balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Bán Zsófia - intervillám

2007. július 17. - BDK
Nyári internetes villáminterjú-sorozat: előbb én kérdezem íróbarátai- mat, aztán ők kérdezik választott  alanyukat.  Projektum | Interjúk

Az előző interjú alanya, Bodor Béla kérdezi Bán Zsófiát.

Idén tavasszal jelent meg Bán Zsófia Esti iskola - Olvasókönyv felnőtteknek című lazán kapcsolódó novella- füzére a Kalligram Kiadónál. (232 oldal, 2700 Ft.) A kiadó honlapján azt mondja: "Az írások külön-külön is olvashatók, ám együttesen egyfajta áttételes memoárt, illetve családtörténetet adnak ki, amely a XX. századi történelembe és kultúrtörténetbe ágyazódik". Kérdéseim:

1. Téged úgy ismerünk, mint aki különböző kultúrák között igyekszel hidakat keresni vagy építeni. Ennek a könyvnek a megírásával is törekedtél ilyesmire?


Törekvésről itt talán túlzás lenne beszélni - mert míg az esszékötetemre és más írásaimra ez igaz lehet, itt, az Esti iskolában egyszerűen csak megkíséreltem megrajzolni, illetve rekonstruálni azokat a hidakat, amelyeken ilyen-olyan okokból át kellett mennem, valamint számbavenni az átmenetek hatásait, következményeit. Az angolban van egy szólás-mondás ("We'll cross that bridge when we get there."), ami arra utal, hogy valamivel majd akkor foglalkozunk, ha itt lesz az ideje, vagyis majd akkor megyünk át a hídon, amikor odaérünk. Úgy tűnik, nekem mostanában jött el az ideje, hogy ezen a hídon is átmenjek - vagyis hogy foglalkozzam a korábbi hidakkal. Lásd még: lementem hídba.

2. Érzékelsz-e valamilyen felettes narratívát - esetleg a nyelvi, nemzeti, kulturális, nemi/nembeli lét élményét -, ami a rövid történetek mozaikjait egyfajta láthatatlan "nagy elbeszélésbe" integrálja, vagy annak részeiként engedi látnunk?

Igen, s az előbbi kérdésre adott választ folytatva, a hidak arra is vonatkoznak, hogy hogyan lehet a másságot, a különbséget, illetve különbözőséget integrálni, asszimilálni, feldolgozni és hasznosítani (s igen, ez egyaránt vonatkozik nyelvi, nemzeti, kulturális és nembeli másságra). Ennek - legalábbis reményeim szerint - egyúttal az is következménye, hogy ez a "felettes narratíva" gyakran kívülről befele beszél, amely beszédhelyzet sajnos kevéssé érvényesül a hazai irodalomban, ami hiányzik. Ez nem a centrum-periféria, hanem a kint-bent/kívül-belül kérdése, egyszerűen egy alternatív (más, másfajta) nézőpontot igyekszik nyújtani, ami - ideális esteben - egy másfajta, alternatív történet-, illetve történelem-mesélést eredményez. Az elhallgatott, elnyomott vagy sokszor meg sem hallott tartalmakat, nézőpontokat és pozíciókat igyekszik előtérbe helyezni. Az, hogy az egyes történetekben az elbeszélő mindig más és más hangon szólal meg, e törekvésnek az egyik megjelenési formája. Vagyis, reményeim szerint, "valahol" mindig ugyanaz mesélődik más és más hangon.

3. Úgy tudom, Latin-Amerikában töltötted a gyerekkorodat. Ma már (mint Unio-tag) Magyarország is óceánparti ország, a klíma egyre inkább trópusi, és a politikai rendszerünk is egyre jobban hasonlít az ottanihoz (persze nem a brazilhoz, inkább némelyik szomszédjáéhoz). Van-e még valami, ami hiányzik gyerekkorod világából?

A só a levegőből és gyakran az emberek közti közlekedésből. ("The só must go on.")


Bán Zsófiát Bodor Béla kérdezte. Mindkettejük munkáját köszöni: Balla D. Károly

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr34119702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marlington 2007.07.22. 16:39:43

Ez a nő mennyire jól ír, az Esti iskolát magamban már az év könyvévé választottam, annyira precíz, ráadásul a legutóbbi Kalligramban is milyen egy novellát közölt... Fantasztikus.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása