balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Rejtő Jenő - különvélemény

2007. július 24. - BDK
infra terasz rejtőMostanában annyit hallottam áradozni Rejtő Jenőről, hogy elhatároztam, bepótolom a mulasztásomat. Ahogy sok egyéb "kötelezőt", én Rejtőt is kihagytam kamaszkoromban. Pontosabban egyszer - talán 35 éve - rászántam magam a Vesztegzár a Grand hotelben elolvasására, de egyáltalán nem tetszett, így a többihez sem csinált kedvet. A sok jópofa bemondást persze azért ismertem, rám ragadtak, felismertem, de magam soha nem idéztem őket. Gondoltam, most, érett fejjel, átveszem leghíresebb regényét, a Piszkos Fred, a kapitány-t. Nos, elég nehezen bírtam a végére jutni.


Ez egy igen rossz regény. A nagy része lapos jópofizás és erőltetett meseszövés. Nem tagadom: az indítása valóban zseniális, és a kezdeti jelenet lendülete még kitart három-négy fejezetig. Ezek már nem olyan jók, de még legalább szórakoztatók. Aztán úgy az ötödik fejezettől a dolog egyre laposabbá, érdektelenné válik, a közepétől pedig gyakorlatilag olvashatatlan. Csak azért rágtam át magam rajta mégis, hogy lássam: végig ilyen lesz, vagy újra megcsillan-e valami benne. Nem csillan.

Egyfelől olyan színvonalú szóviccekre alapul a szöveg jó része, mint amilyenekkel néhai S. Ferenc kollégám reggelente az agyamra ment és megkeserítette munkahelyi napindító kávézásunkat, másfelől a vájt fülűek részéről talán abszurdnak és groteszknek gondolt helyzetekből nekem inkább csak az izzadságszag és bosszantó képtelenség jött át. Ahelyett, hogy egy-egy  újabb fordulat felcsigázta volna az érdeklődésemet: mi lesz ezután - inkább az érdektelenség kezdett elhatalmasodni rajtam. Miért is kell nekem ilyen szart olvasnom, merült fel bennem többször is.

Na, aztán a vége minderre rátetézett. Szájbarágós és többször elismételt magyarázatok, kierőltetett végkifejlet, édeskés happyend - csupa olyasmi, amit legkevésbé kedvelek.

Utólag nagyon sajnáltam az időt, amit Rejtőre pazaroltam.

Olvasom Hegedűs Gézánál, hogy ez állítólag paródia lenne. Nos, ha az, annak még gyengébb, mint műnek. A paródia akkor élvezhető, ha túllép azon a műfajon, amit parodizál. Én egyszer sem tudom elhúzni a számat, amikor az Irigy hónaljmirigy c. együttes popslágereket parodizál, mert az eredeti és a paródia egyformán ugyanaz a fos. De nézhetetlennek tartom a katasztrófafilm-paródiákat is, amelyek eredetije gyakran valamivel mégis tisztességesebb anyagból van összerakva, mint a karikatúrája. Ugyanígy: ha a Piszkos Fred kalandregény-paródia akarna lenni, akkor az a fő bajom vele, hogy a kalandregényt sem becsülöm sokra, így az a paródiája sem tud érdekelni, amely maga is kalandregény; pláne, ha rossz, mert ugyanazokkal a hitvány eszközökkel él, mint amaz, anélkül, hogy kellőképpen eltávolodna tőle. Ha Rejtő groteszket, abszurdot akart volna alkotni, akkor például miért tartja szükségesnek, hogy minden szálat elkössön, és minden történésnek mégis valamiféle hihető, elfogadható magyarázatát adja? Ha a tengerbe dobott halott háromszor is visszatér a fedélzetre, az, ahelyett, hogy komolyan vennénk, lehetne mulatságos (paródia) - de akkor mi a fenének a végén aprólékosan "megoldani" a rejtélyt? Ha a képtelen szerepcserén, amit nem lehet komolyan venni, jókat derülhetnénk (paródia) - akkor mi a fenének az egészre "realista" és szájbarágós magyarázatot adni? Rejtő nagyon is meg akart felelni a kalandregény ismérveinek, lázasan igyekezett minden kiizzadott képtelenségre hihető magyarázatot adni, így lett a műve groteszk és abszurd helyett egyszerűen zavaros.

A következő 35 évben, azt hiszem, nem olvasok újabb Rejtőt.

Reagálás az alábbi több száz hozzászólásra: Poszt Rejtő-poszt
__________________________

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr74124164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

genghis 2007.07.24. 11:19:23

Ha bele szeretnel kostolni a mester muveibe, ne a leghiresebbel, a legjobbal probald legkozelebb.
Menni vagy meghalni
Csontbrigad
Meg annyit tennek talan hozza hogy ha ezt a tipusu humort megfaradtnak, elcsepeltnek erzed, arrol talan nem Rejto tehet hanem az evek, ugyanis ezt az "abszurd" humort o talalta fel es mi, az olvasoi csepeltuk el, koptattuk meg.
Amugymeg rosszul tetted hogy igy nekiugrottal. Olyan ez mint most megnezni-felnott fejjel- a Weismuller fele gumikrokodilos Tarzan filmeket, vagy a Gojko Mitich-es indian sztorikat, amiert gyerekkoromban odaig voltam. Ahoz hogy igazan ertekeld sztem nem art ha legalabb is kamasz vagy pl.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.24. 11:27:45

Nekem kamasz koromban sem tetszett, megkóstoltam, mint írom fent, de nem jött meg hozzá a kedvem.
Most csak azért néztem meg újra közelebbről, mit is írt, mert úgy ajnározzák újabban, mintha nagy író lett volna. Főműve alapján nem volt az. Ez egy kiizzadt fércmű. 10% zsenialitás, 40% rutin, 50% kóklerség.
Nem bánom, 35 év múlva jöhet a Csontbrigád.

Handi Péter · http://Barnaby 2007.07.24. 15:04:15

Rejtő "irodalmiságát" azt hiszem, a felsorakoztatott karakterekben kell - lehet - keresni. Ezek úgy mozognak a végeredményben mesterkélt történetekben, mint például Hasek karikatúra-alakjai a persze sokkal árnyaltabban megírt Svejkben. A rejtői alakok varázslatossága az, hogy állandó mozgásban vannak és szövegeik a pesti aszfalt zsargonjába oltott északafrikai - mondvacsinált - légionnárius sváda hökkentően bájos elegye. Szerintem ezen az alapon beemelhetők a majdani irodalmi kánonba, - mint ahogy éppen a nem szűnő Rejtő-reneszánszokkal döngetik is az ajtót.Legjobb könyve aránylag ismeretlen: "Fehér folt" a címe, - ha valakinek megvan, küldje el BDK részére, talán módosítja véleményét...

rainy_day_coffee 2007.07.24. 15:04:31

Jo pedig, hidd el, ugyanugy jo, ahogy egy igen furan kinezo koktelt meginni valami irgalmatlanul giccses tengerparton, amitol normalisan, mondjuk szerdan reggel, elhanynad magad, es ugyanitt, a tengerparton, buta, tiz szazalekos aggyal olvasni a az osszegyurt Csontbrigadot.
Ott vetetted el, hogy komolyan vetted. Ponyva. Kommersz. Helye van a Nap alatt.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.24. 15:10:41

Nem vitatom a helyét a nap alatt. Csak azt akartam ellenőrizni, van-e alapja annak, hogy mai értelmiségiek sorra beájulnak tőle. Nincsen. Vagyis perszersze van, csakhogy az őbennük, a divatban, sznob allűrökben keresendő, és nem Rejtő regényében. Részemről ennyi.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.24. 15:12:14

Péter, a fehér folt fent van a neten, nem kell elküldeni nekem:
mek.oszk.hu/01000/01032/

Kutsa 2007.07.24. 15:22:22

Mit szoktál inni?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.24. 16:19:58

Koltélt tengerparton a legritkább esetben.

genghis 2007.07.24. 18:58:01

Ajjaj, most ertem csak meg. Bocsesz, en tevedtem el. Minek is probalnam meg neked magyarazni a fentiek tukreben Rejto lenyeget.
"van-e alapja annak, hogy a mai ertelmisegiek sorra beajulnak tolle...a divatban, sznob allurokben keresendo, es nem Rejto regenyeben."
Szereny szemelyem tegnapelotti proli gyerek. Abszolut nem mai ertelmisegi. Mikor a nyolc altalanost tapostam ertelmisegi attol lehettem hogy alfat olvastam meg IPM-et, divatos meg legfeljebb a Pajtas magazintol(szoval ennyire vagyok ertelmisegi, es kb divatos is). Aztan mikor valami erdekes olvasmanyra vagytam, draga szuleim elokotortak par Rejto regenyt, hogy ezzel probalkozzak. Felvaltva fogyasztottam Rejtot es a galaktika konyveket, a szovjet szepirodalom soha nem vonzott.
Hidd el ebben a "szellemi kornyezetben" igen remek olvasmanyok voltak a konyvei.;)

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.24. 20:01:56

Elhiszem, és nincs is ebben semmi kivetnivaló. Nekem is volt 5-6 év az életemben, amikor sci-fin és kortárs költészeten kívül nem sok irodalmat olvastam. Rejtő a maga helyén rendben van. Én azon akadtam ki, hogy úgy láttam, elitirodalomként kezelik.

vélettlen balettos 2007.07.24. 20:57:50

35 év múlva már lehet, a kutya sem fogja tudni, ki is volt az a BDK. De Rejtőt még mindig idézni fogják. Az ember, ha sokat vezet, néha megáll, h megmozgassa az izmait. És ez qrvára jól esik, még akkor is, ha imád vezetni. A Nyomorultak vagy éppen Krúdy olvasása közben, h stílusos legyek, oázis volt elolvasni egy-egy légiós Rejtő-fejezetet. Mindent és mindenkit a maga helyén kell szeretni: a maga helyén Rejtő zseni! És nem biztos, h ha valaki egy zsenit kritizál, noha ez művészpályán bevett szokás, ez által maga is azzá válik:) Egy spániel belekaphat egy kaukázusiba – "aki" ezt észre sem veszi alkalmasint –, de attól még spániel marad.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.24. 21:03:34

A véletlen balettosak ennél sokkal okosabb fiúk, ne billegj az ő frakkjukban, ha kérhetlek.

vélettlen balettos 2007.07.24. 21:31:32

Én nem véletlen, hanem vélettlen balettos vagyok:)

Dupladiviz 2007.07.24. 23:17:28

"(...)mintha nagy író lett volna.(...)" Mi az írók mértékegysége? Mert nagyon úgy néz ki, hogy nem a társadalmi megitélése. Más, viszonylag objektívnek mondható mértékegység meg nem jut az eszembe... Nade ha szubjektív, nem lehet attól nagy író, hogy Ön nem szereti?

Félreértés ne essék, sok Rejtő-könyvet olvastam már, de mindet csak azért, mert olyanok ajánlották, akikben ritkán csalódom. Nos eddig az sszes Howard könyvnél csalódtam. Nagyot.

Ja, és még valami:
"(...)40% rutin, 50% kóklerség.(...)" az alapján, ahogy dolgozott, ez - főleg a kóklerség - egyértelmű... "(...) kéziratra kapott pénzt, de úgy, hogy soronként fizették. Nos, ha Rejtő a kávéházban ivott egy feketét, akkor az elkészült szövegből letépett három-négy sort, ebben már benne volt a borravaló is. A főpincér pedig átment a Novához, és beváltotta; a kiadó pedig a teleírt papírfecnit hozzáragasztotta az eddig küldött anyaghoz. Ha pedig az író ruhát csináltatott, akkor a szabónak három-négy elkészült oldallal fizetett, és akkor a szabó ment el a Novához, ahol megkapta munkadíját.(...)" A félkész kéziratot kiadni a kezi közül? Hol marad az önellenőrzés?

u.i.: Amikor kilenc éves koromban elolvastatták velem a Kincskereső Kisködmönt, tizenegy éves koromban a Kis herceget, akkor én mindkettőt utáltam.

rainy_day_coffee 2007.07.24. 23:53:18

Kik azok az ertelmisegiek, akik sorra beajulnak Rejtotol?

Thrasher 2007.07.25. 02:43:38

Hát ilyet. Épp 20 perce jutottak eszembe a Rejtő könyvek. BDK, szerintem 35 év múlva se olvass el még egyet, mert 9-10 regény alapján (ennyit olvastam) a történeteinek 90%-a egy kaptafára készült: valaki eltűnik, másvalaki felbérel néhány rosszarcút, hogy keressék meg első valakit, eközben persze beállnak a légióba,majd végül első valaki megkerül, ha nő volt, akkor kiderül, hogy férfinek álcázva végig ott volt a közelben. Többnyire ennyi. A karakterei szerintem baromi jók, a stílusa is poénos, de az a 9-10 regény bőven elég volt belőle...
Na persze én csak okoskodok itt...

gloire · http://www.saulwilliams.com 2007.07.25. 03:44:50


Hát én egy-két oldalakat tudtam elolvasni belőle,
sose értettem, hogy bírják ezen egyáltalán végigrágni
magukat mások.
Divatja szerintem azért van, mert popártos előfutárnak tekintik, ami a kor rendi-magyarországán egy kuriózum lehetett.

Nézem itt az "Olvasnivalók" rovatot.
Te egy szendvicsember vagy?
Bár ha már P. Howard, hát el tudlak képzelni a kairói piacon,
táblával a nyakadban ahogy kiabálsz,
és még a kezedben is van pár újság.



HIHI 2007.07.25. 05:01:19

Irodalmi érték..... kinek van joga értékelni a Rejtő könyveket? BDK te kevés vagy hozzá, ezt ne vedd sértésnek , de ha például irodalmár, vagy irodalomtörténész lennél akkor vedd annak.... Én gyerekkoromban , majd minden könyvét ki olvastam, majd évekkel később ugyanúgy nevettem poénjain, a mesterien kidolgozott karakterein. Nem csak én véleményem, hanem milliók véleménye, hisz 70 éve csaknem folyamatosan adják ki regényeit, novelláit, játsszák operettjeit. nehéz lenne megszámolni hány millió könyvét adták el , illetve vették meg. Szülők meg veszik gyerekeiknek mert szerintük ugyan úgy hozzá tartozik a Magyar irodalomhoz mint pl. Jókai, és mert gyerekként, Rejtő könyvein keresztül képzeletben bejárták Afrikát, Indiát, Kínát. Tehát.... pár millió ember véleménye a tieddel szemben ....... elmult 70 év véleménye.... Sajnálom hogy nem tetszenek a könyvei, novellái. viszont akkor kíváncsi lennék te mit szoktál olvasni, neked mi tetszik.... komolyan.
( bocs a fogalmazásért,hosszú műszak után fáradt vagyok kicsit)

Handi Péter · http://Barnaby 2007.07.25. 05:20:18

Károly, kösz "A Fehér folt" hozzáférhetőségének közléséért.(net) Régen kívánnám újraolvasni, - senki sem ismerte. Antikváriusoknál is kaphatatlan. Éljen ezúttal az Internet!

Bagitam 2007.07.25. 05:21:29

Rejtőt el kell tudni olvasni, olyan mint a katonaság volt hajdanán, ki kell kapcsolni az agyad, ellazulni és akkor nagyon szórakoztató. Ha túlságosan komolyan veszed nam biztos, hogy kibírod. Mindez a Csontbrigádra nem igaz, ahol a koncentrációs táborokat vizionálta -legyen az Auschwitz vagy Gulag, mindegy-, ami sajnos valóra vált.

beste 2007.07.25. 06:11:36

Miért is akartok magasztos szellemiséget keresni? Miért veszitek ennyire komolyan magatokat?
Rejtő szórakoztat. Millió és millió embert, nemzedékeken keresztül. Ha nem tetszik ne olvasd. Ily egyszerű.
(Idézet kedvenc remekírómtól: "Mondd meg mit nem olvasol, és megmondom, mekkora sznob vagy."

török szultán 2007.07.25. 06:34:12

tizen háromévvesen olvastam fijjuk!
akkoriban veszett el a dosztojjevszki étlapja a kvaszticsnak

gyurika 2007.07.25. 06:52:55

sznob e vagy?

Szvesnyikov 2007.07.25. 06:53:37

Aki Rejtőt elemez, az maga az az értelmiségi réteg, amit a kitűnő tollú szerző pengellérre óhajtott állítani.

Szerintem Rejtőt gyorsan el kell olvasni, nagyokat röhögni rajta, és megtartani jó emlékezetünkben.

Az (önjelölt) és általában humortalan kritkusok pedig írogassák nyugodtan a patikamérlegen kidekázott szamárságaikat róla.

Rejtő pedig köszöni szépen és ugyanolyan lazasággal, ahogy a könyveit megírta, üldögél a halhatatlanságban és gúnyos félmosollyal nézi a sok szerencsétlent, aki ágyúval lő verébre és magasröptű irodalmi kritikát ír a műveiről.

baggins 2007.07.25. 07:16:27

Szvesnyikov: Ott a pont. :))

"Netuddkki" 2007.07.25. 07:24:51

Mar csak azt nem ertem minek kritikat irni egy tobb tizeves murol.... plane ilyet..... :D Sokat - tobb tiz evet - kesett a kritika szerzoje a mu elolvasasaval.... ebbol is latszik, hogy kb 15 eves korban elvesztjuk a kepzeloerejunk nagy reszet..... Remelem mindenki jot rohog ezen az irason es a gyerek kezebe nyomja Az elatkozott partot..... :D

"Netuddkki"

FSA 2007.07.25. 07:39:52

Te jó ég! Te élsz is, vagy csak ver a szíved? Mindíg veszel buszjegyet? Soha nem hajtasz gyorsabban a megengedettnél? Rejtő figurái és műveinek nagy része azért csodálatos, mert az állandó mozgásban lévő karakterek határtalan szabadságukban bármit megtehetnek. A történetek csak azért kellenek, hogy a karakterek mozoghassanak és beszélhessenek. Az említett szabadsággal pedig igen könnyű azonosulni, főként, ha némi képzelőerő is szorult az emberbe. Nem hiszem, hogy egy mű értékét csak a szépirodalom élére vasalt szabályai szerint lehet megítélni. Persze Mozart csodálatos, imádom, de azért a Tankcsapda háromhangos, szög egyszerú dalai ütnek, pedig egy nyamvadt ellenpont sincs bennük, mégis jók.

eastern 2007.07.25. 07:45:01

Én is Szvesnyikovnak adnám a pontot, kiegészítve azzal, hogy vannak akik beleszakadnak az erőlködésbe, csak hogy bebizonyítsák, ők többek az átlagnál....

Lezli 2007.07.25. 07:45:08

Kedves BDK!

De gustibus non est disputandum - talán éppen ezért nem is kellene reagálnom írásodra.
De: szerintem te nem tudsz élni... S valószínűleg nem tudtál már tinédzser korodban sem, különben olvastad volna Rejtőt, a nem kötelező kötelezőt.

Sajnállak, mert sajnálhatod...

Törpe minoritás 2007.07.25. 07:56:24

Hm... Ez alaighanem alkati kérdés.
Valakinek vagy van humorérzéke, vagy nincs. Ha nincs, sajnálni lehet, de elmagyarázni egy viccet, az reménytelen dolog.

klossz kapitány 2007.07.25. 07:59:57

én 12 évesen olvastam először rejtőt, és 40 évesen is ugyanúgy bármikor élvezni tudom. mert rejtő egyedi. a kávéházi stílusa, a mediterrán és afrikai hangulatai, és nem utolsósorban a helyzetkomikuma. nehéz is megfogalmazni, annyira egyben van a rejtő-jelenség. aki rejtőt nem szereti, annak nincs és nem is lehet humora. lehet, hogy ez kicsit erős, de így van. rejtő, vadnai, nóti. a legnagyobbak. aki nem tud rajtuk nevetni, annak nem is tudom, mit ajánljak. bédéká, te inkább parlamenti jegyzőkönyveket olvasgass esetleg...

pajinka 2007.07.25. 08:03:04

Senki nem is mondta, hogy P. Howard a magaskultúra része; a helyzet kulcsa szerintem az, hogy bizonyos könyveket bizonyos korban kell elolvasni. Én - ha jól emlékszem - 10 és 12 éves korom között olvastam végig az összes Rejtő-regényt, és a nagy részén könnyesre röhögtem magamat - igaz, hogy a vége felé kevésbé, de akkorra jutottak a gyengébb darabok (a Boszorkánymester, Ezen egy éjszaka ) amiket sokak szerint nem is ő írt- szerintem igen, legfeljebb (így még) nem szánta kiadásra. A legtöbb emberben ezeknek a kamaszkori nagy röhögéseknek a nosztalgiája marad meg, ezért szeretjük sokan felnőtt fejjel is Rejtőt. Ami 35 év múlva újraolvasva is ugyanolyan élvezetes, na az már irodalmi érték. Mint a Svejk.

klossz kapitány 2007.07.25. 08:07:53

jaj, most látom csak, hogy bédéká egy író... hogy nem ugrott ez be nekem a nevéről?! ;-))

kaviat 2007.07.25. 08:12:35

Rejtő úgy jó ahogy van. néha elő veszi az ember, aztán sok sok éven át eszébe se jut.

viszont amitől nekem igazán fel tud állni a szőr a hátamon ez az \"értelmiségi\" duma. ez a mi \"értelmiségiek\". brr.. manapság egyre kevesebben érdemlik meg ezt a kifejezést, mindenesetre a mai szellemi munkások zöme semmi esetre se.

brutuska 2007.07.25. 08:17:27

No, Károlyom, ez az Indexes címlaprakerülés jól megdobta ám a kommentszámot:)

Hogy ontopik is legyek, én mindet olvastam, abban a korban, amikor ezt köll, úgy 12-13 körül. Pár éve megpróbáltam újraolvasni (igen, választva, spec. a Csontbrigádot, hogy komolyabb legyen), de már nem.... Vannak ilyen írók (Sienkiewic, Jókai, Walter Scott, Verne, stb.).

myke69 2007.07.25. 08:28:24

Szerintem Rejtő Jenő romantikus és akinek nem tetszik, az remélem, hogy összefut Gorcsev Ivánnal a vigadó téri kikötőben és megtudja milyen az a híres bal lengő!

Sussex 2007.07.25. 08:29:44

Kedves BéDéKá piréz,

Ha nem szereted a kagylót, akkor ne állj neki, hogy 'Megkóstolom, hátha mégis szeretem', hanem ülj csendesen a sarokban, amíg a többiek elfogyasztják, vagy egyél valami mást. Engem is idegesít ha lépten nyomon Rejtőt idézik, de ez azért van, mert az emberek 90 százalékának viszont bejön. Valószínűleg nem véletlenül. Tehát ülj csak csendben a sarokban a birkapörkölteddel és hagyd nyugodtan enni azokat,akik viszont egy gasztronómiai élménnyel lesznek gazdagabbak, amelyet utána egész életükben emlegethetnek majd..

Foxi Maxi 2007.07.25. 08:33:12

Hogy irodalom-e? Nem biztos.

Hogy elitirodalom-e? Biztos nem.

Viszont marha jó annak, akinek van hozzá humora.

Akinek nincs humora, annak nem jó.

Akinek van humora, de ehhez pont nincs, annak se jó.

Kíváncsi lennék, mit szól bdk mondjuk Monty Pythonhoz?
Wodehouse-hoz? Ilf+Petrovhoz?

Simán bebizonyítja, hoy ők sem az elitkultúra része, és ez nem is baj.

Milyen snassz lenne, ha valaki 35 év után váratlanul elolvasná mondjuk a 14 karátos autót, és beírna az indexbe, hogy baromi jó, szétröhögtem magam!? Hülyének néznék és le se hoznák.

Az már érdekes, ha valaki erényt csinál értetlenségéből, és komoly kritika gyanánt hozza le. Emberek, háromezer év után elolvastam az Odüsszeiát és szar!

Ezzel már fel lehet kerülni elnéző mosoly kíséretében az Indexre.

Persze Rejtő korántsem tetszik mindenkinek, nekem is vannak teljesen normális barátaim, akik nem fogják, csak még nem jutott eszükbe, hogy állítólagos kritikát gyártsanak róla.

Elfogulatlanul nézve is: ez a kritika nagyon-nagyon lapos. A homorról annyit írni, hogy rosszabb mint X kolléga reggeli élcei... Ezzel nem fog bekerülni az annalesekbe. A cselkményszövésről annyit, hogy helytelenül elvarr minden szálat, nem pedig magical-mystery módon hagyja folyni a cselekményt. A máfjaról annyit, hogy állítólag paródia, ezért stb. Ki állította? Helyesen állította-e? Mik a paródia műfaji szabályai? Megszegte-e ezeket? Baj-e, ha megszegte?

Szívesen olvasnék egy műértő irodalmártól kritikát a kritikáról.

Persze tudom, hogy nem volt az kritika, csak egy sebtiben odavetett gyorsjegyzet.

Az enyém is az.

Actor 2007.07.25. 08:41:50

BDK!
Ha nem tetszik Rejtő egyébként zseniális humora akkor próbálkozz Kurt Vonnegut-tal ...
Bár humorérzék nélkül azt sem ajánlom.
Rejtőhöz is kell egy csipatnyi humorérzék és az, hogy el tudd fogadni az ő különleges stílusát, tehát igyál egy fröccsöt és lazíts egy kicsit.

Sir Pirate 2007.07.25. 08:44:35

Hát tudod...
Amit írtál Rejtőről és ahogyan írtad, az alapján nagyon messze vagy tőle. Ez nem szeretet kérdése, szeretem-e Rejtőt vagy sem. Akik nem szeretik azok is elismerik és valószínűleg nem véletlenűl lett világhírű. Te ettől nagyon messze lehetsz, különben nem beszélnél így. Önmagában az a tény, hogy pocskondiázol egy elismert írót, aki már letett valamit az asztalra, nem vall semmilyen tárgyi ismeretre vele kapcsolatban. Ezt ráadásul magad is elismered az írásodban. A cikk hangvétele aapján inteligenciára sem vall.
Mi a véleményed Victor Hugoról, James Joyceról, Robert Rogersről, Herman Wookról, Moldova Györgyről, Szilvási Lajosról, Berkesi Andrásról, hogy a magyar klasszikusokat ne is említsem?
Mi a véleményed rólam ezek után? Ez már nem is érdekel..
Szeretnék valamit olvasni tőled, tedd meg, hogy megírod, hol találom meg a könyved és mi a címe... Köszönöm.

walaki 2007.07.25. 08:49:18

igazából Foxi Maxi leírta azt, amit én is mondani akartam. Annyit tennék még hozzá, hogy ez a kritikán aluli "kritika" (tessék, idióta szóvicc, mert úgyis szereted) igazából arra jó, hogy felfigyeljenek rád, hogy "igen, itt egy újabb okos, aki megmondja, hogy mi a tuti". A "kritika" színvonala kb. Blikk-be való.. Persze szíved joga véleményt formálni, kifejezni nemtetszésedet és ezt mint "műértő kritikus" publikálni is...

Tutajos 2007.07.25. 08:51:53

Szerintem BDK azért csalódott, mert azt vélhette, hogy minden értékes mő az élet évezredes komoly és nagy kérdéseire keres és ad választ.
Ha magam így olvasnám Rejtőt, én is nagyokat csalódnék. Ilyen elvárásokkal persze pl. a Micimackóba sem érdemes belefogni.

Kiss József 2007.07.25. 08:52:00

Az teljesen érthető hogy valakinek nem tetszik Rejtő, vagy nem tetszik a kék ég, eseteg az összes jó dolog a világon. Magánügy.

De azt hogy miként kerül ez a bigyó az Indexre az érthetetlen.

A sorok írójának meg jó egészséget kívánok.

kpetya 2007.07.25. 08:54:20

Ilyen alapon a Rómeo és Júlia is csak ócska szóviccek halmaza egy banálisan elcsépelt történet keretében.

szvobi 2007.07.25. 08:57:18

ne haragudj, kedves balla úr, de rejtő nem szar, legfeljebb neked nem tetszik. akkor meg nem kell olvasni és fikázni se. írj jobbat, legyél híresebb, teremts követendőbb iskolát, legfeljebb valaki azt mondja rá: kóklerség. pedig már a fél világ utána megy.
sokkal nagyobb bátorság egy fennen értelmiségi fotőjből azt mondani valami ménsztrímről, hogy értékes, mint befikkantani valamit, amiről ezrek (és gondolom, általad tiszteltek is) állítják, hogy zseniális.

na csókolom

kpetya 2007.07.25. 08:57:54

Nem árt tudni, hogy Rejtő állitolag, fizetségként irt pár oldalt a kvházban, azt a pincér átvitte a kiadóba, ahol lapokat összerakták és ha összejött egy könyvre való kiadták. Ettől eltekintve több könyve is zseniális (14karátos autó, 3testőr afrikában, menni vagy meghalni, csontbrigád, elveszett cirkáló stb).

Levi 2007.07.25. 09:03:46

Csatlakozom az előttem szólóhoz!
Nem is értem. Már azt sem, hogy valakinek nem tetszik. De persze sajnos vannak humortalan emberek. Rossz lehet nekik. Nem is sejtik mit veszítenek!
Egyébként pedig \"véleménye és végbélnyílása mindenkinek van\" (de ezt tényleg nem szabadott volna az Indexre tenni)

jellemző 2007.07.25. 09:09:34

Attól mert valamit le tetszik fikázni, még nem lesz ám hű de értelmiségi. Rejtőre azt mondani, hogy szar, hm... Javaslom, hogy kezdje kritikai pályafutását a magazinok elemzésénél. További jó kannásborozást!

Ui.: Hogy került fel ez a gagyi az indexre?

tibcsi 2007.07.25. 09:10:22

BéDéKá írt egy kritikát, miszerint Rejtő homortalan, rossz író. Ezt egy könyv alapján állapította meg.

Én eddig egy kritikát olvastam BéDéKától ... ezt. Szerintem tehetségtelen, unalmas, okoskodó, értelmiségit játszó kényszeríró.

A következő 35 évben nem olvasok tőle semmit.

brutuska 2007.07.25. 09:10:44

Ti most tényleg egy magánvéleményen paráztok ennyit? Meg hogy akkor Vonneguttól Ilf-Petrovig? Ezt a büdös nagy toleranciaszintet.
Amúgy tényleg hiba volt az Indexre kikerülnie, mert csak bejött ide egy nagy rakás önkinevező ízlésinkvizítor, akik semmit sem tudnak arról, akit véleménye miatt személyében támadnak (humor, inteligencia, etc.). Madzsarisztán....

klossz kapitány 2007.07.25. 09:11:30

most már a bejegyzés végét is elolvasva bédékának tudok ajánlani egy könyvet. nyikolaj maximov - suhajda elemér: a humor helye a tudományos szocializmusban, szerepe a szocialista embereszmény megteremtésében. alcím: 48 lépés az igényes kacagás felé. 1969, szikra lapnyomda. kiadja: magyar szocialista munkáspárt központi bizottságának ifjúságvédelmi szakszervezete és a hazafias népfront. lektorálta: lendvai ildikó.

P. H. 2007.07.25. 09:12:30

BDK: Hát tudod te ne is olvassál Rejtőt, mert kár beléd. Aki egy írót és annak munkásságát nem tudja a megfelelő helyre tenni az irodalomban az jobb ha inkább tévét néz. Rejtő valóban nem szépirodalom hanem ponyva, nem kell tőle transzba esni és végső igazságok vízióit várni. Egyszerűen csak jól komponált kellemes szórakoztató regények, amik elolvasásához egy dolog kell a betűk ismeretén kívűl: humorérzék. Sajnálom hogy neked olyat nem adtak az égiek, lehangoló lehet így élni...

Ingyen Online TV · http://http:\\www.itv.at.hu 2007.07.25. 09:13:31

Nekem speciel Rejtő öszes műve tetszik. Nem árulok el titkot ha azt mondom szinte fejből fújom a szövegeket. Ez az én véleményem, másnak lehet más véleménye.
Gondolom BDK szerint a Harry Potter a zseniális könyv, hiszen annyian olvassák... Ez is egy vélemény... A mai világ véleménye. 20 év múlva senkinek nem fog tetszeni, mert lesznek új írások.
Szeretem Rejtő műveit, mellesleg a paródiákat is kedvelem, de már csak ilyen vicces csávó vagyok :)
Ez az ÉN külön véleményem.

memi 2007.07.25. 09:15:09

FSA - nagyszerűen megfogalmaztad. A határtalan szabadság.
Olyanok, mint a rajzfilm figurák - bármi történik velük - minden fizikai törvény ellenére talpra állnak.
Ilyenek ők is - semmiféle törvény, hatalom nem tudja korlátozni őket - kijátszanak minden bürokrátát, átvágják a hatalmaskodókat, a gonoszokat. Közben ők maguk végtelenül becsületesek, kedvesek, szeretetre méltók.
Lehet-e szebb élet történetet kitalálni, mint a nagy Leviné?
Ezek mesék és mesealakok. Nem kell elemezni, értelmezni, csak el kell merülni a világában és jól szórakozni.

Blogerovac 2007.07.25. 09:19:12

Nagyszerű ez a kritika! Kiviláglik belőle a kirekesztett ember görcsös utálata, hogy márpedig neki nem kell az, ami annyiaknak jó, mert ő nem hajtja a divat igájába a fejét. Ami ennyi embernek nyújtott mosolygós perceket, sok kamasznak szórakoztató órákat, az valami utálnivaló kommersz, amiből ki kell emelkedni azzal, hogy látványosan eltolom magamtól. Nem szabad semmiképp észrevenni, hogy ez a ponyvaregény műfaj keretein belül, egy színházi komédiákat író ember tollából fakadt, egyedi hangvétellel, és olvasmányos történetszövéssel. Bizony, a múlt század 30-as, 40-es éveiből származó szinpadi bohózatok sem mindig állják meg a helyüket ma. Sok ismerősöm elhúzza a száját, ha '90-től régebbi filmet tolnak elé. Változunk, meghaladjuk a múltat. Én kedvet kaptam, hogy 20 év múltán felidézzem Gorcsev Ivánt, vagy Vanek urat. A Csontbrigád pedig egy egészen más műfaj, amit e remek kritikus sosem fog megtudni. Valjuk be szerencsére, mert ha arról is ilyen szánalmas, tudattalan kritikát írna, akkor elátkoznánk azt, hogy bárki istenbarma publikálhat a neten.

vélettlen balettos 2007.07.25. 09:22:58

BDK egy József Attila-díjas író, Rejtő nem. Rejtőt 100 év múlva is olvasni fogják, BDK-t ma sem olvassa senki. Savanyú a szőlő, avagy a szomszéd kertje mindig... sárgább:)

xyember 2007.07.25. 09:23:04

Nekem Rejtő Jenő egyet jelent az általános iskola legnagyobb irodalomi élményével. Az akkor kapható összes regényét elolvastam. Azonban volt egy példány a Fehér foltból amit a világháború előttről maradt az egyik cimborámra. Na ezt olvastam a pad alatt amikor lelepleztek, elkapott a tanárnő. És a kis mocsok elvette, hogy majd év végén visszaadja. Naponta sírtam neki a telefonba, hogy ezt nem kellene hozza vissza, megbántam minden bűnömet. Sok sok évvel később derült ki, hogy Ő is akkor olvasta el …
Azóta sem olvastam el újra a regényeit, ezeket „jó” korban kell olvasni és nem felnőtt fejjel rágódni rajta. Pusztuljon aki nem olvassa el kölyök korában és felnőtt fejjel ilyen kritikát ír..

neoprimitiv 2007.07.25. 09:25:28

Két dolog, amit Rejtő védelmében - már ha rászorul egyáltalán az én védelmemre - érdemes figyelembe venni.

Az egyik, hogy az ilyen kategóriájú, típusú könyvek akkor kb. olyan gyakoriságban és mennyiségben voltak, mint ma a Romana. Az általános megítélésük is hasonló volt. Rejtő könyvei fennmaradtak közülük, és nem a mai entellektüellek miatt, hanem gondolom, mert sokkal szinvonalasabbak voltak a többinél.

A másik dolog ebből következik. Rejtő nem általánosságban íróóriás, hanem a saját műfaján belül kitűnő és szórakoztató. Olyan mondjuk, mint a zöldbabfőzelék. Az sem a konyhaművészet csúcsa, van olyan is, aki utálja, de azért azt is lehet nagyon szarul és nagyon finoman csinálni.

Azt pedig, hogy mai emberkék a saját különlegességük (vagy különösségük) fényezésére kit vagy mit ragadnak ki a helyéről, ne rójuk már fel szegény Rejtő hibájának, ez az ő hülyeségük. Ahogy valaki korábban már írta, Rejtő valószínűleg könnyesre röhögi magát rajtuk valamelyik felhőn.

2007.07.25. 09:28:32

azért került fel az indexre, mert erre sokan harapnak, és ugye a látogatottság az értékmérő tényező

amúgy ez blogbejegyzés, nem kritika, az előbbi kritériumainak megfelelel, de kritikának azért nem nevezném

butaságnak tartom olyan ismérvek számonkérését amelyeknek nem is akart megfelelni Rejtő, nem gondolnám, hogy pl Robert Johnson cca 70 éve rögzített blues felvételein számon szabad kérni a klasszikus zenei jellemzőket, hiszen "egy színesbőrű fazon egy szál gitárral vinnyog", ebbe könnyű belekötni, van akinek elviselhetetlen, de rengeteg széles körben elismert, világhírű zenész rá hivatkozik mint elsőszámú ihletforrásra.
és akkor még Bob Dylanről nem is szóltam...

bocs, hogy csak zenei példákat tudok hozni, az irodalom területén (szerencsére?) nem vagyok olyan tájékozott, mint BDK

Nibelung 2007.07.25. 09:31:39

Rejtő Jenő természetesen nem \"magas\" irodalom. És mégis: szerves része a magyar folklórnak. Nagyszerü humora van, egyes mondatai önálló életet élnek. Lehet, hogy az a baj, hogy Rejtőt még az \"anyatejjel\" kell magunkba szívni, egy meglett ember, aki esetleg nem is vevő az ilyen humorra nem tud mit kezdeni vele. A Piszkos Fred-ben a Fülig Jimmy naplója az igazi poén.

maydayray 2007.07.25. 09:32:22

bdk kritikát írt-e vagy sem, jó kérdés. kinek van igaza, és kinek nincs, szintén az. én Rejtőt nagyon nem szeretem, holott egyvalamiben minden ismerősöm véleménye megegyezik: sokrétű és zseniális humorérzékem van. valóban nem 12-13 évesen olvastam (megj.: valaki ezt a kort ajánlja, valaki meg a fröccsöt, ugye-ugye...), hanem később, de 20-30 oldal után letettem, mert kaka - szerintem. és a véleményem ugyanannyit nyom, mint azé, aki azt mondja, hogy szuperjó. szerintem a kezdése sem zseniális - ellentétben bdk véleményével -, Orwell 1984-e, na az zseniálisan kezdődik, a hideg rázott 4 oldal után. Svejket meg kérem nem hasonlítani Rejtőhöz, mert Svejk a derék katona kalandjai - Rejtővel ellentétben -, tényleg a világirodalom részei, Rejtő kocsmát nem láttam Kölnben, Svejket igen... summa summarum: akinek tetszik, annak Rejtő jó, akinek nem, annak szar: de ez így van minden könyvvel, ugyebár?! :-)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.07.25. 09:38:52

Kedves BDK, hidd el nekem, nem érdemes újabb 35 évet várni...:)

(ha nem jön be, nem jön be...)

Klasszik kritikai vesézést meg azért nem érdemes folytatni rajta, mert a legtöbb ismert műve megélhetési ponyva, ő maga sem vette ezeket komolyan. A "nagy mű" megírása viszont sajnos - részben elhalálozásból kifolyólag - elmaradt...

Ettől függetlenül Rejtő zsenialitása ott van ezekben a ponyvákban - csak épp nem regényszerűségükben (szerkesztettséget számon kérni egy oldalanként megírt művön..:P; no és a hepiend: könyörgöm, ez l e k tűr (nomen est omen:P)), hanem karaktereikben, nyelvezetükben...

Galamb nekirepült a falnak...

tlaci 2007.07.25. 09:41:39

sztem is a Fehér folt a legjobb és fent van a neten vmi elektronikus könyvtárban

Nibelung 2007.07.25. 09:43:42

A Vesztegzár a Grand Hotel-ről: (idézet fejből, nem szó szerint):

'Mindenki őrizze meg nyugalmát! -mondta a hoteligazgató, mire kitört a pánik".

Ez a mondat olyan örök igazságot tartalmaz, amelyet a mai politkai kommunikációra is egy-az-egyben lehetne alkalmazni.

DK · http://kdorozs.blogol.hu 2007.07.25. 09:44:33

Nem hiszem, hogy be kellene Rejtőtől ájulni... Persze be lehet és időről időre vannak is divatos írók, de a divatnak semmi köze a minőséghez. Én is szeretem Rejtőt de nem mondegyiket, az Ellopott futár kimondottan rossz, a Vesztegzár a Gand hotelben sem túl jó, a többi tetszett... Gyerek- és kamaszfejjel tetszett, ez is igaz... Amúgy meg nincs ezen mit méricskélni: amig lesz aki fizet érte addig kiadják, ennyi...

Fairlight 2007.07.25. 09:45:24

Na haragudj, de már az ötlet is abszurd, hogy valaki egy Rejtő könyvről írjon kritikát. Neked valami biztosan hiányzik az életedből, az tuti. Rejtő egy hungarikum, soha sem volt és lesz hozzáfogható. Én még kb. 12 évesen kezdtem el falni a könyveit, és még ma is -43 évesen- tudok derülni és mosolyogni, ha előveszem valamelyik örökzöld kedvencemet, pl. Az előretolt helyőrség-et, amit vagy 100 x olvastam. Sajnállak, tényleg.

róka 2007.07.25. 09:47:12

HIHI és "Netuddkki" nagy Rejtő rajongók...

szabics 2007.07.25. 09:48:36

laposak a szóviccek... amivel a kollégád reggelente az agyadra ment. ezek az 1930-as években íródott regények, jackass...

Nagyjani 2007.07.25. 09:48:43

Rejtő "megélhetési" ponyvaíró volt, részekben írta a könyvei jó részét, valószínűleg az elején maga sem tudta mi lesz a vége...
Mindamellett Rejtőt fiatalon és derűsen kell olvasni, akkor később is szívesen olvasod, de ha nem megy, ne erőltesd. Attól még jó!

slapaj · http://bdk.blog.hu/2007/07/24/rejto_jeno_kulonvelemeny#comments 2007.07.25. 09:49:07

Nálam is Szvesnyikové a pont.
Annyit tennék hozzá, hogy tök fölösleges néhány értelmiségi Rejtő imádatát kritizálni (hisz valójában róluk írtál kritikát) mert:
1. Ettől lesz mozgalom a mozgalom
2. Ki a toszt érdekel ezeknek a Rejtő imádata rajtad kívül?
Egyszerűen egy belterjesa pofa vagy BDK, függatelenül attól, hogy hogyan viszonyulsz Rejtőhöz. Te az irodalmi vitákat szereted, mi meg Rejtőt.

Fülig Jimmy 2007.07.25. 09:49:49

A Rejtő-regények kamaszkorom óta kedvenc olvasmányaim közé tartoznak, időnként leemelem őket a polcról, és mindig pompásan szórakozok rajtuk. Lehet, hogy ez az elefántcsonttoronyból nézve elítélendő tevékenység, de olvasási szokásaimat soha nem a felkent ítészek véleményéhez igazítottam.

Szerény magánvéleményem szerint Rejtő zseni volt. Kávéházi zseni, könnyűkezű zseni, de zseni a javából. Képes volt a ponyván, a kommerszen belül olyan minőséget alkotni, amely azóta is meghaladhatatlan.

Kimondottan örülök, hogy ezt - a hozzászólások tartalmából és nagy számából ítélve - rajtam kívül még sokan így vagy hasonlóan gondolják.

A kortárs irodalomban való tájékozatlanságom rovására írom (sajnos megrekedtem Temesi Ferencnél), hogy Balla D. Károly nevével most találkoztam először, és lehet, hogy nagy eséllyel örökre ismeretlen marad előttem, ha nem dobja fel az Index főoldala Rejtővel való összefüggésben.

A kirtikust nem kívánom személyiségében minősíteni, hiszen minden, amit tudok róla, ez a pár sor. Mégis elgondolkodtató, hogy éppen egy nemzedékek számára a kanonizálás kényszere nélkül alapolvasmánnyá vált író életművén veri el a port.

Rejtő minden során átsüt az emberség, BDK írásáról ugyanez nem mondható el.

Nóti-unoka 2007.07.25. 09:50:50

Rejtő sosem tartozott az elitkultúrának nevezett izéhez. És sosem akart. Ő egy pesti vagány volt, akihez közelebb állt a füstös kávéházak ablakából kommentálni az arra járó nők seggét, vagy részegen összeverekedni egy kocsissal valami pimf dolog miatt, mint hogy "magas" irodalmi szalonokban, a kisujját pedánsan eltartva a csészétől (a la don Fülig di St. James) teát szürcsöljön, és hallgassa, hogyan nyalják körbe a kritikusok és az egyéb nagyon hozzáértő irodalmárok.

Szórakoztatni akart, nem mást, mert ehhez értett és ehhez nagyon értett. Ennyi.

Rejtő szerint úgy működik, ha fejest ugrasz belé, ugyanúgy, mint Wodehouse-ba. Gyerekkoromban darabokra szakítottuk a könyveit, annyiszor elolvastuk a légiós történeteket. (A westernsztorijai nem tetszettek.) Ma, 38 évesen, ötezredik alkalommal is magával sodor az a sok zseniális karakter, és ahogy ezek a karakterek kommunikálnak egymással és az olvasóval (lásd Fülig Jimmy és a Török Szultán levelei). Szerintem Rejtőt "elemezgetés" helyett inkább olvasni érdemes, önfeledten. Úgysem tart tovább, mint 3 óra. Utána meg jöhet az irodalom, ha valakinek erre van szüksége.

Az viszont tény, hogy nem kell mindenkinek imádnia Rejtőt. Ízlések és pofonok. De olyat várni tőle, ami sose volt, butaság.

Nagyot röhögne, ha olvasná az itteni bejegyzéseket. BDK-t heccből megvágná egy ezresre - amit, persze, elinna az első talponállóban.

Neduddgi.

Vanek 2007.07.25. 09:50:53

Ez nem lehet más csak egy provokáció! Szerintem csak ki akarsz provokálni egy kis flémet itt! Unatkozol! És - gondolod, majd így majd csak elmegy az idő!

Szerintem te egy nagy darab, romlott szar vagy!

"Miért is kell nekem ilyen szart olvasnom" - írtad...

Nem kell!

Dögölj meg cipőben, te buzeráns!

Aki Rejtőről így vélekedik annak nem szabad élni! Az nem érdemli meg! Sokkal jobb neki döglötten!

Te barom!

klossz kapitány 2007.07.25. 09:51:06

örülök, maydayray, hogy személyedben itt ráakadtam egy sokrétű, zseniális humorérzékkel megáldott emberre. mi tudjuk, mitől humor a humor. azok az evokativ hangváltások, azok a szótári homonimák, népetimológiák, kakofemizmusok!!! mit tudja ezt egy ilyen rejtő jenő, vagy kicsoda.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2007.07.25. 09:52:58

Szerintem is többen jártunk úgy, hogy gyerekként olvasgatott és megszeretett Rejtő-könyvek később sokkal inkább laposnak tűntek. Más meg imádja őket életkortól függetlenül. Ezzel nincs gond. BDK egyszerűen csak arra utalt, hogy sokan olyan magasztos jelzőkkel ruházzák fel, úgy emlegetik Rejtő kis kalandregényeit, mintha együtt kellene emlegetni az itt is szóba került Hasekkel vagy Vonneguttal. Ez szerintem is túlzás, de azzal semmi bajom nincs, ha valaki ilyesmit olvas a vécén ülve vagy a strandon. Én mostanában pár Han Solo könyvet olvastam ilyen helyzetben... Mert ugye, a Csillagok háborúját is sokan szeretik, mégsem szokták együtt elemezni a 2001 Ürodüsszeiával. És persze az, hogy elismerem utóbbi minden érdemét, nem jelenti azt, hogy időnként ne lennék inkább Luke Skywalkerre kíváncsi.

MoUfL4n3 2007.07.25. 09:56:00

Te ety naty marha vagy, mert lattcik, hogy irni se birsz! Azt hitted hires leszel ha elsokent fikazod a Piszok Alfredet! Probald meg meg 2x elolvasni, hatha addig felszedsz par uj szot!

Neduddgi

ikarus 2007.07.25. 09:56:45

Az imént írta valaki, hogy nem látott Rejtő hős nevű kocsmát... nos én láttam például egy Mi újság Wágner urat... hát az a fazon is kész, egyszerűen Rejtő remek és szórakoztató...

Annyit hozzátennék, hogy én Rejtő miatt kezdtem el olvasni... a fantasztikus magyar irodalom tanítás nálam annyit ért el, hogy 15 éves koromig nem olvastam... nehéz "komoly"irodalom vagy mi, meg mélyenszántó remekek stb.... persze.... utáltam is úgy ahogy van a betűt, a könyvet, erre 15 éves koromban az unokatestvérem a kezembe nyomta a Piszkos Fredet... faltam, faltam, aztán az összes Rejtő könyvet és végül rájöttem, hogy olvasni jó!

Ha másért nem az én szememben emiatt is egy remek író Rejtő, mert nálam elérte azt, hogy elkezdjek olvasni! És ma 30 éves fejjel is szívesen olvasok Rejtőt ha ki akarok kapcsolódni...

Köszi Rejtő!

MoUfL4n3 2007.07.25. 09:59:03

Ja legalabb ezt a blogot sem kell tobbszor latogatni...

Vaszics · http://ingyenajandek.freeblog.hu 2007.07.25. 09:59:19

Te egyszerűen NEM ÉRTED Rejtőt. Ami nem baj, de akkor miért írsz róla? Ehh, nem ragozom tovább, a fenti hozzászólások nagy részével egyetértek.
Ne is olvass tőle soha, semmit... nem vagy rá méltó.
U.i.: Ember, szeretsz te egyáltalán olvasni? :-))

gershwin g 2007.07.25. 10:01:31

A legfontosabbat elfelejtettétek. A lényeg, hogy Rejtő valószínűleg tökre élvezte, amit csinál, és ő is jól szórakozott. Ráadásul abból élt, amit szeret. Már csak hab a tortán, hogy akadt egy rakás ember, akinek ez ugyancsak bejött. És még mindig zabálják, öregem! Ha ezt tudná...
Majd ha BDK abból és annak fog élni, amit szeret, nyilván eszébe sem jut, hogy bárkit kritizáljon. Drukkolok neki.

Dodó Juló 2007.07.25. 10:04:15

A zsidóknak ez nemzeti kultúra. Nem csoda, hogy nem szabad leszólni. És a Piszkos Fred a legjobb.

filiberto21 2007.07.25. 10:05:35

Rejtő egyedi nincs másik ilyen stílusú író.
Van akinek tetszik ez a stílus szvsz a többségnek köztük jómagam valakinek meg nem.

Amúgy ponyvairodalom , és?

A Tizennégykarátos autón mindig halálra röhögtem magam....

A Rejtő könyvek egyetlen célja ,hogy szórakoztassanak mint pl a régi Bud Spencer filmek.

Természetesen egy kritikus számára mindegyik csak szemét, mennyivel jobb az a művészfilm amitől a kritikusok
elolvadnak és megnézi pár ezer ember...

Pizsama · http://pizsama.blogter.hu 2007.07.25. 10:06:21

Rejtő ponyva, de ennek ellenére szeretjük, mert olyan karakterekkel ajándékozta meg a világirodalmat, mint Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vanek Úr, Wágner Úr, Buzgó Mócsing (aki valójában az igazi Trebitsch) és még sorolhatnám. A ma már klasszikusnak számító idézetekről már ne is beszéljünk:
"Kavarja ez most, vagy nem kavarja?"

De Rejtőt elemezni kb. olyan felesleges mint egy ütős de furfangosan finom háziborról borszakértői véleményt írni!

Amúgy meg ízlések és papné. Ha BDK nem szereti Rejtőt, hát nem szereti. Ettől még nem lesz rossz ember...

dörrög zultán 2007.07.25. 10:11:17

Kedves BDK, te 1 naty bánatos llló vaty!

Szerencséd, hogy nem ismerem személyesen Tuskó Hopkinst, Csülököt, Fülig Jimmyt, Rozsdást, Bunkót, a Főorvost, meg még pár unatkozó tettestérsukat, mert ha ismerném, akkor miután felbátorodnánk a Fel, vidám orvgyilkosok nevű kocsmában, akkor utána meglátogatnánk éjjel és addig vernénk a fejed a kuka fedőlapjába, amíg megértenéd az élet humoros oldalát. (pont úgy ahogy a Fáraó is tapasztalta a kuka-kezelést Rozsdás gyógyító közreműködésével).

Duddgi te ló,
A Dörrög Zultán.

Szamóca 2007.07.25. 10:13:44

Rejtőről tudjuk, hogy ki volt, zseniális regényíró! De ki az a BDK? Ha valaki tudja, értesítsen!

kakukk 2007.07.25. 10:15:39

Ez nagyon vicces. Szerintem szándékos provokáció a cikk. BDK nem lehet egy nagy ember, ha ilyen szánalmas cselekedetre vetemedett.
De végülis igaza van. Ez az ő blogja, azt ír ide amit akar. Engem speciel zavar, bár nem olvasom Rejtőt mostanában, hogy mi a szarnak kell lehúzni??
Na mindegy, azt mondja az Úr, hogy a köv. 35 évben nem fog Rejtőt olvasni.
Én meg nem fogok BDK-t olvasni az alkövetlkező...hogyis, mit?? ... SOHA.
Ez jobb lenne??
Te hurka...

A Nagy Levin 2007.07.25. 10:16:37

Az összes általam ismert Rejtő könyv fönn van a www.mek.oszk.hu oldalon.

hóka 2007.07.25. 10:17:52

Csak azt nem értem, hogy most miért nem reagál a BDK tisztelendő atya...

Fülig Jimmy 2007.07.25. 10:22:08

Ezúton üzenem a meg nem értett "írófejedelemnek", hogy az általa generált flamewar hozzászólásaiban több stílus, gondolat és eredetiség van, mint az általa írt kritikában.

Életművéről - előttem való ismeretlensége miatt - továbbra sem tudok nyilatkozni.

Azt hiszem, keresek valami Rejtőt a polcomon. Ideális nyári olvasmány...

bozso 2007.07.25. 10:25:42

Mert nem csak a bárányok halgatnak.
...a birkák is.

Dani 2007.07.25. 10:30:18

Szerintem te örülhetnél, ha csak fele ilyen jót tudnál irni ! Én 20 éve olvastam először, tetszett akkor is és tetszik ma is. Ha nem érted a stilusát, az nem őt minősiti. Olvass talán Harry Pottert !!!

Cpt. Flint 2007.07.25. 10:30:35

Ennyi erővel Jókai is szar... meg Gárdonyi, meg Stendahl, meg Dumas, meg Hugo... mind lapos ponyva, ráadásul még annyi humor sincs bennük, mint Rejtőben. Ezt mér' nem meri mondani senki??? Nagykönyv meg izé, persze. Meg magasirodalom. Tessék mondani, mi az a magasirodalom? Amit kevesen szeretnek/értenek? Egyátalán, mi az irodalom?
brutuska védte itt a bloggazdit, hogy magányvélemény, mit bunkózunk itt... hát kérem, ha valaki kiplakátolja a közterületen (márpedig a blog az a cél, különösen, ha Index címlapra is kerül) a magánvéleményét, az ne legyen elkeseredve, ha egyesek leköpködik (mármint a plakátot).
Szeretném megkérdezni (és ezt most teljesen komolyan) BDK véleményét Fekete István munkásságáról.

Dani 2007.07.25. 10:32:04

Elfelejtettetem - a post BDK-nak szólt.

apu 2007.07.25. 10:35:30

bdk- Te egy szegény ember vagy!

yerico 2007.07.25. 10:36:54

Nem hiszem, hogy a Rejtő regényekkel van baj, sokkal inkább az olvasóval. Ha valakinek nincs humorérzéke, akkor kár erőltetni.
Ajánlom mindenki figyelmébe a Good Morning Vietnam c. filmben a hadnagy figuráját: \"Értem én a viccet, csak nem szeretem.\"
Legutóbb a 14 karátos autót olvastam tőle, letehetetlen egy könyv. A három testőr Afrikában szintúgy.

pandor 2007.07.25. 10:38:27

Ahogy sok egyéb "kötelezőt", én Rejtőt is kihagytam kamaszkoromban.
... most már nem kellene erőltetni. Az olvasást se. Van TV, Internet... remekül elszórakoztatják az embert.

No de. Félre a tréfát:
Bár lassan érik, de lassan Rejtő is felkerül az őt megillető polcra - a magyar klasszikusok közé. Megérdemelten.

Vélemény egyszeri olvasóként:
Stílusa egyedi, cselekményszerkezete kerek, humora védjegy: a rejtői humor. Generációk nőttek és nőnek fel betűit falva, remekül szórakoznak (ami a legfontosabb) és talán tanulnak is tőle/belőle ezt-azt. Emberségről, becsületről, tisztességről, stb.

Érdemes lenne még egy próbát tenni, több könyvet is írt.
Ha nem működik, akkor a hiba az ön készülékében van...

Dworák Ede 2007.07.25. 10:40:42

BDK! Alapvető tévedésed ott érhető tetten, hogy te csak olvasod Rejtőt. Kevés, barátom, élni is kell, észre venni azt, hogy itt ebben a nyavajás Közép-Európai valóságban újra és újra megjelennek a figurái. Ehhez kevés értelmiséginek lenni és irodákban kuksolva értetlenkedni a szövegeken. Mikor voltál utoljára kocsmában? Mondjuk a kisoroszi révnél levő Gondűzőben? Áhhh, hiába beszélek neked, Rejtővel kiskamasz kortól kell együtt élni, vele \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"szocializálódni\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\". Később ugyanúgy nem lehet értékelni, mint hat éves kor helyett negyven éves korban elkezdeni zongorázni tanulni. Kimaradt egy jó dolog az életedből, peched van... Közben töröm a fejem, kihez hasonlítasz a leginkább a Rejtő-alakok közül. Talán Gafirone, az autóversenyző...

brutuska 2007.07.25. 10:41:13

CT.Flint:
A post címe: "Rejtő Jenő - különvélemény".
Természetesen nem azzal van gondom, hogy sokaknak nem ez a véleménye (spec. nekem sem), hanem az, hogy a post írójának mindenféle kvalitását pocskondiázza a commentelők jelentős hányada, mert csak erre az érvrendszerre telik. Na ez a szegénységi bizonyítvány.

Gabovszky 2007.07.25. 10:42:44

"Kedves" DBK!

Bájos kis írásod olvasása után első felindultságomban legszívesebben ezt írtam volna: ***************** (Ez itt egy cenzorsíp, a gyengébbek és a Te kedvedért!)
Aztán számoltam tízig, és úgy döntöttem, nem sülyedek le a Te szinvonaladra aki csak így kapásból "leszarozza" Rejtőt!
Leállhatnék veled vitatkozni, de eszembe ötlött egy igen bölcs népi rigmus, miszerint; nem érdemes disznokkal elkezdeni sárbirkozni, mert megvernek a rutinjukkal, mindketten sárosak lesztek és a külső szemlélő még a végén összetéveszt velük!!!!

Sajnos most nem volt idöm elolvasni az összes kommentet, de egy-kettöbe beleolvasván ugyanazon gondolatokat láttam megfogalmazni, amik nekem is rögtön eszembe jutottak!
Az első ilyen dolog a humorérzék kérdése! Ezt valoban nem lehet tanítani, egy viccet nem lehet elmagyarázni, pontosabban az megöli a poént! Sajnos nagyon sok ilyen savanyú sótlan humor érzék nélküli ember van, akik megkeseredten élnek a világban!
Azzal is mélységesen egyetértek - mert nálam is így volt - hogy Rejtő Mester igenis képes a gyerekekkel megszeretettni az olvasást! Én ténylegesen kötelező olvasmánnyá tenném, mert így a gyerekek talán megszeretnék az olvasást, és ha már szeretnek, jöhetnek más, komolyabb művek is!

Végezetül pedig öszintén remélem, hogy amit írtál azt komolyan gondoltad, mert viccnek azért elég durva!!! :)))

Alfonz 2007.07.25. 10:43:49

Nem tudom, miert kell arrol irkalni, hogy mi nem tetszik valakinek. Ez olyan, mintha a "Dogos csajok" c. site-ra valaki csunya lanyok kepeit kuldozgetne.
Ha nem tetszik ,nem tetszik, es kesz.
A Rejto konyvek story-ja egyebkent teljesen atlagos ponyva, sok egy kaptafara keszult. A szovgeben van fergeteges nyelvi humor, es aki ezt nem erti, azt csak sajnalni tudom.

Gazsi 2007.07.25. 10:44:43

Nem az a baj, hogy BDK nem szereti Rejtöt: az az ö baja. De miért ir ilyen szörnyü minöségü kritikát? Ha nem lenne humorom, akkor is jobbnak tartanám Rejtö legrosszabb könyvét, mint ezt a csapnivaló, inkompetens kritikát. És üdvözöllek, Szamóca testvér!!

Interface 2007.07.25. 10:45:26

Rejtot mindenki szereti, a pop szakma jeles kepviseloit is sokan szeretik. Koztudott hogy a kozizles szar. Akkor mirol beszelunk?

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2007.07.25. 10:47:23

Teljesen megáll az eszem, micsoda agresszív indulatokat kelt néhány emberben egy blogger, aki azt írja, neki nem tetszik Rejtő. Ez nem BDK-ról állít ki bizonyítványt, hanem bizonyos Rejtő-rajongókról, és közvetve így Rejtőről. Gratulálok.

Gazsi 2007.07.25. 10:48:43

Rejtö és a popzene között két nagy különbség van: a popzenének sajnos nincs humora, és hamar elfelejtik...

Tim 2007.07.25. 10:49:31

Most hogy elolvastam, amit Rejtőről írtok, hogy amikor felmerült a neten jó pár évvel ezelőtt, hogy Rejtőről illene már elnevezni egy utcát, ill. emléktáblát elhelyezni, szokásomtom eltérően azonnal beindultam, támogattam.
Amúgy soha nem álmodtam volna, hogy mai értelmiségiek "divathullám" , "szépirodalom" és egyéb érthetetlen szempontok valló emberek fogják a regényeit elemezni. Egyetértek azzal aki azt írta, hogy olyan minta zöldbabfőzelék....
Ezeket a konyveket gyerek- és kamaszkorban kell elolvasni, - az ő nyitott és álmodozó világukat érintheti meg - felnőttként már elhiszem, hogy nem tudod megszeretni.

Ez a típusú "bugyuta" romantika, amelybe ő szórakoztatóan elvezetett bennünket manapság már a fiatalok körében egyébként sem tűnhet se túlzottan eredetinek, se pörgős-viccesnek.

Ő zseni volt, zseniális a szórakoztatásban és annak ellenére, hogy nem "szépirodalmi", fontos helye van az irodalom palettáján.

Üdv és Rejtő örök!

tim 2007.07.25. 10:51:14

Küldöm az első mondatot helyesen. Bocs!
Most hogy elolvastam, amit Rejtőről írtok, eszembe jut hogy amikor felmerült a neten jó pár évvel ezelőtt, hogy Rejtőről illene már elnevezni egy utcát, ill. emléktáblát elhelyezni, szokásomtom eltérően azonnal beindultam, támogattam.

gunther 2007.07.25. 10:51:45

A kritika írója megfáradt, megkeseredett és erőteljes kisebbségi érzéstől szenvedő ember, aki a gyermekkori sanyarú és minden bizonnyal élménymentes sorsát vetíti ki a mostani, felnőtt jelenére, ez határozza meg viselkedését és reakcióit. Gyermekkorában a legjobb barátja valószínűleg egy falevél volt.
Írásából kiviláglik a tartalmas lelki élet hiánya, ezt támasztja alá az \"amit\" vonatkozó névmás lendületmentes használata, valamint az emfatikus hangzók verbális glottalizálása. Az írás utolsó bekezdéséből nyilvánvaló, hogy a szerző világtagadó, szuicid hajlamú, valószínűleg székrekedése van és kicsinek tartja a nemi szervét és néha-néha még ágybavizel. A \"semmi sem jó\" felfogás jellemző az asszertivitás hiányában szenvedő, frusztrált emberekre, akik általában negatív érzelmekkel viseltetnek mások iránt, irigylik mások sikereit és nemi szervük hosszát.
A kritikát fogalmazó gyakorlatilag önnön életének esszenciáját zsúfolta bele ebbe az írásba. Az önsanyargatásra való hajlamot jól mutatja, hogy már az ötödik fejezettől nem tetszik neki a mű, de végigolvassa, ez gyakorlatilag az elmulasztott évek és élmények miatti önbüntetés, csak a szerző fél a korbácstól, és az önbüntetés valamelyik alapfélelem - a fájdalomtól vagy a szeparációtól való félelem - felidézésével történik. Kötődési viselkedése gyenge. Saját bevallása szerint sok egyéb \"kötelező\" mellett rejtőt is kihagyta kamaszkorában, ebből arra lehet következtetni, hogy szeparáltan élt egy fa odvában és csak a kirándulók által szétdobált újságdarabkák jutottak el hozzá, valószínűleg 17-18 éves korára tanult meg olvasni.

Gazsi 2007.07.25. 10:52:14

Vak ember ne irjon a szinekröl, és aki humortalan, hagyja békén Rejtöt.

zar 2007.07.25. 10:53:15

Olvastam a Menni Vagy Meghalni-t. Azóta nem térek magamhoz, hogy az Rejtő. Az egy útszéli ponyva!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 10:53:34

Phű, reggel felkelek, nézem a blogom, 240 online látogató - ez lehetetlen. Aztán megértem, hogy valamelyik szerkesztő kipakolt az Index címlapjára.
Hacsak úgy nem.
Nézem az új hozzászólásokat, hol a vége, jesszusom, közel 100 komment. Nem elég, hogy Rejtőn végigrágtam magam, most még olvashatom a rajongói pocskondiázásokat is.
Válaszolni?
Nem, ennyire nem tudok válaszolni, meg fölösleges is: a legtöbb csak jött, beírt, soha nem jön vissza.

Voltaképp nem tudom, örülök-e, hogy kikerültem a címlapra. Ha hinnék benne, hogy az ide látogatók a kis fenti futó naplójegyzet mellé pár komolyabb posztomat is elolvassák, örülnék. Így csak bízom abban, hogy az eddigi 2700 látogatóból 5-10 %-nyi belenéz blogom egyéb posztjaiba is.
Javaslat: a fejlécem alatti menüben ott van az IRODALOM link.
Akinek van rá türelme, olvassa el a témát érintő egyéb publikáviókat is.
Valaki kérte, adjam meg könyveim, műveim elérhetőségét. minden fontos link kint van ezen az oldalon, tessék körülnézni.

(Mialatt ezt a bejegyzást írtam, vagy 8 újabb koment érkezett - kapom emailen az értesítéseket)

brutuskának 2007.07.25. 10:57:22

Brutus, vagy bdk vagy hogyis szólitsunk!

A kommentelők ápszólúte nem állítanak szegénységi bizonyítványt ki magukról. A kommentek stílusa igen, van aki üti a mércét, van akié gyengus.
Én szerintem az a durva (és ez egy különvélemény), hogy egy közszeretetnek örvendő író (mert az, hisz írt és imádják!!!) gyengus kritikáját kirakják az ország leglátogatottabb honlapjára azzal a kezdéssel, hogy: a piszkos fred egy igen rossz regény!
Vicces, hogy két oldala van ugye az éremnek. :) Az egyik a látogatóhajhász bulvárium index, akinek mindegy mi az írás, ha sok embert vonzz (és ez be is jött neki), de ugyanakkor ezen kritika alapján nagyon sok ember (nagyon nagyon sok ember) elpártol egy olyan \"írótól\" akinek ez a véleménye!
Tehát a vesztes egyértelműen BDK, mert nagyon sokan (nagyon nagyon sokan) megítélik egy ilyen írás miatt. És ez nem bátorság kérdése, hogyaszongya \"Én fel merem vállani, hogy nem tetszik Rejtő cakkumpakk\". Neem. Ez egy buta döntés volt.

No, hát ez az én véleményem. Piacvilág van, egy ember is számít. És igen, hogyúgymondjam engem is \"elveszített\" BDK, mint potenciális \"vásárlót\".

Zso 2007.07.25. 10:59:09

Többek jelezték, hogy mit sem tudnak BDK munkásságáról. Jelentem, néhány kattintás ezen az oldalon, és mindjárt ráakadhatunk az életrajzára.
Néhány fontosabb műve: " A hontalanság metaforái", "Kis(ebbségi) magyar skizofrénia".
Ami még megragadott, hogy az úr 2007-ben virtuális öngyilkosságot követett el.
Ezek után nem csodálkozom semmin.....
Még egy gondolat. Egyet biztosan elért BDK, hogy a közel 100 (vagy lehet, hogy már több) hozzászóló már tudja, hogy kicsoda BDK, beszélni fog róla, sőt, valszeg hozzám hasonlóan belepillant az önéletrajzába, amit e nélkül a blog nélkül nem valószínű, hogy megtett volna.

Rain 2007.07.25. 11:00:40

Én is szeretem, és kölökkorom óta olvasom Rejtőt. Beleszerettem a Korcsmáros-féle képregényekbe a Füles című újságban-ugye emlékeztek?

Szerintem szórakoztató, fordulatos, egyetlen sor sem kidobott idő.Csak illene a közegében-idejében kritizálni.

De a vélemény szabad, mint a madár, ezzel nincs is gond.

Az én véleményem, hogy Te BDK egy darab fatörzs (gy.k.: fatuskó) vagy.

Szabadsááááág :-)))

Nibelung 2007.07.25. 11:01:28

Azért kedves BDK, ez a blogbejegyzés nem volt egyértelmüen sikeres, hogy fínoman fejezzem ki magam.

ikarus 2007.07.25. 11:03:28

tessék ez is egy remek példa Rejtő munkásságra, nagyszerűségére :)
ha nem írja meg feledhetetlen regényeit, melyeket milliók olvastak életükben akár többször is, és erről nem kerül ki egy cikk egy nagy hírportálra, akkor az eddigi jelentéktelen látogatottsággal és ismeretséggel rendelkező BéDéKá ott is marad ahol eddig volt, de most tömegek ismerték meg a nevét, fürkészik az oldalát...

BéDéKá tessék fejet hajtani Rejtő előtt, híressé tett :D

fülig j. 2007.07.25. 11:05:28

ki vagy te bdk?!..milyen alapod van arra hogy rejtőt így kritizálod...mert valahol egy nagy nulla vagy ...és a csontnyelűt eccer még bentfelejtem!!!!

Old Shatterhand 2007.07.25. 11:06:16

No. Magam sem olvastam sok Rejtőt. Amit olvastam, az sem volt mindig egyöntetűen szórakoztató, és valóban voltak unalmas részek is bennük. Bizonyos rendszeresen visszatérő stiláris, fogalmazás- és fantáziabéli hiányosságok ellenére mégsem mondanám Rejtő életművére azt, hogy trash. Önmagában már az a pár jól sikerült párbeszéd is ez ellen szól. Meg alapjában véve, ha már a sutára sikerült happy endeket nézzük, van annyi létjogosultságuk, hogy az ember kicsit elengedi magát közben, és megpróbál arra gondolni, hogy na, azért VAN esélye, hogy ilyen is megtörténhet. Ha nem is sok. Ez ezekben a sokszor bugyuta mesékben a jó.

VaReG4 · http://morbidia.blog.hu 2007.07.25. 11:06:52

gunther:

Ezen beszartam :))))))))

Ja, bdk-t meg sajnalom.

ikarusnak 2007.07.25. 11:06:56

OFF!
ikarus, azért addig ne fajuljunk, hogy az INDEXET hírpotálnak nevezzük.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2007.07.25. 11:07:46

...és még annyi: BDK valós névvel jegyzi ezt a blogot. Aki annyira vagány, hogy beszólogat neki, ugyan legyen annyira vagány, hogy az igazi nevén teszi ezt.

elchenek 2007.07.25. 11:09:04

Elche, vicces vagy...kezdhetnéd mondjuk TE!!!

vélettlen balettos 2007.07.25. 11:09:19

Legelső bejegyzésemben írtam volt egy "állatmesét" a kaukázusiba beleharapó spánielről (lásd ott). Nos, szerintem BDK elégedetten dőlhet hátra a székében: lámcsak mennyit beszélnek RÓLA Rejtővel kapcsolatban. Szegény...

tomek 2007.07.25. 11:09:42

bdk... bdk..., kúrvára viszkethet...

fülig j. 2007.07.25. 11:10:46

fontoskodó, kókler, pszihiátriai eset vagy ....ezért jobb ha elhúzol csendesen és nem ártod magad fülig J dolgaiba !!!!

Rain 2007.07.25. 11:11:28

ElChe,

Már hadd kérjek elnézést én, mert nem kritizálok irót, hanem csak kritizátort. Nomeg, Téged hogy is hívnak, ElChe..?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 11:12:44

egy dolog most már biztos: Rejtő többeknek szívügye, mint Csóori Sándor, erre a posztomra még 50 komment sem érkezett:
bdk.blog.hu/2007/05/27/csoori_bohocot_csinalt_magabol

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2007.07.25. 11:14:16

...."A második tíz percben váratlanul kitör a cédularagasztás. Először Kelemen hátán jelenik meg egy rövid jelentés, mely tudtul adja, hogy az illető önmagát "szamár"-nak minősíti, s ezt minden külön értesítés helyett állandóan reklamírozni óhajtja. Kelemennek aztán bizalmasan megsúgja valaki, hogy elhatároztuk, hogy cédulát ragasztunk Roboz hátára, Kelemen röhög magában, és csakhamar feltűz egy hasonló cédulát Roboz hátára. Roboz már öt perce röhög velünk együtt Kelemen céduláján. Kelemen már fuldoklik, hunyorog a szemével - a röhögés nő, dagad, egyre vidámabb lesz, orkánná fajul -, de minél jobban röhögnek ők egymáson, mi annál jobban röhögünk őrajtuk."

Balazs 2007.07.25. 11:14:22

Hiaba, Rejto olvasasahoz nem art keveske humorerzekkel rendelkezni :)

ludwig 2007.07.25. 11:14:47

Sokat olvasok. Mivel nagyon gyorsan, így sokszor olvasok újra. Ami tetszik, gyakrabban (1-2 év), ami nem annyira, azt ritkábban (5-10, esetleg 35 évenként). Rejtő 5. A családból aki nem szereti (= nem érti) Rejtőt, az azt sem érti, miért röhögök hangosan. Amikor az unokáinkkal cirkuszban vagyunk, tetszik a bohóc, pedig az aztán (idézet) "Szájbarágós és többször elismételt magyarázatok, kierőltetett végkifejlett, édeskés happyend" (idézet vége) Ahogy a cirkusz a kultúra része, a bohóc is. Talán Rejtő is. Talán a végkifejlet meg egy t-vel van. Talán Győzike is a kultúra része, bár őt nem nézem. Még egy : Rejtőt ismerem. Nem írom le, hogy nekem milyen, mert kit érdekel. Különben is ezen a listán többen leírták, meg még az ellenkezőjét is. BDK-t nem ismerem.

Fülig Jimmy 2007.07.25. 11:19:12

"egy dolog most már biztos: Rejtő többeknek szívügye, mint Csóori Sándor, erre a posztomra még 50 komment sem érkezett:
bdk.blog.hu/2007/05/27/csoori_bohocot_csinalt_magabol"

Jó dolog egy flamewar közepette reklámozni saját "szellemi termékünket". Klasszikus gerilla-marketing. Szólok Wolf Gábornak és a többi online észosztónak, hogy okuljanak.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2007.07.25. 11:19:47

Pár kattintás, és kb. másfél perc alatt kiderül, ki vagyok. De nem mindenkire értettem amit írtam, hanem azokra, akik olyan keményen nekiesnek.
Ettől függetlenül, hátha valaki lusta nézelődni, Gonda Rudolfnak hívnak. elchenek, Rain: most jöhettek ti.

ivangorcsev 2007.07.25. 11:23:28

Halihó DBK sztrovacsek!
" Ha egy diplomata felmászik az utcai lámpára, elviszik a mentők. Ha egy villanyszerelő teszi semmi baj. Ha ugyanez a villanyszerelő jegyzéket nyújt át egy nagyhatalomnak, nyomban beszállítják. Úgy a jegyzék átadása, mint a lámpaoszlopra mászás lehet teljesen normális és szükségszerű cselekedet, és lehet komoly kórtünet" (Rejtő: Egy bolond száz bajt csinál)
Nos, amikor a különvéleményedet írtad, valószínűleg nem volt veled ápoló. Egyébként is mi itt sokan nagyon magasról szarunk rá.

Gabovszky 2007.07.25. 11:23:35

"Kedves" BDK!

Annak ellenére, írok hogy nem fogog elolvasni, legalábbis az utolsó kommentedből ez derült ki, bár ha már tied ez az oldal, talán ennyivel megtisztelhetnél minket, hogy ha már mi végigszenvedtük a Te írományodat, akkor Te is megteszed ezt a mienkel...!

Köszönöm a javaslatodat, hogy mást is olvassak el az oldaladon, de egy ilyen megnyílvánulás után már nem igazán érdekel a véleményed más támában sem! Bocs, sajnálom!

Gunter hozzászólását nagyon szellemesnek találtam, holott sok igazság lehet benne!
Így én is figyelmedbe ajánlom az egyik fajta (nem akarok reklámot, így név nélkül) hashajtó lekvárt! Az íze nem a legjobb, de a székrekedésen segít...! :)))

gunther 2007.07.25. 11:23:53

Örülök ennek a nagy kitárulkozásnak, így hát: engem is Gonda Rudolfnak hívnak. Most tényleg ti jöttök.

Szamóca 2007.07.25. 11:28:24

Nekem is az jutott eszembe, mint kakuknak, hogy provokáció. Tulajdonképpen így lehet a legjobb reklámot csapni magunknak, ha a kutya sem ismer minket! Támadjunk meg egy jó írót, lehetőleg az egyik legjobb könyvét, kicsit dicsérjük is, de azért tegyük hozzá, hogy a vége nagy szar, minek varrja el a szálakat, stb. és máris ugrik a nép - vagyis mi -, mert azt tényleg nem hagyhatjuk, hogy Fülig Jimmy-t csakúgy pofon vágják! És lett nagy meglepetés! Csak az egész valahogy nagyon undorító és hasonlít ahhoz, amit a politikusaink művelnek mostanság a népszerűségükért!
Üdv néked, Gazsi!

brutuska 2007.07.25. 11:28:31

"Brutus, vagy bdk vagy hogyis szólitsunk!"


Hamár önfelfedés, engem meg Kerekes-Nagy Gáspárnak, s akkor mi van? És nem vagyok keverendő az inkriminált cikkíróval, szerintem Ő sem venné ezt szívesen:)

derelyegrádi szellem 2007.07.25. 11:29:57

Én elég sokat olvasok, de errőla BDK nevű fazonról életemben nem hallottam. Talán nem véletlenül...

Rejtő viszont az egyik legnagyobb, a humor egyik óriása, csak P.G. Woodhause-hoz (Nyári zivatar, az 1936-os fordítás jó, fordította Goerl István az újabb a Révbíróé gyenge) és I. Ilf és J. Petrovhoz mérhető.

Savanyú neked az a szőlő barátom, mert te annyia tehetségtelen vagy, hogy még lefikázni sem tudsz élvezetes, jó stílusban, Darabos, izzadtságszagú minden mondatod.

Ez ráadásul még attól is független, hogy igazad van-e vagy nincs. Nincs.

Bennem felmerül a gyanú, hogy azzal próbálsz a teljes névtelenségből kitörni, hogy valóban tehetséges írókat lehúzol. Nagyon alantas doglog ez.

Ps. Kérlek adj valamit amit Te írtál (ezen a böffentésen túl), ígérem elolvasom és kritikát is írok róla. Ha jobb lesz, mint akár a leggyengébb Rejtő könyv, megkövetlek. Addig a fentebbi véleményem áll.

Őszintén, ismeri valaki ezt a fazont ( már nem Rejtőt) ?

Rejtő Jenő 2007.07.25. 11:30:20

Ugyan emberek!

Legyen annyi humorérzéketek, hogy nem sértődtök meg BDK véleményén. Azt gondol amit akar! Én nem haragszom rá.

Igazából örülök is, legalább látom, hogy mi az ami nem tetszik. Figyelek és tanulok. A következő regényem, ígérem ízesebb és jobb lesz.

Az én nevemet nem kell megvédeni. Adott. Marad. Inkább védjétek a hazát.

Köszönöm a meghallgatást.
P.

raz 2007.07.25. 11:30:28

Enegm is Gonda Rudolfnak hívnak.

maydayray 2007.07.25. 11:31:07

klossz, ha ennyire félreértetted azt, amit írtam, akkor bocsesz, de tényleg nincs humorérzéked, fuss neki még egyszer.

brutuska 2007.07.25. 11:31:55

derelyegrádi szellem: igen, ismeri. Van olyan elvetemült, aki kortársakat is olvas.

gunther 2007.07.25. 11:34:52

raz, te az a Gonda Rudolf vagy, aki egy nevenincs (vagy kövessük a kor divatját: noname) önjelölt kritikust kritikáját kritizáltad?

Vanek 2007.07.25. 11:35:21

Jó! Akkor én is bemutatkozom, hogy ez a chenek boldog legyen! Tehát az én nevem: Gonda Rudolf

Most jó?

nahát 2007.07.25. 11:35:27

Sőt nagyon jó barátok, mellesleg (brutus, bdk)

ákos 2007.07.25. 11:40:01

A kötelező olvasmányokról annyit, hogy több olyan van "ajánlott" kategóriában, vagy teljesen elhallgatva, melyek sokkal többet érnek. Másrészt unalmas maszlagokat eröltetnek, melyek alig nyújtanak újat, és inkább irodalomtörténetileg fontosak.

Pl. a Dekameron-t miért olvasta olyan kevés ember? Nem tűnik fel, hogy simán koppintják a régi komcsi irodalomkönyből a műelemzést? Ami annyit jelent, hogy teljesen érdektelennek állítják be, és egy önmagában semmitmondó részt idéznek.
Nem feltűnő, hogy gyakorlatilag az egyik első, jelentősnek nevezhető humanista mű, melyben először szerepeltek olyan _emberi_ nézőpontok, melyeket ma természetesnek tartunk? És az író zseniálisan oldotta meg, hogy kortalan legyen, ne ragadjon bele a szokásos "kortárs-provincialista" mocsárba, ne legyen álszent, valamint teljesen könnyen és élvezhetően olvasható nem-könyvimádók által is, egyszerre elég 1%-át elolvasni.

Szerintem mások is kapásból tudnának példát mondani, és kiváncsian várom a tippeket saját okulásomra (akar itt valaki még önszántából okosodni, vagy csak okoskodni?).

raz 2007.07.25. 11:41:19

Tisztelt Gonda Rudolf!

Rejtő írt nagyon szar könyvet (Menni Vagy Meghalni). Valami miatt nem tett bele viccet és ez az ő esetében nagyon nagy hiba volt.

baraka 2007.07.25. 11:41:51

hogy ennyien kritizáltátok BéDéKát, elolvastam néhány művét. azokra egyetlen kifejezést találtam megfelelőnek: intellektuális faszverés. ez most nem kritika, megjegyzés. Rejtő, mint sokan előttem megjegyezték, ponyvát írt, nem magasröptű, sznob izét. akinek nem tetszenek a 30-as, 40-es évek híres magyar filmjei, ne nézze őket. azok is Rejtő stílusához hasonlóak és igen, sekélyesek, sablonosak, mégis zseniálisak. csak a helyükön kell kezelni őket.
egyik ismerősöm restelvén, hogy nem ismeri sépszpírt, tanácsot kért éntőlem, melyikkel kezdje a nagyszabású kiművelődését. én mondtam neki, hogy tökmindegy, mindenik unalmasnak fog tűnni, mert a mai ember számára igenis az. ettől még megvan az irodalmi értéke, hiszen alapjában újította meg a színművet és a színjátszást is és gyakorlatilag olyan stílusjegyeket fejlesztett ki, amelyek a mai napig éresztetik hatásukat és jelen is vannak a drámairodalomban. az ismerősöm elolvasta a Rómeó és Júliát és azt mondta, ezután majd filmen megnézi, amelyiket már megfilmesítik majd. kíváncsian várom, mikor jelenik meg egy 300 stílusban elkészített Lear király :-)
Rejtőn a mai napig nevetek. nem az élet értelmét keresem benne. pedig az is benne van, ha bele akarjuk magyarázni.
uff, csak beszéltem

Rain 2007.07.25. 11:43:19

Üdv Che,

Hadd csatlakozzam (mert ez egy igen fontos, és lényeges momentum a hozzászólásomhoz) a többiekhez a bemutatkozásban:

Gonda Rudolf vagyok.

baraka 2007.07.25. 11:43:51

természetesen a sépszpír az sékszpír. vicces elírás.

uff, csak javítottam

Gonda Rudolf 2007.07.25. 11:43:59

Megkérném Gonda Rudolf és Gonda Rudolf urakat, hogy mérsékeljék magukat.

Tom 2007.07.25. 11:46:09

Barátom, ha éppen a Piszkos Fredben nem látod meg a felszín mögötti szelíd, búskomor tragikumot, akkor nem vagy egy jó kritikus!

...csak akkor fáj, amikor nevetek...(na ki írta ezt vajon?) Ez Rejtő egyik nagy titka.

Azt hiszem nem is tudunk egymással elbeszélgetni, ezt a hozzászólást is csak a többieknek írom, akik bántva érezték magukat írásoddal. Örülök, hogy ennyien vagyunk.

Ja, és az összes Pottert is elolvastam. 40 évesen, na és.

Üdv

gunther 2007.07.25. 11:46:26

baraka: azt hittük, ez egy belső poén :)

derelyegrádi szellem 2007.07.25. 11:47:17

Na, rámentem Balla tollforgató úr lapjára.

Némi esztétikai erőfeszítés árán még a róla készült arcképet is megtekintettem. A betűk technikusa tekintett le rám. Értek mindent.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 11:47:37

Ha tartanátok egy kis szünetet, esetleg reagálnék pár felvetésre itten. Ha érdekel titeket, jelezzétek.

ivangorcsev 2007.07.25. 11:47:58

Az igazi Gonda Rudolf sztrovacsek még Vucli Tóbiásnál is gyengébb fazon. Mert ez az utóbbi legalább feltalálta az önműködő villamosjegyet.

barakának 2007.07.25. 11:50:28

baraka:
és az "éresztetik" az nem elírás??

bédékának 2007.07.25. 11:52:30

Várjuk a reagálásokat BDK!

raz 2007.07.25. 11:53:40

Gonda Rudolf nekirepült a falnak, de a következő pillanatban már úgy vágta szájon a vitorlamestert, hogy ez meglepetésében lenyelt egy negyed font bagót, ami a szájában volt, és percekig csuklott utána.

Dani 2007.07.25. 11:54:52

Tényleg nem akarom bántani a cikk iróját és csak megcáfolva őt én visszajöttem és nem csak beirtam oszt viszlát. Ha nem olvassa a kommenteket akkor blogozni se kéne. Nem vesztenénk semmit sem. Bár a blogos haverok próbálják védeni ,de szerintem már ő is rájött, hogy amit leirt egy elég nagy hülyeség volt. Azt meg.hogy kikerült a cimlapra annak köszönhető, hogy az Index-nek egyébként is nagyon fekszik ez a fajta lábbeletörlős dolog mindenbe ami valamit is ér még ebben az országban.

Nem tudtok véletlenül egyik másik hirportált ?

Ronda Gudolf 2007.07.25. 11:55:17

Ezzel a förmedvénnyel egyet biztosan elértél bédéká komám. Mégpedig azt, hogy közutálatnak fogsz örvendeni.

Blog reklámnak szántad, de átgázoltál egy olyan írón, akit nagyon sokan szeretnek! Ez nagy hiba volt!

Meg vagy jegyezve. Itt is, az iwiwen is és bárhol, ahol beléd lehet botlani

A tapló, hozzád képest egyetemi tanár!

Amit csináltál, becsületére válik még a legnagyobb bunkóknak is!

klossz kapitány 2007.07.25. 11:55:33

rudolf gonda, amerikából. szóval engem nem érdekelnének a reakciók pár felvetésre. elég volt a poszt szövege. untig...

subotei 2007.07.25. 11:58:06

Kedves BDK! Nem szeretnék beállni a gyalázkodó fanok sorába, bár az ő reakciójukat is megértem. Miután útmutatásodnak eleget téve honlapodon jártam, máris találtam egy mentséget: talán abban a közegben, ahol Te élted ifjúkorodat, Rejtő nem töltötte be azt a társadalmi szerepet, amit az enyémben. Nem veszem a bátorságot, hogy veled, hivatásos íróemberrel nyílt asszóba bocsátkozzam, lévén csak egyszerű mezei magyartanár. Annyi hozzáfűznivalóm azért lenne, hogy Rejtő valami okból a magyar közösségi tudat részévé vált, akár Pelikán elvtárs sanyarú története vagy (Uram bocsá' a blaszfémiáért!) a Biblia. Idegen emberek közös nevezője. Ezáltal bizonyos szakrális töltéssel bír, amit az értéktelennek minősítés jobban sért, mint a nyílt gyalázás. Ez persze csak az én véleményem, aki tiszteletben tartom a tiédet is.

baraka 2007.07.25. 11:58:14

de, elírás. és elolvastam BéDéKá még két írását. azok is unalmasok voltak. kezdem magam mazochistának érezni. többet nem is olvasok BéDéKát. inkább leveszek a polcomról egy Rejtő Jenő könyvet. az legalább nem intellektuális onanizálás.

gyerekkorom egyik legjobb vicce a két bagoly ül egy fán, egyik azt mondja a másiknak, hogy lelöklek, és lelökte. csak képzeljetek el két baglyot pislogni egy faágon. utána meg egyet. az is pislog. esetleg huhog is.

derelyegrádi szellem 2007.07.25. 11:58:17

Én is vagyok néha. És abban is vannak jók. Kit hozzak példaként a sokból? Tóth Gábor Ákost? Egy regényével vagy 15-20 éve megnyerte a Garabonciás regénypályázatot. Címe: Nyúltrapp.

Nagyon jó, eredeti stílusú könyv.

Azért őt hoztam, mert nem tartozik "nagyok" közé. Mégis jó könyvet írt. Tényleg, mi lehet vele?

Vanek 2007.07.25. 11:58:31

BéDéKá piréz · bdk.blog.hu 2007.07.25. 11:47:37
Ha tartanátok egy kis szünetet, esetleg reagálnék pár felvetésre itten. Ha érdekel titeket, jelezzétek.

Jelezzen neked a kankrokodil! Ezek után, jobb ha nem szólalsz meg! Soha! Te állat...

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2007.07.25. 11:58:33

Köszönöm, erre számítottam. Most Rejtő valószínűleg a túlvilágon nagyon bánja, hogy valaha egy sort is leírt, hiszen regényeinek egy többségében ilyen színvonalat képviselő rajongótábort sikerült csak megnyernie. Ezért viszont felesleges volt erőlködnie.

ikarus 2007.07.25. 11:58:56

raz!

azért a Mennyi vagy meghalni-ban is van humor:

"A hajdani állatszelídítő nem szólt többet. Ismerte ezt a nőt. Általában ismerte a nőket. Aki sokáig foglalkozott már tigrisekkel, kígyókkal és oroszlánokkal, az jól ismeri az asszonyok lelkivilágát is."

raz 2007.07.25. 11:59:28

Dani: az FN.HU hasonló, csak nem írják szalagcímbe, hogy geci.

évi 2007.07.25. 12:00:46

Én kétszer is bele fogtam Rejtő olvasásba, de egyszerűen nem kötött le, inkább fárasztott a humora, pedig sokan imádták a környezetemben és megpróbáltak rábeszélni,hogy olvassam
Gondolom van akinek bejön a humora és van akinek nem.Talán csak rá kell hangolódni, nem tudom...

Nekem nem jött be, de másnak etől mág tetszhet.Maradok Vonnegutnál.

gunther 2007.07.25. 12:01:12

Hát, kedves bdk, csökkent a nettó-jelenértéked. Viszont itt a klinikán szívesen látunk, érdekes esetnek tűnsz.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 12:01:53

azt hiszem, megvárom, amíg elcsitulnak itten a dolgok. egyelőre még 100 körüli a pillanatnyi online olvasó, meg percenként érkeznek a hossászólások. most már behoztam a lemaradást, mindegyiket elolvastam. kezdevneceim voltak:

"Pusztuljon aki nem olvassa el kölyök korában és felnőtt fejjel ilyen kritikát ír."


"Dögölj meg cipőben, te buzeráns!

Aki Rejtőről így vélekedik annak nem szabad élni! Az nem érdemli meg! Sokkal jobb neki döglötten!

Te barom!"


"A zsidóknak ez nemzeti kultúra. Nem csoda, hogy nem szabad leszólni. És a Piszkos Fred a legjobb."


"hogy ennyien kritizáltátok BéDéKát, elolvastam néhány művét. azokra egyetlen kifejezést találtam megfelelőnek: intellektuális faszverés."

na majd jövök még, ha valóban igényeltek egy újabb véleményt. csak akkor hagyjátok itt abba ezt túlbuzgóságot.

raz 2007.07.25. 12:02:29

Elche, arra vagy nagy, hogy téged nem Gonda Rudolfnak hívnak?

derelyegrádi szellem 2007.07.25. 12:02:40

Ja az előbbi post brutusra válasz.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 12:07:44

Az Szellem Ügyvéd úrnak köszönöm a tippet. Cserébe ajánlanám Pierre Lorre úr Kockás Pierre füzeteit. Gyengébb mint P. Howard viszont még mindig jó. Igen ponyva. De hát nem kell mindig kaviár :)

Rejtő 2007.07.25. 12:07:56

BDK, ha nem tetszik, írj jobbat!

raz 2007.07.25. 12:12:10

Évi
Olvastam Vonnegutot. Még a Menni Vagy Meghalni-nál is rosszabb volt. Mit tegyek?

baraka 2007.07.25. 12:15:20

kösz BéDéKá, hogy bevettél a besztoffodba. én az enyémbe nem veszlek be.

Belekotty 2007.07.25. 12:15:27

Rejtő szórakoztató irodalom. Aki magasröptű irodalmi kritikát akar róla írni, az maraggyon csak a fellegekben. Ezzel az erővel shekszír cuccai is 1kaptafára készülnek és a János Vitéz is gagyi. Már tudom mi műszaki értelmiségiek miért utáltuk a bölcsészeket.

Belekotty 2007.07.25. 12:16:29

sexpír...

derelyegrádi szellem 2007.07.25. 12:19:17

baraka

Pedig ez egy igazi gyöngyszem az író úr tollából:

"Ha tartanátok egy kis szünetet, esetleg reagálnék pár felvetésre itten. Ha érdekel titeket, jelezzétek."

Best. OFF!

subotei 2007.07.25. 12:20:37

Belekotty, azé' ne utájjá'! Eddig gondolkodtál rajta, és most támadt megvilágosodásod? Biztos vagy abban, hogy MINDEN műszaki értelmiségi utál MINDEN bölcsészt? Ha meg nem, akkor miért írod le?

2007.07.25. 12:21:33

Rejtőt csak az nem szereti, aki nem érti.

solesz 2007.07.25. 12:24:11

Kedves DBK!
Ezt még tedd hozzá a felsoroláshoz...

............../´¯/)...........(\¯`\
............/....//..............\\....\
.........../....//................\\....\
...../´¯/..../´¯\.........../¯`\....\¯`\
.././.../..../..../.|_......_|.\....\....\...\.\..
(.(....(....(..../.)..)..(..(.\....)....)....).)
.\................\/.../....\...\/................/
..\................. /........\................../
....\..............(............)............../
......\.............\.........../............./

gunther 2007.07.25. 12:25:05

ElChe, azt írod, hogy "..... regényeinek egy többségében ilyen színvonalat képviselő rajongótábort sikerült csak megnyernie". Én úgy gondolom, hogy az itt felszólalók egy igen széles spektrumot képviselnek, és - megjegyzésed lebecsmérlő sítlusát nézve - náladnál magasabb színvonalait is. Ha személyeskedsz, attól a bírálatod nem lesz magasabb értékű vagy tartalmasabb, épp ellenkezőleg.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 12:38:45

Mongyuk én Vonnegut úr és Rejtô úr könyveit is szeretem. Bár én nem vagyok sikeres ember.

Így megy ez :)

Fülig Jimmy 2007.07.25. 12:40:08

Utolsó hozzászólásom következik ezen a csodálatos blogon. Nagy önuralmamba került, hogy ne véssek bitekbe a "best of"-szekcióban idézett magvas becsületsértéseket, ugyanakkor nagy örömömre szolgáltak a trágár kifejezések nélkül is kemény riposztok, melyekből most a teljesség igénye nélkül idézek:

1. subotei: "Nem szeretnék beállni a gyalázkodó fanok sorába, bár az ő reakciójukat is megértem. Miután útmutatásodnak eleget téve honlapodon jártam, máris találtam egy mentséget: talán abban a közegben, ahol Te élted ifjúkorodat, Rejtő nem töltötte be azt a társadalmi szerepet, amit az enyémben. Nem veszem a bátorságot, hogy veled, hivatásos íróemberrel nyílt asszóba bocsátkozzam, lévén csak egyszerű mezei magyartanár. Annyi hozzáfűznivalóm azért lenne, hogy Rejtő valami okból a magyar közösségi tudat részévé vált, akár Pelikán elvtárs sanyarú története vagy (Uram bocsá' a blaszfémiáért!) a Biblia. Idegen emberek közös nevezője. Ezáltal bizonyos szakrális töltéssel bír, amit az értéktelennek minősítés jobban sért, mint a nyílt gyalázás."

2. Vélettlen Balettos: "Egy spániel belekaphat egy kaukázusiba – "aki" ezt észre sem veszi alkalmasint –, de attól még spániel marad."

3. Cpt. Flint: "hát kérem, ha valaki kiplakátolja a közterületen (márpedig a blog az a cél, különösen, ha Index címlapra is kerül) a magánvéleményét, az ne legyen elkeseredve, ha egyesek leköpködik (mármint a plakátot)."

Az ilyen és ehhez hasonló színvonalú hozzászólásokkal tessék vitába szállni, ne a zsigeri anyázásokkal (melyek egyébként jogos indulatból fakadnak)!

Tisztelet minden jólelkű gondolkodónak! Legyetek filozofikusan vidámak, Rejtő is ezt tette :)

Végezetül: Molnár Tibor vagyok, és szeretem a jó irodalmat. Rejtő is. Aki akar, megtalál.

subotei 2007.07.25. 12:41:26

BDK, ne rontsd a renomémat, elég rossz az amúgy is! Nézd, mit írt a Belekotty!

Tisztelt Rejtő rajongók! Szeretnék a magam nevében elhatárolódni, én szeretek Rejtőt olvasni. Különben is, a beledöntött sót rummal kompenzáló leves után Potrien őrmester mellett Tuskó Hopkins a legjobb barátom!

Gunther! Kiértékeltem a hozzászólást, és beazonosítottam, hogy lebecsmérlő nincs, csak becsmérlő. A náladnált meg úgy mondják, hogy tiédnél. (Csak kibújt belőlem az agyagedény bölcsész!)

yoyo · http://hallwardshall.blogspot.com 2007.07.25. 12:43:31

Rejtő nagy író? Ez faszság. Na jó, rossz kérdésfeltevés. Nagy író Flaubert vagy Dosztojevszkij. Az nyilván nem normális, aki Rejtőt "bölcsészileg" próbálja kartonozni.
A vállalkozás - "35 éves lettem én, ideje megnéznem, milyen is ez az állítólag nagy író, s legyünk nagyvonalúak, vegyük mintául mindjárt a főművet! - sok jóval nem kecsegtet, csoda is lett volna, ha azóta már a sokadik kötetnél járnál.
Érdekes, hajdan a nővéremnek is a Vesztegzár volt a kezdet és a vég (a cigarettát is "kipróbálta", elvégre úgy nem élhet, ha nem tudja, mi is az). (Nem) puszta vélekedés: "semmi sem merül fel véletlenül, ha nincs nyomós oka, elkerül" - azaz Rejtőt nem neked (és nem a nővéremnek) találták ki.
Megpróbáltad, nem élvezted, nem baj.

biziclop 2007.07.25. 12:45:40

Az elolvasasra szant idonek csak az volt hasznotalanabb, amit ennek az izenek a megirasara szantal. Pontosan ugyanaz a szanalmas, alertelmisegi nyafogas, mint azoke, akik a Bud Spencer filmekbol hianyoljak a tobbretegu cselekmenyszovest es a realisztikus bunyot.

Rézgróf 2007.07.25. 12:46:21

Kedves BDK,

meglehet, Rejtő kimaradt az elműlt 35 évben (már ez is megér egy no komment-et, ha mégoly képzavar is ez esetben), tiszta mázli, hogy Gábor Zsazsa, és a mindegy hogy mit, csak beszéljenek az emberről szemléletet azért sikerült elsajátítani. Szép munka.

Kritizálni is lehet így, meg úgy. Nem kifejezett hátrány, ha az ember fia tudja, hogy miről próbál véleményt alkotni. Ez a silány, fontoskodó, mitugrász kocsmai hőzöngés pedig inkább a T. szerzőről ad valós képet, nem másról.

Az, hogy a rejtői kiszólásoktól hemzsegő index hogyan adhatta nevét ehhez az álintelligens okoskodáshoz, az rejtéy.

Golden blog? Muhaha, nyihaha, utoljára Rejtő poénokon röhögtem térdcsapkodva ekkorát.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 12:48:33

Hamár Homár!

Nem szeretem a spenótot. És (tudom, éssel nem kezdünk...) örülök, hogy nem szeretem, mert akkor megenném. Pedig utálom.

"Az élet olyan, mint a nyári ruha mellénye: rövid és céltalan".

subotei 2007.07.25. 12:49:07

Bud Spencer király! A Hetedik kereszt meg zseniális. És a kettő nem zárja ki egymást.

Otovszky Elemér 2007.07.25. 12:50:55

Baraka, Derelyedegradáló és Egyéb Szellemek!
2 idézet a comment-ekből, egymásra vetítésüket forrón ajánlom:
„tökmindegy, mindenik unalmasnak fog tűnni, mert a mai ember számára igenis az. Ettől még megvan az irodalmi értéke, hiszen alapjában újította meg a színművet és a színjátszást is és gyakorlatilag olyan stílusjegyeket fejlesztett ki, amelyek a mai napig éresztetik hatásukat”
„Most Rejtő valószínűleg a túlvilágon nagyon bánja, hogy valaha egy sort is leírt, hiszen regényeinek egy többségében ilyen színvonalat képviselő rajongótábort sikerült csak megnyernie. Ezért viszont felesleges volt erőlködnie. ”

Kedves Baraka! már ne haragudj, de melyik „mai ember” számára unalmas (sepszpír)? És mely stílusjegyek éreztetik a mai napig hatásukat (ja, hogy a mai ember ezeket valszeg unja – hisz, ahogy mondod, az ő számára unalmas a stílusjegyeket mai napig éreztető hatású sépszpír – húha, akkor itt ez egy csapda, nem?) A mi kutyánk pl. meg tudja már különböztetni a tükörben látható képmását meg saját magát. Igaz, hogy ő egy igen okos fajta (golden retriever). Talán nem kellene mindenik másik embert csak olyannak elképzelni, amilyen te vagy. (Már csak önmagunk miatt is: érdekesebb az élet, ha másmilyenek is akadnak.)
Gondolkodni fárasztó – de nem állampolgári kötelesség. (Milyen mázli! Belehalnátok az erőlködésbe. És még ti mondjátok BDK-ra, hogy székrekedése van, ti székrekedett agyúak...)

subotei 2007.07.25. 12:52:05

Most azonban úgy tűnik, BDK vagy besértődött, vagy úgy tesz, mint a jégcsákány: egyik fülén be, másikon ki (ez is Rejtő).

békávé 2007.07.25. 12:54:34

Egy egyszerű kérdésem lenne a művész úrhoz!
Akik az önéletrajzban található díjakat átadták, vagy jelölték, Önt olvasták??
Mert szerintem Ön is csak olyan író lehet, akit a szakma szeret, de azon kívül senkinek nem kell.
Minden elsimerést megkap amit csak írónak ki lehet osztani, de igazából amiről szólna vagy akikhez szólna azok magasról leszarják.
Ez aztán a frusztrált állapot.Rejtő mégha nem is volt irodalmi értelemben szépirodalmi szerző, akkor is elérte azt amire minden író vágyik, hogy olvasták, olvassák, és olvasni fogják.
Most téged is olvasnak, de nem miattad hanem a Rejtő miatt.
Csak azt kivánom hogy te is kapd meg a Kossuth díjat, vagy ha színész lennél de hál istennek nem vagy, a Nemzet Színésze kitüntetést. Ugyanis ez a díj az elmúlt időszak halálsikerű díja volt.Aki megkapta meg is halt utána fél évvel.
Én is ezt kivánom neked a legjobb díjakat, hidd el nem fog megsiratni senki, max a szakma.
UI:Hülye Buzi

gunther 2007.07.25. 12:59:25

subotei, a "lebecsmérlő"-ben igazad van, hülye mindennapi használat, mint a "megkritizál" és hasonlók, a "náladnál" viszont archaikus ill. népies forma, megállja a helyét (Faludy Ferenc: Fortuna szekerén...). Ettől függetlenül köszönöm.

Laurent 2007.07.25. 13:00:05

Igaza van Fülig Jimmynek, elég aljas dolog volt a (jelen idő szerint) 188 komment közül a legtrágárabbakat kiválogatni, azt sugallva ezzel, hogy akik nem értenek egyet a kritikával azok egyszerű, bunkó, primitív népek. Elolvastam néhány írásodat kedves BDK és egyáltalán nem szeretnélek sértegetni, mert kétségtelenül egy művelt ember vagy aki tud írni a szó technikai értelmében. De sajnos valami nagyon hiányzik belőled és ez nem csak a humor. Lehet, hogy aki felnőtt fejjel olvassa Rejtőt az már tényleg nem fogja megszeretni vagy megérteni, hogy mit esznek rajta az emberek és én nem is akarok amellett kardoskodni, hogy igenis ő mekkora nagy író volt és a klasszikusok közt van a helye. Unalmas közhelynek hangzik és már sokan mondták előttem, de valóban, vagy van valakinek humora vagy nincs. Aki az utóbbiak táborát erősíti az nyílván fergeteges poénnak tartja, hogy valaki: virtualizátor, imaginátor és posztumusz író. Na igen, ez tényleg humor mégpedig a jobbik fajtából.

subotei 2007.07.25. 13:02:15

BééDééKáá! Ébresztő! Tudtad, hogy ha belekavarsz, büdös lesz, akkor légy oly következetes, és szagold Te is velünk! Villantsd meg magasan méltányolt kvalitásod, különben nagyon rosszul jössz ki a dologból!

Bányai István 2007.07.25. 13:04:05

Tényleg nagy kár volt a könyvre időt fordítani, de még nagyobb ennek a cikknek a megírására. Olyan ez az élet, hogy valaki elolvas egy könyvet és utána tud róla véleményt formálni, addig nem! Elolvas egy adott írótól több könyvet és akkor az író írói képességéről van véleménye. Él egy kevés időt, és akkor találkozik emberekkel, akiknek meg más a véleménye. Olvasás közben úgy éreztem mintha annak az újságírócskának a véleményét olvasnám aki Moldovának próbált nekiugrani a Népszabadságban. Visszapattant és meg volt sértődve. De ő legalább egy élő nagy pocskondiázásával próbált feljebb mászni az uborkafára.

subotei 2007.07.25. 13:04:06

Gunther, bocsi, mire leírtam, már nem voltam benne biztos, hogy jól teszem, azért írtam mögé a zárójelek közé.

Balazs 2007.07.25. 13:04:29

Utolag nagyon-nagyon sajnalom azt az idot, amit irasod elolvasasara pazaroltam.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 13:06:06

Bizám, egy másik korlátozottan humoros író is említett valamit errôl budikeverés dologról, íme:

"- Nem könnyű okosnak lenni, kedves tűzoltóparancsnok úr. Tegyük föl, hogy belekezdek a szivattyúzásba. Mi történik? A massza megbolydul, és én hiába ürítem ki a gödröt, csak rontok a helyzeten, ahelyett hogy javítanék. Most viszont, amíg a massza nyugalomban van, a tetején levő száraz kéreg nagymértékben akadályozza a szagképződést."

Otovszky Elemér 2007.07.25. 13:07:24

"úgy tűnik, BDK [...] besértődött"
vagy lehet, hogy csak nem ér rá egész nap a gép mellett ülni. Pl. mert dolgozik - igen, még BDK is dolgozhat esetleg - vagy fölállt és kiment a szobából, mondjuk azért, hogy írás után olvasson is - talán épp a stílusjegyeket mai napig éreztető sepszpírt, ki tudja? Egyvalami biztos: besértődni nem sértődött be - nem azért, mintha egynémely agyhígult kommentelő egynémely kommentje nem lenne sértő (a szánalmasan nyílt idiotizmusról nem beszélve), hanem azért nem, mert lehetetlen lenne besértődni. Megsértődni - azt lehet, de be-: azt nem. Be-, ki- stb.sértődni, nullával osztani, körnégyszögesíteni - ezek lehetetlen vállalkozások, nem érdemes még vissza nem tárítendő hitelt se fölvenni rájuk.

Rejtő Jenő - A három testőr afrikában 2007.07.25. 13:09:32

-Maga vasutas?
-Igen. De zenedét is végeztem. A nagybátyám azt akarta, hogy karmester legyek.
-Ostobaság!
-Nem ostobaság, csak hiányzik belőlem a hajlam hozzá. Inkábbrajzolgattam. Így lettem vasutas...

romi 2007.07.25. 13:11:18

Ízlések és pofonok…, én nem szeretem pl. Csehovot. Nem jön be, de nem is állok le fikázni. Amúgy én Rejtőt kötelező olvasmánynak tenném az általános iskolákban. Írásainak ereje a zseniális megfogalmazásokban, körbeírásokban rejlik. Nem tudom ki tudott két szavas dolgokat huszonegynéhány szóban úgy körbe írni, hogy a mondat végére már könnyeztem a röhögéstől. A magyar nyelv választékosságáról is szól Rejtő munkássága. Ennyit az irodalmi vonalról.

Ha az iskolákba bevezetnék mint kötelező olvasmányt, lehet, hogy a mai fiatalok némivel több könyvet olvasnának?! Nem mondom, hogy a többi szr, amit tanítanak az iskolába, de el kéne gondolkozni azon, hogy mi az oka ennek a tendenciának, és hogy mit lehet ellene tenni. (Kell tenni ellene?!)

Humorérzék nélkül pedig felesleges Rejtőt olvasni. Ha Te csak az intellektuális poénokat bírod, felejtsd el ezt a műfajt…

További sok sikert! (Bocs az elöbb rossz helyre ment)

subotei 2007.07.25. 13:14:18

Szerintem Rejtő a virtuális stand-up-comedy műfajának megteremtője. Ha irodalomtörténeti emlékeim nem csalnak, fura ember volt, finoman szólva nem a személyes kommunikáció mestere; ha az lett volna, bizonyosan a legkiemelkedőbb kabarékonferansziéként ismernénk. Így viszont arra kényszerült, hogy írásban tegye azt, amire mások szóban képesek voltak. Minden sora improvizáció. Annak pedig páratlan.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 13:14:41

Az orvos nézte. Hm... Gyanús! Szenvedő arc, ernyedt vonások, mélyen ülő szem, bárgyún nyitott száj, szabálytalan légzés.
- A feje fáj?
- Igen.
- Dohányzik?
- Inkább innék valamit.
- Nem kínáltam!
- Elég baj, mert dohányzom.
- Járt Afrikában?
- Két éve.
- Szülei élnek?
- Az anyám.
- Az apja mibe halt meg?
- Búcsúba. Heveny lövöldözés meg minden ilyesmi...
- Iszik?
- Most, hogy meghalt, nem hiszem.
- Ember! Ne tréfáljon!

yoyo · http://hallwardshall.blogspot.com 2007.07.25. 13:16:37

ízlések és pofonok. Én szeretem Csehovot is. De nem tenném kötelezővé Rejtőt. (Megutáltatni a skacokkal? Nyominger tancinéniket hozni lehetetlen helyzetbe, hogy elemeztessék ezt a szájhuzigatós micsodát? Áááá...)

Hol van az a Wágner 2007.07.25. 13:16:41

BDK írja:

"De nézhetetlennek tartom a katasztrófafilm-paródiákat is, amelyek eredetije gyakran valamivel mégis tisztességesebb anyagból van összerakva, mint a karikatúrája."

Látom komolyan járatos más művészeti ágakban is. Ez ugye az Airplane! 1-2 akar lenni? Mert más ilyen katasztrófafilm-paródiáról nem tudok.

Laurent 2007.07.25. 13:20:20

Köszönjük ezt a kis nyelvi kitérőt kedves Elemér, én még arra lennék kíváncsi, hogy mit takar a táritendő kifejezés? Én arra gondoltam, hogy egy tájnyelvi megnevezés lehet, vagy esetleg külön írva: tári tendő egy jelzős szerkezet. Jó úton járok, vagy teljesen hibásak a feltételezéseim?

Otovszky Elemér neje 2007.07.25. 13:24:13

Papa mi a lófaszt csinálsz itt, mikor föl kéne ásni a kertet??
Megfőzted már a kávét?
Ja értem itt lopod a napot és osztod az észt!
Bezzeg mikor az ágyban kéne teljesíteni esténként akkor meg kicsi meg mondod hogy fáj a fejed.
Nagy szarkavaró vagy, de látom nagy szerelmed a bdk és ezért vagy fáradt esténként.
Ma este lavór próba lesz és ha feljönnek a golyók a víz tetejére és furán fogsz fingani, akkor elverlek a sodrófával.
Most már huzzál haza fiam,ratyizásnak vége várnak a disznók, hogy kiganézd őket.

Otovszkyné Szétvera Zsazsa

sprenczl 2007.07.25. 13:25:13

Rejtő: Általános iskolás alsósként miatta szerettem meg az olvasást + a sci-fi + az agatha szí poirot-ós krimik miatt. Ponyvahegyek, és a helyükön kell kezelni Őket. De ha ők nem lettek volna, lehet hogy mást sem vettem volna meg később - és ezzel sokan így voltak szerintem a nyolcvanas évek elején-, és akkor már sokkal hamarabb befuccsolt volna a magyar könyvkiadás. huhhh

Üdv: sprenczl
királyi palota, második lépcsőház, félemelet, balra

Kérdés BDK-nak... 2007.07.25. 13:27:27

T. BDK,
legyenszives bebizonyítani hogy nincs igazuk a hozzászólóknak, és Önnek van humora. Tudna mondani olyan művet ami Ön szerint vicces és jó?

"Zsebre dugta a kezét, megrántotta a nadrágját, és imbolygó járásával megindult előttem.
- Hová megyünk?
Erről nyomban eldúdolta egy harci indulóját.
Hová megyünk, hová megyünk?
Fel hát most, cimborák!
Hová megyünk, hová megyünk?
Iszunk, trallallala...
Nem volt fűzfapoéta. A rím kedvéért nem rontotta el a verset."

Pipacs a fenegyerek... 2007.07.25. 13:29:45

"Barátaim és tisztelőim általában hülyének tartanak. Nem vagyok elmeorvos, tehát nem tudom
ellenőrizni őket. De, még ha elmeorvos lennék, akkor is kétséges, hogy egy hülye orvos
önmagáról megállapított diagnózisa bizonyító erővel bír-e? Az ilyen kérdéseket leghelyesebb,
ha az ember még a regény elején tisztázza az olvasóval."

Hol van az a Wágner 2007.07.25. 13:31:52

Azt hiszem, BDK fáziskésésben van. Az Airplane! filmek negyedszázadosak, Rejtő munkái kb. 70 évesek, ezek után várnék egy szigorú kritikát a suhanc, modernkedő Karinthy paródiáról is, amit többen szellemesnek mondanak - persze csak a sznobok, és a prolik.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 13:35:54

"Az emberi fej kecses,
törékeny kis csacskaság."

Még azt szeretném mondani, hogy én például nem eszek (ha J. A. úrnak jó volt így, eszek-iszok, akkor nekem is) szart. Mert az igénytelenség. Mijen már a zsírosdeszka (miszerint csikenyesmáró) mikor lehet enni szarvasgombát is nem: Ja, és a halászlét is lazacból fôzôm.

subotei 2007.07.25. 13:36:00

Elemér bátyám, bocsáss meg, amiért az egyszerű nép vulgáris keresetlenségével igyekeztem kizökkenteni bédékát nyugvó pozíciójából, és a fülsértő "besértődött" szót közszemlére tettem. A továbbiakban kiemelt választékossággal igyekszem róni soraim abban a reményben, hogy stílusommal szemben támasztott elvárásaidban ezután nem kell csalatkoznod. Finom célzásod ingyenélő voltomra súlyos lelkismereti válságot okozott számomra, ezért hiányos műveltségem fehér foltjait eltüntetendő rögvest ennek a sepszpír-izének az olvasásába kezdek, bár meg kell valljam, nem lesz könnyű, mert - ahogy árnyaltan utalsz rá - valami Karinthy nevű firkász Szabolcska-paródiájának utolsó sorát idézve "...nem is tudok olvasni, csak írni."

tomcatmwi 2007.07.25. 13:36:16

Elhatárolódom ettől a blogtól.

Gabovszky 2007.07.25. 13:36:22

Szia Romi!

Nincs igazad, nem csak Rejtő Mester tudott két szavas dolgokat megfogalmazni körmondatban!
Ime kedvenc BDK-nk remek körmondata:

\"Ugyanígy: ha a Piszkos Fred kalandregény-paródia akarna lenni, akkor az a fő bajom vele, hogy a kalandregényt sem becsülöm sokra, így az a paródiája sem tud érdekelni, amely maga is kalandregény; pláne, ha rossz, mert ugyanazokkal a hitvány eszközökkel él, mint amaz, anélkül, hogy kellőképpen eltávolodna tőle.\"

Csak egy apró különbség van; Rejtőnél a körmondatok humorosak és érthetőek, BDK-nál meg se füle, se farka! Vagy Gunter gondolatán haladva, ha farka van is, akkor az is is nagyon picike...! :)))))))

Zso 2007.07.25. 13:36:39

Néhány trágárkodó véleménytől eltekintve azt gondolom, hogy Rejtő igazán büszke lenne rátok. Komolyan mondom ennyire jót már rég nevettem. Talán Rejtő könyvein... :-)
Kedves Elemér, csak annyit szeretnék hozzátenni a mondanivalójához, hogy művész úr kb fél 11-kor jelezte nekünk, hogy éppen akkor ébredt fel. Nem hiszem, hogy szervesen része a rendszeresen dolgozók táborának. De lehet, hogy tévedek. És a nejének igaza van :-D, tessék menni ganét pucolni.

ikarus 2007.07.25. 13:36:57

már leírtam a véleményem korábban, de megjegeyznék két dolgot:

1. nem kéne BéDéKát elküldeni olyan stílusban ahogy egyesek teszik

2. BéDéKának meg nem pont ezt a pár nem túl kultúrált megjegyzést kéne kiragadnia...

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 13:42:01

Ez a legjobb blog amivel eddig találkoztam, mert kilpéve a silány, talmi értékeket felvonultató, színtelen, divatmajmoló, percemberekkel telve lévő a világhálón fellelhető oldalak legtöbbjétôl eltérôen itt két színnel is meg tudom jelentetni posztjaimat :)

subotei 2007.07.25. 13:46:02

Ja, Otovszky úr, az írástudók nagyobbik hányada a szövegkörnyezetből meg tudja állapítani, hogy a leírt szöveg hangulati célból tartalmaz-e formai-tartalmi hibát. Sajnálatos, hogy ebben az esetben Ön a törpe minoritás sorait erősíti. A személyeskedés pedig akkor is személyeskedés, ha intellektuális mezbe öltöztetik, és bár e pillanatban én is ide süllyedtem, azért jól esett.

baraka 2007.07.25. 13:46:05

Kedves Otovszky Elemér!

igen, székrekedett agyú vagyok. ez az élet. bédéká írásai ettől még számomra (és nagyon úgy tűnik nem csak) unalmasak. Laurent-nal értek egyet, BéDéKá írásaiból "hiányzik valami, és ez nem csak a humor". de lehet, hogy te és BéDéKá egy személy vagytok, mert nagyon véded. vagy rokonok. vagy ismerősök. vagy mittudoménmik.

sékszpír amúgy nem szerintem unalmas a "mai ember" számára (igen, ez általánosítás, amibe nem tartozik bele minden egyes ember), hanem olyan emberek állítják ezt, akiknek ezt kéne tanítani iskolákban, egyetemeken. több országban végeztek ilyen fajta felmérést. olyan emberek körében, akik mindenik vizsgált országban sékszpírt is tanítanak. mondom is. tehát nem kizárólag sékszpírt. de a "mai ember" nem csak sékszpírt unja, hanem még sok más klasszikust is. inkább filmen nézi meg, mert a film aktualizálja a sztorit, ahogy mostanság divatos nevezni. vagy inkább megnéz egy jó kis szappanoperát. vagy játszik a számítógépen. vagy éppenséggel blogol.

sékszpír munkásságáról és stílusjegyeiról most nem írnék, azon egyszerű oknál fogva, mert ez nem a megfelelő hely. nyugodtan lehet művelődni könyvekből. vagy internetes oldalakból. vagy mindkettőből. vagy lehet továbbra is engem székrekedett agyúnak tartani.

BéDéKáról meg még annyit, hogy nem is tudom megérteni azokat az embereket, akik blogot írnak, oszt megsértődnek, ha ne adj Isten egyesek egyszerűen semmibe veszik irományaikat. hát kérem szépen aki blogol, az ne sértődjön.

uff, baraka, a székrekedett agyú

U.i.: Rejtő pedig zseniális. BéDéKá nem.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 13:49:53

Elnézését kérem az érintetteknek, valójában csak a nikknevemet tudom színesíteni, posztjaimat nem.

Bocsánat, hogy elnézést kérek

gunther 2007.07.25. 13:51:37

Most még elnézzük, de legközelebb hozd vissza a kést.

ivangorcsev 2007.07.25. 13:53:35

BDK sztrovacsek olyan a publicisztikában, Mint Troppaer Hümér a költészetben. BDK, Te valamit nagyon nem értesz. Megjegyzem Karinthy imádta Rejtőt, folyton kereste a társaságát. Pedig, ha valaki, akkor ő tudott egyet s mást az irodalomról.

multikulti 2007.07.25. 13:54:49

Azt hiszem meg tudom érteni BDK-t. No, nem mintha hasonló platformról közelíteném meg Rejtőt. Én soha nem kerestem benne semmi irodalmilag értékeset, egyáltalán, mi az, hogy irodalmilag értékes. Rühellem, amikor ún. irodalmárok megmondják, hogy melyik mű a jó.
Na, szóval, én Rejtőtől olvastam vagy 10-15 könyvet kamaszkoromban, de már akkor sem voltam lenyűgözve. Elolvastam, mert egynek elment, de soha nem éreztem egy könyvénél sem, hogy újra elolvasnám. Nem is maradt meg bennem semmi egyik könyvéből sem. Annyira felszínes, annyira semmitmondó. Akkor már Leslie L. Lawrence színvonalasabbat alkotott.

Andie 2007.07.25. 13:54:54

Értetlenül állok a dolog előtt. Beidéztetek itt jónéhány részt Rejtő könyveiből. Még csak nemis a legütősebbeket, bár ezis ugye szubjektiv. Aki ezeket (pár sor!!!) olvasva nem röhög fel (x-edjére olvasva nem ugrik a szája önkéntelen, reflex-szerüen vigyorba), az vagy tényleg egy fásult / humortalan / komolykodó / álsznob (megfelelő aláhúzandó), vagy valami pszichikai gondja van.
Rejtőt lehet szeretni, és lehet nemszeretni. Azonos kultúr- IQ- értelmi- és érzelmikörből származő ismerőseim, rokonaim között is van olyan, aki elolvasta, majdnem az összes könyvet, és azt mondta, neki kicsit erőltetett. Túl kínkeservesek a poénok számára, a több oldalon átivelő, és végén csattanó (Rejtő erőssége!!!) bombák meg elkerülték a figyelmét, mert valszleg felületesen olvasott. Rendben. Tiszteletben tartom, neki nem tetszik, vagy nem annyira, mint nekem. Az apró vicceken (idézetek) elmosolyodott, felnevetett, de a könyv, a story nemtetszett neki. Ez van. Nem vagyunk egyformák, hálistennek. Különben nem kelne el Ady-kötet, és BDK esszé.
Viszont egy kritikában ennyire erős, és ráadásul nemis valós jelzőkkel illetni egy olyan írót és műveit, melyek világhirre, és többszázezres rajongótáborra tettek szert, minimum vakmerőség. BDK, ha kritikádból kiszüröm a szubjektiv, távolságtartó kritikát, még el is könyveltem volna, hogy ok, egy újabb Rejtő-hanyagoló, okokat lásd fent. De így, hogy mélyre ástál, és ahogyan itt irták, megkavartad, hát nálam is kinyilt a bicska, de azt visszacsukva, igen kiváncsivá lettem írásaid iránt. Hátha tudsz jobbat. Vagy aki Rejtőt szereti, az inkább ne olvasson téged? Úgysem értene?
(ismeritek a két kortárs művész beszélgetését a zongoránál)

ivangorcsev 2007.07.25. 14:01:38

Fijjug!

Ha netán nem olvastátok még (tudom, szentségtörést ezt még csak feltételezni is) ajánlom figyelmetekbe Az utolsó szó jogán könyvét. Amit ott H.G.Wells-ről ír... szétrepedt a seggem a röhögéstől.
Egyébként ebben a könyvben van a saját maga írta sírfelirata is:
Sír (a) felirat
Ki itt nyugtalankodik csendesen,
Író volt és elköltözött az élők sorába.
Halt 36 évig, élt néhány napot,
S ha gondolkozott,
csak álmodottNéhány napot.
S mikor kinevették:Azt hitte, hogy kacagtatott.
Most itt fekszik e nehézTemetői hant alatt,
Zöld koponyáján kiüt a csíra
És azt álmodja, hogy él.
Szegény.
Béke hantjaira!
Ámen.

Rejtő sztrovacsek, ládd-e ,élsz Te bizony!!!

subotei 2007.07.25. 14:08:06

Fijjug!

Ez a BDK 1 bossszzorgánny!

Nedudgi

baraka 2007.07.25. 14:08:10

ja és még egy homegjegyzésem lenne.

azt írta BDK: "Voltaképp nem tudom, örülök-e, hogy kikerültem a címlapra. Ha hinnék benne, hogy az ide látogatók a kis fenti futó naplójegyzet mellé pár komolyabb posztomat is elolvassák, örülnék. Így csak bízom abban, hogy az eddigi 2700 látogatóból 5-10 %-nyi belenéz blogom egyéb posztjaiba is. Javaslat: a fejlécem alatti menüben ott van az IRODALOM link. Akinek van rá türelme, olvassa el a témát érintő egyéb publikáviókat is.
Valaki kérte, adjam meg könyveim, műveim elérhetőségét. minden fontos link kint van ezen az oldalon, tessék körülnézni."

szóval amióta 2006-ban beindult a blogod, volt 2700 látogatód. ennyit az én szerény kis honlapom is teljesített, pedig az sem egy magasröptű valami.
egyik fenti megjegyzésből kiderül, hogy ez nem egy komoly post ("pár komolyabb posztomat is elolvassák").
te az irományaidat teljes komolysággal műveknek nevezed? ezt most nagyon komolyan kérdem.

uff, Rejtő, a ponyva királya

Zso 2007.07.25. 14:12:28

"Akkor már Leslie L. Lawrence színvonalasabbat alkotott".
Kedves multikulti, ezt komolyan gondoltad? 1 kategórián belül ha összehasonlítasz 2 szerzőt az oké. De ez most olyan volt, mintha Pókembert a Szenvedélyek viharához hasonlítottad volna. Gondolkozz

yoyo · http://hallwardshall.blogspot.com 2007.07.25. 14:15:15

Csak nehogy elkezdődjön a toplistázás.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 14:17:10

Láttyátok felemim szümtükkel, most megint kék :)

Szal akkor, ha egy zenetörténésznek szabad gyalázni a Beatlest, de fordítva meg zsenánt, műveletlen és tudatlan?

ivangorcsev 2007.07.25. 14:19:07

FIJJUG!
Az utolsó szó jogán könyből:


...Egy ilyen töltőtoll. Aranyheggyel, csodálatos szívószerkezettel, tövére alkalmazott kozmopolita íróval, aki mindent tud mindenféléről, amiről csak gondolkoztak ezen a világon! És ezt nem győzi műveiben hangsúlyozni.

Egy ilyen töltőtoll, a hozzávaló H. G. Wellsszel, akit kabátja felső zsebénél fogva visel a príma gyártmány, úgyszólván megfizethetetlen. De lesz még egy boldog kor, amelyben minden jobb háztartásban feltalálható.

Egy okos és szép betűket író töltőtoll, garnitúraszerűen összeállítva: aranyhegy, szívószerkezet, rögzítős vég és végén a tisztítható, lecsavarható H. G. Wellsszel. Ünnepélyesen esküszöm és ígérem, hogy e jövendő boldogabb korszak legkülönb vívmánya, a csodálatos, az emberiség javát hihetetlenül szolgáló töltőtoll lesz, melyről majd a H. G. Wellseket lecsavarhatják. És így megszűnik az elemi iskolai írásgyakorlatok közül annyira ismert "úr ír" séma.

A H. G. Wells-szerű nagy gondolkodók, mint korunk többedmagával fellépő bélbántalma, mely az emberiség egészséges szellemi anyagcseréjét van hivatva impozáns szellemi eszközeivel állandóan akadályozni, minden világháború karlsbadi sójával rapid eltávozik az egészséges szervezetből, és amikor a békében a heveny szórakozottságban szenvedő tömegek elfoglalják régi helyeiket a sír szélén, H. G. Wells és társainak kötetei is lassanként visszaszivárognak, régi vászon és bőrdíszmű álcáikban, polgári polcok és szekrények gyűjteményébe, majd szétpárolognak meisseni és holicsi csészék kávé- és teatartalma felett, társalgás formájában, amikor is egyik polgár a másikat, magas színvonalú csevely címén, megfertőzi elegáns, szellemi pacsuliszaggal, amit Wellsből kent az agyára...

BDK sztrovacsek, ha ezen nem röhögsz, akkor neked bélbántalmaid vannak.

Mr. Spock 2007.07.25. 14:21:15

Na te bédéká.

1.: ki vagy te hogy emelkedett hangulatban leülsz, és egy gyenge írással megpróbálod lehúzni amit nem értesz
2.: ha 2000 évig élsz, akkor sem fogsz maradandót alkotni, az öreg Rejtőnek ez legalább sikerült
3: megint azt látom, hogy egy tehetségtelen senki pocskondiáz egy olyan valakit, aki legalább letett valamit az asztalra.
4.: ha kritikus vagy hivatásodból kifolyólag, miért kell ösztönösen úgy érezni, hogy minden szar?
5: jön az általánosítás: minden kritikus / kritikát író egyén félresikerült művész, akinek kurvára nem jött be az élet.

ha nem tudsz okosat írni, ne írj semmit.

ivangorcsev 2007.07.25. 14:25:07

Kedves Sobotej (Szubotáj?) sztrovacsek!

Áááá! BDK nem bosszorgánny. Ő Alfonz, a senki!

subotei 2007.07.25. 14:26:42

Mr. Spock, 4. pont. Hadd idézzem minden idők legnagyobb gondolkodóját, Murphy-t: \"Akinek kalapács van a kezében, az hajlamos mindent szögnek nézni.\"

raz 2007.07.25. 14:27:29

És melyik a Pókember?

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 14:28:02

Gorcsev Úr!

Szeretném tudomására hozni, hogy röhögni a ló szokott. Az ember meg néha nevet, ha van min. Már ugye, ha talál ojasmit. De egy művelt ember legfekjebb néha elmosojodik. Például, ha felfedez egy mazsolaszemet a pudingjában vagy ijesmi.
Mert úgy, mi művelt emberek tuggyuk, hogy a komikum forrása a természetben előforduló gépiesség, mejnek bűntetése a nevetés. De ez nem méltó egy finom, művelt emberhez. Meg amúgy is, a nevetés eltorzíccsa az arcot, az embert a malyomhoz teszi hasonlatossá. ami egyenesen az Isteni tökéletesség és a természet megcsúfolása.

Egy ifjú Nóbel-díjasnak eszt muszáj tudnia.

U.i.: nem tuggya valaki hová lett Melanie?

Törrög Zuldán 2007.07.25. 14:28:14

Te bdéká ne firrkájlál Mister Howard-ról öszvissza ijjeneket, mert lyól fejbeüdlek egy közgazán piszkállóval, ami 1 sulyos fém dárgy!
Maraddam giválló dizdeleddel:
Te Ló!

aka. Rejtő nem azért és attól zseniális amit és ahogyan írt, hanem amit hátrahagyott: szinte nincs olyan abszurd szituáció, ahol ne lehetne idézni az egyik poénját, vagy ne jutna az ember eszébe egy frappáns balhorog, amikor szembesül az emberi butasággal, műveletlenséggel. Olyan, mint Hofi: nem túl intellektuális, nem túl irodalmi, sőt közhelyes is sokszor. De ezeket a közhelyeket ő irta először...és mindenki tudja őket fejből. És ez számít, nem pedig valami unalmas okoskodás értékekről, meg irodalmi nagyságról, meg az akadémia-szagú és a lőtéri -kutyát-nem-érdeklő kritikákról.
Épp ma hallottam egy állattenyésztőnek a mondását: "a kritika alapja, hogy a kritika tárgya helyett egy jobbat mutassunk meg..." .Mondj egy jobb ponyvairót Rejtőnél és megkövetlek!

BéDéKá piréz · http://bdk.blog.hu 2007.07.25. 14:29:42

Egy megjégyzésre: a 2700 látogató a mai napon volt. Most 4500 fölött van (a mai napon). Lásd:
statgep.hu/stat/BallaDKarolyblog.sx

Más: ebédeltem és egyéb dolgaim voltak, nagyjából átfutottam az eddig írtakat, túl sok új elemet nem találtam.

Amíg ilyen sűrűn jönnek a kommentek, addig, bocs, nem reagálok. Ha elcsitul a nyuzsi (vélem: hamarosan, mert lassan lekerülök az Index címlapjáról), akkor néhány érdemi észrevételre és megjegyzésre majd válaszolok, de lehet, hogy külön posztban. Amit már megint csak a szokásos napi 150-200 olvasóm fog olvasni, mert nem kerülök vele címlapra :)
Addig is kösz mindenkinek, aki érdemben szólt hozzá, és eléggé figyelmesen elolvasta a posztomat (ami nem kritika, hanem egy blogbejegyzés) ahhoz, hogy értse, mi zavar engem az újabban "felfelé törő" Rejtő-kultuszban.
Majd jövök.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 14:29:51

Alfonz megnősült, a légióból is kiszuperálták, szerintem neki nincs ideje itt írogatni. Meg szeméjes azonnalisági igazolása sincs sztem.

subotei 2007.07.25. 14:35:39

Huhúú, Iván, én a helyedben gyorsan beugranék a tizennégykarátosba, és tűznék a szárazföld belsejébe, mert ha Alfonz megtutdja, kihez hasonlítottad, a világ egyetlen kikötőjében sem leszel biztonságban!

pocak 2007.07.25. 14:38:14

Margócsy Joci (az ELTE-s Margócsy apukája) bácsi Nyíregyházán irodalomtörténet elődadáson anno csillogó szemmel azt mondta, Rejtő a magyar irodalom egyik csúcsa. Persze mind tudtuk, hogy melyik csúcsa, nyilván nem ugyanaz, mint teszem azt Pilinszky, és nem is szabad összehasonlítani a kettőt, mert nincs értelme.

Többen írták már, és nyilvánvalóan igaz, hogy Rejtőhöz valamilyen attitűd kell, kamaszság elsősorban. Felnőttkorban már nehéz megszeretni. Viszont ez nem az ő kritikája, szerintem például azzal sem stimmel valami, akinek középkorú férfiként Jókai a kedvence, az max. 20 éves lányoknak való (bár azok ma már jó esetben Harry Pottert olvasnak, rosszabb esetben semmit).

Nyilván mint mindenki mást, Rejtőt is lehet nem szeretni, huomrérzék nélkül például kifejezetten nehéz, bdk-nak nincs olyan, hát istenem, ráadásul némi sznobizmus szaglik ki az egész írás mögül, és olyasmiket kér számon, amit ezeken a könyveken nemigen szabadna. Ez azonban, kedves kommentelők, a fentebb elhangzott alpári megjgyzésekre nem mentség, talán nem kéne, nekem például majdnem sikerült elvenni a kedvem, hogy megírjam a véleményemen.

keri 2007.07.25. 14:38:36

BDK... Amit Rejtőről írtál, szimplán egy műítészkedő, szemforgató baromság.
A tehetségtelenségednél mán csak az önbizalmad nagyobb.

Mr. Spock 2007.07.25. 14:38:49

Megint ez a kritika/ blog szembeállítás. miért van az, hogy mindig valami barom kiteszi magát a címlapra, a neten írogat hülyeségeket, lehetővé teszi hogy hozzászóljanak, és utána meg nyafog hogy ez személyes, meg blog, meg csak a barátainak szól... írjál a barátaidnak levelet te barom, az legalább nem zavar ennyi embert, ott akkora faszságot írhatsz amekkorát csak bírsz...

te lló.

gunther 2007.07.25. 14:41:25

Kedves BDK, ha valaki elolvas egy könyvet és részletes véleményt nyilvánít róla ("... úgy az ötödik fejezettől a dolog egyre laposabbá, érdektelenné válik....."), az kritikát mond. A blogbejegyzés ez lenne: Ma felkeltem, megittam a nyerstojás-zabkása-ropogósbéka italomat, és az életen gondolkodtam: de szar lehet dolgozni menni, stb. Ez blogbejegyzés. Te voltál szíves kritikát írni. Ezt azért illene tudnod.

BéresÚr 2007.07.25. 14:44:15

Hát igen!

Szegény BDK. Nem tudom, sikerült-é megkarcolnotok hozzászólásaitokkal jégpáncélját, de ha igen picinkét sikerült, akkor az összes tükröt kivághatja a lakásból, mert belenézni nem fog tudni, az biztos. Ember így még nem vágta el magát a potenciális olvasótábora előtt. Mert azok lennénk, nem?? Vagy az is lehet, nem nekünk ír BDK, ez a kor nem neki kedvez. Most már biztos, elintézte!

üdv
BéresÚr

ivangorcsev 2007.07.25. 14:46:35

Subotei sztrovacsek!

Hááát...azért írtam kisbetűvel a senkit, nehogy a tisztességes, rendes, rovottmúltú csapszéki Alfonz magára vegye...!!!

Hol van az a Wágner 2007.07.25. 14:48:09

"... újabban "felfelé törő" Rejtő-kultuszban"

Újabban? BDK egy másik idősíkban létezik. Vagy most szabadult.

BéresÚr 2007.07.25. 14:48:55

Hogy mi zavar a Rejtő-kultuszban Téged?? De hisz ez nyilvánvaló!! Őt olvassák! És nem kell hozzátenni hogy milliók, mert elég, ha azt leírom, OLVASSÁK. Ellenben Tégedet. Bocsika, tudom, hogy ez fájdalmas, de mint az nehéz igazságok, ez is az.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.25. 14:50:19

Ha Rejtő az elitirodalom része lenne, akkor középiskolai tananyag lenne.
Ha sznobság Rejtőt olvasni, akkor éljenek a sznobok!
Szvsz nincsen "...újabban "felfelé törő" Rejtő-kultusz..." Rejtő-kultusz mindig is volt, van, és lesz. Többször kiadták mindegyik regényét, szinte az összeset feldolgozták képregény formában még a nyolcvanas években, a kilencvenes években csináltak egy - két rosszul sikerült filmet (megjegyzés: már a hatvanas években is megfilmesítették a vesztegzárt), most pedig készülnek a Csontbrigád megfilmesítésére, ami messze a legmegrázóbb Rejtő regény, és aminek igenis helye lenne a középiskolai oktatásban. Olvassa el kérem, és utána találja ki, hogy mikor írta Rejtő ezt a könyvét. Nem lesz nehéz dolga.
Ja, ha az a problémája Rejtővel, hogy nem az a kifejezett szépirodalom, akkor alig hiszem, hogy Rejtőt kéne először pellengérre állítani. Én inkább Lőrincz L. Lászlóval kezdeném. Például.

ivangorcsev 2007.07.25. 14:50:34

Ez az Alfonz, tudjátok, a senki, egy sznob. Rejtő írta valahol, hogy a sznob szégyenkezve röhög egy könnyed vígjátékon...

ÉN · http://www.itv.at.hu 2007.07.25. 14:50:57

Ha nem tetszik a könyv akkor ne olvass. Inkább nézz TV-t, vagy halgass rádiót, mondjuk itt: www.itv.at.hu

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 14:51:31

Jaj Iván!

Az igaz, hogy Alfonz kocsmatöltelék de igen diszkrét ember és nem azért mert ugye egy igazi gróf. Külön tisztelem érte, hogy ő az amrikai válás hunföldi pionírja.

U.i.: vajon nemtelen kommentjeink utólagos modera martalékává válnak?

ivangorcsev 2007.07.25. 14:54:59

Sztrovacsekok!
Rejtő igazi mélysége ös könnyedsége szerintem a : Megyek Párizsba, ahol még sohasem haldokoltam c. könyve. Olvassátok el! Sírtok, röhögtök, röhögve sírtok és sírva röhögtök majdan.

Gab 2007.07.25. 14:56:05

Ekkora idótát! Azt elismerem, hogy vannak gyengébb művei önmagához képest, de így lehúzni. Szerintem 35 év múlva se olvass Rejtőt! Főleg ne írj róla!

Ezek szerint azt se tudod milyen hangszer a szimbóla! pfúj micsoda műveletlenség!

-lyla- 2007.07.25. 14:56:27

"egy dolog most már biztos: Rejtő többeknek szívügye, mint Csóori Sándor, erre a posztomra még 50 komment sem érkezett"

ez azé' vót, mer akkó nem baszták ki a gennyes hőbörgésededet a közplazzra...

vaze (-lin[la])

ivangorcsev 2007.07.25. 14:58:36

Vászka sztrovacsek!

Látom a rosszindulatú kebled egy érző szívet takar.
Egyébként ez a BDK most már jobb lenne ha elhajózna az Új Hebridákra. Talán még ott találjal Lulut is!

xyrius 2007.07.25. 14:59:38

felidegesített, h egy ilyen álentellektüel, magát értelmiséginek tartó semmirekellő veszi magának a bátorságot, és kirottyant magából egy ilyen fekáliát, mint ez a \"kritika\".
vajon mikor foganhatott meg benne az ötlet? egy művészfilm utáni kannásborozáskor?

ui: kedves bkv, javaslom h az elkevetkezendő 35 évben ne csak Rejtőt ne olvass, de publikálni se publikálj. nagy segítség lenne az emberiségnek, és talán a társadalom is hasznodat vehetné, ha nem olyasmire fecsérelnéd az időd amihez nem értesz.

Otovszky Elemér 2007.07.25. 15:01:15

Dolgozni attól még lehet, hogy vki fél 11-kor kel. Lehet, hogy valakinek délben kezdődik a műszak. Vagy/és éjjel 2-ig tart. Én senkinek a dologtalanságára nem utaltam azzal, hogy felhívtam a figyelmet arra, hogy az ember nem tud egész nap jelen lenni akár a saját blog-oldalán.
Sexpír és mások: lehet, hogy érdemes lenne ilyen post-ot indítani (nem vicc, érdekes dolgok sülnének ki belőle, de tényleg). Hogy Sexpír mennyire nem unalmas, azt viszonylag hamar be lehet bizonyítani. Tökéletesen értem a problémát, mivel évek óta tanítom őket meg a sok unalmas klasszikust (megint nem vicc: tényleg unalmasak "tudnak" lenni). Pár hónapja ezt idéztem az egyik órámon (19 éves egyetemistáknak): "az ókori költészetet a legtöbben szent undorral szemlélik [..] Ez pedig nem az ókoriak hibája, hanem azért van, mert már olyan messzire kerültünk tőlük, hogy erőfeszítést igényel megérteni őket". Az én diákjaim sosem unják sem Shakespeare-t, sem Homérost. Egyetemen, gimiben, mindegy. Ajánlanék egy Sh.-filmet, a III. Richárd-ot. Hozzá meg Lars von Triers "Dogville"-jét. Hozzá Huszárik Szindbád-filmjét, meg a Krúdy-t ihlető Dekameron-t (s persze Krúdy-t is). Egyben biztos egyetértünk, kedves Baraka: hogy a középiskolában bebetonozódott irodalomtörténet-központú magyartanítás (is) sokat tett azért, hogy ma nem szeretjük az (unalmassá tett) klasszikusokat. Természetes emberi reakció. Csakhogy ha ezt elfogadjuk, a saját életünket szegyénítjük-sekélyesítjük el. Sh-t különben a legjobb nem könyvben olvasni, hanem jó előadásokat megnézni.
BDK-nak egyébként nem vagyok sem rokona, sem ismerőse (bár néha hajt a korcsma gőze), max. egy ős kaján (nem az ételen). Nem is védtem (mért, meg kell védeni? majd akkor esetleg). Csak annyit jegyeznék meg, h. talán nem a személyét kellene lerohanni, hanem érvekkel, de legalábbis okhatározói mellékmondatokkal megtámasztva aláaknázni azt, amit Rejtőről írt.Ez nem BDK, hanem a vita mint műfaj védelme. Ha egyáltalán.
Személyeskedni én is tudok (ha kell, hogy az októberi számszeríjas faszit idézzem, ha emlékeztek):

Üzenet Nejecske Zsuzsának
Kedves Szétvera Zsuzska!
Önkijelölt nejem, ezt üzenem neked én most:
Nem helyesen szóltál, Zsuzsikám, mert hisz nyomorult vagy.
Nos, te, derék feleség, szavaimra figyelj miket itt látsz!
Van bizony ember, nagyrabaszott alakú, dagad izma –
ennek szózatait kellem nemigen koszorúzza,
mint ahogyan ragyogón kiviláglik az eddigiekből,
tenmagad is büszkén vallod tartozni közéjük.
Hisz kimeríted az összes lényegi főkövetelményt:
testalakod bizonyára kitünő s kitünőbbet a test nevelése
révén sem telepíthetsz, mindazonáltal bárgyu az elméd.
Dölyfös vagy, vad is és törvénnyel mitse törődöl,
lomha velőtömlődben hizlalod egyre az izmot.
Bár kutyaképű vagy, dagonyába simán belegázolsz,
Naphosszat kérődzve-röfögve a sárba’ terülsz el,
Orrszarvú-szíved dobog és te böfögsz uniszónó.

azt nem akarnám mert hogy Szét-Vera Zsuzska

Pontosítanék: a "besértődni" szóban én nem az egyszerű nép vulgáris keresetlenségét érzem, hanem "lazázó" és nagyon szleng akar lenni, de nem megy. Persze, lehet, hogy tévedek.
Nincsen abban semmi ámde az legalább érthető - summázza Karinthy Szabolcska M. költészetének lényegét. Ez egyébként nem feltétlenül azt jelenti, hogy KF-nek "lenne igaza", de ettől függetlenül nagyon szellemes az egész vers.

A "székrekedett agyú" csak a "székrekedéses" továbbfejlesztése... Bocs, ha rosszul esett volna.

Hol van az a Wágner 2007.07.25. 15:01:21

"Pontosabban egyszer - talán 35 éve - rászántam magam a Vesztegzár a Grand hotelben elolvasására, de egyáltalán nem tetszett, így a többihez sem csinált kedvet."

"A következő 35 évben, azt hiszem, nem olvasok újabb Rejtőt."

Ez a 35 év többször ki van hangsúlyozva BDK írásában. Hol volt 35 évig, kérdem én. Ápolt volt, vagy elítélt?

Chiccano 2007.07.25. 15:02:16

Azért az beszédes, hogy a "szerző" jóformán ide se mer jönni reagálni :) Ez nagyon tetszik nekem! Persze aki szelet vet, vihart arat...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 15:06:24

Itt vagyok, de percenként érkező hszekre nem tudok és nem is akarok reágálni. Ha hagytok időt - mondjuk fél órán át senki nem kommentel - akkor ideírom, amit szükségesnek gondolok.
De végül is a többség elég jól elvan itt nélkülem :)

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 15:08:15

[Mondjuk érdekesebb lenne, ha A DOLOGRÓL szólna a vita, és a kommentelők többsége nem engem minősítene. Nekik nyilván nincs mondanivalóm.]

Chiccano 2007.07.25. 15:10:25

Ilyen \"blog\" után nekem se lenne...

Hol van az a Wágner 2007.07.25. 15:10:29

"Mondjuk érdekesebb lenne, ha A DOLOGRÓL szólna a vita, és a kommentelők többsége nem engem minősítene. Nekik nyilván nincs mondanivalóm."

A te nagydolgodról?

Hol van az a Wágner 2007.07.25. 15:14:06

Hopp, van egy másik DOLOG is:

hu.wikipedia.org/wiki/A_dolog

yoyo · http://hallwardshall.blogspot.com 2007.07.25. 15:14:29

Engem is bánt a hangnem és a vehemencia, szerintem tényleg a legfontosabb, hogy mindenki fenntarthassa a jogát ahhoz, hogy eldöntse, mit szeret, mit nem, és mindenkitől elvárható, hogy ezt tiszteletben tartsa. Már csak ezért sem túl nagy idea bármit kötelezővé tenni.

Erdélyi Dániel 2007.07.25. 15:25:29

Kedves szerző, Ön A legnagyobb tisztelettel mondom, hogy Ön egy élhetetlen tuskó. Azt pedig külön megköszönöm, hogy nagyvonalú eleganciával szaroz le, egy méltán népszerű regényt, hiszen itt, az Ön blogjánerre remek alkalom kínálkozik. Kérem, abban a pillanatban értesítsen, mikor az Ön olvasóinak száma eléri, feltéve, de meg nem engedve, meghaladja a Rejtő regények olvasóinak számát, és kérem, hogy ha ez a pillanat elérkezik -itt kell megjegyezzem, nem fog- akkor se szarozzon le nyílvánosan, egy sokak számára oly kedves, és értékes művet. Nem illik. Maradok őszinte tisztelettel...

Laurent 2007.07.25. 15:26:11

Na jól van emberek, most már aztán tényleg nem kellene percenként küdözgetni a hozzászólásokat, mert így a Mester elveszti a fonalat, aztán leshetitek, hogy mikor reagál majd érdemben. A másik, hogy ha már írtok, akkor legalább a DOLOGRÓL írjatok a jóéletbe is!

Coeurace 2007.07.25. 15:27:16

Ízlés dolga, én speciel Rejtő bohózatait nem szeretem, de ennek főként az az oka, hogy eljárt felettük az idő, és sok ma már nem aktuális. (Mondjuk az is elég szép, hogy pár még ma is aktuális.)

A könyveit szeretem, bár a kidolgozottságuk nyilvánvalóan erősen változó. Ami a kávéházas legendát illeti, az tudomásom szerint nem általános eset volt, és a fő műveit nem a \"kiadó rakta össze soronként\". Egyébként meg Rejtő az egész kritikán és vitán valószínűleg jót nevetne. A műfajról a saját véleményét megírta a szőke ciklon előszavában és a detektív a cowboy és a légió című művében is.

Amúgy én nem bírom a realista irodalmat, különösen az orosz realizmust. Most írjak egy dörgedelmes kritikát Csehovról, vagy Dosztojevszkijről? Ettől kevésbé lesznek jó írók? Mondjam, hogy alig bírtam magam átrágni Flaubert-től a Bovaryné-n, pedig kötelező volt? Kit érdekel ez?! Szerintem senkit!

C.

Rsoft 2007.07.25. 15:32:27

Én imádom Rejtő műveit!
A BDK kritika tipikusan a "nem lesz jó - ugye megmondtam, hogy nem jó" tipikus esetének látszik.
Mivel falom a könyveket, nem emlékszem már az felhozott regény szerkezetére, de majd rábandzsítok ilyen /kritikus/ szemmel is... Aztán majd rátérek a DOLOGRA! :-)
Lehet Rejtő stílusát szeretni és lehet nem szeretni is. Lehet BDK műveit szeretni és nem szeretni. Anyázni, fikázni nem kellene se pro, se kontra!

Ponyva: Azt, hogy Rejtő mennyire tisztában volt ezen műveinek ponyva jellegével, mutatja az is amit ő maga is terjesztett róla és amit saját paródiájában is megírt, amiben a soronként fizetett ponyvaírókat szerepelteti. A címére sajnos nem emlékszem.

Fülig Jimmy 2007.07.25. 15:41:09

Uram a késemért jöttem!
Hol hagyta?
Valami Bédékában. :-)

Én általánosban olvastam a műveit először. Másodszor gimnazista koromban. Harmadszor egyetemistaként.
Most, 40 és 50 között megint elővettem őket és nem kultuszból, hanem mert baromi jól szórakozom. Mert zseniális. Sokszor előre vigyorgok, mert tudom, hogy mi jön a következő lapon...

pokettAA 2007.07.25. 15:41:43

A hangnemet az Ukrán Úr hangolta és a zenekart is ő toborozta.
Azt viszont nagyon szégyelném ha nem tudnám hogy is szól a szimbóla.

ivangorcsev 2007.07.25. 15:42:52

Rsoft sztrovacsek!

A detektív, a cowboy és a légió a címe

ivangorcsev 2007.07.25. 15:45:34

Kedves BDK sztrovacsek!

A "DOLOG" az egy dolog, de nem a Te dolgod.

ivangorcsev 2007.07.25. 15:46:38

Mi van ezzel a Wágnerrel?

Vanek úr Párizsban 2007.07.25. 15:47:02

BDK te a baszatlan kurva férfi(?) megfelelője vagy.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 15:47:16

Uram a késemért jöttem!
Hol hagyta?
Valami Bédékában. :-)

- ez jó :)

Csülök 2007.07.25. 15:48:15

Én 38 évig nem olvastam BDK-t vagy ki a csodát most újabb 38-ig megint nem fogok. És akkor mi van????

A szőke ciklon 2007.07.25. 15:51:08

ELŐSZÓ
Az író töredelmesen, de röviden beismeri, hogy regényének előzményei vannak.
A regény úgynevezett előzményein olvasó és író egyaránt szeret hamar túlesni. Az ilyesmi
részint unalmas, részint sablonos, különösen ma, mikor a regényírás bizonyos fajtáit már nem is
iparszerűen, hanem a konyhaművészet szabályai szerint, kész receptek alapján főzik ki.
Például: „Végy két ifjú szerető szívet, törd meg, forrald fel a szenvedélyeket, hintsél a tetejébe
egy kis édes egyházi áldást, és jól megfőzve vagy félig sületlenül bármikor feltálalhatod az
olvasónak.”

klossz kapitány 2007.07.25. 15:58:42

miféle "dologról" kellene vitatkoznunk?
vegyük akkor sorjában.
1. "Mostanában annyit hallottam áradozni Rejtő Jenőről" - én 30 éve hallom az embereket áradozni rejtő jenőről. fület kellene mosni... hogy is mondta itt valaki? "egy nagy fa odvában élt".
2. sikerült elolvasni a vesztegzárt, és ezzel meg is van az ítélet az életműről? majd 35 év múlva a kapitányt, mint leghíresebb regényt? és a többi piszkos fred? és a három testőr sorozat? a csontbrigád? 14 karátos autó? az előretolt helyőrség??? konklúzió: olyanról ne írjon az ember, amit nem ismer legalább 50%-osan. te itt megpróbálsz kb. 1%-nyi tudással okos lenni. na, szép lehetsz itt, de okos nem...
3. ki a faszom az az s. ferenc? ismernünk kellene?
4. abszurd, groteszk, izzadságszag, érdektelenség, szájbarágós magyarázatok. mester, legalább arra vedd a fáradságot, hogy példákat hozz!
5. pont az a lényeg, hogy a tengerből visszatérő halott nem paródia, se nem abszurd, hanem egy voltaképpen megmagyarázható, bár első látásra megmagyarázhatatlannak tűnő dolog, és a magyarázatra mindenki kíváncsi. tudod, amikor kopperfild dávid átmegy a kínai falon, olyan ez...
6. ha úgy gondolod, hogy rejtőnek a fő célja a kalandregényírás volt, akkor szerintem teljesen rossz oldalról közelítesz hozzá. a kaland az volt, hogy munka nélkül, az irodalomból megéljen, vegyék is a könyveit itt és most, nem halála után 50 évvel, és mégis társadalom- és jellemrajzot nyújthasson, életfilozófiát közvetíthessen. nem próbált írni, hanem egyszerűen zseni volt, és ez jött belőle.

na, akkor most, hogy a dologgal is foglalkoztam, íme a konklúzió:
ezt nem kellett volna megírni. nem így. mert akkor mondhatom én is: miért is kell nekem ilyen szart olvasnom? (merült fel bennem többször is a bejegyzés olvastán)

és a nagy tanulság: író ne írjon nyilvános naplót, mert semmi értelme (túl gyorsan túl sok emberhez juthat el, és hatalmasat rombolhat az imázsán), hanem a művein keresztül hasson. aztán ha oké, akkor a közönség kíváncsi lesz a naplóra is. ha nem oké, addig a kutyát nem érdekli, mi a szart firkál össze-vissza.

speciel azt hiszem, ez az index gonosz tréfája, ahogy még rá is tesz egy lapáttal: a piszkos fred egy igen rossz regény... mert ugye abból négy is van. te bdk, nem rúgtad össze a port mostanában az indexszel??? ;-)))))

Bence_ 2007.07.25. 16:00:43

Még a hozzászólások elején írta valaki, hogy nem jut hozzá a fehér folt-hoz. Az emlúlt években az Alexandria (?) elkezdte kiadni Rejtő összest. Abban benne van. Sajnos nem tudom melyik-ben mert barátnőm elvitte:)

klossz kapitány 2007.07.25. 16:03:16

idézet olvasóktól:

33 éves előadó, nő: „Nem tudtam végigolvasni. Értelmetlen, nem?“
29 éves nyomdai montírozó, nő: „Tíz oldalt is elolvastam, vagy nyolcat. Tiszta hülyeség, nem könyvbe való.“
24 éves számlakezelő, nő: „Már egyszer próbáltam olvasni. Szerintem még csak nem is vicces.“
22 éves magyar – pedagógia szakos egyetemista, nő: „Nem irodalom, hülye, aki olvassa.“
76 éves nyugdíjas betanított munkás, férfi: „Én nem értem az ilyesmit, kérem szépen, de az én időmben nem lehetett volna értelmetlenségeket kinyomtatni az emberek butítására.“ (A kérdezett alig négy évvel volt idősebb Rejtőnél, unokája beszélte rá az olvasásra.)
55 éves asztalos, férfi: „Minden marhaságból meg lehet élni.“
50 éves igazgató, férfi: „Nem komoly dolog ez, értelmetlen bohóckodás. Kikapcsolódáshoz jó krimi kell.“
49 éves taxisofőr, férfi: „Nem komoly embernek való.“

de melyik lehet bédéká?

ivangorcsev 2007.07.25. 16:03:33

Akkor a dologról!

1. Először is BDK, egy köny elolvasása után nem lehet Rejtő ízére rájönni, van aki azonnal veszi a lapot, és mint a társasági csevegések során is előfordul, van mindig valaki, aki a poén elhangzása után 5 percére röhögi el magát.
2. Rejtő nem vette komolyan amit írt. Karikírozott embertípusokat és egy abszurd világba helyezte el szereplőit.
3. A sztroijai zseniálisak, meghökkentő, váratlan fordulatokkal, mégha azok nem „életszerűek” is.
4. A humora utolérhetetlen. Vaskos és kifinomult. Az ún. kihagyásos humor előfutára és verhetetlen mestere (Pl. : Vállon veregette, majd felsegítette és leporolta...)
5. Mindezt olyan nyelvi stílussal, könnyedséggel és szókészlettel, hogy le a kalappal...vagy leverik a fejedről.
6. Rejtő mást is írt (Megyek Párizsba, ahol még sohasem haldokoltam , amelytől leesne az állad. (Mint pl. a leprásnak, ha röhög)
7. Rejtő nagyon művelt ember volt.
Egy abszurd világban ( a fasizmus előszelében, egy zsidó üldözte világban tudta, hogy csak röhögni lehet, ezen a sok ostoba fajankó embere. Ő nem röhögött, röhögtetett.

Még ma is, Isten áldja meg ezért őt.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 16:08:16

Köszönöm az újabb hszeket. Külön posztban fogok reagálni, vélhetőleg még ma.

train 2007.07.25. 16:11:53

bdk, te pöcs! bivalyszart kenjenek szét a talpamon, ha te nem nő vagy! csakis nő lehetsz, a kevés tejet adó tehenek kasztjából, mert férfi ember ekkora hülye nem lehet! rejtőt meg ne olvass, maradj meg a saját remekeidnél, hiszen rajongó mindenkinek kell, és magadban - talán - nem fogsz csalódni! kicsit emlékeztetsz arra a valakire, aki foglalkozására nézve egy találmányon dolgozik, amit kerékpárra kell szerelni és milliókat jövedelmez. találmányának már csak a lényege hiányzik! na te 1 ilyen feltaláló vagy, bár szerencsére írásaid, még nem lehet kerékpárra szerelni.
p.s.: bele ne kezdjél a 14 karátoba, mert megjósolhatatlan milyen kárt tennél magadban!

Wagner úr 2007.07.25. 16:12:02

piréz, piréz...
a 15 perc hírneved egyben a hattyúdalod is.

Vanek úr Párizsban 2007.07.25. 16:12:25

Az mondjuk roppant szellemes, tényleg, hogy \"Blogarléc\", gratulálok.

De a Rejtő, az erőltetett, izzadtságszagú.

Fától az erdőt. Ki a fasz linkelte ki ezt a sértődött faszt az index címlapjára?

klossz kapitány 2007.07.25. 16:18:34

be kell vallanom, én nem szeretem karinthy frigyest. nem egészen 4 évesen olvastam az ady-paródiáit, már ha azokat paródiáknak lehet nevezni, holott magát az eredeti verset is silánynak, rossznak, színvonaltalannak találtam. most, 40 év múlva nekikezdtem a tanár úr kéremnek, nohiszen! mekkora marhaság. mindjárt az elején: "büchner, édes büchnerkém, hogy vagy, te drága, vörös ember." hát ez mi? ez így politikailag korrekt? mit szól ehhez az szdsz? aztán meg ilyen viccesnek szánt, de alapjában véve szánalmas szavak, hogy "hülyőke". aztán meg amikor az óracsörgésre azt hiszi, hogy a tűzoltók jönnek. mi ebben a vicces? na eddig jutottam, nem tovább, de ennyi is bőven elég volt ebből a trágyából. azt hiszem, ki kell jelentenem, hogy karinthy egy nagy rakás szar, és újabb 40 évig egy sort sem fogok elolvasni tőle. és punktum!

Barbarian 2007.07.25. 16:19:10

Alig várjuk at újabb sziporkát poszt címszó alatt...... Te ostoba fajankó

Bar Kochba 2007.07.25. 16:19:34

Ha valamire mindenki azt mondja, hogy zseniális, de te lefikázod, akkor te leszel a műértő? Csak mert neked nem tetszett egy (1!) műve, még nem rossz író, legfeljebb neked más a humorod (ha van egyáltalán).

klossz kapitány 2007.07.25. 16:21:00

ja, csak azér' írtam, hogy hátha kitesz engem is a zindex, oszt' nekem is lesz 6000 látogatóm!!!

nemntre 2007.07.25. 16:21:15

Honnnnna nveszed a bátorságot, h ilyesmiket firkálj??????

Sasmadár 2007.07.25. 16:24:28

Ez a madár nem halott, hanem döglött. De minimum röpképtelen.
sasmadár, ne nevetess

subotei 2007.07.25. 16:26:59

Tessék, besértődött!

Nézd, Elemér, ha alászállsz pórnép léha körébe,
hallhatod azt magad is, hányszor hangzik e szó.
Hogy sikerült-e a vulgaritásban célra találni,
nem tudom én, erről inkább döntene más.
Hexameterben a válasz tetszett, nem tagadom le,
írni tudásod tény, nem levegőből szólsz.
Mégis úgy érzem - be ne sértődj! - rossz ügye mellett
zúzod a lándzsád, mert szemben a publikum áll.
Halld meg az ő hangját, joggal magyarázhatsz,
inkább érveket adj, dogmából van elég.
Győzd meg a sértett elmét, gondozd, adj neki választ -
nem sértést kapsz majd, kérdés lesz, ami vár.
Itt nem a képzett, válogatott esztéták gyűlnek,
ez nem a pulpitosod! Most csak a hordón állsz!

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 16:27:05

Aki nem tud hozzájutni a fenntemlített én szememben hősszeméj úr munkásságához de netje van neki, annak ide pésztelem a legálisan hozzáférhető kincsestár ottlapcímét:

mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors

Remélem mind az ellentáborlakók, mind a sörhajónagyok hasznát veszik. Akinek ez az alantas ponyvagyűjtemény zsenánt, keressen rá e remek intézményben kedvenc írójára - sok csuda van ott kéremszépen.

Zsolt 2007.07.25. 16:29:07

Nézz inkább TV-t az olvasás nem neked való.

Gazsi 2007.07.25. 16:29:47

Világ humortalanjai, egyesüljetek!! (Ebben a honlapban). Ti mind Gyurcsányt választottátok, ugye??

Skulóbá' 2007.07.25. 16:32:26

BDKá idehányt valamit, amiről azt hiszi, hogy kritika, de annak nagyrészt minden formai követelménye hiányzik, ezért mégis inkább a reggelijének a maradéka lehet. Sok érdekes dolgot megtudunk belőle (már azon felül, hogy mit zabált elötte) pl nagyon megtudjuk, hogy mit nem szeret. Könnyed mozdulattal köp pofán mindent, ami neki nem fekszik, meg még totál értetlen is. Hohát drága BDK! Én pl sosem értettem Lenin-t ozt mégis mennyijen sztárolták, meg sokan olvasták is és visszajön időröl-időre, pedighát szerintem szar, vagy fos, ezt még nem döntöttem pontosan el. Szal' nem is olvasom pedig régebben, gyermekkoromban a szájamba tömték, de rendre kiadtam, mint Ön most Rejtőt. Fölösleges, nem kell izomozni, nemteccik, nemteccik bazzeg, de miért kell ezt a pofánkba bele?

Ja, mert monhatnénk, hogy azt deríti fel a cikk, hogy a sok sznob miért zabálja, vagy miért sztárolják a főiskolások, de lofaszt, ezekről szó nincs, csak arról, hogy mi szar, vagyhogy szarazegész. Ez így kéremszépen egy nagy fos.

gross 2007.07.25. 16:33:26

Valaki emlegetett zenei párhuzamot, Mozartot, Beethovent, Beatlest, Tankcsapdát. Nos, a zenekritikusok szándékában is érezhető egyfajta intergrálási kísérlet, a "könnyű" és "nehéz" műfajok közti határok lebontása ma az egyik legnagyobb kihívás. Megjelent a crossover is, mint áthidaló megoldás. Teszem azt, a Pink Floyd ma már nem kérdés, benne van a klasszikus zenetörténet könyvekben, ahogyan a Beatles is. Valószínűleg még legalább száz évig (tovább nem merek jósolni) hallgatni fogják őket, kiállták az idő próbáját.
Az irodalomban ugyanez a tendencia figyelhető meg, valószínűleg ez zavarja BDK mestert.
A sci-fi nem szépirodalom - ugye milyen ismerős? Aztán elolvasol egy Ray Bradburyt, és nem érted miért...
Jókai után Rejtő a legolvasottabb írónk, talán nem véletlenül. Nem szabad kritika nélkül olvasni (sajnos az az eset, amikor a mennyiség a minőség rovására ment), de van néhány alapmű, amit kár kihagyni (fentebb említetésre kerültek).

subotei 2007.07.25. 16:36:58

Na, feleym, látjátok szümtükhel, csak eljutottunk a lényegig, a kommunistázásig. Bravó

A gyilkos kommunista BDK monnyonle!

neduddki 2007.07.25. 16:37:38

Hát figyusz BDK vagy mi a f.sz: megpróbáltam elolvasni a "Rossz példa" című "publicsekedet" csak azért, hogy a másik oldal is hallgattassék meg. Ja meg mer mazochista vagyok. Ezek után csak annyit mondok, hogy Rejtő Jenő nevét a szádra ne vedd! Meg az is hülye, aki Veled irat valamit, meg még talán fizet is érte - főbenjáró bűn.
Csókold meg ivangorcsev talpát, ha engedi, mert Ő tudja ki volt Rejtő Jenő, akin felnőttünk. Ja igen Te meg b...gasd a rokonságodat!

Az igazi Trebics 2007.07.25. 16:38:57

A következő 35 évben biztosan nem olvasok több BéDéKá-t.

Gazsi 2007.07.25. 16:42:09

gross, teljesen igazad van! Mint zenész, alátámasztom. Nem a müfaj a probléma, hanem a (hiányzó) minöség. Ami jó, az maradandó, mint Brahms, Pink Floyd, Beatles, Rejtö. Aki nem érti, ne szóljon. Aki leszólja, nincs izlése. Punktum. Mert az izlések különbözöek: vagy van, vagy nincs.

genghis 2007.07.25. 16:46:53

Hehehe! Hova eljutottunk, en meg milyen finoman vedtem Rejtot.
Egy kis altalam ferditett idezet:
"Aki itt okos akar lenni ugy jar mint a vas.
Addig utik amig meleg."
Es bizony talan ra is fer. Ennek szerintem most eroteljes szemelyiseg fejleszto hatasa lesz.

raz 2007.07.25. 16:55:13

Én olvastam Ray Bradbury-t és szar volt.

BéDéKá piréz · · http://bdk.blog.hu 2007.07.25. 16:55:49

Végülis sok igazság van abban, amit írtok!
Belátom, hogy én egy vadbarom, agymosott, bunkó állat vagyok!
Sajnálom, hogy erre a következtetésre kb.: 50 éves koromban kellett, hogy rávezessetek.

Bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam ezzel a hányás "cikkemmel" és főleg bocsánatot kérek Rejtő Jenőtől (vagyis az emlékétől)

Én egy patkány vagyok!

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 16:57:20

Tisztára ojan ez mint régen a Homáron :)

Ja 2007.07.25. 16:59:25

Ez aztán a termés, (mondhatnám a hozzászólásokra)
de veleje, az kevés.

Hol van az a Wágner 2007.07.25. 16:59:28

BDK érzékeny művészember, szerintem teljesen kész van. Sajnos ahhoz túl öreg, hogy vonat alá ugorjon, de egy sinautóval már biztos incselkedik.

Sósav 2007.07.25. 17:03:07

Késő a bánat. Mr. bdk, és a szánalmas meghunyászkodás/annak álcázott hamuszórás sem hat meg senkit

Sósav 2007.07.25. 17:05:09

Én egy patkány vagyok!

Na?

Rosszindulatú Vászka 2007.07.25. 17:05:48

Sósav 2007.07.25. 17:03:07

Padlófék, mint a homáros nikklopások.

gastro, missing in action 2007.07.25. 17:08:42

Pedig az Adrian Mole naplója is mekkora volt már? Kevés népszerűbb könyv volt a fiatalok között (na jó Rejtő művei mindig...) Valamikor mostanában beleolvastam és nem volt annyira vicces, de pl. a Rejtő bármikor jöhet...különben megy a SUHI (rövid csapás, jobb kézzel, balbelső zsebből előhúzott ólmosbottal). Érdekes nekem a cowboy sztorik is teccettek...
Füllig James a sirály!

Emmet Ray 2007.07.25. 17:10:40

raz 2007.07.25. 16:55:13
Próbáld ki a Marsbéli krónikákat :)

BéDéKá piréz bdk.blog.hu 2007.07.25. 16:55:49
azért nem kell letörni, a nyilvánosság ezzel jár :)
vigasztalásul: webisztan.blog.hu/2007/07/05/napi_lol_a_kommentek_es_az_onbecsules

Én 2007.07.25. 17:11:29

ÉN vagyok Gonda Rudolf ! És a nejem is !

Skulóbá' 2007.07.25. 17:12:07

Áááálljonmegafuckya-s menet. Nem azt állítottam, hogy az a baj, hogy Ön szerint Rejtő szar. A baj az, hogy a cikk szar. Van egy felvetése, hogyaszongya Rejtő azért megy mert az elitista irodalom (Sic!) ,merthogy nyomják pedig szar. Nade ilyen párhuzamok, hogy a Hónajmirigy is szar, mert nekem az se teccik, meg a katasztrófafilmparódiákse!?! He? Hát ez így mekkora baromság. Milyen magyarázat már ez bazzeg? Én meg nem szeretem a sóskát, de attól még Rejtő pont ugyanúgy lehet ultra és tökszar is. A Mirigy és Rejtő között kb zéró a párhuzam. Comprende?

Ha idézzem már ide Hofi szellemét.

Mi? Há', nem tod mi a logika? Akkor te buzi vagy!

subotei 2007.07.25. 17:12:16

Én meg egy kicsiny virág vagyok, anyám.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 17:13:12

Természetesen, ha torzított formában látjátok a nevem:
BéDéKá piréz · · - pl így, akkor az nem én vagyok, más próbál a nevemben szellemeskedni. Ez a legocsmányabb hozzászólói magatartás, ha még egyet észreveszek, kimoderálom. (pedig láthatjátok, hogy eddig egy hsz-t sem töröltem.

Különben pedig kösz, jól vagyok. Bár ilyen attakra az elmúlt évben nem került sor, azért van nekem blogger-múltam (Blogtér, Kárpáty News), így pontosan ismerem a legfontosabb szabályt: a hozzászólás mindig a hozzászólót minősíti elsősorban.

BeNo 2007.07.25. 17:14:42

ez a nickbitorlos nem volt szep

nemsokara ugyis posztol az igazi bdk, plane hogy most mar az index is levette a cimlaprol....

Emmet Ray 2007.07.25. 17:20:23

BéDéKá piréz bdk.blog.hu 2007.07.25. 17:13:12
sztem minden további nélkül töröld a kommentet, mert első blikkre nekem sem jött le, hogy nem te vagy az

a cikket azért ne, legyen mit fikázni :)

klossz kapitány 2007.07.25. 17:20:35

levette? a fenébe! bár az a kérdés, hogy milyen alapon tette fel? kinek a beteg tréfája volt ez? ejnye, index!

a legfontosabb szabály: a poszt és a hozzászólások is a posztolót minősítik. ennyit erről a blogról.

BéDéKá piréz · · http://bdk.blog.hu 2007.07.25. 17:23:45

"torzított formában látjátok a nevem"

Hopp, majd elfelejtettem: az én nevem csakis torzított formában láthatjátok, mivel én magam az életben is egy torzított formájú "ember" vagyok. (Torzszülött)

Bár, lehet, hogy nem születésemtől fogva vagyok nyomorék... talán inkább Babette anyó tehet róla, mert miután leverte a pofámról a glazúrt még a húsdarálóval és a lavórral is adott a pofámnak!

Attól vagyok ilyen szánalmas.

Otovszky Elemér 2007.07.25. 17:24:25

Tényleg, konkrétan miért baj, hogy egy blogoló nem csíp egy népszerű írót? Az a népszerű írónak rosszul esik, és talán halálosan megsértődik...
Én csíptem Rejtő Jenő regényeit, ameddig olvastam őket. Nagyon csíptem őket. Végigolvastam mindet,ami abban az "Albatrosz" megjelent. Hetedikes és nyolcadikos voltam, s akkoriban csak azt olvastam, semmi mást. Kedvenc figurám a toxikomán Wágner úr volt. Meg a regényeket átszövő blőd humor: pl. "Nevem Van-- ... azazhogy nincs" (az inkognitóját felfedni semmi szín alatt nem kívánó Vanek úr, ugye). Aztán a "3 testőr Afrikában"-ban a levelek - na, az volt a kedvencem. Mondom, akkor csak Rejtőt olvastam. Nagyon szerettem. Aztán rákaptam másra (pl. Karinthy, meg Stephen Leacock, Gogol stb.). Ha azt mondjátok, hogy Rejtő abszurd humora,karakteri, helyzetei ilyen zseniálisak, olyan zseniálisak, akkor Karinthy Frigyest is érdemes meg-megnézni, mivel ő tízszer olyan tehetséges volt e blog tárgyánál, P. Howard-nál. Ha csak a humort nézzük, Karinthyban mindaz benne van (és még mennyivel több), mint amit személy szerint én Rejtő Jenő regényeiben szerettem. Valószínűleg én ezért nem olvasok Rejtőt, mert fölöslegesnek érzem (ezzel NEM állítok semmi olyat, hogy aki viszont igen, az hülye, vagy pöcs, pláne nem hogy műveletlen). Igen, a Svejk-kel való összehasonlítás nagyon jó és szükséges. Én olykor Shakespeare-nél is megtalálom Rejtő Jenőt, de pl. Aristophanés komédiáiban annál inkább. Amire ki akarok lyukadni, az csak az, hogy nem inkább saját Rejtő-élményeinkről kellene beszélnünk, ill. ezen élményeken át saját magunkról? Lehet, hogy több gazdagsági bizonyítványt állítanánk ki magunkról, mint ami eddig kiállítható e poszt hozzászólóinak (magamat is beleértve, természetesen)? Mert nyugodtan lehetne egy Pöcsöző-Baszatlankurvázósatöbbi posztot is indítani, ahol rendszerkövetelményként mindenkinek az előtte szóló(ka)t kellene fikáznia, s aki ennek nem tesz eleget, kimoderálják.
Tényleg,mi van akkor, ha vki egy Muszorgszkij-poszton azt mondja, hogy Muszorgszkij az egy szar mert szar zenét írt és még csak a hangszereléshez sem értett? A Muszorgszkijnak rosszul fog esni, de még inkább nekem. És akkor én majd bemásolom abba a posztba az eddigi hozzászólások kb. 70 százalékát...
És most főleg kedves Barakának írom: a "tősgyökeres klasszikus" Mozart-ból én némi sikerrel mai szerzőt csináltam az egyetemi s korábban a gimnáziumi óráimon. Mai emberi problémákra rákérdező-válaszoló zenét - nem nyúltam a hangjegyekhez, csak beszélgettünk róla a diákokkal.
30 évvel ezelőtt Rejtő-fan voltam, a múlt évben Belga-rajongó. Mindkettő elmúlt, de jó volt. Nem mindenkinek tetszik, és nem kell lebuzizni, ha vki ezt nyíltan a szemünkbe mondja.
Na Off.

neduddki 2007.07.25. 17:25:00

BéDéKá ha el is bitorolták a nevedet, azért még patkány maradsz?
Most megnéztem hová szoktál írni, és ezt az egészet elküldöm nekik, hogy kellően reklámozzalak.

Vanek 2007.07.25. 17:30:10

Otovszky Elemér!

Nem kell Rejtőt leszarozni!!! Vagy Ez nem szúrja a szemed?
Kár! Pedig nem ártana ha szúrná! Jó erősen és minél mélyebben!

Vanek 2007.07.25. 17:40:05

"BeNo 2007.07.25. 17:14:42
ez a nickbitorlos nem volt szep"

Nem mi? Aki ilyen cikket ír és még nyilvánossá is teszi, azzal szemben nincs "nem fair" dolog. Inkább megtiszteltetésnek veheti, hogy valaki az "ő nickjével" ír!

Egyébként, melyik kitétellel nem értesz egyet?!

neduddki 2007.07.25. 17:40:34

Azért Ungváriak most biztosan büszkék a város nagy szülöttjére BéDéKá-ra!

subotei 2007.07.25. 17:46:25

Elemér, egy szerző vagy tehetséges, vagy nem. Véleményem szerint minősíteni úgy lehet, hogy jobb, avagy rosszabb a mesterségben - de tehetségben jobb vagy rosszabb, ilyen nincs. A példád okán: Karinthy - érett fejjel - nem teremtett fogyasztható mitológiát, Rejtő viszont igen. Alkotott egy sohanemvolt világot, a hősei otthonát, semmivel nem rosszabbat, mint mondjuk Tolkien, csak mást. (Ellentétben Rowlingsszal, aki ezt a mi világunkat öltöztetgeti barbiruhákba.) Rejtő tolla alatt életre kelt a mese, ami azóta sem sikerült egyetlen interpretálójának sem. Tisztelet annak, aki erre képes.

Otovszky Elemér 2007.07.25. 18:06:52

bocs, elírtam: 'ami abban az "Albatrosz" sorozatban megjelent'

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 18:15:22

csak a pontosság kedvéért: Rejtőt nem szaroztam le, csak a regényét: nekem szar olvasmány volt.

kis türelem, mindjárt fent lesz a válaszposzt

tomcatmwi 2007.07.25. 18:27:07

Hozzászólok, erre kimoderál. Nem szabad vele nem egyetérteni.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 18:37:54

SENKIT NEM MODERÁLTAM KI (egyelőre).

Vége felé járok a válaszposztnak, mondjárt fent lesz.

Balu · http://people.inf.elte.hu/zebalu/index.html 2007.07.25. 18:39:28

Na jó, kezdjük Ádámnál és Évánál:

A nyár elején, sörözgetve a kollégiumi naplementében, egy ismerősömmel nagyjából ezt a beszélgetést folytattuk:

"- Valld be, hogy csak Csönge miatt olvasod az apját! Szerintem lapos...
- Nem, ez nem igaz, neki nem is említettem soha. Az igaz, hogy miatta kezdtem. Amikor említette, hogy az apja író, na meg azt, hogy hogy hívják, eléggé elszégyelltem magam, hogy még sosem hallottam róla, holott próbálom követni s kortárs irodalmat. Később, hónapokkal később pakolásztam a könyveim, meg a folyóirataim a szobámban, és akkor vettem észre, hogy már nem is egy dolgot olvastam tőle (meg a nejétől is), csak nem fogott meg annyira, hogy utánanézzek a többi művének, így kiment a fejemből.
Hogy érthető legyen, miről magyarázok: Szalonikiben, a kikötőben néztem a tengert, és ott olyan hullámokat láttam, amikről az ember elhiszi, hogy porrá morzsolhatja, minden megmozdulásuk egy nagy csapás volt, ilyenek például Ady versei.
Velencében a Lidón láttam olyan hullámot, ami kicsapott, majd amikor visszafelé ment, iszonyatos erővel kavargott, és mindent magával sodort, amit elbírt. Efféle verseket írt József Attila.
Parálián nagy hullámok jöttek, megtörtek a hullámtörőkön, magukba fordultak, zúgtak, tarajosak lettek, de a part közelében kimúltak és kisimultak. Tipikus Esti Kornél érzés.
Szív Ernő egy afféle hullám lenne, ami a part irányából mögéd settenkedik, rád veti magát, összevizezi a tarkód, majd illedelmesen kifolyik a lábaid között.
Balla D.-t azonban csak egy olyan hullámhoz tudnám hasonlítani, amit összesen egyszer láttam, Splitben: Úgy közeledik, mintha nem is jönne, lágyan, csendben, feltűnés nélkül, még a holdfényt sem töri meg, csak egyszerre ellepi a bokád, aztán meg ugyanilyen finoman távozik is. Talán azt hiszed, meg sem történt, de pár homokszemet rajtad hagyott, és ha sokáig vársz, szép lassan betemet.
Vagy hogy más példával éljek: olyan, mintha elkezdené kinyújtani a kezét, lassan, finoman, egyenletes ritmusban, keresztül a sötét, végtelen űrön, te meg csak nézed, hogy mi a fenének; aztán sok-sok perc után egyszer csak feltűnik vele egy vonalban egy szappanbuborék. Mire odaér, olyan, mintha sohasem érhetné el,de végül, lassan, mégis megérinti, majd ugyanilyen kimérten el is hagyja. Sokáig nem éreztem az egészet, mert ez után is a kezére koncentráltam, holott a buborékot kellett volna figyelni, ami egyre erősebben rezgett, és nem lehetett tudni, hogy végül kidurran-e vagy sem.
Ennek ellenére azt mondom, hogy hangulatban kell hozzá lenni, hogy átvedd ezt a remegést, és ha az nincs meg, akkor fölösleges is nekikezdeni, ő nem fogja megteremteni, rád hagyja. Sokkal inkább a gondolataiért szoktam olvasni a blogját, azok éles szemre, jó ízlésre utalnak."

Csak azok kedvéért, akik itt össze-vissza kiabálnak: József Attila díjas író, ami ha tetszik nekik, ha nem, az egyik legrangosabb magyar irodalmi díj. Itt a gond - a poszttal is, meg a kommentekkel is - hogy feltételezik azt, hogy ez egy olyan letisztult dolog, mint mondjuk a kétszer kettő négy, és ha XY azt állítja, hogy nem négy, hanem öt, akkor egyértelműen téved, és ki kell józanítani, mert még két kétforintos kenyérérét adna egy forint borravalót a boltban. De ha már itt tartunk, meg kell jegyeznem, hogy az egyetemen rendszeresen szoktunk például nullával osztani. Csak nem egy egyszerű dolog, és kicsit komplikáltabb már maga az a nulla is, mint az az egyszerű ember elképzeli, így lehet, hogy egy nulla per nulla végeredménye, egy, nulla, plusz végtelen, mínusz végtelen, vagy egy teljességgel kifejezhetetlen szám, sőt, konstans is osztható bizonyos körülmények között nullával, szóval még a matematika is rejteget érdekességeket mélyen a bugyraiban.

Én nem tudom elhinni, hogy Rejtő irodalmi értéke attól függne, BéDéKá, vagy Gipsz Jakab mit gondol róla. (Persze csak akkor, ha úgy gondoljuk, hogy az irodalmi érték az valami globális, egzakt valami.) Itt rengeteg felháborodott ember van, aki úgy érzi, elvették tőlük AZ írót; Rejtőt sárba tiporták, holott erről szó sincs. Kifejezésre került egy vélemény. Mi változott ettől? Ha BéDéKá nem szereti Rejtőt, akkor más szemmel kell ezentúl nekünk is Howardot olvasni? Nem? Akkor meg mi értelme ennek az esztelen önvédelemnek?

Én olvastam pár Rejtő könyvet, és röhögtem rajtuk, idézem is őket. De amikor vége lett egy fejezetnek, vagy egy jelenetnek, akkor nem éreztem, hogy olvasnom kell a következőt is. Elvesz ez valamit is Rejtőtől? Nem. Egyszerűen csak arról van szó, hogy én nem voltam képes ráhangolódni az ő hullámhosszára, engem nem ragadott el a sodrás.

Kedvenc pirézünk szívbaj nélkül leszarozta Rejtőt, méghozzá teljes joggal, és igaza van!... Mert benne ezt az érzést váltotta ki. Véleményem szerint egy szerző kétféleképpen mérhető: objektíven: a tevékenységével keresett pénzzel; szubjektíven: a bennünk kiváltott érzéssel. Balla D. szubjektív mércéjén Rejtő szart sem ér el. Ettől azonban nem változtak sem BéDéKá, sem Rejtő érdemei.

Végezetül, csak azért hogy csatlakozzam a "legbátrabb", leghangosabb kommentelőkhöz:
Nevem: Zaicsek Balázs, Balu, ZeBalu, ZéBalu, lehet választani.
Alacsony értékű weblapjaim egyike: people.inf.elte.hu/zebalu/index.html
ha valaki beszólna nekem: zbalu@tvn.hu
itteni tevékenységem eddig: -- és Dupladiviz néven keresendő

Alászolgája!

neduddki 2007.07.25. 18:51:18

BéDéKá, Balu! Ti mai nem megértett írók vagytok :-(
Sajnállak Benneteket, azok is maradtok! Talán próbálkozzatok munkával!

Otovszky Elemér 2007.07.25. 18:59:33

Subotej, sztem a mérce nem ott van, hogy teremt-e fogyasztható mitológiát vagy sem egy szerző. Mellesleg persze hogy teremt, Karinthy is, Rejtő is,Kafka is stb. - kérdés, kik fogyasztják e mitológiákat. Ezzel most nem az "elitista" szólt [ki] belőlem, hanem csak arra szeretnék figyelmeztetni, hogy nem a fogyasztók táborának a szélessége a mérce - se pro, se kontra. Sophoklést gyakorlatilag mindenki "fogyasztotta", meg Shakespeare-t, amikor velük élő és egyszeri előadások formájában találkoztak az ő kortársaik. Az meg, ha azt mondom, hogy "X 10x tehetségesebb Z-nél", természetesen a teljesítményre vonatkozik, vagyis a végeredményre. Hogy a 3 testőr Afrikában a "nagyobb mű"-e, vagy az Íliász, az nem kérdés. DE: hülye barom dolog lett volna akkor elolvastatni velem az utóbbit, amikor én az előbbit faltam. Márpedig ma nyolcadik osztályban, ha jól tudom, kötelező olvasmány Homéros. (Na ekkora hülyeség - mint abszurdum - talán még P. Howard-nál sem fordul elő.) Karinthy nyelvet teremtett, a nyelv legmélyére megy le, és messze túlhaladja, amit Rejtő csinált. És mindig, minden pillanatában - ha az öngyújógyűjteményről beszél, vagy a halandzsáról. Ezzel megint nem akarom besértegetni a Rejtő-fan-okat - én pl. Milos Forman Amadeus-filmjének vagyok a rajongója, miközben elismerem, hogy nem nagy film. De azért biztosan meg fogom nézni még hússzor az életben. Nekem Rejtő kedves emlék, kábé mint a villanyvasutam meg a fehér elzászi kutyám a gyerekkoromból - de mára kész, vége, elmúlt. Szívesen emlékszem rá, és ha kezembe kerül vmelyik Wágneruras regény, biztos belelapoznék (annak idején az osztályunkban a "haveri körben" - 8.o. - mindenkinek adtunk egy Rejtő-figura-nevet, én pl. a Wágner úr voltam). Én nem tartom magam esztétának, de vmi - ha nem is az "esztétikai", de vmiféle "értékbecslés" alapján , isten bocsássa meg és Otovszky Elemérné szül. Szét Vera Zuzska (hátha megúszom a kilátásba helyezett tángálást ma este), de nem tartom nagy szerzőnek P. Howard-ot. Vele egy időben pl. Deep Purple-, Black Sabbath-, Led Zeppelin-fan voltam. Ma is szívesen hallgatom őket, egyik-másik számukat - ma is - jónak és szellemesnek érzem, de hol vannak ők mondjuk Mozart Don Giovanni-jától? S ezzel nem bántok egy DP, BS-rajongót sem, remélem. Nem azért "klasszikus" vmi, mert néhány húgyfoltos sliccű gyepespenész-szívű "autoritás" kijelenti és felcímkézi, hanem mert KLASSZ(IS). Ez nem egy könnyű kérdés, nekem pl. évtizedekbe tellett, amíg oda eljutottam, hogy bizonyos biztonsággal (de mindig fenntartva a tévedés lehetőségét és jogát) meg merem mondani, hogy ez jó, az meg nem. De ez tök lényegtelen. Mert az "okhatározói mellékmondatoknál" (érveknél) kezdődik - a lényeg. Az egyetemen félév elején mindig ezt a "lelkifröccsöt" szoktam a hallgatóim nyakába zúdítani: "Semmit ne higgyenek el senkinek. Nekem se, és a kollégáimnak sem. Még a "nagy", "klasszikus" irodalomtudósoknak" sem. SZKEPSZIS mindenekelőtt: ez a fő erény." És ennek ellenére - nem; hanem pont ezért - Mozart működik, Rejtő kevésbé; Shakespeare inkább (nem mindenkinél), a Black Sabbath nem annyira. És itt nem arról van szó, hogy a "léha pórnép"-nek nem való a "klasszikus" (Athénban az egész város nézte és ÉRTETTE, amit ma tudósok sem, és ez nem egy elszigetelt példa a történelemben, ilyen ma is akad,csak kisebb méretekben).
Bocs, ha esetleg hosszura nyúlt ez a mostani komment!
Hosszúnak hosszú, de remélem, nem tudalékos.
Hogyha tudálékkal teleszórtnak itélitek, azt amit itten
prücsköt meg bogarat, hetet és havat összedobáltam,
írjátok meg, azért, hogy esetleg szétszeparáljuk.
Jó Subotej, Neked én küldök választ, megigérem,
csakhogy a versfaragó szoftvert frissíteni kell már...

Off.

Balu 2007.07.25. 19:00:08

Jelentem, én nem vagyok író, Informatikus hallgató vagyok, próbálkozom a munkával, köszönöm a tanácsot!

Skulóbá' 2007.07.25. 19:00:33

Jogos, részint tárgyi tévedésben vagyok. Valóban nem mondta, hogy Rejtő szar. Volt itt fölös anyázás bőven nem kívánok beállni a sorba, de - főleg egy József Attila díjastól - ez kritikának harmat gyenge volt meglátásom szerint kimerítette az idehányás fogalmát. Talán BLog bejegyzésnek - és mert BDK sem számta másnak -, talán annak elmegy, de nem üti meg a mércét.

Meglepte, hogy nem a "témáról" fojt a szófosás. Mert nem volt téma, csókolomjónapotkívánok. "Mostanában annyit hallotam áradozni Rejtő Jenőről..." Kit? Hol? Nem lehet, hogy az áradozás sem volt már kompetens? Akkor még az is kiderülhetne, hogy BDK nem szereti Rejtő műveit, vagy egyes műveit, mert nem tetszik neki, viszont valami balfék az arcába dörgölte, hogy márpedig világirodalom és idearozsdásbökőt. Így viszont szépen megfogalmazott hányás. BLogbejegyzés, esetleg.

Nemajánlomagamat.

Gera 2007.07.25. 19:02:33

Nem arról van szó, hogy kötelező lenne szeretni Rejtőt. Édesanyám pl szintén nem bírja és ez engem abszolút nem zavar, pedig én nagy rajongója vagyok. Ráadásul valóban nem tökéletesek ezek a könyvek, ezt én is elismerem. A problémám az, hogy nem igazán értem, miért érez valaki ellenállhatatlan vágyat arra, hogy egy ilyen színvonaltalan kis bejegyzéssel rúgjon bele egy íróba, akinek Magyarországon évtizedek óta több százezer rajongója van.

Interface 2007.07.25. 19:06:22

A kommentezok talaltak azt is ki, hogy ez egy kritika, mert ez szerintem csak egy sima bejegyzes, bdk velemenyerol, a kritika az egy teljesen mas teszta, irt bdk az is keressetek meg, ez egy sima blog bejegyzes, es nem elemzes...

Otovszky Elemér 2007.07.25. 19:11:19

Balu!
Előbb kellett volna, "Ádámnál s Évánál"!
Bár ez nem a nullával való osztás posztja, de elmondom: én csak a képtelenség példájaként hoztam fel. Én odáig jutottam ebben kérdésben, hogy "nullával nem osztunk, mert nem definiáljuk a műveletet." Na most itt is, az elején jó lett volna definiálni, hogy mit s mit nem. Szóval ezért, hogy "Előbb kellett volna". De legalább megtette valaki.

Otovszky Elemér 2007.07.25. 19:16:53

Előbb kellett volna, "Ádámnál s Évánál"::
Moliere "Mizantróp" c. komédiájában a Mizantrópot megkéri egy barátja, mondana ŐSZINTE véleményt a verséről. Mizantróp szabódik, hogy ő nem, stb.stb. Végül kötélnek áll, és nyíltan megmondja, hogy szerinte szar a vers. A Moliere-darab szóbeli blog-bejegyzéséből becsületbírósági ügy lesz...

Balu 2007.07.25. 19:23:29

Tisztelt Otovszky Elemér!

(Mivel már úgy érzem, az értékelhető vita áthelyeződik a másik poszt alá, merek itt egy kicsitt OFF beszélgetni.)

Mit ért az előbbön? A helyi, fizikai időt, vagy a komment kezdetét? Ha az elsőt, akkor sajnálom, a nap elején épp a munkával őróbálkoztam, és aztán a kommentözönt is el kellett olvasni.

A nullával való osztás nem Önnek szólt. Ön a kevés értelmes (és szellemes) hozzászóló között volt, eszem ágában sem volt kioktatni, de próbáltam valamiféle példát hozni a világ sokértelműségére, és hát... a maga portáján válogat először az ember, especially ha siet.

Minden jót!

Vanek 2007.07.25. 19:30:17

Fúúúújjj. Ez a poszt posztja még undorítóbb (ha lehetséges), mint a kiváltója! Undorító vagy komám!
Mellesleg, ki mondta neked, hogy Rejtő "főműve" a Piszkos Fred a kapitány? Szart sem tudsz te. Elolvastál másfél Rejtő könyvet és már Rejtő szakértő lettél!
Neked nem itt, hanem a szanalmas.hu-n kellene posztolnod.

Na, megyek mert kezdődik a Rémrendes család. Az eredeti.
Gondolom utálod, mert egy szar és nincs humora sem...

Hmm.. még annyit, hogy te Rejtő "főművéről" nyilatkozol a világhálón, hogy "szar"... Mit szólnál, ha a szüleid "főművéről" hasonlóképp nyilatkozna valaki?!

klossz kapitány 2007.07.25. 19:37:24

rejtő fő műve a csontbrigád. izé, az előretolt helyőrség. vagyis a 14 karátos autó. akarom mondani, a három testrőr afrikában. azaz hogy...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 19:43:51

Balu, kössz a hosszú posztot. Én nem tudtam rólad, most majd fiogyellek, oldalad is megnézem.

Brutuska 2007.07.25. 19:50:04

Hihi, gyakrabban is véleményt mondhatnál valamelyik "szent tehénről", végül is szórakoztató olvasni a bálványfüggők acsarkodását:)

Vanek 2007.07.25. 19:53:22

klossz kapitány 2007.07.25. 19:37:24

Valahogy így! :)

Inkább melyik a "nem fő" műve?

Az "Ezen egy éjszaka" a "Fehér folt" és a "Menni vagy meghalni" - szerintem ezek a gyengébbek.
Slussz, pássz, kész. A többi, mind "főmű" lehetne.

De, egy ilyen "bédékának" akár az "Ezen egy éjszaka" is "főmű" lehetne, mert ha 100 élete lenne, akkor sem tudna kiizzadni magából még csak megközelítőleg sem hasonlót!

Igaz a mondás, miszerint: "Aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul"

beste 2007.07.25. 19:53:25

Mekkorákat röhöghet Rejtő az égi kávéházban egy feles mellett ezeken az ún. kritikákon...

Balu 2007.07.25. 20:07:02

Ó, köszönöm, de kérem, ne! Ne, mert... az egyik oldalam tartalmának fő szerkesztési elve az volt, hogy minél kevesebbet kelljen tördelni, és ez nem túl okos dolog; a másik honlapomon meg még olyasmit talál, ami jobb volna, ha nem kerülne a szeme el... Meg amúgy sem vagyok méltó az ilyesmire! Mindez csak azért kellett, mert ez egy afféle álarc nélkül, teljes mellszélességgel "nekem ez a véleményem és merem is vállalni" szituáció volt, ahol valaki igenis nem Gonda Rudolf és messzebb gondol a puszta méregbegurulásnál. (Tisztelet a kivételnek!) Engedelmével lassan visszbújok az (arcátlanul) arctalan, jellemtelen inkább nem belepofázó Dupladiviz létbe!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 20:11:07

Akkor Ön azonos Dupladivizzel?!
Keblemre, keresztfiam! (Merthogy az utóbbi nevet én adományoztam...)
Jó, akkor nem nézem meg a honlapokat.
Én pedig lassan az elvonulásba búvok vissza.

Otovszky Elemér 2007.07.25. 20:18:03

Kedves Balu!

Az "Előbb"-ön azt értettem, hogy az elején, vagy minél előbb kellett volna az az "Ádámtól és Évától". De így is jó volt, minden szavát aláírom.

Dani 2007.07.25. 20:19:01

Brutuska itt most nincs szó semmiféle szent tehénről. Csak egy olyan emberről aki szórakoztatni akart és komoly tehetsége is volt hozzá. Generációk nőttek fel rajta, akik hálásak neki azért az élményért amit a könyvei adtak. Mondj ma egy ilyen formátumú irót vagy médiaszereplőt. A mai magyar szórakoztató irodalom összesen nem produkál annyi poént mint Rejtő egy könyve.

By the way... Az Indexre is, akárhányszor rákeresek mindig ilyen Susalka és selyempina meg valami Spanyol kertész (cimlapon egy nagy p...-val) , reklámja fut. Ez mennyivel jobb ?

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.25. 20:21:33

Nem szeretem Piszkos Fredet, én a végére sem értem, hogy őszinte legyek. Nem vagyok az a "ha már egyszer elkezdtem" alkat. Ha valami nagyon nem tetszik, nem látom meg az utolsó lapot sohasem.

Ehhez képest imádom a "Három testőr"-t és az "Elátkozott part"-ot. Sok-sok régen megevett ebédem és uzsonnám nyoma ott van rajtuk. Jóval kevesebb, de akad a "Tizennégkarátos autó"-n is annak ellenére, hogy ezen már mérsékeltebben szórakoztam.

Ha számít egy ilyen rövid komment, a Piszkos Fred miatt nem olvasni egy jó Rejtőt sem, nem biztos, hogy megéri..:)

keri 2007.07.25. 21:08:12

"A nő olyan, mint egy költői hasonlat. Ha szép, az se baj, ha semmi értelme."
Ez Rejtő.
Erre kontrázz, BDK.
De siessé, mert jön a redőnylehúzó!!!

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.25. 23:49:02

Mennyi Gonda Rudolf!
Ezt elmesélem a húgomnak, Gonda Rudolfnak.

Phue Lee 2007.07.26. 09:21:37

A feleségem még egyet sem olvasott végig, pedig többször nekiugrott! Én évente többször elolvasom a Tizennégykarátos autót és a Piszkos Fred a kapitányt. Én nagyon jól szórakozom rajta, ő meg nem bírja végig olvasni...
Oszt??

ludwig 2007.07.26. 10:10:21

\"Világ humortalanjai, egyesüljetek!! (Ebben a honlapban). Ti mind Gyurcsányt választottátok, ugye??\"
Vagy Orbánt, mert Rejtőnek aztán mindegy!

\"A feleségem még egyet sem olvasott végig, .... Én nagyon jól szórakozom rajta, ő meg nem bírja végig olvasni...Oszt??\"
Te Phue Lee!!! A feleségem meg a feleséged rokonok?
Nem akarok itten most fallokrata lenni (=faszista), de én még nem láttam nőt, akinek tetszett Rejtő.
Jaj. Jaj. Vigyázzunk, lehet hogy BDK egy nő?

realface 2007.07.26. 10:35:04

Rejtő Jenőt szerintem meg kéne említeni az irodalom tankönyvekbe is, nem azt mondom,hogy kötelezővé tenném valamelyik művét,de az életrajzát igazán közölhetnék. Szerintem Rejtő nélkül szegényebb lenne a magyar irodalom, a kabaréra tett hatása pedig megkérdőjelezhetetlen. Gyermekkorom legvidámabb olvasmányai közé taroznak a művei,aki még nem derült jót a "Tizennégy karátos autón" vagy a "Háromtestőr afrikában" történetén az nem érti a humort.

Eszti 2007.07.26. 10:43:49

Nahát!!
Én pl nő vagyok, és szeretem Rejtő könyveit. Gyerekkoromban a bátyám "szent" Rejtő gyűjteményéből lopkodtam ki egy-egy darabot, hogy villámgyorsan elolvasva visszalopkodjam a helyére. Ma már ritkábban olvasom a könyveit, de néha üdítő elővenni - most már a saját gyűjteményemből.
Szóval kedves pasik, nem kell kisajátítani Rejtő bácsit... :-)

gunther 2007.07.26. 10:45:38


"Ilyen előzmények után nyitotta meg a Bronson & Bronson magánnyomozó intézetet. A kettős
nevű cégnek mindkét alapítóját egyedül képviselte, és csak a jó hangzás kedvéért írta ki kétszer
a vezetéknevét. A megnyitás ünnepélyes formái lényegesen egyszerűbbek voltak, mint a Queen
Mary vízre bocsátása vagy a Királyi Akadémia centenáris ülése, mert mindössze erre az
egyetlen ünnepélyes beiktató eseményre szorítkozott, midőn a cég két tulajdonosa Samuel
Bronson személyében megjelent lakása ajtaja előtt egy réztáblával és egy kalapáccsal, fogai
között négy darab szöggel, és a levelesláda fölé odaerősítette a táblát. Ez a változás később
különböző kontraverziókra adott okot lakásadónőjével, özv. Collesnéval."

Akinek ez nem mulatságos, annak nincs humorérzéke, de ez nem is baj, nem lehetünk egyformák. Csak akkor ne írjon róla. Hát írok én az atommaghasadásról "blogbejegyzést"? Pedig nem szeretem.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.26. 10:57:41

Rövid helyzetjelentés:

Az irodalom Nagy Levinje lssan úgy jár, mint Leila, az arab démon.

Trombocita 2007.07.26. 11:00:59

Hjja, Nagyjóuram Ung megyébül, Kend már annyira értelmiséghy, hogy jobban, mint az OFEN belvárosi férfikórus a Tabák utcábul.

Ez már egészen olyforma originalitás, mint a "Negy Levin" híre a világ minden táján.
Senki se ösmeri.

De ön a marinírozott halat két fél tojással és Winchester-szósszal kedveli a Szahara kellős közepén.

S ha a Szerőt mindenki imádja, Ön addig üti, amíg meleg. (Pedig nem is WASS!)

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.26. 11:15:38

Trombocita kommentje után meg kell jegyeznem, én a nagylevinséget nem így értettem!:)

ludwig 2007.07.26. 11:56:58

" Eszti 2007.07.26. 10:43:49
Nahát!!
Én pl nő vagyok, és szeretem Rejtő könyveit."

Majd megnézem, és attól kezdve mindíg azt mondom, hogy
EGY olyan nőt már láttam, aki szereti.

keri 2007.07.26. 12:02:01

Nő vagyok és szeretem Rejtő műveit. (Nem vagyok kormánytag és nem vagyok meleg. [Tán ezért...]) Kb. 27 évesen olvastam először Rejtőt.
És kikérem magamnak ezt a férfista hozzáállást, hogy Rejtőt csak férfiak szerethetik. (Meg azt is, hogy BDK nő. BDK a ti keresztetek, fijjug.)

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 12:08:19

Na, ahogy tegnap az Index.hu-ról, úgy ma lekerültem a Blog.hu címlapjáról is, így vélhetően megszabadulok ezektől a kedves emberektől, akik személyes sértésnek vették, hogy egy szar könyvről azt mondtam, hogy szar. Nagyon elevenükbe találtam. Kb. olyasmi volt a reakció, mintha egy Fradi-drukernak azt mondod, hogy szarul játszik a csapata.

-------------
Aki még továbbra is itt akar szórakozni ebben a szar blogban, annak át kell jönnie az új posztokba, mert ide már nem térek vissza; talán le is zárom. Úgyhogy jöhetnek a magvas zárszavak, meg szeretném tudni, hogy mi vagyok még a már elsoroltakon kívül.

ludwig 2007.07.26. 12:10:49

akkor már kettőt

de mint fentebb mondtam, nem akarok f___ta lenni

gunther 2007.07.26. 12:25:30


"A hajó tatján jött szembe velem, és a leghevesebb szemrehányásokkal illetett. E szemrehányások
következtében szorulok pillanatnyilag gondos kórházi ápolásra."

Eszti 2007.07.26. 12:28:13

Kedves ludwig. Kicsit félreértettél. Nem hiszem, hogy bizonyítanom kellene valamit is feléd. Bár mosolyogva megjegyzem kiváncsivá tett, hogy mit gondolsz a nők olvasói szokásairól? Burda meg ilyenek?
Kicsit elszakadhatnál a női nem lenézésétől, sztem sok férfitársad nem ért veled egyet.

realface 2007.07.26. 12:28:38

Az semmi BéDéKá,de ma meg kikerültél a blogter cimlapjára, szerintem csak brahiból,hogy onnan is megkapd ami megillet ezen irományod miatt! :)

esztinek 2007.07.26. 13:17:37

Eszti, te meg vegyél vissza frusztrációdból, meg a paranoiádból. Mi szeretünk Téged!

Eszti 2007.07.26. 13:23:14

óóó, hál istennek! Akkor nem rágom tovább a körmeimet!!! :-D

keri 2007.07.26. 13:26:48

BDK mester önfeje fölé önhelyezett önglóriája határozottan megsínyli a nyilvánosságot. (Tipikus poszt-traumatikus sokk...)

ludwig 2007.07.26. 13:31:28

1. Nem általában olvasási szokások, csak Rejtő
2. Vicc volt
3. Nem nők általában, hanem a feleségem
4. Tényleg csak vicc volt
5. A feleségem tényleg nem szereti
6. MONDOM TÉNYLEG CSAK VICC VOLT !!!

Cheeky 2007.07.26. 13:41:31

Pedig rejtő az jó. Nagyon jó. Aki mást mond az hülye.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 13:42:19

Hetedik pontnak még beillene, hogy a feleséged nő.

Más. A nyilvánosságot ha nem szeretném, akkor asztaéfiókban tartanám a naplómat. Én ismerem meg a kocsmai és útszéli stílust.

keri 2007.07.26. 14:04:53

Az antréd volt kocsmai, útszéli:
"Miért is kell nekem ilyen szart olvasnom, merült fel bennem többször is."

Igazából, ha a kommenteken ezek után meglepődsz / felháborodsz, akkor télleg nem érdemelsz többet, mint Leila, az arab démon...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 14:13:20

Nem gondolom, hogy stilisztikai vitákba kellene bocsétkoznom, de a tőlem idézett mondat "Miért is kell nekem ilyen szart olvasnom, merült fel bennem többször is." egyfelől hasonlítás (nem azonosítás), másfelől nem az általam is valamelyest tisztelt szerzőre, hanem egy szerintem rossz művére vonatkozik. A hozzászólók logikája azonban drukkersrófra jár. Ha valaki azt meri mondani, hogy szarul játszik a Fradi, azt minimum el kell küldeni az anyjába, le kell parkányozni, buzizni és azt kell neki kíánni, hogy dögöljön meg.

De nincsen semmi gond ezzel, legalább látni, milyen nívón vannak, akik Rejtőn nőttek fel.

Thomas Dantes 2007.07.26. 14:33:04

Hát nem értek egyet, de hát nem vagyunk egyformák. Rejtő a kedvenc magyar íróm remek humora va, nagyon szórakoztató.

tacoálat 2007.07.26. 14:33:25

ejnye, bkv, nagyon gáz ez a ha beleszarok a levesbe, beleszarok rendesen attitűd. mostmár nem csak Rejtő szar, hanem azok is akik olvassák?:)
mndenestre jókat derülök azon, h ezzel a "cikkel" leromboltad "író karriered", de kérlek ne sopánkodj! mint udvari bolon, fényes jövő előtt állsz:)

Az igazi Én 2007.07.26. 14:37:18

Úgy látszik,nem vagy hajlandó tanulni ebből az egészből,csak hajtogatod a hülyeségeidet.

Magadra vess...

Sértődött vagy,mert a lelkedbe gázoltak,az útszéli,kocsmai stílusra hivatkozgatsz, pedig hidd el, hogy itt a többségnek igaza van.

NE TETÉZD !!! :)

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 14:43:12

Mindenkinek igaza van a maga módján. Én ezt elismerem, csak a Rejtő-fanok nem tudják elfogadni.
Számomra - de hát hányszor kell még leírnom - teljesen normális dolog, ha valaki szereti Rejtőt, még azt is meg tudom érteni, ha isteníti. Csak el kellene fogadni, hogy más meg nem szereti. És nem feltétlenül azért, mert buzi patkány, hanem mert más az ízlése.

Különben sem felháborodva, sem megsértődve nem vagyok. Tegnap megleptek az idulatok, meg meg vidulok a dolgon és figyelem, mi tud még itt felbugyborogni.

Mark'yhennon · http://markyhennon.blogter.hu 2007.07.26. 18:57:42

Rejtő összes művét olvastam, megvan gyűjteményben (egy kisebb vagyon volt), és nagyon szeretem a humorát. Azt gondolom, hogy két olyan művet olvastál, amelyek nem tartoznak a legjobbjai közé.

Ajánlanám a Láthatatlan légiót elsőnek, illetve a Menni vagy meghalnit (akárcsak Gengish).

Rejtőnek van még egy írói álneve: Gibson Lawery. Ezen a néven írta a western történeteit. Ezek közül a Nincs kegyelem címűt ajánlanám figyelmedbe.

Annyit még az unalmassághoz, hogy ezeket a regényeket nem a 21. század gondolkodásmódjában kell olvasni, mert úgy tényleg nincs semmi értelmük, és egyáltalán: érdektelenek.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 19:06:37

Kösz az ajánlatod, de most már nem kapkodom el. Amennyi időt élvezeti olvasásra tudok szánni, inkább más művekre fordítanám; az életmű megismerése, azt hiszem, már kimarad az életemből.

Unalmasság: Vernét olvasva pl. pecig sem unatkoztam, pedig kicsit régebbi.

Bennó Tamás 2007.07.26. 19:27:45

Tisztelt hölgyek, urak!

Sokan kérdezik, miért van olyan rossz véleményem az internetes "társadalomról"...

Vegyétek a fárdtságot és olvassátok el (újra) a fenti bejegyzéseket. Tiszteletnek, megbecsülésnek, figyelemnek, megértésnek a csíráit sem lehet felfedezni ebben a köpködésben.

Ennek így mi értelme?

Legjobbakat,
Tamás

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 19:35:42

A netes társadalom, gondolom, a "valódi" társadalom hű leképezése, éppen ezért néha nem árt néha megismerni. Az értelme talán csak ennyi. Miután kellőképp megismertem, én is leállítottam a dolgot.
Ami némileg meglepő: hogy ezt itt most nem egy politikai vélemény váltotta ki (ilyet korábban tapasztaltam nemegyszer), hanem egy aránylag szelíd (nem fröcsögő), bár markáns vélemény.
De most már legalább ezt is tudjuk.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.27. 09:15:38

Ezt a topikot gyakorlatilag lezártam. Új hozzászólást csak akkor hagyok jóvá, ha új, érdemi elemet tartalmaz a fentiekhez képest.

nataSa 2007.07.27. 10:08:16

Na még egy utolsó, mert én tegnapo melóztam, mig itt öltétek egymást.
Elöször azt hittem ez a blog egy teszt, aztán rájöttem, hogy komoly. Aztán mégiscsak tesztnek fogtam fel. Tehát:
Jön valaki, aki azt állitja egy népszerű dologról, hogy szar. (na és?)
Jön a sok fan, és megállapitja a blog írójának elmeállapotát. (na és?)
Szerintem kieresztették a gőzt. Mindegy talán hogy orbántgyíurcsányt szidják, vagy rejtőt, a magyarnak nehéz kulturálódnia, nehezére esik a tolerancia. Igazából ez a blog számomra a toleranciáról szólt. Ha valakinek valami nem tetszik az istennek nem fogj megmagyarázni neki, hogy az miért jó. (az én párom példáúl azon kivételes emberek közé tartozik, aki utálja a lecsót...nohát, van ilyen. Na és?) És viszont. Normális társadalomban ilyenkor az olvasó megvonná a válát és bejegyzésre se méltatná a blogot, egyszerüen mert felfogja, hogy aki ennyire lehord egy álltala szerettett könyvet, az ugysem fogja megváltoztatni a véleményét. Na és? Az ő olvasási élményén mit változtat ez?

Egyébbként én is Rejtő-fan vagyok. Egyszerüen imádom. És ha valakinek nem tetszik, hát na és?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.27. 10:44:03

Nem akarom a vitát folytatni, csak halkan emlékeztetnék arra, hogy a "valaki, aki azt állitja egy népszerű dologról, hogy szar." nem állja meg a helyét. Én azt állítottam, hogy "Ez egy igen rossz regény." Majd, leginkább saját rossz érzésemet jelezve írtam, hogy: "Miért is kell nekem ilyen szart olvasnom". Talán érezhető a különbség; sajnálom, ha nem.
Mindazonáltal valószínűleg ezt a kifejezést jobb lett volna elkerülnöm, mert az 'igen rossz'-nak ez a durvább szinonimája indította el (talán) a lavínát, a többség úgy érezte, hogy "leszaroztam" kedves íróját (holott a személyre még véletlenül sem mondtam ilyet), és ezáltal érezték magukat feljogosítva, hogy ne a regényről vagy Rejtőről beszéljenek, hanem engem illessenek olyan jelzőkkel, amelyeket eltűrnöm talán már az elején sem kellett volna. De azt hittem, magától lecsillapodik a dolog. Mivel azonban azt tapasztaltam, hogy egyesek sportszerűen kezdenek engem gyalázni, moderálni lettem kénytelen a hozzászólásokat.

Ez a topik továbbra is lezártnak tekintendő, a mocskolódók előtt mindenképpen. A fröcsögéstől és személyeskedésektől mentes kommenteket, ha úgy érzem, hogy új gondolatot, új szempontot vetnek fel, beengedem.

cibula 2007.07.27. 12:01:52

Előre bocsátom én is Rejtő-fan vagyok. Ismerek olyanokat is, akik olvasták és nem szeretik. Velük semmi gondom nincs, nem akarom Őket meggyőzni. Zavarni csak azok szoktak, akik egy betűt sem olvastak Tőle és úgy nem szeretik, sőt... BDK-nál ez nem áll fenn, legalább megpróbálta. Nem is akartam beleszólni ebbe a topicba de az utolsó BDK bejegyzés mégis rávett:
"Mindazonáltal valószínűleg ezt a kifejezést jobb lett volna elkerülnöm" - Nálam így már rendben van.

PS: Szerintem sokak figyelmét elkerülte a poszt címében szereplő "különvélemény" szó, ami sztem nem véletlenül került oda.

Citrom ;) 2007.07.29. 08:57:00

Avagy, "értem én a viccet, csak nem szeretem".

A suttyó kölköket segíti rávenni arra, amire manapság többségük nem kapható, könyvet vegyen a kezébe és azt rövid idő alatt végig is olvassa.
...de néhány Passuth László könyv után (...hogy az orosz klasszikusokról már ne is szóljak) egy régen olvasott Rejtő könyv a felnőttnek is visszaadja az olvasási kedvét.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.29. 09:09:51

És ettől már nekem is szeretnem kellene?
Kölönben a Harry Potterre is ezt mondják, hogy olvasásra fogja a gyereket. Én meg akkor sem olvasnám el, ha fizetnének érte.

Csilli Billi 2016.07.30. 13:06:35

A baj nem Rejtővel van! De OK, még nem értél meg rá. Van ilyen, de ezt inkább szégyellni kell, mint publikálni!
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása