balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Volt × amper = watt

2006. június 19. - BDK
Áramerősség kiszámítása. Összefüggés volt, amper, watt között. 1 volt x 1 amper hány watt? Teljesítmény = feszültség szorozva áramerősség: P = U × I. Veszélyes a 220 v hálózati feszültség. Számítás, képletek, átváltás. pr-cikk: klíma -

Átszámítási képletek a cikk alján >>

Régóta "beletörődtem" abba, hogy emberek sokasága elég jól megvan a technikai és tudományos alapismeretek nélkül. Már nem lep meg, hogy értelmiségi körökben bunkónak számít, aki nem tud egyetlen Ady-sort sem idézni, nem nem bunkó az, akinek fogalma sincs Ohm képletéről.

Miért nem 24 voltos a hálózati áram?

hány watt? hány volt? hány amper?Az egyik magyar ősblogger honlapján reagálást és viszontreagálást olvastam abban a témában, hogy miért is nem lehet háztartásainkban az életre veszélyes 220 volt helyett inkább az ártatlan 24 voltos hálózatra áttérni. A bloggert gyerekkorában nyolcszor rázta meg az áram, ezért sürgetne valami megoldást. A hozzászóló is csak részben érti a problémát, leginkább a villamos energia szállítása közbeni veszteségekről beszél, ezzel magyarázza, miért használunk 220 voltot 24 helyett. Ebben persze igaza van, de hogy a 24 volt feszültséget biztosító tápegységnek a veszteség elkerülése miatt lehet csak 2 méter hosszú zsinórja, az mosolyt érdemel.

Az is igaz, hogy a feszültség nagysága és az energiaszállítás közbeni veszteség fordított arányban áll egymással, ezért vannak magasfeszültségű távvezetékek és ezért működnek a helyi trafóállomások és a kisebb urcai trafók (pl. sok helyen oszlopokra szerelve): ahogy közeledünk a fogyasztóhoz, vagyis ahogy csökken a szállítás távolsága, a magasfeszültségből fokozatosan háztartási feszültség lesz. Ez utóbbi elvben lehetne akár az emberre teljesen ártalmatlan 24 volt is. Hogy a gyakorlatban mégsem lehet ennyi, annak egészen más és roppant ésszerű oka van.

A probléma kulcsa a teljesítmény, illetve ennek összefüggése a feszültséggel és áramerősséggel. A megfelelő képlet pedig:

teljesítmény = feszültség × áramerősség

Példán illusztrálva: ha van egy másfél kilowattos (1500 w) mikrosütőnk, az a 220 voltos hálózatból 7 ampert vesz fel. Ha 24 voltról üzemelne, az azonos teljesítményhez 62 ampert kellene biztosítani! A 2400 wattos mosógép 100 ampert venne fel... Mindez azt jelenti, hogy minden egyes gépünket, nagyobb teljesítményű fogyasztónkat (vasalót, porszívót is) ujjnyi vastag, masszív vezetékkel kellene ellátni, a falban pedig szinte karvastagságú huzalokat kellene húzni, hogy bírja a 300-400 vagy még több amperes terhelést. (A 220-ra használt drótok felizzanának és elégnének). Egy nagyobb lakótelepi háztömb áramellátásához pedig már combvastagságú vezetékekre lenne szükség. Ez sokszoros anyagfelhasználást jelentene, a behuzalozás technikai nehézségeiről már nem is szólva.

Vagyis: ha tizedére csökkentjük a feszültséget, a korábbi teljesítmény eléréséhez tízszeresére kell növelnünk az áramerősséget. 

Hogy a watt ne változzon kevesebb volt mellett, több amper szükséges

De ez még nem minden. Sokszorosára növekedne háztartásunk berendezéseinek a mérete is: a motorok tekercseiben, a kisebb-nagyobb trafókban, áramátalakítókban tízszer nagyobb áram folyna, minden sokkal nagyobb, súlyosabb, alkalmatlanabb (drágább) lenne.

feszultseg-aramerosseg-teljesitmeny.jpgA most könnyű kézi fúrógépet alig bírnánk felemelni, igaz, a képen láthatónál sokkal masszívabb, hajókötél-vastagságú vezeték amúgy se engedné, hogy kedvünkre használjuk.

Gondoljunk arra, hogy ha valami komolyabb berendezést akarunk üzemeltetni háztartásunkban (szivattyút, szerszámgépet), akkor még a 220 is kevés, 380 voltos, három fázisú ún. ipari áramra van hozzá szükség. Egy 380 helyett 24 voltról üzemelő fűrész- és gyalupadnak akkora lenne a motorja, hogy a cucc be sem férne a kisebb hobbyműhelyekbe. 

A sok amper veszélytelenebb-e a sok voltnál?

És hogy veszélytelenebb lenne? A 24 volt valóban nem ráz, de a hatalmas áramerősség miatt fokozott lenne a tűzveszély. Kisebb zárlat esetén is felizzana, elégne az, ami az áramkört rövidre zárja. Ha most a gyerek bedug egy u-szöget a konnektorba, kicsap a biztosíték. Akkor nem csapna, hanem szépen felizzana a szög...

No, nem az eszemet akartam játszani a fentiekben. Régóta "beletörődtem", abba hogy emberek sokasága elég jól megvan a technikai és tudományos alapismeretek nélkül. Már nem lep meg, hogy értelmiségi körökben bunkónak számít, aki nem tud egyetlen Ady-sort sem idézni, nem nem bunkó az, akinek fogalma sincs Ohm képletéről.

A teljesítmény, feszültség és áramerősség összefüggésének fejtegetésével sem természettudományos műveltségemet akartam bizonyítani. Mindez ugyanis általános iskolai tananyag.

------------

Volt amper watt számítás

  • 1 watt = 1 amper × 1 volt
  • 1 amper = 1 watt / 1 volt
  • 1 volt = 1 watt / 1 amper

Áramerősség kiszámítása

Az áramerősség értékét úgy kapjuk meg, ha a fogyasztó teljesítményét elosztjuk a rá kapcsolt feszültséggel.

I = P / U

Az 1,1 kilowattos (= 1100 wattos) villanymelegítőn 220 volt feszültség mellett 5 amper erősségű áram folyik át.

Teljesítmény kiszámítása

A teljesítmény értékét úgy kapjuk meg, ha a fogyasztóra kapcsolt feszültséget megszorozzuk az átfolyó áram erősségével.

P = U × I

Ha a 220 voltos feszültség rákapcsolásakor a fogyasztón 3 amper erősségű áram folyik át, akkor a felvett teljesítmény 660 watt.

Ohm törvénye - képletháromszög

U - feszültség, R - ellenállás, I - áramerősség

U = R×I, R = U/I, I = U/R

ohm-torvenye-u-i-r

Ez a blogbejegyzés a címében szereplő három szóval, amely sorrendben a feszültség, az áramerősség és a teljesítmény mértékegysége, azaz azzal, hogy volt amper watt - a Google találatok közt az 1-ső helyen szerepel - most már évek óta (2015).

volt-amper-watttech, tudomány, villamosság, számítógép, laptop, alkatrész, akkumulátor, tömeges sms kampány, erőforrás, áram, szerver, redundáns áramforrás, volt-amper összefüggés, teljesítmény kiszámítása, kultblog: elektro- és számítás-technika, budapesti laptopszerviz:

______________________

Amper watt átszámítás, képlet

watt amper átváltás; 9 kw hány amper; kw amper atvaltas; amper számítás; biztosíték hány amperes; kw amper szamitas; amper számítás wattból; áramerősség kiszámítása; 3 fazis teljesitmeny keplet; 0.1 amper hány watt; amper számitása; áramfelvétel kiszámítása; 4 amper 24 volton; 3 fázisú motor áramfelvétel számítás; teljesítmény számítás; 16 A hany wat; watt számítás képlet; hány volt egy amper; mekkora az ellenallas; watt amper átváltó; aramerosseg szamitas; hány amperes biztosíték kell x wattos fogyasztáshoz, notebook akkumulátor töltő feszültség

_________________________

Akkumulátor töltés

Az autó akkumulátorok töltését általában a kapacitási adatban szereplő amperóra szám 10 %-ában adja meg a szervikönyv, tehát mondjuk egy 44 amperórás teljesen lemerült akkut 4,4 amperrel kell tölteni, mégpedig 10 órán keresztül (így épp kijön az 44 amper×óra). Az olyan akkumulátort, amelyik nem sült ki teljesen, a lemerülésük arányának megfelelően rövidebb ideig kell az a házilag készített autó akkutöltőn hagyni. Vízhűtésre és hűtővízre nincs szükség, de egy kármentő tálca jól jön az aksi alatt.

Link erősség, honlap optimalizálás

a weblap optimalizálásban az erős linkek teljesítménye a domain erősségétől is függ

SEO 2022 PR CIKK LINKÉPÍTÉS

Vízfertőtlenítés klór-dioxid oldattal:

  • Twinoxide ivóvízkezelés biztonságos teljesítménnyel

 Vízterápia műanyag ipari tartály felhasználásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr141734145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pfeifer István 2015.02.17. 11:06:21

Üdvözletem ! 3 fázisnál , hogy számolom ki az ampert ? 11 db motor , ami fogyasztása darabonként 2 kw .Ez egy márvány/gránit csiszológépezet .

11x2 kw / 2000 w / .22000 w .

22000 w : 380 v ? = 57.8 A ? Vagy ezt is elosztom 3 felé ?? és megkapom erenkénti 19 a-t ?

roboman78 · https://www.vilaggep.hu 2017.01.19. 19:17:32

Én ezekről a dolgokról csak annyit tudtam, hogy Szécsi Noémi A finnugor vámpír című regényének a főhősét Voltamper Jernének hívják, és a műből nem derül ki igazán, hogy fiú-e, vagy lány, de úgy látszik, hogy ezekről a dolgokról még e regénybeli alaknak is van tudomása, már ha utána nézett valaha a neve etimológiájának, ami vélelmezhető, mivel magyartanárként keresi a betevőjét a fikcionális térben.

b1!!! 2018.01.02. 10:12:53

A 220V ami valójában 230v alkalmazása pedig MÉGIS kicsit életellenes. Az USA, Japán 110v-os hálózat PONTOSAN AZÉRT 110v-os, hogy kevésbé rázzon, kevésbé legyen életveszélyes.

És.. pl az izzólámpák jóval nagyobb hatásfokon is tudnak működni az alacsonyabb feszültségen.

A 110V nem csapja agyon legtöbbször azt, aki hozzáér, kicsit csíp, persze, de nem annyira életveszélyes mégsem,. mint a 230v!!!

b1!!! 2018.01.02. 12:23:31

Ráadásul rossz az 50hz-es választás is, mert 60Hz-en 20%-al több energia megy át, és ezzel arányosan lehetne csökkenteni az áramerősséget!!!!

Kot Nyeles 2018.01.05. 10:23:12

B1!!!

Az USA-ban nem 110, hanem 120V a standard hálózati feszültség már igen régóta. 110V-ról a második világháború környékén álltak át 115V-ra, majd úgy kb. 50 éve a 120V-ra.
Ráadásul a hétköznapi fali aljzatokban ott van a 240V is, vagyis 2 vezetéken külön-külön jön 120V, aztán készüléke válogatja, hogy egy vagy mindkét vezetékre rácsatlakozik-e a dugaljuk.
Egy komolyabb háztartási gépben ott is "240V szaladgál", ha lehet ezt így megfogalmazni.

delejezoe 2023.01.22. 13:26:45

@b1!!!: ami ezt 60 Hz-est illeti, próbálja meg visszaigényelni a tandíjat.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása