balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Korszerűtlen nemzettudatunk

2009. december 19. - BDK

Nemrégiben dedikálva megkaptam és a napokban el is olvastam az amerikai magyar szociológus, Nagy Károly most megjelent könyvét. Az Amerikai magyar szigetvilágban (Nap Kiadó, 2009) c. gyűjtemény vegyes műfajú írásokat tartalmaz, van benne interjú, előadás-szöveg, esszé, összefoglaló ismertetés, könyvkritika. Ezek túlnyomó többsége folyóiratokban és más kiadványokban már napvilágot látott a közelmúltban, itt most a közös téma és problémafelvetés egyesíti őket. Legfőbb érdeklődési területe, az ameriaki magyarság története és helyzete mellett általános magyarság-kérdésekkel is foglalkozik a szerző, fontos megállapításokat tesz többek között a kettős identitást és a korszerű magyarságtudatot illetően. Érdekes volt olvasnom például, hogyan vélekedett ez utóbbiról 1992-ben, az esztergomi Anyanyelvi Konferencián (ahol magamnak is szerencsém volt jelen lenni). Így ír Nagy Károly:

Modernizálódó nemzettudatunk értékelemei tekintetében változás tapasztalható. Jelen van ugyan még az áldozattudat, hogy nemzeti tragédiáinkért mások a felelősek, hogy eladtak, feldaraboltak, tönkretettek, leigáztak, irtottak, kizsákmányoltak és kiszolgáltattak minket - ami sajnos mind történelmi tény -, de jelen van már az a felismerés is, hogy mindennek ellenére most történelmi lehetőségünk van a saját sorsunk alakítására, most már - ha nem is kizárólag, de elsősorban - a mi képességünk, készségünk, energiánk, bölcsességünk, tehetségünk, szívósságunk, szolidaritásunk és akaraterőnk fogja meghatározni jövőnket. Jelen van néha még a területhonvágy is, de egyre erősebb a felsimerés: nem a határváltoztatás, hanem a határok eljelentéktelenítése, szabadon átjárhatóvá tétele a kívánatos mindenütt a világon. Van még néha jele az előítéletnek is, a rasszista, az antiszemita és Közép-Európánkban az antimagyar szemléletnek, a bűnözés emelkedésére sztereotipizáló cigányellenes, a magyarok elleni atrocitásokra etnocentrikus román-, szerb-, szlovák, oroszellenes és részükről magyarellenes érzéssel, vélemánnyel reagálásnak, de nagyon sok jele látszik a megértésre, a befogadásra, az egyetértésre, a szövetségkeresésre, a kézfogásra való hajlandóságnak, szándéknak is. [74-75. old.]

Nos, 1992-ben a szerző, nem sokkal a mindnyájunk által átélt rendszerváltó eufória  után és közepette talán joggal  láthatta, érzékelhette így (bár szerintem ténymegállapításai részben vágyképek is voltak). Igen sajnálatos fejlemény azonban, hogy az utóbbi években ezen a téren nem javulás, hanem erőteljes romlás, visszafejlődés történt. Amiről a szerző azt írja, hogy jelen van néha még, az mára nem még, hanem újra, és nem néha, hanem sajnos mind gyakrabban és érőteljesebben. A de után ellenpontozáskánt felsoroltak pedig sem kiteljesedni, sem dominánssá válni nem tudtak. Vonatkozik ez mind a magyarság nemzettudatára, mind vele együtt élő és szomszédos közösségekkel való viszonyára. Ha pedig a modern nemzettudatnak azok a jellemzői, amelyeket a szociológus professzor említ, akkor szomorúan kell megállapítanunk, hogy a közbeszédben és a médiában egyre pregnánsabban megmutatkozó, lassan sajnos általánosnak tűnő, de legalábbis  igen harsányan jelentkező megnyilvánulások nem valamiféle modern nemzettudatról tanúskodnak. Ellenkezőleg, azt kell megállapítanunk, hogy a magyarság nemzettudata ma vészesen korszerűtlen, mondhatni  betegesen konzervatív és önveszélyes mértékben fundamentalista.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr411609037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása