balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Ukrajna színeváltozása

2009. február 23. - BDK
Még ha roppant tanulságos olvasmány is, de nem valami felemelő érzés egy ország kórtörténetét tanulmányozni akkor, amikor a beteg állapota éppen sokkal rosszabbra fordult. Az utóbbi tény nyilvánvaló, hangos tőle a média, de az utca is: az emberekben egyre nagyobb az elégedetlenség a kibontakozó válság rájuk háruló következményei miatt (munkahelyek szűnnek meg, hatalmasak a bérhátralékok, fennakadások mutatkoznak az amúgy sem fényes szociális ellátásban, elértéktelenedik a nemzeti valuta… – miközben meredeken emelkednek a szolgáltatások és a termékek árai).


Az már korábban is nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna számára nem létezik olyan titkos átjáró, amelyen a szocializmus lágy diktatúrájából átosonhat a piacgazdálkodásra alapozott jóléti demokrácia keretei közé, a 90-es években mutatkozó nehézségeket azonban a lakosság aránylag jól tűrte, belátva, hogy neki kell megfizetnie a szabadság és függetlenség árát, a demokrácia tanulópénzét. S ha a 2000-es évek közepére a gazdasági és szociális helyzet javulást mutatott is, az ország hatalmi ágazataiban egyre mélyebb ellentmondások alakultak ki, nőtt a politikai és szociális feszültség, a társadalom minden szintjét áthatotta a korrupció és a gazdasági bűnözés. A rendőrállami diktatúra szabályozó ereje és a színleg fenntartott szocialista morál anélkül szűnt meg, hogy a demokratikus értékrendszer kiépülhetett volna.

Többek között az efféle felismerésekhez nyújt kitűnő és fontos (bár meglehetősen lehangoló), magyarul először olvasható adalékokat és támpontokat az Ukrajna színeváltozásai c. tanulmánykötet (Kalligram, Pozsony, 2009; szerk. Fedinec Csilla). A fent felvetett gondolatokhoz például jól társíthatók az egyik nyitó esszé (Az ukrán társadalom átalakulása) megállapításai arról, hogy Ukrajna függetlenségének a kikiáltása óta az ország lakossága anómiás állapotban kénytelen élni. (A szociológia egyik fontos terminusa, az anómia a modern társadalmakban tapasztalható jelenség neve, melyben a hagyományos normák úgy lazulnak föl, hogy nem képződnek helyettük újak. Ilyen esetben az élet egy vagy több területén – mivel tisztázatlanok a szabályok – a szabályok elvesztik a befolyásukat az egyének és csoportok fölött, az érvényesülés egyéb lehetőségei híján kialakulnak a deviáns magatartásformák, nő a bűnözés, szaporodik a törvényen kívüliség, kaotikus állapotok válnak uralkodóvá…) Ukrajnában „a konszolidációhoz nincsenek meg a társadalomban a szükséges értékek és normák, hiányzik az egységes gondolkodás arról, »mi a jó és mi a rossz«, hogy mi ebben a társadalomban az, amit támogatnak, elítélnek és büntetnek. .. Emiatt Ukrajna lakosságának több mint 80%-a az anómiás demoralizáltság állapotába került.” Ilyenkor alakul ki a „messiásvárás” is, amikor az ember már csak abban bízhat, hogy jön egy megváltó… Effajta várakozás övezte a narancsos forradalmat is, a tanulmány szerint azonban „az új hatalom a politikáját a demokratikus normák megsértésével indította”.

Ez akkor is súlyos következményekkel járhat, ha nincs közben gázválság, ha nincs gazdasági krízis, s ha nem feszítik pattanásig a társadalmi ellentmondásokat az etnikai-nemzetiségi kérdések, mely utóbbiakra egyébként a könyv számos írásában részletesen kitér.

(Balla D. Károly)


Megjelent: Új Szó, 2009, február 21., illetve online febr. 22.

Az idézett könyvről bővebben: Ukrajna színeváltozása

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr19960046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása