balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Bombagól a magyar irodalom kapujába

2009. február 15. - BDK
Markovits Teodóra írja: "Esterházy Péternek sikerült a lehetetlen: létrehozta a matematika és a labdarugás irodalmi szintézisét. Illetve hát a dolog persze nem ilyen egyszerű.
 
Első lépésként az író elvégezte a futball matematikai modellezését. Abból indult ki, hogy a labdarúgás mozzanatait - mint entitásokat  - olyan fizikai létezőknek tekintette, amelyek kauzális hatások rendszerében feltételezik és határozzák meg egymást, s mint ilyenek, adekvát módon modellezhetők a matematika eszköztárával. A feltevés pozitív eredményt hozott, a focimeccs során adódó helyzetek és folyamatok, mivel a fizikai valóság részét képezik, jól megragadhatók egy alapjában idegen, de univerzális rendszer - a matematika - leképező-modellező apparátusával.

Eredményül egy olyan bonyolult algoritmus adódott, amely végül biztosította, hogy ne létezzen, ne létezhessen olyan mozzanata  bármely focimeccsnek, amely ellentmond a  felállított végső nagy egyenletnek. Ettől kezdve minden behelyettesíthetővé, kiszámíthatóvá vált, és a labdarúgói események nem lettek egyebek megoldási gyököknél.

Ez idáig voltaképpen nem sokkal több egy mérnöki feladat pontos teljesítésénél. Ám Esterházy Péter nem lenne az, aki, ha itt megtorpant volna. Dehogy akart ő matematikai algoritmust, ő egy új könyvet akart, ám univerzális foci-képlete, bármilyen bonyolult és terjedelmes is legyen, mégis elférne három könyvoldalon. A nagy ötlet lényege azonban csak ezután következett: az író, vérbeli posztmodern gesztussal, a labdarúgói mozzanatokat nyelvi alakzatokkal helyettesítette be, majd képlete segítségével generálni kezdte a lehetséges megoldásokat. Éppen annyit generált belőlük, amennyire szüksége volt ahhoz, hogy egy új könyv lapjait megtöltse vele.  Ezután már csak olyan címet kellett keresnie, amely egyszerre szimbolizálja a matekot és a focit: nem lehetett kétséges, hogy találni fog ilyet. És lőn.

És lőn Egy új Esterházy, a Tompaszöglet, és az olvasó csak ámul és bámul, és miközben azt hiszi, hogy regényt olvas, valójában egy matematikailag modellezett focimeccset szurkol végig. Semmi kétség: kedvenc írója újra bombagólt lőtt a magyar irodalom kapujába."


Az írás eredeti megjelenése:

Prae, Markovits Teodóra: "Esterházy Péter: Tompaszöglet"

Előzmény: Tompaszöglet - egy új Esterházy

Összes Tompaszöglet

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr6944493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gábornok 2009.02.18. 17:40:00

Szépszög!
Szöszmő!
-G.

manzare · http://manzare.wordpress.com 2009.02.20. 12:26:57

kerestem több helyen, de egyszerűen nem találok helyet ahol meg tudnám venni. Próbálkoztam a legnagyobb könyvesboltoknál használtan vagy újonnan is beszerezni, de egész egyszerűen nincs sehol. Ötlet hogy hol lehet ehhez hozzájutni?

gábornok 2009.02.22. 14:25:20

@manzare: Miért keresnéd az irre(uni)verzumok kolumbo-halimbáriumában azt, aminek most se nyílt még meg első bokra?
Magad írd le, így találd +! :-)
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása