balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Az igazi

2007. július 21. - BDK
Kárpátalján kívül aligha fordulhatna elő másutt, hogy két éven át két különböző újság ugyanazon a címen jelenjen meg. Márpedig nekünk két lapunk is a Kárpáti Igaz Szó névre hallgat.

A történet 2005-re nyúlik vissza. Lényege annyi, hogy az akkor még egyetlen ilyen nevű lap kisebbségi tulajdonosa (történetesen, de nem véletlenül éppen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség), kieszközölte, hogy felmentsék a főszerkesztőt, akinek az irányítása alatt szerintük az 2004-es ukrajnai elnökválasztás és az azt követően kialakult forradalmi helyzet idején a lap egyoldalúan tájékoztatatta olvasóit. Akadtak más vádpontok is, de a kirúgatási szándék legfőbb oka nyilvánvalóan az volt, hogy az Igaz Szó (a megyei vezetés – mint többségi tulajdonos – lapjaként) Janukovics oldalán állt a Juscsenkó-párti magyar Szövetséggel szemben. Miután a politikai játszmából a KMKSZ győztesen került ki, jogot formált az ellenlábas főszerkesztő eltávolítására. A tulajdonosok tanácsa fel is mentette, de a szerkesztőségi kollektíva többsége főnöke mellé állt és sztrájkot hirdetett. A Szövetség által kineveztetett főszerkesztőnek csak néhány munkatársa maradt, ezekhez kellett újakat verbuválnia, hogy kisebb szünet után az akkor 85 esztendős múltra visszatekintő Kárpáti Igaz Szó a régi fekete fejléccel újra megjelenjen.

Ám ezalatt a másik, a sztrájk miatt kirúgott csapat sem tétlenkedett. Bejegyeztettek ugyanezen a néven egy új, független lapot, és kisvártatva meg is jelent a maga zöld fejlécével egy másik, magát igazinak nevező Kárpáti Igaz Szó.
Hogy két lap bejegyzését azonos címen hogyan fogadhatta el az illetékes hatóság? A magyarázat eléggé sajátos.

Amikor a rendszerváltozás után a kommunista hagyománnyal szakító, de jogfolytonosságát megtartó lapot 1993-ban újraalapították, a regisztrációs kartonra a címét cirill betűkkel vezették rá, így: Карпаті Ігаз Со. Ekként szerepel az impresszumban is. Ezzel szemben az újonnan indított orgánumnak a hivatalos engedélyén a latin betűs, ékezetes verzió szerepel, vagyis: Kárpáti Igaz Szó. Ez így formálisan két külön cím, még ha lapok címoldalán magyarul ugyanaz olvasható is.

Azóta mindkettő meg is jelenik Kárpátalján, mindkettőt olvassák, fejlécének színe után nemes egyszerűséggel a régi jogutódot feketének, az újat – önmeghatározása szerint igazit – pedig zöldnek nevezve.

Közben a fekete tulajdonosi struktúrája átalakult, a magyar Szövetség többségi részt szerzett, ám a finanszírozás terheiből, ahogy a korábbi években sem, ezután sem vette ki a részét, a megyei vezetés juttatásai pedig elégtelennek bizonyultak, így a lap egyre nagyobb adósságot halmozott fel az eltelt két év alatt, a csőd szélére jutott. Ezzel szemben zöld vetélytársa egyfelől bőven részesült a határon túlra irányuló magyarországi támogatásokból, másfelől példányszámának folyamatos emelkedése is növelte anyagi biztonságát.

A múlt héten aztán egy várható és egy váratlan bejelentéssel szembesülhettek az újságolvasók. A fekete Igaz Szó megírta, hogy anyagi helyzetük válságosra fordult, a jövőben nem tudják biztosítani a heti háromszori megjelenést. A többségi tulajdonos, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség pedig azt jelentette be, hogy „lemond a sajtóorgánum kétharmad részének tulajdonjogáról a lap munkatársainak javára”. Adósságot ajándékozni – ez is, mint a két azonos nevű újság – igazi kárpátaljai különlegesség.


Megjelent: Új Szó, 2007. júl. 21 - Szolgáltatás: Kárpáti Igaz Szó + Keresőmarketing.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr96122485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boros Oszkár 2007.07.21. 16:17:47

Jó, jó, de melyik az Igazi Trebitsch?

vélettlen balettos 2007.07.24. 21:18:48

Adósságot ajándékozni... BDK – ez 10-es találat! Gratula!
süti beállítások módosítása