balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Bárka Online

2007. január 03. - BDK
Levél Elek Tibor főszerkesztőnek
Bárka, Békéscsaba + BárkaOnline - világháló

Az internet le van szarva. Ezt a sommás véleményt te fogalmaztad meg, kedves Tibor barátom, néhány éve egy beszélgetésünk során. Talán akkor is épp arról győzködtelek, hogy a nyomtatott megjelenés mellett a web nyilvánosságáról ma már nem lehet lemondania egy folyóiratnak, te azonban akkor még egyértelműen azt vallottad, az irodalomnak papíron a helye. Ami a könyveken, lapokon kívül történik, az követhetetlen és nagyrészt érdektelen. Legalábbis számodra.

Ez a vélemény tisztelhető, épp csak tarthatatlan. Bölcs ember lévén erre magad is rájöttél. Amikor legutóbb Hévízen találkoztunk, már megmosolyogtad korábbi kijelentésedet, és elújságoltad, hogy a Bárka rövidesen valódi honlappal fog jelentkezni, s ebben szerepe lesz a társaságodban lévő, általunk akkor megismert fiatal munkatársatoknak, Szabó Tibornak.

Ennek már akkor nagyon megörültem. Egyik nagy bánatom, hogy nem minden magyar irodalmi orgánum érhető el a neten naprakészen, a legjobbak közül is egyeseknek egyáltalán nincs online megjelenésük (pl. az Alföld), mások elég nagy késéssel teszik fel anyagaikat (pl. a Holmi), több is akad, amelynek a formája alkalmatlan: ilyen volt a Bárka, amely csak a nehézkes .pdf-formátumban volt elérhető a neten.

Látom, a Bárka most váltott. Mint jelzitek, nemcsak hogy a folyóiratszámok teljes anyaga kerül majd fel honlapotokra (ahogy elnézem, nem túl sebesen...), hanem online magazinként kívántok működni, közreadtok friss híreket, helyet adtok munkatársaitok és meghívott vendégeitek másutt meg nem jelenő írásainak, közöltök előzeteseket, interjúkat és egy üzenőfalat is beüzemeltetek. Mindez - biztosítod az olvasót bevezető szövegedben - a folyóirat korábbi célkitűzéseinek, értékrendjének, szándékainak megfelelően történik, az internetes magazin ebben az olvasatban nem több, mint ezen törekvések "megvalósításának egy, a kor követelményeivel is számoló, újabb eszköze".

Szerintem azonban több. Az internet az a közeg, az az eszköz, amely intenzíven visszahat a tartalomra, új kontextusba helyez minden szöveget, módosítja alkotó és befogadó viszonyát. Ettől ugyan ideig-óráig szintén el lehet zárkózni, ahogyan a webes megjelenéstől is, ám az internet világnyilvánossága előtt igenis módosulhatnak egyes hangsúlyok, gesztusok, érvényesülhetnek korábban ismeretlen visszacsatolások.

"Azért hoztuk létre a Bárka internetes ablakát, hogy olyan tartalmakat is megoszthassunk olvasóinkkal, amelyeket a lapban megjeleníteni (a hely korlátozottsága vagy a nyomdai átfutás ideje miatt) nehéz lenne, s hogy szerzőinknek még nagyobb nyilvánosságot biztosítsunk. Nem kell tőlünk tartani, nem akarunk egyetlen már létező irodalmi portállal sem versenyezni, nem törekszünk senkinek sem a helyére, nem akarunk senkit, sehonnan kiszorítani, s egyébként is úgy hisszük, hogy nagy az Úristen internetes óceánja, elférünk rajta mindannyian." - írod, Tibor barátom, igen szimpatikusan, majd, hogy saját korábbi véleményedet mégse hazudtold meg teljesen, hozzáteszed: "Az online magazin azonban csak kiegészíti, gazdagítja folyóiratunkat és kapcsolatrendszerét – nem helyettesítheti. Egy irodalmi folyóirat hosszabb anyagait továbbra sem érdemes a számítógép monitorjáról olvasni. A papír az igazi."

Nos, kedves Tibor, ebben egyáltalán nem értünk egyet. Ha az asztalom sarkán ott a friss Bárka, és a neten is fent van a teljes anyag, akkor én ma már novellát, tanulmányt is szívesebben olvasok, kényelmesen hátradőlve, a monitorról. Egyszerűen azért, mert alkalmasabb, mert kedvemre méretezhetem az oldalt és a betűket, beállíthatom a fényességet és a kontrasztot, bármikor kicsíphetek az írásból rövidebb vagy hosszabb idézetet (a papírról kézzel kellene átmásolnom), sőt, a teljes szöveget is lementhetem magamnak, elküldhetem emailban barátaimnak, vagy az is elég, ha megadom a linket, egy kattintás, és máris olvashatja Stockholmban vagy Melbourne-ben. Ezen belül kereshetek szavakra a szövegben, sőt, amint bekerülnek anyagaitok a Google vagy más keresők archívumába, egy-egy szerző nevére vagy fogalomra keresve naponta tucatjával találhatnak rá publikációitokra az érdeklődők.

Grecsó Krisztián, Elek Tibor
Megládd, ha kicsit is odafigyeltek a honlapotok karbantartására, gazdagítására, akkor 10×, 100×, 1000× annyian fogják olvasni egy adott időszak alatt, mint az aránylag kis példányszámú kéthavi nyomtatott folyóiratot. Nem tartom kizártnak, hogy csak ennek az én cikkemnek a hatására, az én linkemről átlépve több látogatótok lesz két hónap alatt, mint amennyi az új számotok példányszáma. Hidd el: a tágasságnak és a nyilvánosságnak egy olyan ablakát nyitottátok meg webmagazinotokkal, amely megsokszorozza ismertségeteket, elérhetőségeteket.

Ehhez pedig csak gratulálhatok! (Azzal a halk megjegyzéssel, hogy a nyomtatott Bárka tiszteletpéldányait azért  csak küldjétek, legyetek szívesek, továbbra is a címemre.)

Mindannyiotokat ölellek.
-bdk

__________
Kalcsolódó link: Bárka Online



Októberben Hévízen Elek Tiborral és Szabó Tiborral

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr5325649

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: sebanggagroup.com.my 2019.04.05. 01:20:47

Járókelő Megoldókulcs: Enyhül a Citadellán a parkolási káosz - Járókelő.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Handi Péter · http://Barnaby 2007.01.04. 02:22:42

Bárkáék kezdeti vonakodását megértem: magam is kétlaki vagyok, Gutenberg-papa ölelése még fontos, de a gondolatok azonnali befogadása és emésztgetése, a "shortcut" egyre csábítóbb. Kedves BDK, a bedobott statisztikák (olvasók száma) éppenhogy elkeseríthetik a lapcsinálókat, mivel olvasóik nem fizetnek a szellemi táplálékért, melyből ők fennmaradhatnának.Ez magyarázza talán az anyagok késői publikálását a hálón, - némi utóvédharc az emelkedő túlerővel szemben. Erre a határozatlanságra - gondolom - jó példa vagyok: ami tetszik a képernyőn, kinyomtatom és elteszem.Így a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad.Továbbá: a Könyv vagy folyóirat nem válhat olvashatatlanná egy vírus által, legfeljebb a szú tehet kárt a szövegekben, s ehhez is kell néhány száz esztendő. Szóval, a papír-közelség még húzóerő.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.01.04. 09:15:46

Kedves Péter, először is köszöntelek blogomban! Jóleső érzés tudni, hogy a Föld túlfeléről is olvasnak.

Amit felvetsz, abban van igazság, vagy pontosabban: ezek is szempontok. De én például soha semmit nem nyomtatok ki magamnak: sajnálom rá a papírt és a festéket, no meg amúgy sincs hol tárolnom, csak fogja a port. Mi könnyebb: 100 irattartóban keresgélni, mindent kézbe venni, vagy a gépemben végigkattintgatni a mappákat? Évek múlva aztán úgyis kidobnám a papírt. A vinyón meg elfér bármennyi, percek alatt újrarendezhetem, rákereshetek szövegrészekre..., s ha félek a vírustól, hát kimentem CD-re. Egyetlen kis korongra egy szobányi papírsaláta tartalmát.

És mondd, és a kiirtott erdőkre gondoltál?

Más. Amennyire tudom - és lapkiadós emlékeim mutatják - kis példányszámok esetében az eladásból befolyó bevétel a kiadási-fenntartási költségeknek egy eléggé jelentéktelen részét fedezik. Ezen kívül az internetes elérhetőség nem csökkenti, hanem növeli az előfizetést: a lap annyival nagyobb körben lesz ismertté, hogy a papír szerelmesei - mint te :) - számszerint növekednek abban a körben, amelyik tud az adott orgánumról, így többen fizetik elő.

Végül: a jövő mégiscsak az, hogy a nyomtatás megszűnik. És ezzel mindenki nagyon jól jár. A szerkesztőség sokkal kevesebb pénzből elő tud állítani egy-egy lapszámot: nincs nyomdaköltség (mindig ez a legnagyobb tétel), az olvasó ingyen vagy minimális térítésért hozzájut (azt én például teljesen normálisnak gondolnám, ha minden letörtésért egy pár fillért fizetni kellene), a gyakran élősködő módjára működő terjesztők (a bevétel 50-60 százaléka ma már az övék!) hoppon maradnak.

És az esőerdők is túlélik a Gutenberg-galaxis tündöklését.

Handi Péter · http://Barnaby 2007.01.05. 10:30:10

Köszönöm üdvözleted,BDK, - noha már egyszer,- hónapokkal ezelőtt - bejelentkeztem "innen" Melbourneből, de hát képzelem, mennyi postát kezelsz! Majdnem totálisan egyetértek a fentiekkel, praktikus szempontjaid mind helytállóak, - a Jövő természetesen a tiéd. Az én vonakodásom könyv-folyóirat.-papírhasználat-versus internet ügyben valószínűleg a papírközelben felnőtt ember nosztalgiája, inkább " a régi kapualjak szaga", megőrizni valamit - mégpedig testközelben - a nyomtatott létből.Hozzáállásunkat a témához frappánsan illusztrálja, ahogy Te "papírsalátának" nevezed amit én kéziratnak. Elszakadás és kötődés. Persze, gondolok a kiirtott erdőkre is. Különösen most, hogy égnek körülöttem...Mennyivel hasznosabb lenne ötmillió Bárka-példányt nyomni belőlük!...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.01.05. 11:44:38

Kedves Péter, emlékszem legutóbbi üzenetváltásunkra, sőt arra is, hogy akkor felidőződött bennem: évek óta van bizonyos nexusunk, rajta vagy például a levelezési listámon és tudom, neked is szoktam néha körlevelet küldeni - de nálam egy-egy hosszabb kihagyás alatt valahogy könnyen elhomályosul az, ami előtte sem volt intenzív. Tehát helyesebb lett volna ÚJRA üdvözölnöm téged blogomban, de rám ez most újra egy első visszajelzés hatását tette, s akként örültem neki.

Amit a papír versus digitália vonatkozásában írsz, az tökéletesen érhető, közvetlen szakmai környezetemben például sokáig kifejezett ellenállás mutatkozott az internetes megjelenéssel szemben, és ez csak nagyon lassan oldódik. Bennem valószínűleg az is munkál, hogy anti-nosztalgiás beállítottságú vagyok, ha a múltba nyúlok, akkor inkább csak dokumentálás, igazolás, bemutatás okán, így régvolt dolgokon ritkán szoktam révedezni, ezért válok meg ilyen könnyen régi technikáktól és igyekszem soha nem mondani semmi elavult dologra, hogy az volt az igazi, és bezzeg az én időmben. Ezzel együtt én sem váltok könnyen, ragaszkodom a megszokásaimhoz, de ha már váltottam és megbizonyosodtam az új dolog alkalmasságáról és előnyéről, akkor nem sírom vissza a régit, még ha voltak is másfajta erényei.
Én már azt szeretném, ha csak gondolkodnom kellene, fejben fogalmaznom, és a gép rögzítené anélkül, hogy bekopognom vagy kimondanom kellene a szavakat...
Sőt... Én abszolút szövegcentrikus ember vagyok, de a jövőkutatók azzal fenyegetnek (kecsegtetnek?), hogy a szövegalapú komminikációnak rövidesen befellegzik.

Úgyhogy itt ezt a szöveget most én is sürgősen befejezem.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.01.06. 21:03:35

Örömömre Elek Tibor hosszú választ küldött fenti levelemre és azt ajánlotta, hogy hétfőn reggel egyszerre publikáljuk a két honlapon, mármint a BárkaOnline-on és a BDK.BLOG.HU-n. Itt nálam tehát 8-án, hétfőn 8.00-kor válik olvashatóvá.

marlington 2007.01.07. 17:29:38

Akkor holnap beérve munkahelyemre, a reggeli kávé mellé pont jó lesz elolvasni. Aktuáli téma és én is sokat töprengtem már rajta, úgyhogy kíváncsi vagyok, főleg, hogy én személy szerint képernyőn csak rövidebb szövegeket tudok kényelmesen olvasni, ágyba elalvás előtt pedig még egy laptopot sem vinnék... de erről majd inkább írok egy bejegyzést én is.

BéDéKá · http://bdk.blog.hu 2007.01.07. 18:03:35

Persze, írj róla, írjon mindenki, és majd jól összelinkeljük a véleményeket! Hátha okosabbak leszünk a végére, mint előtte voltunk.

SzT 2007.01.08. 07:55:05

Élesítettük a vitát. (Egy pici technikai nehézség miattt tíz perccel korábban a megbeszéltnél -- de nálunk épp egyetlen olvasó sincs, úgyhogy nem szereztünk semmi előnyt:PPP)

Jó munkát!

Tibor

SzT 2007.01.08. 14:56:47

Átütöttem a linket.
Letudom a munkát, aztán olvasom, hátha Nálad már beindult a diskurz.

Szervusz,
SzT
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása