balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

A vírus száma

2008. augusztus 30. - BDK
- ukrajna, oktatás, nyelv - budapest: laptopon vírusvédelem - honlap seo szerviz -

Balla D. Károly:

A vírus száma

 Kárpátalján most például a 461-es szám kelt riadalmat.

 Az emberekben van némi hajlam arra, hogy egyes szám- és betűsorokat különleges jelentéssel ruházzanak fel. És itt nem a kabalisztika vagy a babona számaihoz tapadó vélekedésekre gondolok, hanem olyasmire, mint az ezredfordulós Y2K-hisztéria, amikor is a dátum „lenullázódásával” járó számítógépes katasztrófával riogatták az emberiség nem jelentéktelen részét. De hasonló rettegés fogta el évekig az amerikaiakat a 0911 számsor láttán, amely nem csupán a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás dátumát, hanem az Egyesült Államok létét veszélyeztető globális fenyegetettséget jelentette számukra. Vagy gondoljunk arra a félelmünkre, amelyet egy időben a H5N1 jelsor váltott ki belőlünk (mint a madárinfluenza új, emberre is veszélyes vírusának törzsszáma).

Kárpátalján most például a 461-es szám kelt riadalmat. Az ukrán oktatásügyi miniszternek 2008. május 26-án kiadott és elhíresült rendelete viseli ezt a sorszámot.

Ez a rendelet helyezte hatályba a nemzetiségi iskolák számára „az ukrán nyelv oktatásának javítása céljából” kidolgozott, 2008-tól 2011-ig érvényes programot. A cselekvési terv alapján az új tanévtől kezdődően a nem ukrán iskolákban az egyes tantárgyak oktatását illetően a nemzetiségi nyelvről fokozatosan az államnyelvre kell áttérni.

A rendelet méltán keltett felháborodást a kárpátaljai magyar közösségben. Már csak azért is, mert az itteni tanügyi szakemberek évek óta cikkeznek arról, hogy az ukrán nyelv oktatásának a módszertanát országos szinten hibás alapelvre helyezték, az ukránul egyáltalán nem beszélő, más anyanyelvű kisiskolásoknak az elemiben grammatikai ismereteket kell elsajátítaniuk anélkül, hogy beszédkészségüket kifejlesztették volna. Az ukránt nem idegen nyelvként, hanem közel azokkal a módszerekkel tanítják, mint az anyanyelvet, aminek aztán az lett az eredménye, hogy a független Ukrajna létezése óta felnevelkedett más ajkú nemzedék alig-alig beszél és ért az államnyelven. (Ennek szomorú eredménye az idén látható volt az emelt szintű érettségin kötelezőnek előírt ukrán nyelv- és irodalomvizsgán.) Ahelyett azonban, hogy az oktatásügy országos vezetői változtattak volna az ukrán nyelv oktatásának a módszertanán, ahelyett, hogy gondoskodtak volna megfelelő számú és minőségű tankönyvről és szótárról, ahelyett, hogy tettek volna valamit a nemzetiségi iskolákban tanító ukrántanárok képzése terén – ahelyett az oktatás nyelvének fokozatos megváltoztatása mellett döntöttek. Amitől persze még a kárpátaljai magyar gyerek nem fog jobban tudni ukránul, hanem ezután már a számára alig érthető nyelven előadott történelmet, földrajzot, matematikát sem fogja megfelelően elsajátítani. Még kevesebb lesz a továbbtanuló magyar diák, még a mostani hiányokat is felülmúlóan nem lesznek magyar orvosok, ügyvédek, mérnökök… Mindenki rossz megoldásnak tartja, a magyar szülők sokasága kényszermegoldásként mégis azt a kiutat választja, hogy eleve ukrán iskolába íratja gyermekét.

Úgy tűnik, a megalakulása után nemzetiségeivel szemben évekig toleránsnak mutatkozó Ukrajna most bekeményített, meg akarja mutatni, hogy csak azért is nemzetállamot farag a soknemzetiségű országból. Az oktatási miniszter például egy múlt heti értekezleten közölte, a vonatkozó rendeletet a külföldi tiltakozások ellenére is végrehajtja, mert Ukrajnában egységes oktatási rendszernek kell érvényesülnie.

Az államnacionalizmus 461-es törzsszámú vírusa tovább fenyeget.

(Balla D. Károly)


Megjelent: Új Szó, 2008. aug. 30.

seo project:: Notebook javítás Budapest

  • Laptopszerviz szolgáltatása: vírus irtás, Asus töltők
  • laptop szerviz szolgáltatás, kijelző és billentyűzet

Asus - Dell - Lenovo

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr10640658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B. E. 2008.09.01. 01:39:23

Megdöbbentően szűk látókörű rendelet. Ajánlanám az ukrán illetékeseknek, hogy menjenek el tanulmányútra Tatársztánba. Ott bebizonyosodott, hogy az anyanyelven történő oktatás sokkal hatékonyabb, mint az erőltetett államnyelvi, és később a tatár iskolát végzett diákok legalább olyan jól megállják a helyüket az orosz egyetemeken, mint az orosz anyanyelvűek. (Mert persze atomfizikusnak vagy érsebésznek már nem tud tatárul kitanulni.)

Egyébként mi a helyzet pl. az ukrajnai oroszokkal? Rájuk is vonatkozik a rendelet? Vagy nekik eleve könnyebb? Netán ők nem is számítanak nemzetiségnek? Mert nem nehéz elképzelni, hogy az ukránhoz nagyon közel álló orosz nemhogy könnyebbséget, inkább nehézséget okoz a kifinomult nyelvhasználatban...

És még valami, egy módszertani kérdés. Kisiskolásokkal grammatikát bebifláztatni tényleg semmi értelme. Hiszen anyanyelvük nyelvtanát sem ismerik még! Akkor hogy is lehetne egy idegen nyelvét elsajátítani. Először beszéltetni kell őket, mondókákat, versikéket megtanítani. A gyerek esze sokkal élesebb, mint a sok lökött felnőtt képzeli: ezekből a könnyen megjegyezhető szövegekből saját maga fogla generálni a szabályokat, amiket aztán már szabadon tud alkalmazni a megfelelő kontextusban. Ha viszont megfosztják az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, az visszaüt: nem fogja tudni igényesen használni sem az anyanyelvét, sem az államnyelvet.

Ez, amit leírtál, a nyelvvesztéshez vezető út egyik első lépcsője. A nyelvvesztésből pedig kultúravesztés, abból identititásvesztés lesz. Más néven totális asszimiálció. Amit a XXI. században már csak a diktatúrák tartanak üdvözítőnek. Érdemes lenne tanulmányozni a skandináviai lappok, más néven számik (az oroszországiakról ne beszéljünk!) XX.--XXI. századi helyzetének változásait: míg a 60-as, 70-es években sok helyen büntették a lapp (számi) nyelv használatát az iskolákban, ma már regionálisan hivatalos nyelv lett a lapp (számi). És láss csodát: növekszik a lapp (számi) nyelvhasználók száma, és a lappok (számik) helyzete javul, képzettségi szintjük és ezzel együtt életszínvonaluk is emelkedik. Pedig még anyaországuk sincs. Csak néhány felvilágosult, demokrata kormány Észak-Európában.

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a kommentem, de ki kellett adni magamból a szakmai keserűséget.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.09.01. 08:21:30

Egyetértünk: a helyzet rossz, de reménytelen. Ukrajna egyelőre nem a belátás és az elfogadás, hanem a keménykedés felé tart nemzetiségi ügyekben.

Ukrajnai oroszok: igazából - csak erre nem térhettem ki 3200 karakterben - őellenük irányul ez az egész. A 150 ezres magyarság nem igazán jelent veszélyt az ukrán identitásra, nyelvre, de a 10 milliós orosz lakosság, plusz a sok-sok millió orosz ajkú ukrán, vagy a két nyelv keverékét beszélők: annál inkább. Erről nemrégiben olvastam egy nagyon jó tanulmányt (Csernicskó István tollából), még publikálás előtt elküldte nekem (nem közlésre). Az oroszokkal, orosz iskolával, filmekkel (csak ukrán szinkronnal kerülhetnek forgalomba), könyvekkel (behozatali vám) szembeni szankciókat azonban nem névre szólóan rájuk szabják, hanem általában a nem-ukránokra fogalmazzák meg, így a kárpátaljai magyarok inkább csak beleesnek ebbe az oroszellenes ukránosításba. De persze azért van magyarellenesség is, viszont azt Kijevben kevésbé szítják, inkább Galícia a góc.

Mindezzel együtt azt mondom, naiv volt, aki azt hitte, másképp lesz. Egy olyan ország, amely ugyan ősiségekre hivatkozik, valójában mégis csak 17 éves államiságra tekinthet vissza, és amely belső viszonyai miatt képtelen igazán demokratikus elvekre építeni működését, szükségszerűen intoleráns nemzeti kisebbségeivel szemben. Ráadásul azt sem látja be, hogy ezzel hosszabb távú önérdeke ellen fordul. "Személyes pech", hogy ennek a hosszú távon önveszejtő politikának rövid távon a kárpátaljai magyarság áldozatául eshet.

B. E. 2008.09.04. 20:05:08

Köszönöm a választ, elnézést, hogy csak most reagálok. Azért az érdekes, hogy erre az írásodra nem érkezett az enyémen kívül más visszajelzés. Nem hinném, hogy kimerítettük a témát...

BDK · http://ungparty.net/ 2008.09.05. 08:48:31

legfeljebb egymást... vagy magunkat :)

A témához még olvashatóság:
karpatalja.blog.hu/2008/09/01/masodik_ukran_front

B. E. 2008.09.05. 17:39:12

Így, Pozsonyból szemlélve szinte érthetetlen az ukrán oroszellenesség. Mert magyarellenesség persze van itt is (főleg kormányzati szinten), de a mozikban pl. cseh felirattal vagy szinkronnal mennek a filmek, olykor a tévékben is. A boltok roskadsig vannak cseh könyvekkel, video- és dvd-filmekkel, az egyetemen gyakran adnak cseh nyelvű szakirodalmat, és fel sem merül, hogy a hallgatóknak netán nyelvi nehézségeik lehetnének vele, a világirodalom egyes nagy művei mind a mai napig nincsenek lefordítva szlovákra, mivel elérhetők csehül, stb. Pedig a cseh nyelvi elnyomás tény volt, akárcsak az ukránok számára az orosz. Most ezt inkább a magyarokon bosszulják meg, és elsősorban itt is az oktatásban, némileg eltérő, de végeredményben nagyon is hasonló módszerekkel, mint nálatok. Erőszakos adminisztratív államnyelvesítés, ebből következő nyelvvesztés: a szlovák iskolába járt hallgatóim egyáltalán nem tudnak magyarul rendesen írni, de még szóban is csak konyhanyelven tudják kifejezni magukat. Nem tudom, hogyan lehetne rávenni a kárpátaljai szülőket, hogy megóvják a gyerekeket ettől a sorstól, de valamit ki kellene találni, mielőtt leketyeg a huszonnegyedik óra is.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása