balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Nemnemsoha és társai

2007. július 20. - BDK
A Forrás szokása szerint most is dupla nyári számmal jelentkezett. A vaskos folyóiratból néha csak a tartalomjegyzék és egy-két vers elolvasására futja, most azonban egy hosszabb tanulmány keltette fel a figyelmemet, így el is olvastam Bíró-Balogh Tamás Egyszerű, rövid, frappáns. "Csonka Magyarország nem ország": egy revíziós propagandagépezet működése című, roppant tanulságos írását.

Megtudtam, hogy az irredenta szlogenek egyáltalán nem a nép ajkán születtek, hanem a 20-as évek propagandagépezete termelte ki és terjesztette őket oly erőteljességgel, hogy egy egész nemzedék identitásának a befolyásolására lettek alkalmasak. Így érthetőbbé vált számomra, honnan ez a még ma is tapasztalható ostoba ragaszkodás ezekhez a tartalmatlanná vált szólamokhoz. (Azt viszont továbbra is nehezen értem, hogy a mai fiatalok körében hogyan találhatott táptalajra.)

Szívesen ajánlanám a tanulmányt minden nemnemsoházó, trianonozó, csonkamagyarországozó fiatal figyelmébe, de azt hiszem, teljesen fölösleges: aki egyszer már bekattant ebben a témában, azt nem nagyon lehet visszakapcsolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr99121932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rainy_day_coffee 2007.07.20. 17:45:19

Gyanus vagy te nekem... Elobb az ongyilkossag, most meg irredentizmus... Nem hagyod, hogy elkapjon az uborkaszezon gepszija...

Dupladiviz 2007.07.20. 20:01:26

Dédanyámnak volt egy hímzett falvédője, rajta a felirat: "Csonka Magyarország nem ország, / Nagy Magyarország mennyország!" Édesanyám egyszer megtalálta. Nagyon szép volt, színes és érdekes; rajta volt a történelmi Magyarország minden határa pirossal kihímezve, illetve a mai formációja feketével, hegyek, folyók, erdők, és egyéb földrajzi objektumok mind-mind rajta. Nem értette, miért porosodik ez a padláson, egy fal felé fordított szekrény egyik fiókjának a legalján.
- Nagymama, miért nem rakjuk ki ezt a szép falvédőt?
- Mert bajt hozhat ránk, kislányom.
- A falvédő?! Hogyan?
- Ha ezt valaki meglátja nálunk, abból nagy baj lehet.
- Akkor miért nem dobjuk ki?
- Még lehet, hogy egyszer jól jön...

Na most ez képmutatás, vagy "a jég hátán is"?

bicus 2007.07.20. 22:59:23

A fiatalokba ugyanazért lehet elültetni az irredentizmust ma, amiért az 1920-as években: megfelelő mértékű demagógia útján kiválóan összekapcsolható bármivel, ami elégedetlenséget válthat ki az adott politikai helyzetben. Nem észérvekre, hanem érzelmekre alapoz. Nem véletlen, hogy a II. világháborúba történt szerencsétlen és vétkes belépést a hitleri Németország oldalán egyebek közt - fő helyen - éppen azzal indokolta a politika, hogy visszaszerezzük, amit elvettek tőlünk a Trianon-palotában. Nem mondom, hogy a trianoni békeszerződés passzusai mind igazságosak voltak, de a dolog ilyetén felhasználását sem tartom erkölcsösnek.
Ha volna normális történelemtanítás, akkor a fiatalokat nem lehetne ily könnyen félrevezetni, és belerángatni beláthatatlan folyamatokba.

nagya 2007.07.21. 06:17:04

Azert annak orulok, hogy nem mondod, hogy a trianoni békeszerződés passzusai mind igazságosak voltak.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.21. 09:41:18

Durva leegyszerűsítéssel: a trianoni szerződés nagyjából épp annyira volt igazságtalan, mint amennyire igazságtalan volt a trianon előtti Mo (mint "nemzetbirodalom").

Viszont itt már régesrég nem arról van szó, hogy igazságos volt-e vagy sem, hanem arról, hogy egy lassan 90 éves adottságot érzelmi alapon folyamatosan kifogásolni, miközben tényleges felülbírálására a legkisebb reális esély sincsen - bűnös ostobaság.
Persze ugyanilyen bűnös ostobaság lenne kiirtani a magyar nemzeti tudatból, mint ahogy erre nagyjából törekedett az elmúlt rendszer.
A dolgokat végre helyükön kellene kezelni.

Ez a trianon-szindróma a szememben kicsit olyan, mintha erőművek építése helyett folyamatosan az örökmozgó felépítését szorgalmaznánk. Ennél nagyobb baj már csak az, hogy egy ilyen történelmi illúzióra vaskos ideológiát lehet építeni, s ezt a mindenkori aktuálpolitikában még mindig ki lehet játszani.

istvami 2007.07.23. 00:34:10

BDK, ezt írod: "Megtudtam, hogy az irredenta szlogenek egyáltalán nem a nép ajkán születtek, hanem a 20-as évek propagandagépezete termelte ki és terjesztette őket oly erőteljességgel..."

Nem olvastam a 20-as évek ppropagandáját...
De a Trianon következményeit, mint sok más más magyar, ruszin, sváb, zsidó, stb. sorstársam, saját bőrömen tapasztaltam - Ungváron! A családod sorsa kissé másképpen alakult, kegyeltje volt Trianonnak. Ezért te nem is érezhetted ezt.
De a többség igenis egyetért: mindent vissza!

brutuska 2007.07.24. 11:37:47

"De a többség igenis egyetért: mindent vissza! "

Kinek? Mit? Hogyan?
Többség? Az adott régió (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, stb.) lakoságának többsége, vagy szelektált, magyar többség? Burgenlandban pláne....

rainy_day_coffee 2007.07.24. 15:01:40

Brutuska!
Nekem! Mindent! Azonnal!

vélettlen balettos 2007.07.24. 21:15:54

Nagymagyarországot sokan egy Tündérországként próbálják felfesteni. Ezért szimpatikus az eszme sok mindenkinek, még a számtalan kilátástalansággal szembenéző fiataloknak is. Pedig nem volt az. A magyaroknak sem! Igaza van BDK-nak, véget kellene vetni ennek az örökös tiranonozásnak. Talán többet és öszintén kellene írni az erőszakos magyarosításról, a magyar vezető garnitúra gőgjéről, a kisemmizett (magyar) parasztmilliókról, a csendőrdiktatúráról. Asziszem, h én már nem szenvedek trianonmániában. Olvastam egyet s mást, s szeretek inkább előre nézni, mintsem a múltba. Rühellem a kmenistákat, de el kell ismernem: Tündrénagymagyarországon aligha szereztem volna diplomát, legfeljebb az eke szarvának örülhettem volna, ha mondjuk lett volna egyáltalán a családomnak.

keri 2007.07.25. 14:01:32

Már megbocsáss, ez a Te oldalad, meg minden, de hogynemondjam, enyhén szólva is demagóg és korlátolt dolog éppen Kárpátaljáról "üzenni" ezt...
Kár, hogy a nagyszüleid, más felmenőid véleményét már nem kérheted ki az általad említett "propaganda" kapcsán. Valószínűleg meglepődnél.
Ehh, falra a babot... Gratula a blogodhoz, meg ahhoz, hogy az Indexről is hozzáférhető. Indulj az útra, és vissza se nézz! Vagy hogy volt...

BéDéKá piréz · http://bdk.blog.hu 2007.07.25. 14:40:24

Kedves keri,
a dolog lényege éppen az lenne, hogy tudassam, itt Kárpátalján sem gondolkodik mindenki úgy, mint a múlt század 30-as éveiben.

Zig-zag 2007.07.25. 15:10:19

T. Piréz.
örülünk, hogy nem gondolkozol a 30as évek szintjén....gratulálok. csak kérdem, ki teszi azt?

az akinek fáj, h Kárpátalját visszadobták 50-100 évvel a történelmi fejlődésben?

vagy az akinek nem tetszik, hogy alap emberi jogokat nem adnak meg a magyaroknak? annak ellenére, h már románia is eu tag?

a mai fiatalok pedig ugyanúgy érzékenyítve vannak az igazságtalanságra, mint a múltbeniek. ez korosztályi tulajdonság.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.25. 15:29:52

Kisebbségi jogokról beszélhetünk. De a gondokra a nemnemsoha a legjevésbé sem megoldás. Erről szólottam volna...

Emmet Ray 2007.07.25. 17:37:57

jate.hu/?hid=151
Szegény JA-t is megtévesztették anno... :)
Persze, ezeken túl kellene lépni, de kérdem én mennyire volt igazságos a Székelyföld elcsatolása? Mai napig 80%-ban magyarlakta terület. Egy gyengébbecske népszavazást azért megért volna a dolog... Ma meg azért is szívatják őket, ha az autonómiájukról szeretnének véleményt nyilvánítani (amit mellesleg Trianonban garantáltak).
A Bánátért, Krassó-Szörényért persze, hogy nem sír senki...

Dupladiviz 2007.07.25. 23:53:21

Konkrétan a magyarlakta településeket úgy lehetett volna nem elcsatolni, hogy sok-sok románlakta települést megtartunk... Az sem igazságos... Vagy egy kis sávot fent lehetett volna tartani, hogy bejárjun Erdély-szigetre... Igazából életképtelen ötlet. Mennyivel igazságosabb nem a románoknak keresztbe tenni, hanem nekünk? Annyiban, hogy a miáltalunk kirobbantott háborút (Az első világháború első katonai megmozdulása, amikor a dunai flottilla elkezdi lőni Belgrádot.) mi vedsztettük el, nem a románok; és a mi elnyomó katonai hatalmunkat akarták megszüntetni, nem az övükét... Szomorú...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.26. 09:40:32

Ez az, amit a "trinonisták" képtelenek megérteni. Igazságtalanság csak az, ami velünk történt. Gyalázat csak az, hogy elcsatolták a földjeinket. Jogos követelésünk két vesztett háború után is csak nekünk lehet. Ez az alapállás.

délvidéki 2007.07.28. 20:43:10

...és szerintetek kié legyen Koszovó? Csak megemlítem, hogy azért élt ott kb 200e szerb is 99 előtt...
Nekem annak idején volt egy logika nevű tantárgyam a gimiben. Akkor azt tanultam, ha egy kérdésre a válasz abszurd, maga a kérdés értelmetlen.
Még valami: egyik szerb ismerősöm állandóan emlegeti, mennyire hasonlítanak a szerbek a magyarokhoz, csak minden kb 60-80 év késéssel ér el hozzájuk. Amit a magyarokkal és a németekkel csináltak 45 a 2 VH végén, visszaköszön Koszovóban. A szemetek előtt zajlik egy friss nemzeti trauma kialakítása. És fogadni mernék, hogy - akárcsak MO a 2 VH között - ha bárki megigérné nekik Koszovót, az ördöggel is aláírnának bármit...
süti beállítások módosítása