kedves Senki, miből veszi, hogy bárki is meg akarná Önt győzni? Nem én kopogtattam be Önhöz, hanem Ön jött ide a szerintem ostoba véleményével. Felőlem maradjon egészséggel a tévhiteinél!

Senki 2007.05.29. 16:21:28

Hát így van ez... Nincs érv akkor megteszi a sértegetés is...
Vigyázzon magára, én is ezt teszem.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.29. 16:43:35

Ugyan hol volt itt itt sértegetés? Az sértés, hogy szerintem ostobaság Debreczeni szövegét rasszistának nevezni? Szíve joga ilyesmit gondolnia, de ne várja már el tőlem, hogy ilyen szamárságok ellen érveket keressek.

Aczél Acsády spicli 2007.05.29. 20:13:02

Ugyammá, haggyátok má! Gyurcsány is spicliskedett az állambiztonságnak. Mint én Londaonban a NATO ellen. És ma közpénzből osztom az észt a köztévén. Már 17 éve. Spicli- ország: D209-es III/II- es KGB- ügynök, spicliskedő KISZ Gyurcsány... ÁVÓ-s Horn elvtárs. Na nesze nektek baloldali értelmiség. Kommunista spiclihálózat és bábjaik.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.29. 21:28:29

biztosan ezért választják őket folyton újra.

wu2 2007.05.29. 21:34:35

Debreczeni egy senki. Gyurcsány-bérenc firkász, megélhetési publicista.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.30. 09:02:00

Ez a te véleményed. Mások szerint az egyik legfelkészültebb politikai szakíró. Írásai és megszólalásai alapján szerintem is az. Hogy a jobboldalnak bassza a csőrét, hogy egy jobboldali érzemű ember, egy MDF alapító tag ír ilyeneket és elemzi józan érveléssel a jobboldal válságát, az más kérdés. Tőle nehezebben viselik el, mint Lengyeltől vagy Kéritől.

Már megint senki 2007.05.31. 10:53:40

"elemzi józan érveléssel a jobboldal válságát" Ember! szerinted a jobboldal van válságban???

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.03. 18:55:11

szerintem súlyos válságban van. de persze a baloldal is hasonlóban leledzik. a politika egésze van válságban, csak az a kérdés, melyik oldal kezeli ezt valamelyest normálisan ezt a helyzetet és melyik nyakán ül egy személyi kultuszát élvező nárcisztikus és cezaromániás vezér, akivel esély sincs a válság elhárítására. sietve hozzáteszem, hogy a másik oldal vezére sem a szűzi ártatlanság emblematikus alakja. itt két rossz közül kellene a jobbikat választani, amely választásra szerencsére nem vagyok rékényszerülve, ellenben szánalmasnak találom, hogy egy öreg költő, aki már soha nem lehet Illyés utódja, ilyen ostoba szöveggel ennyire rosszul ítéli meg a helyzetet és ennyire álássa magát annál az oldalnál, amely korábban sokra becsülte.

tulipán 2007.06.07. 09:37:45

Kedves Balla D. Károly!

Komolyan mondom: nem hiszek a szememnek... Egy kárpátaljai magyar költő Gyurcsány Ferenc oldalán áll - Csoóri Sándorral szemben??? Debreczeni József szavával élve: "Hihetetlen."

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.07. 09:43:41

kedves tulipán, nagy hiba azt hinni, hogy a határon túli magyarok kivétel nélkül egy követ fújnak a mai magyar jobboldalla. nemcsak Erdélyben és Felvidéken, hanem még kárpátalján is vannak liberális gondolkodású és baloldali érzelmű emberek, köztük értelmiségiek és írók is. bizony vannak, akik nem veszik be az orbáni maszlagot, amelynek egyik igen szerencsétlen felöklendezése a Csoóri-levél.

tehát: csak nyugodtan higgyen a szemének!

tatarbj · www.ideat.freeblog.hu 2007.06.07. 11:27:04

azt hiszem ezt szabad szó nélkül hagyni. nem "nem szabad" - szabad! olyan ez mint a könyv, miről nincs kritikus/recenzens aki írna. ezt kéne, akkor nem figyelnének ennyire csoórira.

mellesleg, ami hétfőn volt a frei dossziéban, na az a valóság, ténylegesen kéne érteni frei tamás "ötletét", hogy egy új kerekasztalt nyissunk, valaminyen szinten (!) ő megterített, csak a két veszekedő félnek kéne leülni hozzá. vagy pedig elmenni és teretnyitni azoknak, akik nem az acsarkodásukról híresek. szó se róla inkább ellenszavazások vannak jó pár éve a politikai tetszés-nyilvánítások idején. nincs más egypártrendszer, miért akarja ezt megtenni a jobboldal? a 2006-os választási ígéreteik fabatkát se érnek/értek, hasonlatosan az mszpéhez. de hát nem valaki mellett, hanem valaki(k) ellen szavaztunk, ha szavaztunk. érdemes azért belegondolni, hogy miért ilyen alacsony a részvételi ráta. nézzük meg a franciákat. ők bizony élnek választási jogaikkal. de ameddig győzikével táplálják a 2.5 milliós nézettségicsúcsokat, addig nem is lesz itt más a helyzet - újfent kiemelem: ez nem a médiák veresége, ők kereskedelemből élnek, mondhatni: ez a dolguk, hogy győzikéket hintsenek el az embernek. valamint egy xxi. század c. műsort elpakoljanak embertelen időre (értsd: amikor már csak véletlen, hogy valaki ébren van és megnézi.)

nem érdemes csoórira figyelni már, nagy költő volt a maga nemében, a maga idejében, mondjuk úgy: szerencsére már leálldozott ez. talán ha ez nem történt volna meg, most mindenki lelkesen gondolkodna az igazán. de megtörtént, mintahogy 2006-ban is a választás. jobb oldal drága, ezt el kéne fogadni. majd 2010-ben lehet revansot venni, vagy megpróbálni. addig viszont építő jobb oldalnak kéne lenni, mintahogy ezt dávid ibolya próbálja, nem kevés buktával, de próbálkozik. 2010-ben is akár befutó is lehet. majd meglátjuk. de addig is: ne higgyünk el mindent, egyik oldalon se - szerintem.

tbj

tulipán 2007.06.07. 12:11:45

Akkor legyen szíves összehasonlítani (politikai oldalaktól és Márciusi levéltől függetlenül), hogy mit tett eddig a határon túliakért Csoóri, és mit Gyurcsány.

tatarbj · www.ideat.freeblog.hu 2007.06.07. 13:26:23

bár nem tudom (gondolom), nem hozzám lettek intézve tulipán szavai, azért bátorkodom szólni róla: nem érdemes azt figyelni, hogy gyf és css mennyit tett a határon túliakért, sokkalta érdemesebb - érzésem szerint - azt figyelni, hogy melyik képes még józanul gondolkodni. sajnos ez utóbbira nem igaz.

tulipán 2007.06.07. 13:30:03

Kedves tatarbj!
Lám-lám, mennyivel könnyebb egy kérdést megkerülni, mint válaszolni rá... De akkor még egy kérdés az előző mellé: ki tett többet a rendszerváltásért: Csoóri vagy Gyurcsány?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.07. 14:05:05

tulipán-kedves,
Csoóri érdemeit, sőt, költői kvalitásait sem vitatja senki. A Debreczeni-cikk egyik sarkalatos pontja éppen az, hogy 90-ben az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő értelmiségi volt. 91-től azonban sajnos tenni kezdett a határon túli magyarságért, és elindította az őelőtte bár pártállami keretek között, de egészen jól működő Magyarok Világszövetségét a romlás felé (pocsékba menő hatalmas állami pénztámogatással). Patrubány már egy lezüllesztett céget vett át, s mind erkölcsileg, mind anyagilag betetőzte, amit Csoóri elkezdett. Jobb lett volna tehát, ha Csoóri semmit sem tesz értünk, mivel nem is tett semmit, csak sine curát teremtett sok bel- és külhoni megélhetési magyarnak.

tulipán 2007.06.07. 20:01:04

Kedves BéDéKá!

Személyesen nem ismerjük egymást, de folyóiratokban, itt-ott már találkoztunk, úgyhogy - ha nem haragszol - tegeznélek. Meg hát itt a virtuális térben ez így szokás... Nagyon jó költőnek tartalak, de a nézeteiddel nem tudok azonosulni. Vitatkozni sem szeretnék, úgysem győzzü meg egymást. Jó munkát, jó egészséget, szép verseket kívánok, és egy kicsit kevesebb liberalizmust!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.07. 21:37:44

Liberalizmusból a sok is kevés!
Köszönöm a jókívánságokat.

tatarbj · www.ideat.freeblog.hu 2007.06.08. 09:05:51

ha már úgyis én kaptam a kérdést, köszönve bedekenek a gyors re_akciót, ha szabad szólnék. kisgyermekkoromban (90es évek elején) talán az elsők között volt a csoóri sándor neve, akit mint költő olvastam. akkor kb azt hittem, hogy a költő halott ember. oké, mostanra ez erősen megváltozott, több dolog miatt is, de erre most nem térnék ki. szóval az elsők között volt, van is egy kötetem, amit 6 vagy 7 évesen már idehaza többször végigböngésztem (most így hirtelen nem tudom melyik csoóri-kötet). persze akkor mit törődtem én a rendszerváltással, egy kevésévesnek ezek még szavak sincsenek ontológiailag megfejtve, szerencsére!
aztán jött egy periódusom, amikor - sajnos - olyan emberek között éltem, tanultam, akik mind nézeteikben, mind gondolkodásukban mást közvetítettek. erre több ok miatt sem térek ki külön, legyen annyi elég, hogy a határon túliakkal túlontúl viseltettek, fogd a nyuszira, na ők orbánra fogták, mert messiás, vagy nem tudom. akkor kezdett úgy motoszkálni bennem, hogy itt valami nagyon nincs rendjén, nincsenek itt átvágva az emberek? avagy: tessék mondani, itt mindenki hülye? ekkor 14 éves voltam. idehaza megkérdeztem, hogy figyeljetek már, ezekt normálisak? válasz, egyértelmű válasz: nem.

aztán most úgy 3 éve (19 vagyok) elkezdtem foglalkozni egy ismerősöm unszolása végett említett csoóri sándorral, emlékeztem, hogy igen, ő az! a nagybetűs Csoóri. Beleolvastam pár lapba (milyen véletlen, szinte kivétel nélkül jobboldali orgánumok voltak) és meglepődve láttam, hogy a csoóri-kép összetört, megtört, butaságokat csinál. de miért, kérdeztem, a fene tudja. kicsit beleástam magam az ügybe és láttam, hogy egy olyan szócsőről van szó, aki elvesztette, réges régen elvesztette hitelét az irodalomban. ez volt szűk 2 és fél éve.
nem akarok ítélkezni, de gondolkozz el rajta, hogy egy gyerekben ez törés volt a javából, nem akartam én politikával foglalkozni, egy költőnek egyébként se tudom miért kell(ene), csak olvastam, aztán rájöttem, hogy a lelépés lenne itt a legjobb, csoórinak. ez nem történt meg, két hete pedig a népszabadság hétvége mellékletében olvastam debreczeni tanárúr cikkét. mellbevágott, becsapottnak éreztem újra magam a csoóri-ügyben.
de hát így van ez azokkal, akik hisznek még a gyermekmesékben, hogy valaki önzetlenül akar segíteni.

remélem érthető voltam, elnézést a hosszúra nyúlásért, szívélyesen üdvözöl: balázs

tulipán 2007.06.08. 12:51:43

Kedves Balázs!

Pár évvel vagyok csak idősebb nálad, én is gyerek voltam a rendszerváltáskor. Csoóri gyerekverseivel először az olvasókönyveinkben találkoztam. Aztán szép lassan megismertem az egész életművét. Meggyőződésem, hogy az olyan versei, mint az Anyám fekete rózsa vagy a Vadfiú hajjal vagy a Hó emléke és az olyan esszék, mint a Tenger és diólevél, halhatatlanná fogják tenni. 17 évesen személyesen is megismertem őt. Leveleket váltottunk, később találkoztunk is, ő mutatta be az első könyvemet Budapesten, előadást tartottunk középiskolásoknak és azt hiszem, hogy elég közelről sikerült őt megismernem. Nem aarok bizalmas dolgokat közzétenni, de egy fantasztikus embert ismertem meg benne. Ő sem tévedhetetlen és nem kell vele mindenben egyetérteni, ahogy Petőfivel vagy József Attilával sem, de azért az olyan Debreczeni-féle szófordulatok, mint "egy nagyszerű pálya kisszerű végéhez közeledve...", enyhén szólva ízléstelenek.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.08. 14:35:26

Balázs majd nyilván valszol neked, részemről csak annyi, hogy ha szerinted Debreczeni megjegyzése ízléstelen, akkor minek nevez Csóri azon megállapítását, hogy a rendszerváltásnak több az áldozata, mint a proletárdiktatúrának??

Értened kellene, hogy éppen ez a baj az egésszel: hogy egy korábban nagyszerű szellem (és megengedem: nagyszerű ember) totálisan elvakult és ostobaságokat ír le, ráadásul ezekkel a képtelenségekkel mozgalmat indít. Ide jutott a fekete rózsától...

tulipán 2007.06.08. 21:47:44

Kedves BéDéKá!

Ebben tényleg igazad van, ez egy költői túlzás. (Megengedem: hülyeség.) De azért hallottam én ennél jóval szörnyűbb mondatokat is az elmúlt egy-másfél évben, ami azt illeti...

tatarbj · www.ideat.freeblog.hu 2007.06.09. 09:34:23

akkor most csatlakozom be újra: hallottál kedves tulipán ettől szörnyűbb mondatokat, értelemszerűen, túl vagyunk (ha túl!) olyan eseményeken, amik keményen megbojgatták a közéletet, annak szereplőit is.
és látod, pont itt a gond, nem az, hogy mit mondanak, meg hogy mennyire szörnyűség (adott helyzetben, adott érvény - én speciel így tartom), hanem az, hogy ki mondja. mert, ha odaáll teszemazt kiss józsef, ráckevei lakos, aztán elmondja, hogy ő aztán tudja, hogy a rendszerváltásnak csak vesztesei vannak, több itt az áldozat, e!, mint a proletariátus idején. - na akkor mi van? elmondta, jól van, hagyj mondja. és pontosan: kalapomat lengetem, mégha mostani fejemmel már életidegennek és elavultnak tartom azt a fajta népiköltészetet, amit csoóri csinál(t), kalapomat kell! lengetnem, mert akkor és ott, annak volt értelme.

most viszont inkább leveszem a kalapom, a mellkasomhoz illesztem és csöndben figyelem a kimenő jeleket.

tulipán 2007.06.09. 10:07:59

Bocsánat, de a népi költészet miért életidegen???
A másik: én azt ismertem el, hogy Csoóri összehasonlítása valóban abszurd. Nyilvánvaló, hogy a rendszerváltásnak meg a mostani "reformoknak" nem lesznek olyan áldozatai, mint a proletárdiktatúrának. Abban viszont egyetértek vele, hogy ezek a "reformok" alapvetően rosszak (főleg az oktatási reform!!!), a rendszerváltás után pedig - enyhén szólva - nem a kánaánba jutottunk.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.09. 11:45:05

szóval az egyik Csoóri-idézetről már elismerted, hogy hülyeség. akkor mi a véleményed egy másikról:
"a demokrácia éppúgy szabadított föl minket, mint a szovjet hadsereg, s ugyanúgy fosztott ki és gyalázott meg mindnyájunkat".

tulipán 2007.06.09. 13:42:52

Az a baj, hogy Csoóri túlságosan költő ahhoz, hogy normálisan megfogalmazzon egy politikai tartalmú szöveget. Igen, ez a hasonlat is gigantikus túlzás. De megint csak azt mondom, hogy ami most Magyararszágon van, az a többség számára (és itt most nem az orbáni "új töbségre" gondolok) inkább rossz, mint jó. Nekem személy szerint nagyon rossz.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.09. 13:46:15

van megoldás: vissza kell hívni az oroszokat, visszacsinálni a szocializmust, és akkor jó lesz Csoórinak meg neked is.

tatarbj · http://http:\\ideat.freeblog.hu 2007.06.09. 16:50:10

bizonyára így van, ahogy károly mondja - vissza mindent.

de alapvetően én ezt nem értem, hogy voltaképp egy költőnek miért kell ennyire deviáns módon politizálnia. persze oké, legyen véleménye, mittudomén, csak az a tudat, hogy amit leír az a frankó - na ez az, amin el kéne gondolkodni. szerintem mindenkinek.
olyan ez, mint a kritika: ha egy megírja (megmondja), hogy ezt és ezt gondolja az adott kötetről, kiadványról, nemtudommégmiről, akkor az egy, oké, egy másik lehet mást lát, de a kritikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy ossza az észt.
csoóri nem kritikus. osztja az észt. költőiek a képei a márciusi chartában? szerintem nem, kezdi elveszteni azt, amiért költőnek lehet(ett) tartani.

sokadszorra hangsúlyozom: számomra hitelét vesztette. nem most, folyamatosan, az életút nagyjábóli ismeretében úgy a magyarok világszövetségében betöltött tisztsége óta, kb. na jó, jóindulattal csak akkor kezdett lágyulni az agya, kb 2-3 évvel utána tényleg elbutult, most meg már mit csinál? na meg kit érdekel? (jellemző az aláírók listája)

--- mellesleg: az oktatási reform nem durva. olvasd el a pár héttel ezelőtti ÉS-ben, hogy bokros mit akar. na az durva, viszont abban is vannak ötletes, kigondolt, véghetvihető (!) dolgok. egyébként pedig a hét elején volt a frei dosszié. amit kimondtak többen (nem éppen Ákos blaszfémiájára gondolok), na az az, amit kellene csinálni. pl schmidt mária, kemény, jobb oldali nézeteket vall, mégis valahol értem, hogy mit kíván. jobbat. nem feltétlenül politikailag :)

b.

tulipán 2007.06.09. 22:12:33

Csoóri Sándor válasza a támadásokra:

www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=15806

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.10. 07:59:43

Ez lenne a válasz? Ez a kutyaszimbolika? Csoóri visszamenekül a metaforákba, mert egyetlen egy érve sincsen, amellyel saját igazát védené? Szánalmas.

magyar 2007.07.07. 16:20:45

tatarbj: "ismerősöm unszolása VÉGETT"???
Anyám, hol jártá' az oskolában benn???

tulipán 2007.07.10. 09:35:11

Gondolkodtam egy kicsit, és tovább nézelődtem a világban...
1. Csoóri Sándornak igaza van. Csak kár, hogy nem tudott olyan pontosan fogalmazni, mint a régebbi esszéiben. (Egy nomád értelmiségi; Kapaszkodás a megmaradásért stb.) A Márciusi levél nem tartozik az életmű legjobb darabjai közé, ezt elismerem.
2. A mostani rendszernek rengeteg áldozata van és lesz. Nem úgy, ahogyan a proletárdiktatúrának, hanem lelki és szellemi értelemben. A kapitalizmus, a piaci alapú liberális demokrácia ugyanúgy irtja az emberi lelket és szellemet, ahogyan a náci és kommunista diktatúrák az emberi életeket. Ha Csoóri így fogalmazott volna, akkor arra a kérdésedre, hogy mit szólok a proletárdiktatúrás hasonlathoz, azt mondtam volna, hogy egyetértek vele. De mivel nem pontosan így fogalmazott, reálisan nézve, elismertem, hogy túloz.
3. Az ellenzékről, kedves BéDéKá, ugyanazt gondoljuk. Nem ugyanazért, de ugyanazt. Hogy a kormányról mit gondolok, azt inkább nem írnám le, de ebből a szempontból 100 %-ig egyetértek Csoórival.
4. A válasz, amit "szánalmasnak" neveztél... Az már nemcsak igaz, hanem pontos is!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.10. 10:23:22

Nem szívesen melegítem fel ezt a Csoóri-vitát, de válasz nélkül sem akarom hagyni bejegyzésedet. Ezzel a mondatoddal azért nehéz egyetérteni: "A kapitalizmus, a piaci alapú liberális demokrácia ugyanúgy irtja az emberi lelket és szellemet, ahogyan a náci és kommunista diktatúrák az emberi életeket." - mert ha még el is fogadnám igaznak, eredményét tekintve akkor is elég nagy a különbség. Ez nagyjábol olyasmi, mintha azt állítanád, hogy X. ugyanúgy boszantja a feleségével, mint ahogy a tömeggyilkos leszámol az áldozataival. Az eredmény egy picit különbözik.
De állításod önmagában sem igaz. A liberális demokrácia nem kisdedóvó, ebben egyetértünk, de ha irtaná a lelket és a szellemet, akkor az emberiség egy nem jelentéktelen része szellemileg már ki lenne halva; a gyakorlat azonban nem ezt mutatja. A diktatúrák a szellemet és a szellemet hordozó emberi életeket egyaránt irtották, míg a liberális demokráció voltaképp mindkettőt óvja, ha bizonyos játékszabályok alapján is. Az emberi lélek posztmodern elsivárosodása pedig (szerintem) nem rendszerfüggő, hanem bizonyos civilizációs jelenség, és ha a demokráciákban esetleg jobban érzékelhető, mint a diktatúrákban (bár számomra ez sem egyértelmű), az csak azért van, mert az egyszerre áldásos és káros civilizációs vívmányok elterjedése terén nem egyforma helyen áll az egyik és a másik.

Annak örülök, hogy az ellenzékről ugyanazt gondolod, amit én. Ne gondold, hogy a kormánytól én el vagyok ragadtatva, sőt. De más a józan kritika és más Csoóri-féle, legyek fonom ezúttal, tévedés. És az az illúzió, hogy a másik oldal jobban csinálná...

Végül: utolsó megállapításod kétételmű. Mi igaz és pontos? Csoóri válasza, vagy az, hogy ez egy szánalmas válasz?

tulipán 2007.07.10. 22:41:05

1. Azt tanácsolta nekem egyszer Csoóri Sándor, hogy ha a metaforákat, a hasonlatokat szolgaian lefordítjuk a hétköznapi valóság nyelvére, akkor félreértjük a szerepüket és elveszítik az értelmüket. Ugye érzed, BéDéKá, hogy Te most éppen ezt követted el? Ez a feleséges "lefordítás" nagyon gyenge... Egy ilyen jó költőtől színvonalasabbat várnék.
2. Azt írod, hogy ha ez a mai világ ténylegesen irtaná a szellemet, akkor emberiség "nem jelentéktelen része szellemileg már ki lenne halva". Hát, jelentem: ki is van... Sajnos.
3. Az ellenzékről tényleg ugyanazt gondoljuk. Talán nem ugyanazon okok miatt, de ez mindegy. Én pedig annak örülök, hogy nem vagy teljesen elragadtatva ettől a nagyszerű kormánytól.
4. Arra gondoltam, hogy a Csoóri-válasz már sokkal pontosabban fogalmaz, mint a kiinduló levél és teljes mértékig egyet tudok vele érteni. Ez az én magánvéleményem, persze, de tiszteletben tartom a Tiédet is.

tulipán 2007.07.10. 22:58:42

Ja... Abban viszont egyetértünk, hogy a diktatúrák, nemcsak a testet ölték, hanem a szellemet és a lelket is. A mai rendszer a testet direkt módon már nem öli... Csak a szellemet és a lelket - indirekt módon. Ezt nevezhetjük netán előrelépésnek? Nevezzük!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.11. 11:40:32

Nézd, a demokráciának megvannak a saját jétékszabályai, ezeknek van következménye. Jó is, rossz is. De azzal egyet kell értened, hogy még a legrosszabb demokrácia is jobb a legjobb diktatúránál, mert más alapokra helyezi a társadalmi konszenzust, és nagyságrendekkel nagyobb szabadságjogokat biztosít. Eközben persze, ha más módszerekkel is, de korlátoz, irányít. Csak ami a diktatúrában véres erőszak, az a demokráciában békés manipuláció. Az egyén vagy bedől neki, vagy nem. Ha hagyja magát bedarálni, az az ő baja. De mindig választhatja az ellenkezőjét is. Ő dönti el, hogy hülye bunkó reklámfogyasztó marad vagy feljebb kecmereg a személyiségfejlődés létráján. A diktatúrában ez a választási lehetőség nem igazán áll fenn, mert a rendszer fizikailag megtorolja, ha kilógsz a sorból.
EZÉRT ostobaság a még oly gyatrán működő demokrácia veszteségeit, "irtását" összevetni a diktatúra likvidációival. Aki ezt a kettőt úgy veti össze, mint Csoóri, az az én szerintem marhaságokat beszél.

Mataforizmus?
Akkor tessék költőnek maradni és ne politikai kiálványokat fogalmazni.

tulipán 2007.07.11. 12:40:06

Kedves BéDéKá!

Részemről a zárszó: a magyar költészet egyik jellegzetessége, hogy nem elégedett meg azzal, ami éppen volt. Előremutatott a saját korából, egy jobb világot akart fölépíteni, mint amilyenben az emberek éltek. Soha nem mondták azt, hogy lehetne rosszabb is, arra gondoltak: hogyan lehetne jobbá tenni. Gondoljunk Csokonaira, Kölcseyre, Petőfire, Adyra, JÓzsef Attilára vagy éppen Csoóri Sándorra. 1989 előtt ő is egy jobb világért küzdött. Ő abban különbözik az elődeitől, hogy amiért küzdött, azt el is érte. És aztán csalódott. Gyakran szokta mondani: Nagy csalódáshoz nagy hit kell. Most, öreg fejjel, újra azért küzd, hogy az utána következők egy jobb világban és egy otthonosabb hazában élhessenek. Én ezt tiszteletre méltónak tartom. (Az már más kérdés, hogy a harci eszközeivel egyetértünk-e vagy sem.)

És még valami. "A legrosszabb demokrácia is jobb a legjobb diktatúránál." Kérdezed: egyetértek-e. Azért ez bonyolultabb. Egy olyan diktatúra, ahol az emberek jó körülmények között és senkitől nem fenyegetve élhetnek azért még mindig jobb, mint a legrosszabb demokrácia, ahol minden züllik, fejetlenség és kiszolgáltatottság uralkodik. Mi a megoldás? Törekedjünk megteremteni a LEGJOBB demokráciát!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.11. 14:01:19

"Egy olyan diktatúra, ahol az emberek jó körülmények között és senkitől nem fenyegetve élhetnek" - kedves tulipán, ez fából vaskarika, mert a diktatúrák alapeleme a megfélemlítés, a fenyegetés, az állandó éreztetése annak, hogy mit tehetsz meg és mit nem tehetsz. Hát hiszen épp ettől diktatúra. Furcsállom, hogy te el tudsz képzelni egy idilli diktatúrát, amelyikben mindenki boldog.

Igenis a demokrácia, még a legrosszabb is, minőségi változást hoz az emberek szabadságjogait és önmegvalósítási lehetőségeit illetően, korlátozó volta egészen más jellegű, más dimenzióban működik. Ebben tehát semmiképpen nem értünk egyet.

De továbbra sem értünk egyet az 1989 utáni Csoóri megítélésében sem. A rendszerváltást követően folyamatosan rossz ügyekhez adta a nevét, olyasmikhez, amelyek nem amaz - újra csak: idilli - szebb jövőt szolgálták, hanem a kisszerű csoportérdekeket, a magánbulit, a pártharcot, a szűkkeblű, kirekesztő ideológiát. És leginkább: nem a haladást, hanem a visszatérést valami meghaladotthoz, ráadásul olyas valamihez, aminek rontó hatása volt a magyarságra nézve. Azzal, hogy Csoóri ma a Fidesszel és Orbán Viktorral fémjelzett politikai irányzathoz csatlakozik - mit csatlakozik, szószólójává szegődik - nem a jót, hanem a rosszat szolgálja, nem használ, hanem árt a magyarságnak. Ezért gondolom cselekedeteit megbocsáthatatlanoknak.

tulipán 2007.07.11. 22:58:17

Nos, Csoóriról már tényleg nem vitatkzom.
Ami a többit illeti. Képzeljünk el egy országot, ahol egy király uralkodik. Egy olyan király, akit ugyan nem a választások emeltek trónra, de a nép elfogadja őt, mert bölcs és igazságos uralkodó. Az ország gazdasági állapota nagyon jó, ezt az emberek a saját bőrükön is érezhetik, nem kell félnie senkinek, szabadon lehet mindenről beszélni, mindenki végzi a dolgát: földet művel, embereket gyógyít, verset ír... Szeretet és béke honol az országban. Na, hát ez is egy diktatúra. De én szívesebben élnék egy ilyen diktatúrában, mint egy rossz demokráciában. És még mielőtt azzal jönnél, hogy diktatúrapárti vagyok. Még szívesebben élnék egy jól működő demokráciában!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.12. 09:47:22

Ne haragudj, tulipán, az nem diktatúra, amit te festesz fel. A királyság "alatt" igazi liberális demokráciák működnek, mint pl. Hollandiában. Valószínűleg rossz definíció él a fejedben a diktatúrárról. A diktatúrát erőszakos hatalomgyakorlás, politikai kényszer, ideológiai presszió és a szabadságjogok hiánya jellemzi. Én nem vagyok társadalomtudós, de úgy sejtem, te mégannyira sem, ha a fenti posztodban leírt idilli helyzetről kijelented, hogy "hát ez is egy diktatúra".

-lyla- 2007.07.25. 14:04:09

pont egy költő (is) nem érti, mi az a képes beszéd?

azt azért ki kéne fejteni, a "szószóló" miért a "rosszat" szolgálja...

ez a legrosszabb/legjobb kitétel már Lukácsnál se...

parlamenti demokratúra vagyon, az biza'...

Joejszaka 2007.07.25. 17:03:22

Kedves BDK!

Most, hogy ez a téma talán már lecsengett...

A legnagyobb tisztelettel kérdezem: Ha nem Cs. írta volna, akkor pontosan mit kifogásolnál a fenti levélben? Kérdésem nem provokatív. Fiatal vagyok, naív, identitásomra nézve konzervatív, íteletemre nézve liberális (nem politikai értelemben, legalábbis a magyar szituációban). Számomra ez az írás talán fölösleges, kicsit fellengzős, túlzó talán, de semmiképpen sem sületlenség. Annak ellenére, hogy a célkitűzése megvalósíthatatlan, szvsz.

Ha leírnád - persze csak ha van időd -, hogy miért is sületlenség, megköszönném.

Joejszaka 2007.07.25. 17:15:00

Hogy pontos legyek, és ne legyen félreértés.

A szöveg persze tele van túlzásokkal, de attól függetlenül igaznak tartom.

Természetesen én is egyetértek azzal, hogy a jelenlegi bénácska demokráciánk ezerszer jobb bármilyen diktatúráknál...

Azonban ami most történik, az hosszú távra van annyira káros, mintha diktatúra lenne, sajnos. Csak nem jár annyi közvetlen áldozattal, csak közvetettel...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 20:25:46

"A szöveg persze tele van túlzásokkal, de attól függetlenül igaznak tartom."

Ha tele van túlzásokkal, akkor már nem lehet igaz. De nem túlzásokkal van tele, hanem képtelenségekkel.

"Természetesen én is egyetértek azzal, hogy a jelenlegi bénácska demokráciánk ezerszer jobb bármilyen diktatúráknál..."

Csoóri ennek épp az ellenkezőjét sulykolja.

"Azonban ami most történik, az hosszú távra van annyira káros, mintha diktatúra lenne, sajnos. Csak nem jár annyi közvetlen áldozattal, csak közvetettel..."

Annyira káros, ami most történik, hogy Mo-t nem vették fel az EU-ba, naponta halnak éhen a gyerekek, csupa rosszul öltözött embert látni az utcákon, járványok tombolnak, bezárták a bankokat, mert senkinek sincs megtakarított pénze, rohamosan csökken az élelmiszerfogyasztás, bezárták a szupermarketeket... Csak az a kérdés, hogy éhenhal-e az ország vagy egy járvány viszi el.

-lyla- 2007.07.25. 22:22:53

rettenetes volt a tehetetlenség érzése AKKOR...

MOST csak megalázó és anakronisztikus...

és pont az akkoriaktól nehéz ezt elviselni...

miből vagy te, hogy csak kaja, ruha, bank, neked ezen a szinten zajlik az életed?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 09:42:50

nem ezen a szinten zajlik, de épp a magyarországi elégedetlenség és permanens panaszkodás az, ami erre alapul. csakis azért lehet az embereket felhergelni, mert elégedetlenek a megélhetési körülményeikkel.

-lyla- 2007.07.26. 13:13:29

nem értesz te semmit...

reménytelen vagy...

a megélhetési körülményekre "alapuló" felhorgadás még csak ezután következik...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 13:53:41

"nem értesz te semmit..."

Ezt rólad szintúgy mondhatnám.

Ezután már nem következik semmi. Még egy kis hőbörgés, aztán szép csend lesz. Hacsak a gazdaság tényleg be nem krachol. Politikai vagy ideológiai indulatra apellálni ostobaság. Annak felszításához a magyaroknak külső erőre van szükségük.

-lyla- 2007.07.26. 17:49:45

mégiscsak derék gyerek vagy te balladé...

egy suhintással, visszakézből leostobázni az anyaország lakosságának nagyobbik felét...

magam a te külső segítségedből nem is kérnék...

xpl 2007.12.18. 13:05:25

Pirézem !
Nagy szereptévesztésben vagy te...
Blog ez vagy levelezőlista ?
Mert ha blog, akkor csak a te véleményedre vagyunk kiváncsiak és megjegyzésekben esetleg az olvasódéival.
Ha pedig levelezőlista, akkor csak az olvasók véleményére.
DE az, hogy te minden egyes neked nem tetsző véleményre
az "ez a szemétdomb az enyém" alapon, pöffeszkedő leereszkedéssel válaszolsz, kioktatsz és kuldesz el mindenki a sunyiba...

Ilyen véleményeket pedig tényleg csak TOTÁLIS szellemi
sötétségben írhat le valaki:

>>Annyira káros, ami most történik, hogy Mo-t nem vették fel az EU-ba, naponta halnak éhen a gyerekek, csupa rosszul öltözött embert látni az utcákon, járványok tombolnak, bezárták a bankokat, mert senkinek sincs megtakarított pénze, rohamosan csökken az élelmiszerfogyasztás, bezárták a szupermarketeket... Csak az a kérdés, hogy éhenhal-e az ország vagy egy járvány viszi el.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.12.18. 13:55:34

jaj, az a fránya szövegértés!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.21. 11:34:19

'89 óta egy bohóclégiót kiállíthatnánk, annyain tették azzá magukat...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.21. 11:36:49

(Cs.-hoz most nem tok hozzászólni, ha így volna, sajnálnám az esetet. De hogy Debreczeni vezetné a bohócmenetet, az tuti..)

Kiss ilona 2008.01.02. 16:51:23

Úgy hiszem, hogy itt valami egészen másról vitáznak és nem a lényegről. Tisztelet a kivételnek. Minden valószinűség szerint
Csoóri felhivását szeretnék egyesek most igencsak semlegesiteni a személyeskedésekkel. Persze nekik Patrubány rágalmai nagyon is megfelelnek, akárcsak az egyértelműen bértollnaok Debreceni félremagyarázásai.Az utóbbi irása és valóság nincs még minimális köszönönő viszsonyban sem egymással.

Kiss ilona 2008.01.02. 17:03:20

Szóval mit is jelent tulajdonképpen, hogy most 50 év, vagyis egy évszázad elteltével szószerint újraközlik Patrubányék kádári rágalmazó propaganda anyagát, majd ezt teljesen félremagyarázva csámcsogni ezen? Szerény véleményem szerint ez nem más, mint a magyar közvélemény tudatos félrevezetése, aljas megtévesztése. Akárki is csinálja, teljes mértékben elitélendő. Ennyi erővel akár az 1957-ben kiadott ún. Fehérkönyvet is most újra lehetne publikálni és a még élvemaradt szabdságharcosokat újból eliténi. Tulajdonképpen ez folyik most és nemcsak Csoóri ürügyén. Hiszen Tóth Ilona fiatalon kirakatperben kivégzett orvosnő ügyében is ez csúnya inszuniáció történt. Moldovának Kádárt magasztaló könyve is ezt a nyivánvaló tendenciátl tükrözi. Máskülönben nem csak Csoóri, Nagy Imre, hanem a román forradalaom elinditóját, Tőkés Lászlót is megpróbálták gyalázatos módon politikailag és erkölcsileg megrágalmazni a bal oldal és annak ügynökei által.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.01.02. 17:26:34

Nincs itt szükség rágalomra: Csóori, Tőkés, Duray és a többi díszmagyar magát járatja le a józanul gondolkodók szemében. Akiknek meg az ő borgőzös hablatyolásuk kell, úgyis értük fognak rajongani, és soha nem lehet meggyőzni őket arról, hogy kevesen járatták le jobban a "magyar" jelzőt, mint éppen ők.

Azt mindenesetre szintén jellemzőnek találom, hogy egy májusban írt bejegyzés topikjába időnként még most is betéved egy-egy jámbor lélek, és kötelességének érzi megvédeni Csoórit. Így aztán, ahelyett, hogy elfelejtenénk, újra felidéződik dicstelen szerepvállalása.

rabbit 2008.01.02. 21:25:31

Csoóri érzelemfűtött levele sajnos alkalmasnak bizonyult arra, hogy gyermetegen messianisztikus politikai kalandor-kiáltványként abba az értelmezési tartományba szorítsák, ahol az egyébként valós problémákra utaló felvetéseit már észre sem kell venni.
Egyetlen megjegyzést tennék a bukott rezsim élcsapatának felelősségéről, amit Kukorelly is pedz a Rom című írásában.
Amíg egy pelenkázott, elhülyült náci aggastyánt előrángatnak Dél-Amerikából, vagy Ausztráliából hatvanegynéhány évvel ezelőtti bűnökért, aminek igazságossága nagyjából közmegegyezéses, nálunk előfordul, hogy az államszocialista pártelit maradék véneit (közbevetőleg annyit, ha a párhuzam erősnek tűnik: Hannah Arendt pl. nem tesz különbséget a totalitárius diktatúrák között az igazolásul használt ideológiai díszlet szerint, hiszen működésükben egy tőről fakadnak) még nyílt bírálat is alig érheti a radikálisnak bélyegződés kockázata nélkül, és a demokratikus jogállam kormányfője köztársasági kitüntetésre terjeszti föl őket. - Hatásszünet -
Rendben, hogy egy születő demokráciától méltatlan kezdet volna a politikai jogok elvétele egyesektől politikai alapon. De azért a kitüntetés abszurd. Színtiszta kettős mérce.
Csoóri figyelemfelhívása lehetett volna hiteles. Az elhibázott közelítés, a túlzások miatt viszont éppen egy fizetett udvari bolond húzhatott a fejére csörgősipkát. Ráadásul rajta keresztül egy egész politikai "oldalt" ujjgyakorlat-erőfeszítéssel diszkreditálhatott.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.01.03. 09:27:34

"Lehetett volna hiteles". Hát tudod, a nagymama meg villamos lehetett volna, ha lenne kereke. "Elhibázott közelítés" - nem a közelítés, a teljes koncepció volt elhibázott. Én legalábbis annak gondolom.
Debreczenit megvédeni nem tisztem, de én sokkal többre tartom, igaztalannak gondolom az ellene való bértollnokség és udvari bolonsdság vádját. Én független gondolkodónak tartom, aki mindig a véleményét írja le, és nem törődik azzal, éppen kinek kedvez és kinek nem. Ha valakiknek nagyon kedvezni látszik, akkor kívülről könnyű rásütni, hogy az ő szekerüket tolja. De ez szerintem visszájára fordított érvelés. Ha a jobboldalon lenne végre egy jó figura, vagy maga a jobboldal érdemlegesen politizálna, Debreczeni lenne az első, aki pozitívan értékelné ezt; hiszen - és ezt mindig hansúlyozza - az érdékrendje neki is jobboldali, csak épp a mai magyar jobboldalról lobboldaliként is lesújtó a véleménye.
Ezen kívül pedig fizetéséből és honoráriumaiból élő független ember, aki, ha jól emlékszem, épp nemrégiben utasított el egy kitüntetést, gondolom épp azért, mert a látszatát is kerülni akarja annak, hogy azért ír így vagy úgy, hogy a haszonélvező oldal megjutalmazza.

chia 2008.01.03. 10:33:31

Kollektív mítoszainkról itt egy négy (4!) éves cikk - olvasói levél - egy egészen más téma körben. E hozzászólás sokban segített, hogy megértsem Csoórit, mint jelenséget, s azt is, hogy megmozdulásai szándékai ellenére miért nem hozhatnak mást, mint mint kudarcot.
A témáról az érdemi diskurzust hihetetlenül megnehezíti a nyelv, a szavak-fogalmak tisztázatlansága. A blokkoltság, melynek valós okai vannak, hisz minden bűn hetedíziglen hatóan pusztít. Az elkövető és az elszenvedő vonalban is, s hát a vonalak is nem egyszer kuszáltak.

A cikk záró gondolata:
"Az egész konzervatív eszmerendszer terméketlenségét jól szemlélteti az a hihetetlenül sok pártképződmény, amelyet ez a közösség a rendszerváltás óta felszínre dobott, hogy azután ezek mind-mind különösebb nyom nélkül tűnjenek el a politika színpadáról. Kilóg ebből a sorból a Fidesz, amely eredetében nem konzervatív párt, nem ebből a társadalmi közegből indult, és az "átigazolása" sem volt problémamentes. Engem a Fidesz jobbra vándorlása egyáltalán nem zavart. Abban reménykedtem, hogy a Fidesz, amely tíz évvel ezelőtt még egy modern, progresszív, liberális párt volt, képes lesz ezeket az értékeket a teljes patthelyzetben levő jobboldalnak továbbadni. Csakhogy a helyzet fordítva alakult. Nem a Fidesz asszimilálta a kiúttalan magyar konzervativizmust a modernitásba, hanem a "múlt nyelte le a Fideszt". Debreczeni József szerint (Népszabadság, 2003. augusztus 30.) azért, mert Orbán rájött, hogy "a magyar jobboldalon erre van vevő". Azt gondolom, Debreczeni téved, mint ahogy Orbán is tévedett. A Fidesztől a konzervatív jobboldal nagyon sok mindent elfogadott volna, mert a Fidesz volt az az utolsó lap, amire mindent feltettek. De a Fidesz ezt nem használta ki, és ma már egy koncepcionális háttér nélküli ad hoc választási pártnak tűnik. Nem lehet ugyanis egyszerre belépni az EU-ba, meg azoknak is udvarolni, akik az EU-ról szóló rablómesékkel riogatják egymást. Nem lehet belépni a NATO-ba, és kifelé azt kommunikálni, hogy bár tagok vagyunk, de az egészet egy imperialista-militarista gépezetnek tartjuk, amiből amit csak lehet, el kell szabotálni.

A mai magyar jobboldallal szemben nem gondolom, hogy egy jobboldalinak szükségszerűen konzervatívnak kell lennie. Minden olyan jövőkép, amely egy folyamatosan fogyó embertípusra épít, szükségszerűen kudarcra van ítélve, de ennek az ellenségei nem a kommunisták vagy a liberálisok, hanem a tavasz, a nyár, az ősz meg a tél. A jobboldal a jelenlegi állapotában nem képes a következő választásokat megnyerni, bár a baloldal még veszíthet. Amíg a konzervatív tábor nem meri megszokott mítoszait elengedni, nem mer modernné (és igen, mondjuk ki, liberálissá!) válni, nem meri soha el sem kezdett tisztázó vitáit keményen, akár régi bálványokat ledöntögetve végigvinni, esélye sincs arra, hogy Magyarországnak a jövőbe mutató alternatívát mutasson. Azért mindazoknak, akik konzervatívnak vallják magukat, adnék búcsúzóul egy kis gondolkodnivalót: a hagyomány, a múlt csak akkor ér valamit, ha biztonsággal megérezzük a pillanatot, amikor annak egy részét széles mozdulattal le kell takarítani az asztalról, hogy helyet adjunk az újnak. Azok a személyiségek, akiket a konzervatívok példaképüknek tartanak
- legyen szó Széchenyiről vagy Szent Istvánról -, éppen attól voltak rendkívüliek, hogy adott pillanatban a hagyomány egy részét kemény kézzel kihajították az ablakon. Tudták, érezték: ha nem ezt tennék, azzal a jövőt fojtanák meg."

www.hetivalasz.hu/cikk/0310/7988

rabbit 2008.01.03. 14:44:51

Debreczeniben engem legkevésbé az zavar, hogy bírálja a jobboldalt, elsősorban is a Fideszt, hiszen épeszű ember mást nem tehet, ha nem szervilis és nincs kedve hallgatni. Inkább a feltűnő arányeltolódást nem értem a kritikai működésében. Ha elemző szándéka valós, sine ira et studio miért nem ír legutóbbi best sellere alanyának és csapatának kínos hibáiról ugyanazzal a keménységgel? Gyurcsány legalább demokrata, nem kérdőjelezi meg a jogállami kereteket - pongyolán idézem D.J-ét.
Aki vállon veregeti és kitüntetésre javasolja a vétlen tömegbe lovasrohamot vezénylő főrendőrt, vagy megzsarolja saját pártját, térdre kényszerítve belső ellenzékét, aki - nyilván rendkívül demokratikusan - semmibe veszi a civilszervezetek és a szakmai korporációk állásfoglalásait az ún. reformoknál, vajon olyan államférfi-e, amilyennek D. J. szereti ábrázolni?
Aki valamennyi határon túli magyar szervezet kifejezett kérése ellenére a kenyérféltés ösztöneire játszva a kettős állampolgárság ellen kampányolt - Ön kárpátaljaiként biztosan emlékszik erre. Az Unióval mint tejjel-mézzel folyó Kánaánnal szédített, holott tudjuk, nem az, és Önöknek, valamint a vajdaságiaknak még az aprópénzre váltható kevéske előnye sincs látóhatáron belül, figyelemmel az ottani belpolitikai helyzet kuszaságára és az EU által támasztott sokrétű kívánalmakra.
Én ezt az embert nem ítélném demokratice makulátlannak. Arról nem írok, lerágott csont, hogy emlékezetes beszéde a szerecsenmosdatók közrehatására hogyan vált a politikusi igazmondás szimbólumává.
Bízom benne, hogy a fiatal szerelem lángja ellobban, és D.J. korunk hőséről is ír majd igazat.
Most látom, DJ. Ez a diszkzsoké most megrendelésre zenél.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.01.03. 14:59:31

Na most itt ebben a topikban nem Gy.F. rút hózásairól beszéltünk eredetileg - persze lehet arról -, még csak nem is Debreczeni lenne a téma, hanem, hogy Csoóri pojácát csinált-e magából vagy sem. Igaz, ezt a témát le is rágtuk, a kis jegyzet semmiképpen nem érdemelt ennyi hozzászólást, és pláne nem volt érdemes arra, hogy május után újra előtérbe kerüljön.

Gyurcsány fenti értékelésére nem is térnik ki, főként, hogy azzal nagyrészt egyetértek, még ha eközben kisebbik rossznak is gondolom szereplését. Csak a kettős állampolgárságra reagálnék annyival, hogy teljesen nyilvánvalóan az akkori NEM nem a határon túliak ellen, hanem a Fidesz szemfényvesztése és érzelmi zsarolása ellen irányult.


Végül, kedves Rabbit, Ön/Te ez a rabbit (vagy)?:

rabbitblog.hu/

mert ha igen, akkor tegeződünk, ha viszont nem, akkor ez a név (számomra) megtévesztő.

rabbit(+27) 2008.01.03. 16:49:18

Nem. Elnézést kérek, illett volna előre tájékozódnom! Én mindig kisbetűs voltam, ez a Dokkos nickem.
Nem írok többet ezen a néven és a hozzászólásaimat, nehogy tévedés keletkezzék, nyugodtan tessék törölni!

Üdvözlettel: rabbit27

BDK · http://ungparty.net/ 2008.01.03. 16:57:29

Törölnöm igazán nincs miért, pláne, hogy megtörtént a megkülönböztetés. Hacsak az "én" rabbitom nem ragaszkodna hozzá - de ezt alig hiszem.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása