balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Értelmező szótár+

2007. június 17. - BDK
Ígéretemhez híven írok pár sort a Tinta Kiadó nagy vállalkozásáról, az új 2 kötetes értelmező szótárról. Alapvetően abban különbözik a korábbi akadémia kiadványtól, a Magyar Értelmező Kéziszótártól, hogy (mint ezt Kiss Gábor igazgató is kifejtette) kevesebb szóról ad több információt. A MÉKSz 70.000 címszavával szemben az az ÉrtSz+ csak 16.000-at tartalmaz, viszont voltaképp egy szinonima- és egy etimológiai szótárt is magában foglal, lévén közli a kifejezések rokon és ellentétes értelmű szavait, valamint eredetét.

További pluszok: minden értelmezéshez külön példamondatokat, gyakran irodalmiakat kapunk, jelzést találunk az egyes szavaknak a nyelvünkben való előfordulási gyakoriságáról, ezen felül pedig a szótár, minden elődjétől és rokonától eltérően, 55 olyan címszót és 115 olyan értelmezést is tartalmaz, amelyek a határon túli magyar nyelvváltozatokból kerültek bele az összmagyar alapszókincsbe.

A szótárnak ott a helye mindazok könyvtárában, akik tudatosan használják anyanyelvünket. Azonban - szerintem - azok forgathatják a legnagyobb haszonnal, akik valamilyen okból bizonytalanok egyes szavak használatát, értelmezését illetően, akik (még) nem sajátították el tökéletesen a magyar alapszókicset. Diákok, iskolások körében, egyáltalán: az anyenyelvi oktatásban nagyon jó szolgálatot tehet, de igen jól jöhet a magyarnak mint idegen nyelvnek az elsajátításában is. Akik pedig már túl vannak ezen a szinten, azok a + szolgáltatások okán nyúlhatnak érte bátran.


A kiadvány bemutatása az MTA híranyagában:

Az egynyelvű, 1800 oldalas, kétkötetes kéziszótár azon túl, hogy magyarázza a címszavakat és a használatukat példamondatokkal világítja meg, a 16065 címszóhoz hozzákapcsolva 250000 nyelvi adatot közöl. A címszavak között éppúgy megtaláljuk legújabb szavainkat, csipkártya, honlap, laptop, mint a régi mesterségneveket: csiszár, felcser, ispán, krasznár, pintér, tőzsér stb. A klasszikus értelmező szótári funkciók mellett egyetlen szótárban számos tudnivalót tartalmaz a szócikkekbe beépítve: megadja a szinonimákat, felsorolja az ellentéteket, szólásokat, közmondásokat és a tájszavakat.

Az Értelmező szótár+ egy szócikken belül még további információkat is ad: jelzi a gyakoriságot, közli az etimológiát, felsorolja az utótagi összetételeket, nyelvhasználati tanácsokkal szolgál, 500 rajzos illusztrációval szemléltet.

A negyedmillió nyelvi adat bemutatja, hogy szavaink nem elszigetelten önmagukban állnak, hanem nyelvünkben szinonimáikkal, ellentéteikkel, szókapcsolataikkal szövevényes hálót alkotnak. Erre utal a szótár címében szereplő „+”.

A szavaknak ezt az összetartozását szemlélteti a kötet végén található Fogalomköri szómutató is, amely első ízben adja közre fogalomkörökbe rendezve a magyar szavakat. Itt megtaláljuk pl. a bútorok csoportjában a fekvőhelyek felsorolásánál az ágy, bölcső, dikó, dívány, fekhely, heverő, kanapé, kerevet, kiságy, nyugágy, pamlag, priccs, rekamié, sezlon szavakat.

Az Értelmező szótár+ szerkesztői a MTA Nyelvtudományi Intézete nyelvművelő és nyelvi tanácsadó osztályának kutatói.

Negyedmillió nyelvi adat

16.000             címszó

16.000             gyakorisági mutató

40.000             értelmezés

55.000             példamondat

73.000             szinonima

10.000             tájszó

18.000             ellentét

4.000               szólás, közmondás

2.000               nyelvi tanács

16.000             etimológia

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr37100478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

évi 2007.06.20. 12:26:20

Azt hiszem, ez lenne Mirko kedvenc olvasmánya, majd ha lesz rá keret, beszerzem neki...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.06.20. 13:49:56

Elég húzós az ára, de megéri. Mirkónak pedig kincsesbánya lenne!

évi 2007.06.21. 16:47:29

Megnéztem, ha bookline-on keresztül rendelem, cca 10 ezer.Sztem ezt kapja idén karácsonyra!
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása