balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Télikertépítés. Terasz beépítés, fűtés

2016. június 06. - BDK

Fűtött télikertek létesítése teraszbeépítéssel

teraszbeépítes - terasz infra fűtésA Nap infravörös sugárzása melegít. A teraszfűtés elektromos infrasugárzók segítségével lehetséges, ha az üvegházhatás hőenergiája nem elégséges.

Fűtés napenergiával, infrasugárzással

Az üvegház-hatást kihasználó télikertépítés legjobb módszere a terasz beépítés: üvegtető, tolóajtó vagy harmonika ajtó, bukóablak beszerelése megfelelő tartószerkezet alkalmazásával. Az így létrejött helyiség egy plusz szobát ad lakásunkhoz, ezen felül egyszer s mindenkorra megoldja a szobanövények teleltetésének a gondját. Tavasszal úgyis a teraszra visszük ki pálmáinkat, leándereinket, citrom és narancsfáinkat - ősszel ezeket a hatalmas dézsákat nem könnyű visszacipelni a lakásba. Ezzel felhagyhatunk, ha a beüvegezett teraszon helyezzük el őket. Meleg időben nyitva tartjuk a tolóajtókat, így növényeink szinte a szabadban vannak, amikor hűvösebbre fordul az idő, a nyílászárók becsukásával bent tarthatjuk a napfény keltette meleget, a hőenergiát.

Az üvegház teljes értékű szobaként való használatához szükség van fűtési rendszer beépítésére. Ez lehet központi-, konvektoros, elektromos, infra- vagy padlófűtés

Miért hasznos a télikert építés?

Hőháztartás - fény- és hősugárzás - infra

infra-sotetsugarzo-teraszfutes.jpgMint az akár az iskolai természetrajz órák anyagából ismeretes, a Földre érkező és a légkörön áthatoló napfény hatására az üveg alatti felületek erősen felmelegednek, ám a hősugárzás számára az üveg átlátszatlan, így a hő nem sugárzódik ki, hanem egyenletesen eloszlik a belső helyiségben. Ha jól szigetelt, több réteges üvegelemeket használtunk és az illesztékek hőcsatornáit is megszakítottuk, akkor még az igen hideg, hosszú téli éjszakákon sem tud zárt teraszunkról annyi hő megszökni, mint amennyi a néhány órás nappali napsütés alatt felgyülemlett. Így télikertünkben még zord időben, kemény teleken sem esik a hőmérséklet fagypont alá, így növényeink miatt nem kell aggódnunk - ha mégis túl hidegnek találnánk a benti hőmérsékletet, gondoskodhatunk fűtésről akár a helyiségek egybenyitásával, akár külön infra fűtőtestek elhelyezésével. Ám az általános tapasztalat az, hogy az ilyen üvegszoba, amely összeköti a kertet a lakással, sokkal inkább javítja az épület hőfelhasználásának gazdaságosságát, azaz sokkal több napenergiát gyűjthetünk be, mint amennyit az esetleges fűtésre a leghidegebb napokon szánnunk kell. Ha mégis elektromos energiát alakítanánk hőenergiává, ajánlott sötétsugárzó infrapanelek használata teraszfűtésre a kellő hőmérséklet fenntartásához.

A helyi fűtés gazdaságos, az infravörös sugárzás hasznosításával megvalósul a költséghatékony és környezetbarát zónafűtés, amelynek eredménye meglátszik a havi villanyszámla kézhezvételekor.

A terasz tájolásának fontossága a hőelosztásban

télikert épíptés, terasz beepitese

Különösen alkalmasak beépítésre a déli-délnyugati tájolású teraszok, az így létesített üvegfalú szobák energiahasznosítása a leghatékonyabb. Különösebben nem is kell figyelnünk arra, milyen magas legyen az építmény. De ne csüggedjünk, ha csak keleti vagy nyugati fekvésű teraszunk van: a néhány óra reggeli vagy délutáni napsütés még mindig képes pozitív energiamérleget biztosítani. Ezt legtöbbször úgy tudjuk biztosítani, ha eléggé magasra építjük az üvegtetőt ahhoz, hogy az alacsonyabb Nap-állás ellenére is kapjon fényt, azaz túlérjen a ház vagy a környező építmények, fák árnyékterén. Az is fontos, hogy ilyenkor a beépítés az északi oldalról inkább keskeny, a keleti vagy nyugati oldalról inkább szeles legyen a napfény jobb beesését célozóan. 

Az üvegházhatás haszna, energiatakarékosság 

A beépített teraszok vagy külön erre a célra épített télikertek esetében tehát az üvegház-hatás kedvező (ellenkezőleg, mint a Föld globális felmelegedését illetően), nemcsak a lakás fűtési számlájának a csökkenése miatt, hanem azért is, mert az a megoldás nemcsak energiatakarékos, hanem ezen belül javítja a fosszilis tüzelőanyagok és a megújuló energiahordozók felhasználásának az arányát - az utóbbi javára. Ezen a réven minden télikert-tulajdonos környezettudatos magatartást képvisel azzal, hogy nemcsak a saját kényelmét szolgálja, hanem a károsanyag-kibocsájtást is csökkenti a saját háztartásában azzal, hogy kevesebb gázt, szént, fát éget el a téli hónapokban a lakás melegének a fenntartására.

A laktér megnövekedése - plusz egy fűtött szoba

Mindemellett a lakáshoz varázsolt új szobánk igen kellemes tartózkodási helyünk lehet és a természet közelségét biztosíthatja számunkra akkor is, amikor kertünkben már nem zöldellnek a növények, nem nyílnak a virágok és fáink is elhullatták levelünket. Ilyenkor egy zöld oázis védelméből tekinthetünk ki a tavaszi újjáéledést váró természetre.

Erkély, terasz beépítés és fűtés - üveg ház

A beépített, fedett terasz vagy erkély igen sokféleképpen használható, nemcsak a trópusi növények termesztésére alkalmas, de tökéletesen szolgálja a relaxált pihenést is. A vendéglátóipari egység működtetésében sok vállalkozás felfedezte, kellemesebb elkölteni a vacsorát az egzotikus déli növényekkel teli helyiségben. Magyarországon és Budapesten számos ilyen zöld oázis létesült mediterrán vagy karibi hangulatot hozva mérsékelt égövünk alá.

  • A télikertgyártás rövid története
  • Teraszbeépítés - Környezetvédelem: energiatakarékos télikert építése
  • kerti növények öntözése - öntöző- és ivóvíz kezelés a télikertben, fertőtlenítés
  • << környezettudatos döntés a télikertépítés 2x

Építészet: a télikert megtervezése lehet mesteri munka is. Ne gondolkozzunk csak dobozmegoldásokban, a terasz beépítés innovatív hatással bír családi házunkra. Egy tó vagy patak növeli a látványosságot.

Tudomány: A napfény számára az üveg átlátszó, üveg alatt a felületek felmelegednek, ám a kisugárzott hő az üvegen át nem szökik meg. Az üvegházhatás egyfajta energiacsapda - ezt hasznosíthatjuk.

Tech: Technológiai szempontból fontos a jó tájolás, a megfelelő konstrukció és a hőszigetelés.

Környezetvédelem: A télikert növeli lakásunk alkalmasságát növények elhelyezésére, ezzel nő a zöld környezet és javul a víz körforgása. A kedvező energiamérleg csökkenti a káros anyagok kibocsájtásával járó fűtőanyagok felhasználását háztartásunkban. Télen infrafűtés rendszer beállítása energiatakarékos megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr328784064
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása