balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Nemnemsoha és társai

2007. július 20. - BDK
A Forrás szokása szerint most is dupla nyári számmal jelentkezett. A vaskos folyóiratból néha csak a tartalomjegyzék és egy-két vers elolvasására futja, most azonban egy hosszabb tanulmány keltette fel a figyelmemet, így el is olvastam Bíró-Balogh Tamás Egyszerű, rövid, frappáns. "Csonka Magyarország nem ország": egy revíziós propagandagépezet működése című, roppant tanulságos írását.

Megtudtam, hogy az irredenta szlogenek egyáltalán nem a nép ajkán születtek, hanem a 20-as évek propagandagépezete termelte ki és terjesztette őket oly erőteljességgel, hogy egy egész nemzedék identitásának a befolyásolására lettek alkalmasak. Így érthetőbbé vált számomra, honnan ez a még ma is tapasztalható ostoba ragaszkodás ezekhez a tartalmatlanná vált szólamokhoz. (Azt viszont továbbra is nehezen értem, hogy a mai fiatalok körében hogyan találhatott táptalajra.)

Szívesen ajánlanám a tanulmányt minden nemnemsoházó, trianonozó, csonkamagyarországozó fiatal figyelmébe, de azt hiszem, teljesen fölösleges: aki egyszer már bekattant ebben a témában, azt nem nagyon lehet visszakapcsolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr2121932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rainy_day_coffee 2007.07.20. 17:45:19

Gyanus vagy te nekem... Elobb az ongyilkossag, most meg irredentizmus... Nem hagyod, hogy elkapjon az uborkaszezon gepszija...

Dupladiviz 2007.07.20. 20:01:26

Dédanyámnak volt egy hímzett falvédője, rajta a felirat: "Csonka Magyarország nem ország, / Nagy Magyarország mennyország!" Édesanyám egyszer megtalálta. Nagyon szép volt, színes és érdekes; rajta volt a történelmi Magyarország minden határa pirossal kihímezve, illetve a mai formációja feketével, hegyek, folyók, erdők, és egyéb földrajzi objektumok mind-mind rajta. Nem értette, miért porosodik ez a padláson, egy fal felé fordított szekrény egyik fiókjának a legalján.
- Nagymama, miért nem rakjuk ki ezt a szép falvédőt?
- Mert bajt hozhat ránk, kislányom.
- A falvédő?! Hogyan?
- Ha ezt valaki meglátja nálunk, abból nagy baj lehet.
- Akkor miért nem dobjuk ki?
- Még lehet, hogy egyszer jól jön...

Na most ez képmutatás, vagy "a jég hátán is"?

bicus 2007.07.20. 22:59:23

A fiatalokba ugyanazért lehet elültetni az irredentizmust ma, amiért az 1920-as években: megfelelő mértékű demagógia útján kiválóan összekapcsolható bármivel, ami elégedetlenséget válthat ki az adott politikai helyzetben. Nem észérvekre, hanem érzelmekre alapoz. Nem véletlen, hogy a II. világháborúba történt szerencsétlen és vétkes belépést a hitleri Németország oldalán egyebek közt - fő helyen - éppen azzal indokolta a politika, hogy visszaszerezzük, amit elvettek tőlünk a Trianon-palotában. Nem mondom, hogy a trianoni békeszerződés passzusai mind igazságosak voltak, de a dolog ilyetén felhasználását sem tartom erkölcsösnek.
Ha volna normális történelemtanítás, akkor a fiatalokat nem lehetne ily könnyen félrevezetni, és belerángatni beláthatatlan folyamatokba.

nagya 2007.07.21. 06:17:04

Azert annak orulok, hogy nem mondod, hogy a trianoni békeszerződés passzusai mind igazságosak voltak.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.21. 09:41:18

Durva leegyszerűsítéssel: a trianoni szerződés nagyjából épp annyira volt igazságtalan, mint amennyire igazságtalan volt a trianon előtti Mo (mint "nemzetbirodalom").

Viszont itt már régesrég nem arról van szó, hogy igazságos volt-e vagy sem, hanem arról, hogy egy lassan 90 éves adottságot érzelmi alapon folyamatosan kifogásolni, miközben tényleges felülbírálására a legkisebb reális esély sincsen - bűnös ostobaság.
Persze ugyanilyen bűnös ostobaság lenne kiirtani a magyar nemzeti tudatból, mint ahogy erre nagyjából törekedett az elmúlt rendszer.
A dolgokat végre helyükön kellene kezelni.

Ez a trianon-szindróma a szememben kicsit olyan, mintha erőművek építése helyett folyamatosan az örökmozgó felépítését szorgalmaznánk. Ennél nagyobb baj már csak az, hogy egy ilyen történelmi illúzióra vaskos ideológiát lehet építeni, s ezt a mindenkori aktuálpolitikában még mindig ki lehet játszani.

istvami 2007.07.23. 00:34:10

BDK, ezt írod: "Megtudtam, hogy az irredenta szlogenek egyáltalán nem a nép ajkán születtek, hanem a 20-as évek propagandagépezete termelte ki és terjesztette őket oly erőteljességgel..."

Nem olvastam a 20-as évek ppropagandáját...
De a Trianon következményeit, mint sok más más magyar, ruszin, sváb, zsidó, stb. sorstársam, saját bőrömen tapasztaltam - Ungváron! A családod sorsa kissé másképpen alakult, kegyeltje volt Trianonnak. Ezért te nem is érezhetted ezt.
De a többség igenis egyetért: mindent vissza!

brutuska 2007.07.24. 11:37:47

"De a többség igenis egyetért: mindent vissza! "

Kinek? Mit? Hogyan?
Többség? Az adott régió (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, stb.) lakoságának többsége, vagy szelektált, magyar többség? Burgenlandban pláne....

rainy_day_coffee 2007.07.24. 15:01:40

Brutuska!
Nekem! Mindent! Azonnal!

vélettlen balettos 2007.07.24. 21:15:54

Nagymagyarországot sokan egy Tündérországként próbálják felfesteni. Ezért szimpatikus az eszme sok mindenkinek, még a számtalan kilátástalansággal szembenéző fiataloknak is. Pedig nem volt az. A magyaroknak sem! Igaza van BDK-nak, véget kellene vetni ennek az örökös tiranonozásnak. Talán többet és öszintén kellene írni az erőszakos magyarosításról, a magyar vezető garnitúra gőgjéről, a kisemmizett (magyar) parasztmilliókról, a csendőrdiktatúráról. Asziszem, h én már nem szenvedek trianonmániában. Olvastam egyet s mást, s szeretek inkább előre nézni, mintsem a múltba. Rühellem a kmenistákat, de el kell ismernem: Tündrénagymagyarországon aligha szereztem volna diplomát, legfeljebb az eke szarvának örülhettem volna, ha mondjuk lett volna egyáltalán a családomnak.

keri 2007.07.25. 14:01:32

Már megbocsáss, ez a Te oldalad, meg minden, de hogynemondjam, enyhén szólva is demagóg és korlátolt dolog éppen Kárpátaljáról "üzenni" ezt...
Kár, hogy a nagyszüleid, más felmenőid véleményét már nem kérheted ki az általad említett "propaganda" kapcsán. Valószínűleg meglepődnél.
Ehh, falra a babot... Gratula a blogodhoz, meg ahhoz, hogy az Indexről is hozzáférhető. Indulj az útra, és vissza se nézz! Vagy hogy volt...

BéDéKá piréz · http://bdk.blog.hu 2007.07.25. 14:40:24

Kedves keri,
a dolog lényege éppen az lenne, hogy tudassam, itt Kárpátalján sem gondolkodik mindenki úgy, mint a múlt század 30-as éveiben.

Zig-zag 2007.07.25. 15:10:19

T. Piréz.
örülünk, hogy nem gondolkozol a 30as évek szintjén....gratulálok. csak kérdem, ki teszi azt?

az akinek fáj, h Kárpátalját visszadobták 50-100 évvel a történelmi fejlődésben?

vagy az akinek nem tetszik, hogy alap emberi jogokat nem adnak meg a magyaroknak? annak ellenére, h már románia is eu tag?

a mai fiatalok pedig ugyanúgy érzékenyítve vannak az igazságtalanságra, mint a múltbeniek. ez korosztályi tulajdonság.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 15:29:52

Kisebbségi jogokról beszélhetünk. De a gondokra a nemnemsoha a legjevésbé sem megoldás. Erről szólottam volna...

Emmet Ray 2007.07.25. 17:37:57

jate.hu/?hid=151
Szegény JA-t is megtévesztették anno... :)
Persze, ezeken túl kellene lépni, de kérdem én mennyire volt igazságos a Székelyföld elcsatolása? Mai napig 80%-ban magyarlakta terület. Egy gyengébbecske népszavazást azért megért volna a dolog... Ma meg azért is szívatják őket, ha az autonómiájukról szeretnének véleményt nyilvánítani (amit mellesleg Trianonban garantáltak).
A Bánátért, Krassó-Szörényért persze, hogy nem sír senki...

Dupladiviz 2007.07.25. 23:53:21

Konkrétan a magyarlakta településeket úgy lehetett volna nem elcsatolni, hogy sok-sok románlakta települést megtartunk... Az sem igazságos... Vagy egy kis sávot fent lehetett volna tartani, hogy bejárjun Erdély-szigetre... Igazából életképtelen ötlet. Mennyivel igazságosabb nem a románoknak keresztbe tenni, hanem nekünk? Annyiban, hogy a miáltalunk kirobbantott háborút (Az első világháború első katonai megmozdulása, amikor a dunai flottilla elkezdi lőni Belgrádot.) mi vedsztettük el, nem a románok; és a mi elnyomó katonai hatalmunkat akarták megszüntetni, nem az övükét... Szomorú...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 09:40:32

Ez az, amit a "trinonisták" képtelenek megérteni. Igazságtalanság csak az, ami velünk történt. Gyalázat csak az, hogy elcsatolták a földjeinket. Jogos követelésünk két vesztett háború után is csak nekünk lehet. Ez az alapállás.

délvidéki 2007.07.28. 20:43:10

...és szerintetek kié legyen Koszovó? Csak megemlítem, hogy azért élt ott kb 200e szerb is 99 előtt...
Nekem annak idején volt egy logika nevű tantárgyam a gimiben. Akkor azt tanultam, ha egy kérdésre a válasz abszurd, maga a kérdés értelmetlen.
Még valami: egyik szerb ismerősöm állandóan emlegeti, mennyire hasonlítanak a szerbek a magyarokhoz, csak minden kb 60-80 év késéssel ér el hozzájuk. Amit a magyarokkal és a németekkel csináltak 45 a 2 VH végén, visszaköszön Koszovóban. A szemetek előtt zajlik egy friss nemzeti trauma kialakítása. És fogadni mernék, hogy - akárcsak MO a 2 VH között - ha bárki megigérné nekik Koszovót, az ördöggel is aláírnának bármit...
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása