balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty Vipera News

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Berniczky Éva írói oldal

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, Google

 

Kárpátalja blog (+seo)


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Egy József története

2007. szeptember 27. - BDK
Vendégünk volt nemrégiben: Árpás Károly tanár úr Szegedről. Még beszélgetésünk elején ellátott bennünket az általa írt vagy szerkesztett könyvek kisebb kollekciójával. Belelapozás után többségük felkerült a polcra. A magát regénynek mondó könyvecskét (112 kis formátumú oldal) azonban magam mellé tettem, mint olvasandót. Ma sort is kerítettem rá.

A regényt bizonyos György József jegyzi; kalandos életéről (még az Adriát is átúszta) a magát szerkesztőnek feltüntető Árpás Károly árul el ezt-azt. Ugyancsak az ő utószavából értesülhetünk a mű nem kevésbé kalandos történetéről:

Egy "Comodore16" feliratú audiokazettáról sikerült számítástechnika-tanári segítséggel a szöveget rekonstruálni, ennek utána Árpás "a modern szövegszerkesztők lehetőségeivel" úgy alakította, "ahogyan a tartalom engedte. Tehát a mű nem az eredeti állapotában került az olvasók elé.".

Na ja. Ismerjük a talált kéziratok és szerény felfedezőik viszonyát.

Ám mindez akár mellékes is lehetne ha "a regény" több lenne egy remek ötletnél. Az écesz pedig annyi, hogy tényleges nagyepikai mű helyett az alkotó mindössze 99 darab fejezet-kopfot írt meg a Verne-regényekből ismert fordulattal: Akárhanyadik fejezet... amelyben... - és itt következik a fejezet pár soros, figyelmet felkeltő összefoglalója. És még ez sem lenne baj, ha ezek a sorok telitalálatok, sziporkázó, szellemes annotációk, zseniális zanzák lennének - de sajnos nem azok. Nagy többségükben egy ifjú el sem induló vagy kudarcba fulladó szexuális kalandjaira utalnak. Van bennük komikum és szellem, de van göcsörtösség és lapos poén, nehézkes fogalmazás és ötlettelenség is. Ezt Árpás is látja, amikor így ír utószavában: "Az ötlet maga jó, de úgy gondolom: nem lehet kilencvenkilenc fejezetet ráépíteni, ennyit nem bír el." Nem bizony. Abban is igaza van, hogy a poénok visszaköszönnek, abban már kevésbé, hogy "a cselekmény nyúlik", mert a cselekmény ezekből a  rövid rezümékből nem rekonstruálható,  ugyanígy "az egész élettörténet  üressé válik" megállapítás is túlzó, mert nincsen minek üressé válnia.

Van a szerzőnek még egy remek ötlete: eleinte a nemi élet (hiányának) összefoglalásait politikai hírekkel váltogatja. Kifejezetten üdítő dolog lenne két meghiúsult aktus között a szocializmus új és újabb győzelméről olvasni, míg azonban a hős nemi érésére korai felnőtt koráig történnek utalások, addig a történelem sajnálatosan megreked az új gazdasági mechanizmusnál. Ezt legalább annyira fájlalhatjuk, mint azt, hogy nem csupán J.-nek, a "regény" hősének van ejaculatio praecoxa, hanem maga az könyvecske is inkább tekinthető korai ötletömlésnek, mint beteljesült műnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr39178707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boros Oszkár 2007.09.28. 11:07:54

Gyanús nekem az az Adria-átúszás. Tényleg volt ilyen?
süti beállítások módosítása