balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Demoscene

2007. augusztus 14. - BDK
Talán azért, mert zsigerből utálom a honlapok vagy programok megnyitása előtt futó intrókat; talán mert viszolygok a komputeres animációktól, leginkább a technózenével kísért villódzásoktól; talán mert a komputergrafikát a művészet szerény eszközének, nem pedig öncélnak gondolom; vagy talán csak tájékozatlanságból - de eddig nem ismertem a demoscene műfaját.

Most is csak azért figyeltem fel rá, mert a HVG-ben terjedelmes cikk olvasható az e műfajban alkotó magyar fiatalok egy csoportjának nemzetközi sikeréről. Hát ilyen is van, tudtam meg, és akkor már kicsit utánanéztem a dolognak. Megtaláltam a Magyar Demoscene Egyesület honlapját is, ott ez olvasható (kivonatosan és nyelvileg kicsit javítva idézem):
A demoscene nemzetközi underground számítástechnikai szubkultúra, melynek tagjai különböző számítógépes digitális művészeti alkotásokat készítenek, legyen az zene, grafika, animáció vagy programozás, kizárólag az alkotás öröme miatt.

A demoscene csúcsát a demo elkészítése jelenti. A demo audiovizuális, non-interaktív, valós idejű bemutató, amely számítógépes program formájában készül el. A demo megtekintésekor olyan animációt láthatunk, amely a filmekkel ellentétben nem előre felvett jelenetekből áll össze, a látvány ott alakul ki az adott pillanatban az adott számítógépen, azaz valós időben. Hasonlóan a játékprogramokhoz.
A Wikipédián azt is megtudtam, hogy a műfajt eredetileg a védett szoftvereket feltörő crackerek teremtették meg azzal, hogy a feltört program elé kis intrókat illesztettek be. Ebből fejlődött idővel nemcsak műfajjá, hanem szubkultúrává.

Elterjedtségét jelzi, hogy a Google közel hárommillió találatot jelez a demoscene kifejezésre.

A közönség (néző-hallgató) szempontból nincs különösebb jelentősége annak, hogy a demoscene-alkotás nem maga a látvány, hanem a látványt előállító program. Laikusként a szoftver nagyszerűségét nem érzékelhetjük, csupán azt ítélhetjük meg, ami a képernyőnkön megjelenik. Ez pedig többnyire olyan, mint egy videoklipp valamely sci-fi fimből, vagy mint a diszkóban vetített "zenekép". Megnéztem-meghallgattam néhányat. Nekem nem tetszenek, de létjogosultságukat eszemben sincs megkérdőjelezni. Nem kétlem, hogy a készítők és a rajongók élvezetet találnak benne, sem azt, hogy az előállításukhoz szükséges kreatív tehetség és művészi hajlam más műfajban eredményesen kamatozhat.

Alább a Conspiracy nevű magyar csapat két munkájának video-változata látható, az első (Chaos Theory) az, amellyel most nemzetközi díjat nyertek.



A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr37139631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süsüke 2007.08.15. 19:10:58

a videoklip egy p-vel írandó

BDK · http://ungparty.net/ 2007.08.15. 19:28:41

igazad van, kösz, javítom

old demo coder 2007.08.23. 00:44:08

Basszus oreg, egy komolyabb demoban tobb munka es szellemi teljesitmeny van mint a te eddigi egesz eletedben.

BéDéKá · http://elit.blog.hu 2007.08.23. 09:40:34

Tudod mennyi munka van egy vagon kőszénben? Aztán mégsem tetszik.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása