balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Ajánló blog (+seo laptop)

  

BDK web-Online (+seo)

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty Vipera News

 

Első Google-helyre kerülés

 

Limerik-Haiku-Aforizma (laptop)

 

Berniczky Éva írói oldal

 

Piréz blog - pirézek

 

Linképítő Google-Seo

 

Blog: Googleoptimalizálás, Seo

 

Optimalizált honlapok, Google

 

Kárpátalja blog (+seo)


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

A könyv szaga

2009. január 11. - BDK

Könyörgök, valaki találja már fel a büdös e-book-olvasót, hogy "a könyv illata" mint érvelési argumentum végre eltűnjön azok szótárából, akik a digitális forradalom ellen ágálnak. Most aktuálisan a Literán olvashatni egy eléggé ostoba cikket arról, hogy a nyomtatott könyv olvasása miért jobb dolog, mint a digitálisé - és itt jönnek mindenféle nevetséges érvek, a szag mellett még az is, hogy szeretjük látni a könyvön az előző olvasó hagyta nyomokat, foltokat, szamárfüleket. (Na most komolyan: ki szeret olvasni zsírpacnis, kávéfoltos könyvet?) Arról nem is beszélve, hogy az írás összemossa az online-olvasást az e-book-olvasással, okfejtései pedig nemcsak konzervatívak, hanem vaskalaposak is: mondvacsinált érvek alapján próbálná az új generációkat távol tartani a kor nagyszerű vívmányaitól. (A dologban egyébként az is nevetséges, hogy a cikk történetesen nyomtatott verzióval nem rendelkező internetes portálon jelent meg) ...Legközelebb talán már arról is olvashatunk, hogy valaki visszasírja a petróleumlámpa illatát a villanyégő ellenében és a kurblis telefonról fog nosztalgiázni csúcsmobillal a kezében

A bejegyzés trackback címe:

http://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr81870483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.01.11. 10:53:13

A cikk fent van a KönyvesBlogon is. A hozzászólásokat olvasva olybá tűnik, a kommentelők sokkal jobban vágják a témát, mint a szerző.

konyves.blog.hu/2009/01/10/digitalis_forradalom_vagy_zsakutca

világítótorony 2009.01.12. 11:42:51

Kedves Károly, mint a multban is, most is kiállok a a könyvek szaga és a papírlapok susogása mellett, ahogy a nyomtatás-internet vitában tettem (Idézed is). Jól tudom, ez utóvéd-harc csupán, elismerve, hogy az interneté a jövő egy jelentős szelete...Mindössze arról lenne szó, hogy a nyomtatással kaptunk olyan melléktermékeket is, melyek az érzékekhez szólnak, az értelmi tartalmon túl. Ez valami plusz. Legyen ez egyszerűen a nyomdafesték, vagy a papírgyártás folyamán keletkezett jellegzetes odor. Ennek felemlítése nem ágálás a digitális forradalom ellen. Egyébként nemrég olvastam két ismert bloggerről, akik most könyvalakban adták ki blogjaikat...No comment.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.01.12. 14:14:09

Kedves világítótorony, magam is kiadattam jórészt a netre írt naplóim szerkesztett változatát (bdk.blog.hu/2007/09/02/2000_3_megjelent) és eszem ágában sincs vitatni a nyomtatás és a könyv jelentőségét, értékét. A könyv szagához ragaszkodni azonban számomra nevetséges érvelés. (A nyomdafesték szerintem büdös és bizonyosan egészségtelen.) Analógiát keresve egészen biztosan siratták anno a lúdtoll sercegését, a palavessző tapintását, a távírógép kattogását, a felvillanó magnézium "illatát" fényképezéskor... És egészen biztos, hogy a kódexmásolók is a sátán művének gondolták a nyomdagépet. A kevésbé célszerű és alkalmatlan technológiát azonban felváltja a célszerűbb és alkalmasabb. A digitális szöveg igen sok lényeges szempont alapján célszerűbb és alkalmasabb, mint a nyomtatott. Még ha nincs is neki kipárolgása (ami, még ha oly kedves is sokaknak, mégsem lényegi elem, hanem olyan "szükséges rossz", amelyet a hozzá kapcsolódó kellemes tartalom szépített meg ).

De nem azzal van vaj, ha valaki szereti a könyveket. Én leginkább a "Semmiképpen sem ajánlott az online olvasás." típusú megállapításokat gondolom ágálásnak, meg azt, hogy a felnövekvő generációt ajánlatos "távol tartani a digitális világtól". Ez kapitális ostobaság.

holnap · www.vers-esse.hu 2009.01.12. 17:57:58

Fura egy vita ez a könyv-elektronika. Azthiszem, nem tudnék már élni (a munkát és a hasznos, meg a jó élvezeteket értve) gép nélkül. Nem csupán azért, mert így szakmai munkáimat is körültekintőbben és gyorsabban tudom végezni - könyvtárban üléssel aligha győzném, de a szépirodalmi munkásságomat (?) sem az előző mellett. Idős volt kolégáim közül néhányat rá tudtam beszélni a gép, a világháló használatára. (csupán példaként: Maróti Andor, Csoma Gyula stb.) Most, aztán sűrűn cseng a telefon, meg jönnek az email-ek: akkor, az hogy van, János? Jó érzés, hogy akik kézzel, majd irógépen pötyögték a tanulmányaikat, előadásaikat, most nyugálományban - mert azért aktívak még a tudományok művelésében - PC-n dolgoznak és bögészik a hálót. Szeretem (a) könyvet, de jobban szeretem a PC-t. (bocsánat)

tibor2 · http://e-karpatalja.blog.hu 2009.01.12. 17:59:51

Én a meg csak gépen szeretek olvasni, mert ott ha megtetszik egy rész azt kimásolhatom magamnak valami gyüjteménybe vagy akár a blogon is kitehetem. Mióta aktív könyv olvasó lettem csak Paulo Coelhótól A fény harcosának kézikönyvét olvastam kézben fogva, de azt is csak azért mert az interneten sehol nem leltem meg, hogy letöltsem, de megértem azt a 87hr-t.

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2009.01.12. 21:46:06

Nem cikinek szánom, hogy könyves MÉM-re hívlak, sőt!!! Hiszen elektronikus könyvek is játszhatnak benne!

B.E. 2009.01.14. 18:52:42

Zsírpaca és kávéfolt tényleg ritkán van a képernyőn, de megjegyzem, nálam a könyvön sem jellemző. Szaga (illata?) viszont a számítógépnek is van. És a lapok susogása helyett ott a gép zümmögése. Ami miatt a nyomtatott könyvről, újságról mégsem mondok le (miközben persze gépen is sokat olvasok), az az elalvás rítusa: amikor kiesik a kezemből a könyv vagy újság. A laptoppal, pláne az asztali gépemmel ez nem lenne nyerő...

dX 2009.01.18. 18:33:24

minden és bármi iránt van (volt, lesz, lehet) nosztalgia.
íme csáth géza írása. gyertya a gáz (!) világítás ellenében:
hu.wikisource.org/wiki/A_gyerty%C3%A1k

holnap · www.vers-esse.hu 2009.01.22. 18:53:42

No, hhiszen jól is néznénk ki - pontosabban sehogy sem néznénk ki nosztalgia nélkül. De, azért nem rühelem a repülőgépet, mert szeretek lovagolni. -)
János

dixidixi 2009.01.24. 14:01:20

Sajnos, az e-könyvet nem tudom bevinni az ágyamba, hogy olvasgassam lefekvés előtt, s ha elálmosodom, behajtsam a sarkát és magam mellé tegyem... Ha pedig az éjjel felébredek, újra kinyissam egy éjjeli lámpa mellett, s olvassam, míg újra el nem szenderedek. Na meg a Latorca-partra sem vihetem magammal, hogy a kapáshiány időszakában belelapozzak unaloműzőként. Nem beszélve egy hosszabb vonatutazásról...

dixidixi 2009.01.24. 14:03:44

Még nagyobb sajnos, hogy a könyvek kereskedelmi árát tekintve inkább néhány csirkecombot vesz az ember egy-egy könyv helyett (egy könyv = egyhavi csirkecomb). Kivált, a kárpátaljai bérek mellett...

BDK · http://ungparty.net/ 2009.01.24. 16:13:50

@dixidixi: ha semmi mást, csak a posztom első linkjét megnézted volna, nem írnál ilyen szamárságokat. egy e-book-olvasóval mindezt ragyogóan elvégezheted. na, a sarkát azt nem hajthatod be, de (akár szöveges) könyvjelzőt csatolhatsz bármelyik szövegrészhez. és ezer olyasmit tehetsz vele, amit nyomtatott könyvvel nem: kereshetsz szóra, névre, kifejezésre a szövegben, egyetlen mozdulattal szöveget másolhatsz ki belőle, átteheted bármilyen más hordozóra, és nagyon elvetemült vagy, még ki is nyomtathatod. de ezeket már jó párszor elsoroltam a korábbi vitákban.
második megjegyzésedre: e-könyvek tömkelegét ingyen letöltheted. csupán a MEK állományában 6580 dokumentum érhető el.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.12.28. 09:35:15

Akár egy új posztot is megérdemelne, de talán inkább csak itt utalok egy friss fejleményre:

»A könyvgyártás történetében először karácsony napján, december 25-én az Amazon internetes áruház több könyvet adott el digitalizált változatban, mint nyomtatott formában.

"A Kindle (elektronikuskönyv-olvasó) az Amazon történetének legtöbb példányban eladott terméke lett, karácsony napján pedig a vevők több könyvet vásároltak a Kindle-hoz, mint papírra nyomtatott könyvet" - olvasható a cég szombati közleményében. Az online áruház e-könyvkatalógusában 390 ezer, többségében angol nyelvű mű közül lehet válogatni. A digitalizált könyvek december 25-i sikere nem meglepő a megelőző hetekben eladott Kindle-ok nagy számát tekintve.

Az Amazon nem árulta el, hány darabot adott el az e-könyv-olvasóból, csak annyit közölt, hogy a november 15. és december 19. közötti időszakban ez volt a legkeresettebb termék az elektronikus cikkek kategóriájában, megelőzve az iPod touch érintőképernyős médiahordozót.
hirdetés

Az internetes áruház szerint a világ 178 országából rendeltek tőle termékeket, a legforgalmasabb nap december 14. volt, amikor 9,5 millió megrendelés érkezett hozzá. Csak Németországban ezen a napon 1,7 millió terméket rendeltek tőle, vagyis másodpercenként húszat, 40 százalékkal többet, mint a tavalyi rekordnapon.

Németországban az Amazontól rendelt karácsonyi ajándékok listáját a Harry Potter és a félvér herceg, illetve a Jégkorszak 3 – A Dinók hajnala című DVD vezette a november 1. és december 22. közötti időszakban. A megnövekedett kereslet kielégítésére az e-áruháznak több mint 5000 idénymunkást kellett felvennie karácsonyra Németországban.«

index.hu/kultur/klassz/2009/12/27/az_amazonon_eloszor_adtak_el_tobb_ekonyvet_mint_nyomtatottat/
Posztumusz író virtuális manzárdőr gyanánt tekinget a világba. Balla D. Károly közéleti és kulturális blogja. Bázis blog, komplex blog. BDK piréz - Ungvár - Kárpátalja - Ukrajna. Kult, irodalom, közélet, politika, internet, web, manzárd, virtuálé, személyes UngParty jegyzetek - Kozmopatrióta és lokálpolita. Egy liberális értelmiségi Kárpátalján. Hogyan: Google első Linképítés - kereső barát honlapoptimalizálás | SEO-net szakértő: Keresőmarketing szakember - honlap keresőoptimalizálás | Weboldalak Google-szempontú organikus keresőoptimalizálása egyéni módszerekkel. Kreatív szövegírás, keresőbarát weblap készítés. 2017-es Seo-projektum: Laptop szerviz Budapest. Magyar Arvisura Honlapok: laptop alkatrész marketing - mobil PC kijelző szerviz, laptop töltő - télikert és kávégép optimalizálás kreatív szövegírás, pr cikk elhelyezés - szamizdat webszöveg írás google keresőmarketing szakértő - honlap optimalizálás és linkéépítés - seo-net-marketing