balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Íme, a 14 karátos asszony

2010. május 04. - BDK

[P.Z.L., Kultúrpart:] Berniczky Éva új novelláskötete, a Várkulcsa kinyitja az ajtót, melyen keresztül, mint valami titkos járaton kapcsolatba léphetünk a határ túloldalára került Kárpátaljával.

Kárpátalja közelebb van hozzánk, mint gondolnánk, közelebb, hiszen olyan, mintha a kollektív lelkiismeretünk tája lenne mindaz, ami Záhony után vár ránk. Fegyveres határőrök követelik a „kis papírt” - így kezdődik minden. Azonnal elkezdődik az irracionális játék: „kis papírt” kérnek, amelyre fogalmunk sincs mi van írva.

„Kis papír” - jut eszembe folyton, amikor Berniczky Éva Várkulcsa című új novelláskötetét olvasom, mely a Magvető Novellárium sorozatában látott napvilágot. Berniczky Éva kis papírjaiból 192 darabot számoltunk össze, ennyi oldalból áll a könyv. Berniczky hat év után tért vissza újra az elbeszélésekhez, és valljuk meg: jobban állnak neki a kis formák, mint a regény.

Az elméleti kérdéseket is helyzetbe hozó Méhe nélkül a bába című 2007-ben publikált regénye remek kísérlet volt, szerethető, jól működő prózavilágot teremtett meg, de Berniczkynek igazán a sorsvázlatok és az atmoszférateremtés áll jól, semmint a nagy egységeket egybefésülő regénykompozíciók.

Berniczky nem akar szép mondatokat írni, viszont arról nem mond le, hogy szépséges meséket duruzsoljon a fülünkbe. Illetve nem is a meséi az igazán szépek, hanem az életképek, melyek a kárpátaljai kisebbségi lét feltárása során kibomlanak előttünk.

Berniczky Éva mellőzi a társadalmi aspektusok körülírását, inkább történeteket virágoztat
ki, ezek a mesék befutják a kakasvértől feketén csillogó varroda udvarát, a raktárhelyiséget, ahol Polánya bödönt gurít a végtelenbe. A könyvben persze a kisebbségi lét abszurdjai meseszerű jelleget öltenek – lásd: Teliga Elek Alekszijovics saját apja és annak fia is egy személyben.

Hrabaltól Bodor Ádámon át egészen Márquezig írható le Berniczky családfája, mégis: a Beregszászon született, de  Ungváron élő írónő semmivel sem összehasonlítható kozmoszt teremtett, melyben hiába épülnek plázák, hiába nyomják a játékgépekbe a pénzt, valójában megállt az idő.

Illetve olyan tájakon utazhatunk, ahol soha nem járt az Idő, illetve 1920 óta bizonyos hogy nem. Illetve volt még hat év..., de ez a világ annyira bonyolult, hogy az Idő is jobbnak látta, ha elkerüli Ungvárt, Munkácsot, Szelmencet és Várkulcsát. Minek megpiszkálni a „sárosan kavargó múltat” - ahogy írja Berniczky az Istenszülő című elbeszélésben.

Itt-ott kissé darabos a szöveg („Igaz, nemigen volt hová húzódniuk az ujjai elől és közül.”), de az egyenetlenségek ellenére is szerethetőek az írások.

Berniczky Éva dekoratív novellái afféle irodalmi world music kísérletek, afféle cross-over kultúra ez, mely sikerrel kerüli ki a nyomor egzotikus ábrázolását, mert Berniczky nem színezékként használja Kárpátalja etnográfikus együtthatóit, tájszavait, anekdotáit.

Sorsokat villant fel, olyan természetességgel, mintha a kárpátaljai olvasóközönségnek szánná ezeket a meséket. A legtermészetesebb módon ír a Tizennégy karátos anyáról, ahogy az is természetes, hogy egy kocka Ladában három nyelven káromkodnak az utasok a sok szúnyog miatt.


Megjelent: KultúrPart, 2010. máj. 4.


Az eredeti közlés néhány elírását javítottam - bdk. Az oldalon az írás alatti linkről mutatós kárpátaljai képek nyithatók meg. Ez például az utcánk sarkánál készülhetett:


 


Több könyv

Több Berniczky

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr101974570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása