balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Balla D. Károly írói oldal

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Infrafűtés - napenergia - seo pr cikk

 

PR-cikk: tartalommarketing

 

Linképítő Google-Seo

 

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog bázis | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA

Íme, a 14 karátos asszony

2010. május 04. - BDK

[P.Z.L., Kultúrpart:] Berniczky Éva új novelláskötete, a Várkulcsa kinyitja az ajtót, melyen keresztül, mint valami titkos járaton kapcsolatba léphetünk a határ túloldalára került Kárpátaljával.

Kárpátalja közelebb van hozzánk, mint gondolnánk, közelebb, hiszen olyan, mintha a kollektív lelkiismeretünk tája lenne mindaz, ami Záhony után vár ránk. Fegyveres határőrök követelik a „kis papírt” - így kezdődik minden. Azonnal elkezdődik az irracionális játék: „kis papírt” kérnek, amelyre fogalmunk sincs mi van írva.

„Kis papír” - jut eszembe folyton, amikor Berniczky Éva Várkulcsa című új novelláskötetét olvasom, mely a Magvető Novellárium sorozatában látott napvilágot. Berniczky Éva kis papírjaiból 192 darabot számoltunk össze, ennyi oldalból áll a könyv. Berniczky hat év után tért vissza újra az elbeszélésekhez, és valljuk meg: jobban állnak neki a kis formák, mint a regény.

Az elméleti kérdéseket is helyzetbe hozó Méhe nélkül a bába című 2007-ben publikált regénye remek kísérlet volt, szerethető, jól működő prózavilágot teremtett meg, de Berniczkynek igazán a sorsvázlatok és az atmoszférateremtés áll jól, semmint a nagy egységeket egybefésülő regénykompozíciók.

Berniczky nem akar szép mondatokat írni, viszont arról nem mond le, hogy szépséges meséket duruzsoljon a fülünkbe. Illetve nem is a meséi az igazán szépek, hanem az életképek, melyek a kárpátaljai kisebbségi lét feltárása során kibomlanak előttünk.

Berniczky Éva mellőzi a társadalmi aspektusok körülírását, inkább történeteket virágoztat
ki, ezek a mesék befutják a kakasvértől feketén csillogó varroda udvarát, a raktárhelyiséget, ahol Polánya bödönt gurít a végtelenbe. A könyvben persze a kisebbségi lét abszurdjai meseszerű jelleget öltenek – lásd: Teliga Elek Alekszijovics saját apja és annak fia is egy személyben.

Hrabaltól Bodor Ádámon át egészen Márquezig írható le Berniczky családfája, mégis: a Beregszászon született, de  Ungváron élő írónő semmivel sem összehasonlítható kozmoszt teremtett, melyben hiába épülnek plázák, hiába nyomják a játékgépekbe a pénzt, valójában megállt az idő.

Illetve olyan tájakon utazhatunk, ahol soha nem járt az Idő, illetve 1920 óta bizonyos hogy nem. Illetve volt még hat év..., de ez a világ annyira bonyolult, hogy az Idő is jobbnak látta, ha elkerüli Ungvárt, Munkácsot, Szelmencet és Várkulcsát. Minek megpiszkálni a „sárosan kavargó múltat” - ahogy írja Berniczky az Istenszülő című elbeszélésben.

Itt-ott kissé darabos a szöveg („Igaz, nemigen volt hová húzódniuk az ujjai elől és közül.”), de az egyenetlenségek ellenére is szerethetőek az írások.

Berniczky Éva dekoratív novellái afféle irodalmi world music kísérletek, afféle cross-over kultúra ez, mely sikerrel kerüli ki a nyomor egzotikus ábrázolását, mert Berniczky nem színezékként használja Kárpátalja etnográfikus együtthatóit, tájszavait, anekdotáit.

Sorsokat villant fel, olyan természetességgel, mintha a kárpátaljai olvasóközönségnek szánná ezeket a meséket. A legtermészetesebb módon ír a Tizennégy karátos anyáról, ahogy az is természetes, hogy egy kocka Ladában három nyelven káromkodnak az utasok a sok szúnyog miatt.


Megjelent: KultúrPart, 2010. máj. 4.


Az eredeti közlés néhány elírását javítottam - bdk. Az oldalon az írás alatti linkről mutatós kárpátaljai képek nyithatók meg. Ez például az utcánk sarkánál készülhetett:


 


Több könyv

Több Berniczky

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr21974570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása