balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Volt × amper = watt

2006. június 19. - BDK
Áramerősség kiszámítása. Összefüggés volt, amper, watt között. 1 volt x 1 amper hány watt? Teljesítmény = feszültség szorozva áramerősség: P = U × I. Veszélyes a 220 v hálózati feszültség. Számítás, képletek, átváltás

Átszámítási képletek a cikk alján >>

Régóta "beletörődtem" abba, hogy emberek sokasága elég jól megvan a technikai és tudományos alapismeretek nélkül. Már nem lep meg, hogy értelmiségi körökben bunkónak számít, aki nem tud egyetlen Ady-sort sem idézni, nem nem bunkó az, akinek fogalma sincs Ohm képletéről.

Miért nem 24 voltos a hálózati áram?

hány watt? hány volt? hány amper?Az egyik magyar ősblogger honlapján reagálást és viszontreagálást olvastam abban a témában, hogy miért is nem lehet háztartásainkban az életre veszélyes 220 volt helyett inkább az ártatlan 24 voltos hálózatra áttérni. A bloggert gyerekkorában nyolcszor rázta meg az áram, ezért sürgetne valami megoldást. A hozzászóló is csak részben érti a problémát, leginkább a villamos energia szállítása közbeni veszteségekről beszél, ezzel magyarázza, miért használunk 220 voltot 24 helyett. Ebben persze igaza van, de hogy a 24 volt feszültséget biztosító tápegységnek a veszteség elkerülése miatt lehet csak 2 méter hosszú zsinórja, az mosolyt érdemel.

Az is igaz, hogy a feszültség nagysága és az energiaszállítás közbeni veszteség fordított arányban áll egymással, ezért vannak magasfeszültségű távvezetékek és ezért működnek a helyi trafóállomások és a kisebb urcai trafók (pl. sok helyen oszlopokra szerelve): ahogy közeledünk a fogyasztóhoz, vagyis ahogy csökken a szállítás távolsága, a magasfeszültségből fokozatosan háztartási feszültség lesz. Ez utóbbi elvben lehetne akár az emberre teljesen ártalmatlan 24 volt is. Hogy a gyakorlatban mégsem lehet ennyi, annak egészen más és roppant ésszerű oka van.

A probléma kulcsa a teljesítmény, illetve ennek összefüggése a feszültséggel és áramerősséggel. A megfelelő képlet pedig:

teljesítmény = feszültség × áramerősség

Példán illusztrálva: ha van egy másfél kilowattos (1500 w) mikrosütőnk, az a 220 voltos hálózatból 7 ampert vesz fel. Ha 24 voltról üzemelne, az azonos teljesítményhez 62 ampert kellene biztosítani! A 2400 wattos mosógép 100 ampert venne fel... Mindez azt jelenti, hogy minden egyes gépünket, nagyobb teljesítményű fogyasztónkat (vasalót, porszívót is) ujjnyi vastag, masszív vezetékkel kellene ellátni, a falban pedig szinte karvastagságú huzalokat kellene húzni, hogy bírja a 300-400 vagy még több amperes terhelést. (A 220-ra használt drótok felizzanának és elégnének). Egy nagyobb lakótelepi háztömb áramellátásához pedig már combvastagságú vezetékekre lenne szükség. Ez sokszoros anyagfelhasználást jelentene, a behuzalozás technikai nehézségeiről már nem is szólva.

Vagyis: ha tizedére csökkentjük a feszültséget, a korábbi teljesítmény eléréséhez tízszeresére kell növelnünk az áramerősséget. 

Hogy a watt ne változzon kevesebb volt mellett, több amper szükséges

De ez még nem minden. Sokszorosára növekedne háztartásunk berendezéseinek a mérete is: a motorok tekercseiben, a kisebb-nagyobb trafókban, áramátalakítókban tízszer nagyobb áram folyna, minden sokkal nagyobb, súlyosabb, alkalmatlanabb (drágább) lenne.

feszultseg-aramerosseg-teljesitmeny.jpgA most könnyű kézi fúrógépet alig bírnánk felemelni, igaz, a képen láthatónál sokkal masszívabb, hajókötél-vastagságú vezeték amúgy se engedné, hogy kedvünkre használjuk.

Gondoljunk arra, hogy ha valami komolyabb berendezést akarunk üzemeltetni háztartásunkban (szivattyút, szerszámgépet), akkor még a 220 is kevés, 380 voltos, három fázisú ún. ipari áramra van hozzá szükség. Egy 380 helyett 24 voltról üzemelő fűrész- és gyalupadnak akkora lenne a motorja, hogy a cucc be sem férne a kisebb hobbyműhelyekbe. 

A sok amper veszélytelenebb-e a sok voltnál?

És hogy veszélytelenebb lenne? A 24 volt valóban nem ráz, de a hatalmas áramerősség miatt fokozott lenne a tűzveszély. Kisebb zárlat esetén is felizzana, elégne az, ami az áramkört rövidre zárja. Ha most a gyerek bedug egy u-szöget a konnektorba, kicsap a biztosíték. Akkor nem csapna, hanem szépen felizzana a szög...

No, nem az eszemet akartam játszani a fentiekben. Régóta "beletörődtem", abba hogy emberek sokasága elég jól megvan a technikai és tudományos alapismeretek nélkül. Már nem lep meg, hogy értelmiségi körökben bunkónak számít, aki nem tud egyetlen Ady-sort sem idézni, nem nem bunkó az, akinek fogalma sincs Ohm képletéről.

A teljesítmény, feszültség és áramerősség összefüggésének fejtegetésével sem természettudományos műveltségemet akartam bizonyítani. Mindez ugyanis általános iskolai tananyag.

------------

Volt amper watt számítás

  • 1 watt = 1 amper × 1 volt
  • 1 amper = 1 watt / 1 volt
  • 1 volt = 1 watt / 1 amper

Áramerősség kiszámítása

Az áramerősség értékét úgy kapjuk meg, ha a fogyasztó teljesítményét elosztjuk a rá kapcsolt feszültséggel.

I = P / U

Az 1,1 kilowattos (= 1100 wattos) villanymelegítőn 220 volt feszültség mellett 5 amper erősségű áram folyik át.

Teljesítmény kiszámítása

A teljesítmény értékét úgy kapjuk meg, ha a fogyasztóra kapcsolt feszültséget megszorozzuk az átfolyó áram erősségével.

P = U × I

Ha a 220 voltos feszültség rákapcsolásakor a fogyasztón 3 amper erősségű áram folyik át, akkor a felvett teljesítmény 660 watt.

Ohm törvénye - képletháromszög

U - feszültség, R - ellenállás, I - áramerősség

U = R×I, R = U/I, I = U/R

ohm-torvenye-u-i-r

Ez a blogbejegyzés a címében szereplő három szóval, amely sorrendben a feszültség, az áramerősség és a teljesítmény mértékegysége, azaz azzal, hogy volt amper watt - a Google találatok közt az 1-ső helyen szerepel - most már évek óta (2015).

volt-amper-watttech, tudomány, villamosság, számítógép, laptop, alkatrész, akkumulátor, tömeges sms kampány, erőforrás, áram, szerver, redundáns áramforrás, volt-amper összefüggés, teljesítmény kiszámítása, kultblog: elektro- és számítás-technika, budapesti laptopszerviz:

______________________

Amper watt átszámítás, képlet

watt amper átváltás; 9 kw hány amper; kw amper atvaltas; amper számítás; biztosíték hány amperes; kw amper szamitas; amper számítás wattból; áramerősség kiszámítása; 3 fazis teljesitmeny keplet; 0.1 amper hány watt; amper számitása; áramfelvétel kiszámítása; 4 amper 24 volton; 3 fázisú motor áramfelvétel számítás; teljesítmény számítás; 16 A hany wat; watt számítás képlet; hány volt egy amper; mekkora az ellenallas; watt amper átváltó; aramerosseg szamitas; hány amperes biztosíték kell x wattos fogyasztáshoz, notebook akkumulátor töltő feszültség

_________________________

Akkumulátor töltés

Az autó akkumulátorok töltését általában a kapacitási adatban szereplő amperóra szám 10 %-ában adja meg a szervikönyv, tehát mondjuk egy 44 amperórás teljesen lemerült akkut 4,4 amperrel kell tölteni, mégpedig 10 órán keresztül (így épp kijön az 44 amper×óra). Az olyan akkumulátort, amelyik nem sült ki teljesen, a lemerülésük arányának megfelelően rövidebb ideig kell az a házilag készített autó akkutöltőn hagyni. Vízhűtésre és hűtővízre nincs szükség, de egy kármentő tálca jól jön az aksi alatt.

Link erősség

a weblap optimalizálásban az erős linkek teljesítménye a domain erősségétől is függ

SEO 2019 CLO2 CBT

Vízfertőtlenítés klór-dioxid oldattal:

 Vízterápia műanyag ipari tartály felhasználásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr991734145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pfeifer István 2015.02.17. 11:06:21

Üdvözletem ! 3 fázisnál , hogy számolom ki az ampert ? 11 db motor , ami fogyasztása darabonként 2 kw .Ez egy márvány/gránit csiszológépezet .

11x2 kw / 2000 w / .22000 w .

22000 w : 380 v ? = 57.8 A ? Vagy ezt is elosztom 3 felé ?? és megkapom erenkénti 19 a-t ?

Robosan · https://www.vilaggep.hu 2017.01.19. 19:17:32

Én ezekről a dolgokról csak annyit tudtam, hogy Szécsi Noémi A finnugor vámpír című regényének a főhősét Voltamper Jernének hívják, és a műből nem derül ki igazán, hogy fiú-e, vagy lány, de úgy látszik, hogy ezekről a dolgokról még e regénybeli alaknak is van tudomása, már ha utána nézett valaha a neve etimológiájának, ami vélelmezhető, mivel magyartanárként keresi a betevőjét a fikcionális térben.

b1!!! 2018.01.02. 10:12:53

A 220V ami valójában 230v alkalmazása pedig MÉGIS kicsit életellenes. Az USA, Japán 110v-os hálózat PONTOSAN AZÉRT 110v-os, hogy kevésbé rázzon, kevésbé legyen életveszélyes.

És.. pl az izzólámpák jóval nagyobb hatásfokon is tudnak működni az alacsonyabb feszültségen.

A 110V nem csapja agyon legtöbbször azt, aki hozzáér, kicsit csíp, persze, de nem annyira életveszélyes mégsem,. mint a 230v!!!

b1!!! 2018.01.02. 12:23:31

Ráadásul rossz az 50hz-es választás is, mert 60Hz-en 20%-al több energia megy át, és ezzel arányosan lehetne csökkenteni az áramerősséget!!!!

Kot Nyeles 2018.01.05. 10:23:12

B1!!!

Az USA-ban nem 110, hanem 120V a standard hálózati feszültség már igen régóta. 110V-ról a második világháború környékén álltak át 115V-ra, majd úgy kb. 50 éve a 120V-ra.
Ráadásul a hétköznapi fali aljzatokban ott van a 240V is, vagyis 2 vezetéken külön-külön jön 120V, aztán készüléke válogatja, hogy egy vagy mindkét vezetékre rácsatlakozik-e a dugaljuk.
Egy komolyabb háztartási gépben ott is "240V szaladgál", ha lehet ezt így megfogalmazni.
süti beállítások módosítása