balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Kemény István: élőbeszéd

2007. szeptember 25. - BDK
Vissza Káinig

A szakma a legjelentősebb kortárs költők egyikének tartja. Jól mutatják ezt a róla szóló elismerések, díjai. Én most élőbeszéd c. kötetét olvastam el.

"Mint öngyilkos, ha visszafele él", írja kötetkezdő versében Kemény István. A személyes múlt újraélésénél azonban sokkal erősebb motívum az emberiség múltja. Fajunk biblikus eredetéig kell visszanyúlnia, hogy privát kudarcainak hőse, a Megcsalt űrhajós érthetővé váljon - leginkább önmaga előtt. Igen, egyfajta önmegismerő lélekgyakorlat ez a könyv, valaminő visszaszületés egészen Káinig, aki mégsem ősapaként, hanem csupán nagybácsiként mutatkozik be.

A "vissza" egyébként vissza-visszatérő motívuma verseinek. Az angyalszárnyak visszafejlődnek, akihez beszél, "elmegy, de visszafut", az Állástalan táncosnő is elölről kezd mindent: "vissza a kályhához", az állomáson az elengedett, avult dolgok "most jönnek vissza tönkremenve", a számjegyek visszamennek az elhagyott Nulláért, a kötetkezdő, önszembesítő motívumok (fél pár kesztyű, kétszerkettő) meg éppen a záró versben térnek vissza.

A kötetben folyamatosan "tegnap este van", a Halál nyomja meg a múlt hansúlyát, miközben maga a múlt "vállat von".

Az átélés és vállvonás egyaránt kjellemző Kemény költői attitűdjére: őszinteségével egyszerre vállalja, és ironikus felhangjaival egszerre tagadja a káini gyilkosság bűnét, egyszerre fogadja el és tagadja meg önmagát ("nekem semmi közöm a jellememhez"). Ám ez a kettősség, mint talán várnánk, nem oldódik fel semmifajta bűnbocsánatban. Ebben a költészetben nincs megváltás. A koordináták kifordulnak az Origóból, isten helyett ("ne mondd, hogy élsz, uram") csak a kétszerkettő Radnótitól ismert józanságába kapaszkodhatunk.

*

Maradtak bennem hiányérzetek.

Bár kétséget kizáróan érezhető: igen figyelemre méltó költői produltummal állunk szemben, mégis: ez a kötet kevés. Kevés a vers, kevés a szöveg. A 80 oldalnyi anyag olyan hézagosan van tördelve, hogy egy veder vizet még bőven beleönthetnénk.

Ilyen kevés versben nem lehet megteremteni a más-más pillérekre támaszkodó építményt, nem jön létre a kohéziós erő, így a gerincet képező két erős ciklus (Élőbeszéd, Egy hét az öreg Káinnal) csak nehezen szervesül a harmadik nagyobbal (Fel és alá az érdligeti állomáson), és sehogyan se áll össze az egyetlen versből álló ciklusokkal (Több ismeretlenes álom, Kis majom, A semmieset). Utóbbi szerintem egyébként is gyenge, sem mondókára emlékeztető formája, sem tartalma nem indokolja szerepeltetését.

De kevés a versanyag ahhoz is, hogy kohézis helyett valami pazar sokszínűség, széles skálájú költői világ kapjon teret. Nem mintha a poézis sorok számával lenne mérhető, de ez esetben, bevallom, nekem kicsit hiányzik a mennyiségben is megmutatkozó teljesítmény. Ha szigorúan veszem, akkor két tucatnyinál alig több opuszról van szó, ez szerintem kevés ahhoz, hogy külön könyvet építsünk rá. Így hiába számottevő a költői matéria fajsúlya, ha az össztömeg mégsem eléggé jelentős.

Így aztán - igazi gravitációs erő híján - katarzis helyett marad a kétség kívül nagyon kellemes bizsergés.

Összegezve: Kemény 2006-os kötete jó verseskönyv. De nem annyira.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr53176459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Handi Péter · http://vilagitotorony.com 2007.09.26. 03:33:58

"Az átélés és vállvonás egyaránt KELLEMZŐ KEMÉNY KÖLTŐI attitűdjére" Ritka "freudian slip": az alliteráció csábítása K-t csinált a J-ből, ugyanakkor a versekkel kapcsolatos érzés, a "kellem" is felszínre buggyant akaratlanul.Szkeptikusok azt mondhatják, hogy mindössze rossz leütésről van szó...

BDK · http://ungparty.net/ 2007.09.26. 09:13:55

És mégis mozog a Freud.

(Kösz, javítom.)

Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása