balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Malevics: Szuprematista kompozíció

2008. november 07. - BDK

Pénzügyi válság, restrikció, recesszió, halljuk naponta. A krízis és hanyatlás ellenére a New York-i Sotheby's aukciósház árverésén kereken 60 millió dollárért kelt el Kazimir Malevics Szuprematista kompozíciója (Suprematist composition). Ez a legmagasabb összeg, amelyért valaha orosz festő munkája elkelt. Új tulajdonosáról semmit nem tudunk, de a kép eddigi sorsa, mint olvasom, nem mindennapi.

Az 19878-ban Kijevben született lengyel származású  Kazimir Szeverinovics Malevics, a modern művészet meghatározó egyénisége 1916-ban festette szóban forgó képet. Saját tulajdonát azonban csak addig képezte, míg 1927-ben, nagyjából hetven másikkal együtt, ki nem vitte magával Berlinbe azzal a céllal, hogy európai kiállítás-körút során mutassa be, hol is tart az orosz avantgárd. Művei nagy feltűnést keltettek, a vernisszázs-sorozat azonban elakadt, mert a művész nem tudta rövid időre szóló vízumát meghosszabítani, vissza kellett térnie a Szovjetunióba. Munkáit német barátaira, elsősorban Hugo Häring építészre bízta. Arra számítottak, hogy Malevics nemsokára újra nyugatra utazhat és győzedelmes körutat tehet Európában. Azonban nem ez történt.

Malevics, mint a haladó művészek többsége, nem felelt meg a szovjet kultúrpolitika elvárásainak, tiltólistára került, kiállításokon nem szerepelhetett - és soha többé nem utazhatott külföldre. 1935-ös haláláig nélkülözésben és elfeledve élt Leningrádban.

Többé-kevésbé gazdátlannak minősülő képeit halála után mintegy húsz évvel a holland Stedelijk Museum szerezte meg. A legutóbbi időkig megtartották kiállítási anyagukban és a világ számos pontján bemutatták, népszerűsítették Malevics munkáit. Azonban a vasfüggöny megszűntével jelentkeztek Malevics örökösei. És mivel a művész soha el nem ajándékozta és el sem adta senkinek a képeit (csupán megőrzésre adta át), így a tulajdonjogokat maguknak követelték. Jogi számpontból az amszterdami múzeum illetéktelenül birtokolta a képeket, hiszen nem a jogos tulajdonostól szerezte be őket. Néhány évnyi ügyvédi levelezés után a felek, elkerülni kívánván az akár botránnyal  is fenyegető bírósági folyamatot, megegyezésre jutottak. Ennek értelmében a festmények egy része a művész leszármazottaihaz került. Az ő kezüktől juthatott a Szuprematista kompozíció most a New York-i átverésre, hogy 60 millióért új gazdára találjon.

Más írásaim a témában: Képzőművészet

Több Malevics

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr94755368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rainy_day_coffee 2008.11.07. 16:34:17

Gondolom, 1878-ban szuletett, nem 1978-ban.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.11.07. 16:50:15

Persze, elgépeltem, kösz az észrevételt, javítottam.

AWI 2008.11.08. 20:03:08

Érdekes neve van, az oroszoknak pedig sok pénze, amit szívesebben külföldön 'költenek el'.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.11.09. 09:45:54

Nem annyira érdekes, mint inkább lengyel.
A hogy a képét orosz gyűjtő vette volna meg New Yorkban, arra én nem találtam infót.

kapitanyg 2008.11.09. 11:57:01

OFF
Kedves Károly, van ebben a posztomban két hivatkozás - több is, de kettő érdekes, a cikk és Ludmilla Beljakova honlapja.
Nem azt kérem, hogy fordítsd le az egészet, csak abban segíts, hogy megértsem magát az eljárást.
kapitanyg.nolblog.hu/archives/2008/11/09/Sokfele_kifestokonyvem_volt/

BDK · http://ungparty.net/ 2008.11.09. 12:47:29

kedves kapitányg, próbáltam a dolgot értelmezni.

hogy megszólítottál a posztodban, azt hamarább észrevettem, mint hogy ide beírtál volna. csak cikked első változatában nem voltak linkek, aztán meg az én netem szállt el egy időre.

kapitanyg 2008.11.09. 13:24:34

Köszönöm itt is, hogy megnézted :)

kapitanyg 2008.11.09. 13:25:37

Véletlenül engedtem ki, mielőtt beraktam volna a linkeket, aztán gyorsan vissza is állítottam piszkozatra :)

AWI 2008.11.09. 21:58:00

Arra utaltam, hogy a Malevich, nagyon hasonlít a Malowach-ra.

disznô 2009.03.31. 22:17:26

A mû gyönyörû , örök , tiszta , stb . Nagyon helyes , hogy a leszàrmazottak profitàlnak belôle , bàr ez is relatîv , kint az éjszakai égen harci helikopterek köröznek
süti beállítások módosítása