balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Digitalizált okiratok

2008. február 27. - BDK
Újabb kis lépés a digitális világarchívum kiépülése felé:  "Az 1526 előtti időkből származó összesen 996 dokumentumot ezentúl bárki megtekintheti a Középkori oklevelek a Heves Megyei Levéltárban című DVD segítségével" - mondja az illetékes levéltárigazgató. "...rendkívüli értékük miatt eddig csak igen indokolt esetben vehették kézbe a kutatók az 500-800 éves dokumentumokat, amelyeket tűzbiztos szekrényekben őriznek. Ezentúl viszont bárki "búvárkodhat" az anyagban; a kutatást a DVD-n nagyított képek segítik, 65 okirat esetében pedig a latin szövegek magyar fordítása és a csonka szövegrészek megfejtése is olvasható a lemezen.". Továbbá pedig: "a tervek szerint a jövőben az ország valamennyi levéltárában digitalizálják a Kárpát-medence teljes középkori iratanyagát, ami nagyban megkönnyíti a kutatómunkát. ... Amennyiben a teljes hazai anyagot digitalizálják, a levéltárosok egy kattintással, utazgatás nélkül hozzájuthatnak az értékes anyaghoz." Ha van PC-jük vagy laptopjuk...


A dolog persze akkor lenne az igazi, ha mindez nemcsak DVD-n lenne meg, hanem az internetre is felkerülne. Nos, sok minden fenn is van a levéltár meglehetősen kezdetleges és sok hibával működő honlapján. Az bemutatkozó szöveg például jelenleg így töltődik le a kijelzőmre:De azért elég sok okmányt le lehet hívni: szöveg latinul és magyar fordításban, plusz az okmányok képi megjelenítése. Utóbbiak azonban a kutatáshoz túl kis méretűek, nemigen betűzhetők ki. A nagyobb méret megtekintéséhez vagy be kell szerezni a DVD-t, vagy mégis el kell utazni Egerbe, hogy a levéltár belső hálózatán (intranet) megnézhesse az érdeklődő.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr70356478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leta 2008.02.28. 07:53:48

Tény, hogy ahány levéltár, annyiféle honlap és mindenhol eltérő tartalmak vannak digitalizálva. Amire épp kaptak pályázati forrást. (Oklevelek, levéltári kiadványok a bennük lévő tanulmányokkal, térképek etc.) Vagy két hete Bp-en egy konferencián említették, hogy 40 milliót kaptak a levéltárak egy közös levéltári portál kifejlesztésére, amelyben az általános közlevéltárak digitalizált állományai közös keresőfelületen lennének kereshetőek és elérhetőek. A negyven millióból 5 millió kapásból a Magyar Országos Levéltárnak megy, amely kapásból kijelentette, hogy nem adja át digitalizált tartalmait, max abba mennek bele, hogy a közös oldalról linkek mutassanak az ő oldalukra. A Fővárosi Levéltár, aki az egészet koordinálja és így emberekre, gépekre van szüksége (ezzel az indokkal) 24 millióra tenyerelne rá. A maradék 11 millión osztoznának a megyei levéltárak (az összes), ha belemennének. Minél többen mennének bele, annál kevesebb jutna egy-egy levéltárnak. Mivel a tartalmi fejlesztés költségei a megyei levéltáraknak saját költségvetésükből (ami a létfenntartást sem feltétlenül fedezi a mostani megszorítások mellett), illetve pályázati pénzekből (ami esetleges) lenne fedezendő, így az egész a BFL-nek üzlet, a többieknek meg kötelezettségvállalás anyagi és munkaerő fedezet nélkül. A jelenlegi felállás szerint, ahogy én látom. Persze akár még jól is elsülhet a dolog, mert az alapötlet nem volna hülyeség.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.02.28. 09:55:59

Az alapötlet nagyon is kó, és nyilván sokkal hatékonyabb dolog egy nagy országos portált készíteni (és azon belül külön alrendszereket biztosítani a megyéknek), mintsem felaprózni a pénzt és koordinátlanul elkölteni. A cél mégiscsak az lenne, hogy minden és mindenki számára a legkönyebben elérhetővé váljon. De hát ugyanez áll a múzeumokra, más gyűjteményekre is.
süti beállítások módosítása