balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

A Rapunzel-szindróma

2008. augusztus 13. - BDK

avagy a BBC is tévedhet

Történt, hogy tegnap olvastam a Transidexen a hírt, miszerint "Banksy, a világ talán leghíresebb graffiti-művésze egy bristoli kocsma falára festette legújabb művét. A graffitin a Rapunzel nevű angol mesehősnő látható, aki éppen hosszú haját nyújtja kötélként a hozzá igyekvő ifjúnak. Az festékszórót tart a kezében, amellyel a vandalizmus szó v-betűje helyett egy szívet festett éppen a falra." Jópofa, gondoltam, és bár sem a mesékben, sem a graffiti-művészetben nem vagyok eléggé járatos, nem éreztem különösebb késztetést, hogy betöltsem fehér foltjaimat és a két furanevűnek (Banksy és Repunzel) utánanézzek. Ma reggel azonban...


...Szabó Gézától kaptam levélben egy linket "hátha valaki még nem ismeri" megjegyzéssel.  A link Banksy oldalára vezetett. Kattintottam, és kellemes perceket szereztem magamnak az ötletes grafikák nézegetésével, egyben megállapítva, hogy ez több graffiti-művészetnél, ez humorral, iróniával, gúnnyal vegyített igazi Street-art (utcaművészet). 

 

Így már felkeltette az érdeklődésemet, utánakeresgéltem a neten. Megtudtam, hogy a Banksy művésznév, és senki sem tudja, ki rejtőzik mögötte: a gerillaakcióiról is híres, a mindenkori hatalommal élesen szembenálló művész erősen őrzi az inkognitóját. Sok egyéb mellett érdekességként megtudtam, hogy a Zöld szemek nevű orosz művészcsoport "Az irgalmasság korszaka" című képét is Banksy egyik munkája ihlette:

 

Ennyi okosodásnak mára elég is, gondoltam, de aztán eszembe jutott a másik furcsanevű. Nosza, teszek még egy kört a hosszú haját az ablakon hágcsóként kilógató Rapunzel nyomában.

Az igazi meglepetés eközben ért, de erről majd a végén.

A Grimm fivérek "Az aranyhajú leány" című meséjéről van szó, tudtam meg. A hősnője tehát a hírrel ellentétben semmiképpen nem angol, hanem német.  Neve  pedig magyarul Raponc, ami semmivel sem hangzik kevésbé hülyén, mint a Rapunzel (akár szójátékom feladványa is lehetne). Ha egy kecskét hívnak így, rendben van, de egy szépleányt, akihez herceg mászik fel a hajkötélen? De hát miért is? Nos, a toronyszobába zárt leányzó a galambbegy saláta néven is ismert növénynek köszönheti a különös keresztséget, mégpedig azért, mert várandós anyukája ezt a salátát kívánta meg a szomszéd boszorka kertjéből. A férje át is ment lopni, először sikerült, de másodjára a banya elkapta, és a születendő leányt kérte váltságdíjul. Meg is kapta, felnevelte, 12 éves korában pedig olyan toronyszobába zárta, amelyhez nem vezetett lépcső, maga a boszorka is a leány hajfonatán közlekedett. De jött a herceg, satöbbi, satöbbi - bonyodalmak, végül happy end.

A növény meghatározásáról és a mese illusztrálásának a nehézségeiről igen élvezetes olvasmányt találtam a Papiruszportálon, ezen a címen. Ekkor már (még nem említett különös felfedezésem birtokában is) eltűnődtem azon, milyen érdekes, hová jut az ember egy hírtől, ha a keresők segítségét is igénybe véve linkről linkre lépeget a neten. A dolog azonban akkor futott ki egyik csúcspontjára, amikor megtudtam, hogy egy igen komoly egészségügyi problémának éppenséggel Rapunzel-szindróma a neve - és nem a növényről, hanem a mesebéli leány hajáról kapta a nevét.

Bár az asszociáció talán erőltetett, én ezt a netes, guglis, linkről linkre lépegetős, sok felfedezéssel járó jelenséget, illetve azt, ha valaki ennek rabjává válik és nem tud kilépni a hivatkozások láncolatatából, megy rajta végig, mint herceg a hajfonaton, bizony elneveztem Rapunzel-szindrómának. Eggyel korábban már az is elhatároztam, posztot írok kalandjaimról.

Amelyek során, mint említettem, egy eléggé döbbenetes felfedezésre is sor került. Rá kellett jönnöm, hogy a Transindexen a BBC nyomán Banksynak tulajdonított graffitit minden bizonnyal nem ő, hanem egy másik bristoli művész, Nick Walker készítette. A keresőbe a 'Rapunzel' és 'streetart' szavakat ütve bukkantam erre az oldalra, és erre a képre: 

 

Nem kétséges, hogy ezt a liftaknát (én annak nézem) és a kocsma tűzfalát ugyanaz a művész díszítette. Eggyel hátrébb kattintva a képek sorában ez az oldal adódott, ezzel a látvánnyal:

 

A kép fölött a név: Nick Walker. Hm. Nézzünk csak utána. Bizony, ez is egy bristoli graffitis, és bizony a szíves v-betűvel írt 'vandalism' is az ő emblémája, több helyen is megtaláltam. De rábukkantam a rapunzeles motívumra is, például itt:

Semmi kétség, az újonnan készült graffitit is Nick Walker készíthette. De honnan veszi a Transindex Banksyt? A hír alatt ott a roppant hiteles forrás: BBC. Nosza, keressük meg az eredetit. Pár perc múlva meg is találtam. Hm. Ott is Banksy! Elorozta volna egyik művész a másik ötletét? Vagy netántán a két személy azonos: a névvel szereplő és az álnév alatt rejtőzködő? Csak egy marketingfogás a tömegmédiában? Egészen tanácstalan lettem. Most mit is írjak a posztomban??

Jött az ebéd, utána kicsit mozgattam a tagjaimat, vagy 2 óra szünet után ültem újra a géphez. Folytattam a nyomozást. Talán más portálok is közzétették a hírt. De nem kellett máshová fordulnom. A leghitelesebb forrás, a BBC időközben kicserélte a cikket: most már Nick Walker szerepel szerzőként (új fotót is készítettek).

A cikk végén, ha jól értem, anélkül, hogy a tévedésüket tényszerűen beismernék, az épület elől az állványzatot elszállító cég (!) tulajdonosát idézik, aki elsőként látta meg a graffitit, s akinek a csapatából néhányan (!) Banksynak tulajdonították a művet. Azaz a BBC elsőre állványszállító munkások műértésének adott hitelt... (Javítsatok ki, kérlek, ha némi külső segítséggel is rosszul értettem az angol szöveget).

Tévedésüket még most egy ideig őrzi a Google, készítettem a tárolt verzióról képernyőfotót:

A Transindex nem követte a BBC javítását, az ő oldalukon továbbra is Banksy a szerző Nick Walker helyett. De ez már legyen az ő gondjuk, nekem elég ez, hogy majd egy teljes napomat elvette a Rapunzel-szindróma.


Banksy:


Nick Walker:

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr56614375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KapitányG 2008.08.13. 18:11:16

De jó!
(Így szoktam én is kóborolni...)

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.13. 18:35:28

Ja, azt elfelejtettem írni, hogy a Repunzel szindrómáról szóló orvosi cikket (link a szövegben) ne olvassátok evés előtt. Igaz, utána sem ajánlatos...

Endre · http://luxuskurva.blogspot.com/ 2008.08.13. 18:43:54

Azt hiszem nekem is ilyen 'Rapunzel-szindrómám' lehet... Tetszett! Érdekes napod lehetett...

Leta 2008.08.14. 09:03:33

Ez jutott eszembe:
www.fn.hu/kulfold/20080730/magyarorszagrol_hamisit_cnn/
Csak, hogy fokozzam a szindrómát:)
Nem tudom, ők azóta kaptak-e választ.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.14. 09:30:56

Hát igen, ez tudatos hamisítás, a graffitis meg csak tévedés, amely egy napig kinn lehetett a BBC oldalán.

A Transidexen még ma is Banksy... Ma elküldtem ennek a posztnak a linkjét a szerkesztőségnek...

debreczeni éva 2008.08.14. 12:37:44

hm, és akkor mit szóltok a csúnya kínai kislány esetéhez??
sportgeza.hu/2008/peking/lecsereltek_a_ronda_kislanyt_az_olimpia_megnyitojan/
különben szerintem sokkal szebb a csúnya kislány!

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.14. 15:46:07

Akkor azért jusson eszünk az István a király ősbemutatója is, amikor Varga Miklós nem találtatott eléggé dekoratívnak István szerepére, így csak a hangját adhatta a produkcióhoz.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.14. 16:27:55

Adalék az egyik fenti képhez, a csókolózó rendőrökhöz:

"Néhány alkotás azonban nem érkezhetett meg a párizsi bemutatóra, ezért a kurátor cenzúrával vádolta meg az oroszországi kulturális hatóságokat. Tény: az akkori kulturális miniszter, Alekszandr Szokolov Oroszország szégyenének nevezte a tárlatot. Haragját különösen két alkotás váltotta ki: az egyiken csókolózó egyenruhás rendőrök láthatóak, a másikon egy ágyjelenetben szerepel Geroge W. Bush, Vladimir Putyin és Oszama Bin Laden. A Párizsból hiányzó művek Debrecenben láthatók lesznek."

hvg.hu/kultura/20080814_szocart_modem_debrecen_lenin/page2.aspx

kapitanyg 2008.08.15. 13:00:33

Úgy tűnik, egész népszerű társasjáték ez az "új Banskyt találni" mozgalom :)
www.laist.com/2008/02/08/bansky_banksy_a.php

Viszont akár Bansky, akár nem Bansky, ez nagyon tetszik nekem:
farm1.static.flickr.com/81/228935107_7ea9145195.jpg

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.15. 13:45:33

Azon mulatok, hogy elsőre én is Banskynak írtam Banksyt, sőt, így is kerestem rá... Hiába, magyar szemnek-fülnek kedvesebb a szky, mint kszy.

kapitanyg 2008.08.15. 13:52:08

Az eleje meg a vége így is stimmel :)
(Hiába, no, felületes vagyok, olvasásban is, írásban is!)

BDK · http://ungparty.net/ 2009.06.24. 17:43:58

Újabb kis Banksy-ügy, megrongálták egy fent is látható graffitijét:

bdk.blog.hu/2009/06/24/megrongalt_graffiti
süti beállítások módosítása