balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Miért tiltakozna Gutenberg?

2010. április 25. - BDK

e-könyvÉn úgy gondolom, Johannes Gutenberg nemhogy nem tiltakozna az elektronikus könyvek megjelenése és térhódítása ellen, hanem lelkesen üdvözölné a tudomány és technika ezen újabb nagyszerű vívmányát, amelynek hordereje joggal hasonlítható össze a könyvnyomtatás felfedezésével. Ha valamiért mégis tiltakozna, akkor legfeljebb azért, mert a legnagyobb kárpátaljai közéleti lapban egy fölös t-betűvel megtoldották a nevét.

Jellemző, hogy a figyelemfelkeltő cím után a könyvnyomtatás atyjáról szó sem esik, nevét sem említi a szerző. A hozzáértés mértékét mutatja az is, hogy nem elektronikus, hanem elektromos könyvnek nevezi az e-bookot...

 Első látásra egy kütyü, ami valamivel nagyobb egy maroktelefonnál. Viszont nincs hangja, nem lehet vele sem beszélgetést kezdeményezni, sem üzenetet küldeni. Olvasni annál inkább. Akár hétszáz hagyományos könyv anyagát is tartalmazhatja. Nem rontja a szemet, hiszen különleges technológiával előállított "elektromos papírból" készül. Súlya alig húsz deka, és mivel hagyományos elemmel működik, egy hónapig nincs gond a feltöltésével. És hogy mi ez a csodavalami? Nos, a fiatalok legújabb kedvence: az ebook, vagyis az elektromos könyv. 


A hivatkozott cikk már nem érhető el, a lap archívuma megszűnt. Így festett:

Olvassunk e-könyvből, avagy Guttenberg tiltakozna

Első látásra egy kütyü, ami valamivel nagyobb egy maroktelefonnál. Viszont nincs hangja, nem lehet vele sem beszélgetést kezdeményezni, sem üzenetet küldeni. Olvasni annál inkább. Akár hétszáz hagyományos könyv anyagát is tartalmazhatja. Nem rontja a szemet, hiszen különleges technológiával előállított "elektromos papírból" készül. Súlya alig húsz deka, és mivel hagyományos elemmel működik, egy hónapig nincs gond a feltöltésével. És hogy mi ez a csodavalami? Nos, a fiatalok legújabb kedvence: az ebook, vagyis az elektromos könyv.

Szűkebb pátriánkban először az Ungvári Állami Egyetem rektora mutatta be a digitális tankönyveket.

Kevéssé ismert tény, de az elektronikus könyvek valójában jóval régebbiek az internetnél, mondja Volodimir Mica fizikaprofesszor. A legelső digitalizált szövegeket tartalmazó hálózati könyvtárat 1971-ben nyitotta meg egy illinoisi diák.

Kárpátalján, érdekes módon, mégsem a diákokat hódította meg az ebook, hanem... az újságírókat. Hanuszja Tarkanyij zsurnaliszta élete legsikeresebb üzletének tartja, hogy megvásárolta.

– Nem kell a könyvtárban ülnöm, a boltokat járnom vagy a számítógép előtt görnyednem egy vágyott könyv miatt. A polcaimon sem sorakoznak a már elolvasott, feleslegessé vált kötetek. Elég elővennem az ebookot és kényelmesen olvashatok – állítja. – A tankönyvek modernizálása szempontjából pedig ideális találmány. A diákoknak sem kellene cipelniük a súlyos köteteket, így talán a gerincferdüléses gyerek is kevesebb lenne.

Vannak azonban, akik az elektronikus könyvek megjelenését buta technikai találmánynak tartják, ami ismét a könyvek, a kiadók, az írott sajtó és bár hihetetlen, de bizonyos mértékben az internet ellen dolgozik. Az olvasó emberek száma ugyanakkor emelkedhet, hiszen az ebook egy kistáskában is elfér, mindig kéznél van. Más kérdés viszont, hogy tudja-e majd pótolni a könyv varázsát.

A Sony vállalat mindenesetre már piacra dobta a Japánban igen nagy népszerűségnek örvendő LIBRIé elektromos könyvet. Az újabb modelleken már Secure Digital memóriafoglalatot is elhelyeztek a könnyebb adatbevitel érdekében.

A vállalat máris megállapodásokat kötött a könyvipar képviselőivel, akik várhatóan több mint 50 ezer címmel, digitalizált művel támogatják az elektromos papíron alapuló termékeket. A készülékek akkumulátoros üzemideje a Sony szerint akár 15 könyv elolvasását is lehetővé teszi.

Az elektronikus papír használata mellett szól a rendkívül éles, tiszta megjelenítésen kívül az, hogy nem igényel sem háttérvilágítást, sem folyamatos áramellátást, így fogyasztása rendkívül alacsony. Ezek a kijelzők lehetővé tették a kisméretű, bármikor igénybe vehető könyvek legyártását.

Fedák Anita

 

Glossza egy régebbi bakihoz: Mit műWellsz?


Blogomban az e-könyvekről korábban

gutenberg könyv


Laptop szerviz Budapest 13

Notebook javítás, Lenovo, Acer és Dell márkaszerviz. Asus akkumulátor vásárlás, HP kijelző csere a budapesti laptop szerviz szolgáltatásai között. Hardver eszközök javítása: linképítéshez megjelentetett pr-cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr401950215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért tiltakozna Gutenberg? 2010.11.05. 15:49:33

Miért tiltakozna Gutenberg? Én úgy gondolom, Johannes Gutenberg nemhogy nem tiltakozna az elektronikus könyvek megjelenése és térhódítása ellen, hanem lelkesen üdvözölné a tudomány és technika ezen újabb nagyszerű vívmányát, amelynek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása