balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

A hamis himnusz

2008. január 27. - BDK
A hatvanas években, amikor egy ünnepélyes napon tévékészüléket vásároltunk, nem gondoltam még, hogy kiskölyökként rövidesen mániákus nézővé válok, s hogy rövidesen egy katartikus élménnyel is gazdagodom. Amikor csak tehettem, a képernyő elé ültem. Napirenden voltak a viták a családban arról, meddig tévézhetek, korán ágyba kergetnek-e szüleim, vagy kivételesen megnézhetem az esti filmet is.

Az első alkalom, amikor elmaradt a vita: szilveszter éjszakája, talán éppen negyven éve. Együtt néztük éjfélig a műsort a magyar televízióban, és amikor Budapest káprázatos látképei után megszólalt a Himnusz, anyám elsírta magát. Akkor, tizenegy évesen, nem értettem, miért. Nekem akkor semmit sem jelentett nemzeti imádságunk. Sem szövegét, sem dallamát nem ismertem, kommunista apám és elveit látszatra legalábbis követő anyám nem tartotta fontosnak, hogy megtanítsa nekem, a szovjet iskolában pedig… de ezt talán mondanom sem kell. Anyám meghatottsága alaposan megdöbbentett, és a Himnusz sokáig nem mást, mint éppen ezt az élményt jelentette számomra. Évekig inkább ódzkodtam Kölcsey versétől és Erkel zenéjétől, ahelyett, hogy szívembe fogadtam volna. Hosszú időnek kellett eltelnie, míg saját öntudatra ébredve kialakult bennem az a lelki szükséglet, amit az iskola és a család elmulasztott belém plántálni. Már a 80-as éveket írtuk, amikor azt is megértettem, számunkra, kárpátaljai magyarok számára milyen többletjelentéssel bírnak a vérzivataros múltat felelevenítő költői képek és a teremtőhöz mint legfelsőbb fórumhoz intézett szavak. Én voltam a legértetlenebb, amikor egy akkori egyetemi vetélkedőnk során kisebb botrány lett abból, hogy a diákzsűri a „Himnuszunk szerzője?” kérdésre helyesnek fogadta el Kölcsey Ferenc nevét, holott a jelenlevő tanári kar véleménye szerint a jó válasz Szergej Mihalkov lett volna (ő az, aki a szovjet himnuszt írta). Amikor pedig kitört a peresztrojka, a szólásszabadság első mámorában én is teli torokból zengtem minden kisebb-nagyobb összejövetel előtt és után az „Isten áldd meg”-et.

Addig-addig, míg meg is csömörlöttem tőle. Úgy éreztem, elveszett a Himnusz méltósága. Az hagyján, hogy elénekeljük az összes ünnepen, de hogy minden piszlicsáré gyűlést ezzel zárunk vagy nyitunk, hogy elzengjük minden emléktáblánál, minden vetélkedőn, konferencián, avatáson, átadáson, szentelésen, megnyitáson és bezáráson? Néha inkább óbégatva, mint énekelve? Hogy évente Himnusz-mondó vetélkedőt rendeznek az iskolákban, ahol a nebulók, mint betanult verset, jól-rosszul egymás után felmondják?

…Bátyám kamaszkorú unokája harsonázik: zeneiskolába jár, cipeli a nagy tokot, fújja a rezet elszántan. A magyar kultúra napján azzal állított be hozzánk, hogy valami kottát talált az utcán… Dédszülei forgatják a kicsit összesározódott lapot: hát bizony a magyar Himnusz dallamát jegyezte le rá valaki. A kiskölök el akarja kápráztatni a két öreget, azt mondja, ő bizony lejátssza ezeket a kottafejeket. Elő is veszi hangszerét, hamiskás mosolyából sejteni lehet, az utcán talált kotta történetét alighanem ő találta ki a nagyobb hatás kedvéért. Maga elé teszi a papírlapot, mély levegőt vesz és rázendít. A harsona recsegve szól. Múltjától rég eltávolodott apám halkan énekelni kezdi a szöveget, anyám szemében rendeltetésszerűen megjelenik a könny. Én meg azt hallom, hogy hamisak a hangok.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr80313290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

am 2008.01.27. 19:14:43

Jaj, bdk! Nem lesz attól semmi bajod, ha te is érzelegsz egy ki-
csit!A királynák városában is minden alkalommal éneljük, ének-
lik. A legszebb akkor, amikor az ének közben a várbeli Szent
Mihály székesegyház harangjai éppen ütik az órát.

P.I. 2008.01.27. 21:06:42

Nekem minden alkalomkor végigfut a hátamon a bizsergés, különösen a dallam kulminációjakor.

Fekete Bárány 2008.01.28. 02:45:53

"...addig addig míg meg is ..." írja B D Károly.
1. Minden imádság, a nemzeti imádság is úgy szép, ha olykor váltogatják.
2. Az 1949-ben kiadott református "peóba énekeskönyv" Magyarországon miért nem tartalmazta a Szózatot?
3. Rákosi és Kádár alatt az Internacionálé és egyebek mellett az iskolákban a Himnuszt és a Szózatot is énekeltük
4. Ma, Magyarországon minden összejövetelen hangosítás, DVD lemez, s énekelhetetlen magasságban HALLGATJÁK a jelenlévők a Himnuszt és a Szózatot.
5. A konferansz eleve így mondja: HALLGASSUK MEG ...
6. Isten és személyem ellen való véteknek érzem, ha ünnepélyes alkalomkor ének helyett gépzenét hallgatunk.
6. Mindkét nemzeti imádság az orgona kiséret énekelhető hangfekvésében a legszebb, úgy, hogy az előjáték már megadja a kellő érzés világot...

Fekete Bárány 2008.01.28. 06:46:54

7. Sok hangosító viszont minden, egészséges ember számára énekelhetetlen hangszereléssel felvett Himnuszt, Szózatot feltesz, CSAK a templomi hangzésra emlékeztető orgona ne legyen!
8. Így aztán, ami nem sikerült a "diktatúráknak", megteszik a hangosítók - éneklés nélkül állnak az emberek. Hacsak...
10. A bátrabbak már újra énekelnek. Mi is.

vb 2008.01.28. 11:23:15

Egyet értek BDK-val. Hosszú évekig nekem is az Új esztendőt jelentette a Himnusz (meg is jelent az a bizonyos könnycsepp a szemben, iagz, BDK-val ellentétben bár én sem tanultam az iskolában, a szüleim megtanították velem, mint sok egyéb magyaros – esetenként irredenta — verset, dalt is (Magyar hiszekegy, Édes Erdély stb.). Közóéük számos kiesett az értelem rostáján, de a Himnusz nem.
Csakhogy. Mára a "kötelező" kornyikálása lejáratta. Nem is hat meg igazán. csak négy esetben:
1. Továbbra is az évek fordulóján
2. Az Istentisztelet végén
3. Sporteseményeken, ahol ez a magyar aranyat jelenti
4. A Himnusz születése napján

p.s.: állítólag az idén csak(?!) ennek éneklése maradt el az ungári bábszínházbam a magyar kultúra napján, ami ugye nem más, mint Kölcsey veretes sorainak a születésnapja:)

carey 200 2009.06.19. 18:30:31

Szeretném megtudni,hogy az Ungvár Tv magyar adása vehető-e Magyarországon gondolok itt az Internetre! És hasonlóképpen az ungvári Rádió magyar nyelvű adásaira is! Tájékoztatást szeretnék valakitől kapni!(vuicstibor@hdsnet.hu)

BDK · http://ungparty.net/ 2009.06.19. 18:53:10

gőzöm sincs, én Ungváron sem nézem.

dixidixi 2009.06.20. 13:03:43

@carey 200: Van olyan, hogy Ungvár TV???
Egy kárpátaljasi...

v. b. 2009.06.22. 09:15:46

@BDK piréz: Jól teszed, semmit sem veszítettél!

Ha néznéd – én évente 2x-3x megteszem – akkor rájönnél:

a. a bemondott, forrást soha nem jelölő(!) hírek zömét már olvastad a Kárpáti Igaz Szóban

b. a riportokban az aláfestő szövegben rendre forintban beszélnek, azaz nem neked készült, hanem megrendelésre vagy a Dunának, vagy a Királyinak, de azért te is megkapod.

carey200: a Tisza-tv, mert hivatalosan ez a neve, fogható a parabolán, a paramétereket nem tudom. A rádióról nincs tudomásom.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása