balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

E-könyvek az ukrajnai iskolákban?

2010. augusztus 30. - BDK

Az MTI által is közzétett hír szenzációs: Ukrajnában akár a következő tanévtől olyan e-bookok válthatják fel a nyomtatott tankönyveket, amelyek a 11 tanév összes tankönyvének az anyagát tartalmazzák. Mivel a bejelentés miniszterelnök-helyettesi szinten történt, remélhetőleg van valóságalapja, több puszta elképzelésnél. A permanensen tankönyvgondokkal küzdő oktatásügy mindenesetre nagyot léphet előre - a nemzetközi színtéren is.

Én elég régóta írom-mondom mindenfelé, nem ritkán már-már hisztérikus felháborodást kiváltva, hogy belátható időn belül a papíralapú könyv- és lapkiadást fel fogja váltani az elektronikus, mint ahogy a kézzel írt kódexeket is felváltották a nyomtatott könyvek. Az ilyenkor felhozott ellenérvek közül kedvencem a papír tapintására és a könyv szagára való hivatkozás - ezen mindig mosolyognom kell... (Ó istenem, az a szép lúdtollpercegés!)

A mostani hír, még ha kelt is bizonyos kételyeket, megerősíti prognózisom helytállóságát, de az számomra is meglepő, hogy éppen milyen területen "támad" az e-könyv: éppen Ukrajnában és éppen az oktatásban. Az előbbi technológiailag eléggé elmaradott, az utóbbi mindenütt a világon meglehetősen konzervatív, így egy áttörés ezen a téren valóban óriási jelentőséggel bírhat. Az információkhoz kényelmesebben hozzáférő diákokon kívül mindennek még egy nagy nyertese lenne: az ukrajnai erdők, így a kárpátok fenyvesei, amelyeket talán jobban megkímélhet a fanyűvő papíripar.


A hír ukrán forrásban, oroszul ITT.


Olvasd el ezeket is: A könyv szaga | Könyv és digitálé | TÖBB E-KÖNYV

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr972258836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szegek 2010.08.30. 19:36:55

Szép is lenne, jó is lenne. Csak sok a de. Ha minden iskolásnak minden órán keze ügyében lenne egy laptop netkapcsolattal (na jó, tornaórán nem muszáj és net sem mindig, elvégre elég egyszer letölteni azokat a fránya könyveket. És ugye a könyv jelen esetben nem is igazán érdekes, hanem ha egyéb segédanyagok is lennének. No meg a tanerő sincs e téren a helyzet magaslatán. Aztán ezeknek a könyveknek a minősége is hogy úgy mondjam, hagy némi kívánnivalót maga után. Ez most így röptiben. De nem bánnám, ha más is segítene ezt a kérdést kivesézni. És félreértés ne essék, én is örülnék neki. De sajnos nem amiatt lett ez így kitalálva, hogy most mi lennénk hirtelen a világ élvonalába kerüljünk.

BDK · http://ungparty.net/ 2010.08.31. 09:50:58

Alapesetben a e-könyvolvasó sokkal egyszerűbb egy laptopnál, szörfölni sem lehet vele, nem igen való másra, mint a bele töltött e-könyvek olvasására. Szerintem a tankönyvcsomagot az iskola számítógépéről töltenék fel rájuk tanévkezdéskor, és ez az anyag mindig frissebb lehetne, mint a nyomtatott, mert a nyomdai átfutási időt meg lehetne takarítani, no meg évközben is lehetne javítani, módosítani rajta, ha szükséges. Továbbá egy ilyen ketyerén bőven helye lehetne az összes kötelező olvasmánynak, kétnyelvű, értelmező és helyesírási szótáraknak, diáklexikonoknak, azaz a tanuláshoz szükséges teljes ismeretanyag játszi könnyedséggel elférne benne.

És még valami. Nekem iskolás koromban nagy bánatom volt, hogy év végén le kellett adni a használt tankönyveket: a következő tanévben sokszor szükségem lett volna valami korábban tanult anyag felelevenítésére. Ez is megoldódna, lévén az olvasóban a teljes 11 évi anyag benne lehetne.

Cs. L. · http://csordaslaszlo.blogspot.com/ 2010.09.03. 21:45:17

Egyes e-book readerek már rendelkeznek Wifi-, mp3 támogatással, sőt némelyikbe még szövegfelolvasót is rejtettek a gyártók. Egy-egy ilyen kütyü memóriája ma már 4-8 GB-ig is bővíthető. A gond az, hogy borzasztóan drága (mikor utoljára néztem Ungváron, még 2500 hrivnya volt) és könnyen törik. Nem hiszem, hogy az ukrán államnak lenne pénze a folyamatos szervizelésre, új olvasók biztosítására, ha a régi felmondta volna a szolgálatot. A jelen körülményeket reálisan szemlélve ez nagy valószínűséggel egyszerű utópia marad...

BDK · http://ungparty.net/ 2010.09.04. 08:31:10

nyilván egy sokkal egyszerűbb konfigurációról lesz - ha lesz - szó, célgépről, amely extrákkal nem rendelkezik, kapacitása és gyorsasága is az egyetlen célkitűzésnek felel meg, így ára is sokkal-sokkal alacsonyabb lehet, pláne milliós tételű állami megrendelés és a nagy- és kiskereskedelmi rátétek kikerülése esetén. ha tankönyvkiadásba nyomott nehéz pénzeket ide csoportosítják, szerintem akár ingyen megkaphatná minden diák. de a terv megvalósulását én is akkor hiszem, ha látom.

brutuska 2010.09.07. 10:54:49

Már az a hír, hogy iPad lesz az, nem pedig olcsó kütyü.

www.digibiz.hu/elektronikus-konyvolvasokkal-valthatjak-fel-a-tankonyveket-ukrajnaban/20100829

Meglehetősen furcsállnám, ha épp ezt a felső kategóriás gépet akarnák megvenni.
Persze szép a dolog, elképzelésként, jómagam iPad felhasználóként támogatnám, de a minimum kiépítésű is wifis, 16 gigás. Szóval kissé fenntartással kezelném az ára miatt.

Ny. Európában 500 EUR körüli, az USA-ban 500 dollár, Magyarországon meg még nem is forgalmazzák.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása