balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Magyar etruszkok szövetsége

2006. december 06. - BDK

Pechünkre Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) az elnöke már megint szót emelt a határon túl élő több millió magyar érdekében és újabb referendumra készül, szerinte eljött az ideje a kettős állampolgárságot érintő második népszavazásnak.

Ó jaj! Nincs még elég baja a magyarságnak, lehet fokozni a megosztottságot és a feszültséget, íme, hogyan kell ostoba elszántsággal tenni azért, hogy az ellenszenv gyűlöletté fokozódjon. Ha bejött egyszer, két éve, miért ne jönne be újra! Ebben a pattanásig feszített hangulatban csak ki lehet valami nyálfreccsentő vicsorgást provokálni a határon túliság amúgy már döglődő kutyájából.

Hogy a helyzet még cifrább legyen és valamivel kellemetlenebbül érintsen, az eddig kevésbé eszementnek gondolt kárpátaljai magyarságszervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) éppen most szűrte össze a levet Patrubánnyal. Előbb az UMDSZ-közeli Kárpáti Igaz Szó közölt terjedelmes interjút az MVSZ-elnökkel, aki sok egyéb ostobaság mellett még a magyarok őstörténete ügyében is állást foglalt, nem kevesebbet állítva, mint hogy "ma már tudjuk: Itáliában 3000 évvel ezelőtt az etruszkok magyarul beszéltek, s felfedeztük a madjar törzset Kazahsztánban". Majd 2 nappal később arról olvashattam tájékoztatást, hogy új MVSZ-vezetőket választottak Kárpátalján. Ennek az a lényege, hogy az Országos Tanács elnöki posztjából kiakolbólították a KMKSZ-es Soós Kálmánt, aki tétlenkedésével "a szervezeti élet pangását" okozta, helyette az UMDSZ-es Ambrus Pál került, és maga a Tanács csupa UMDSZ-legénnyel töltődött fel, Pirigyi Béla lett az alelnök, az elnökség további tagjai pedig Zubánics László, Dupka György, Kincs Gábor (valamennyien az UMDSZ Országos Tanácsának tagjai). A két szervezet összeszövődése immár nem lehet kétséges. Faramuci azonban annál inkább!

Nem kétséges, hogy ennek a nagy összeborulásnak a hátterében a közös ellenséggel szembeni szövetkezés áll, hiszen a KMKSZ mindkét szervezetnek igencsak a bögyében van. Patrubánynak jól jön, hogy a személyes ellenségévé vált Kovács Miklóst és klánját lecserélheti az ellenérdekelt csapattal, az UMDSZ-nek pedig jól jön az is, hogy valaki újra kiteregeti a sajtó nyilvánossága előtt a vereckei emlékműre szánt dollárezresek elsikófálását, de ennél is jobban jön, hogy folyamatosan megkérdőjelezett magyarságukat (emlékezzünk állandó jelzőjükre: magyarul beszélő szocdemek) most egy mélymagyar szervezet legitimálja.

Csak azt nem tudom, mindezt hogyan fogja a kárpátaljai magyarságot ukrajnai szinten képviselő UMDSZ összeegyeztetni a szocialista-liberális kormánykoalíció iránti hangsúlyos lojalitásával, és miként lesz képes úrrá lenni skizofréniáján például akkor, amikor a kettős állampolgárság ügyében tartandó népszavazáson két szögesen ellentétes nézetet egyszerre kell majd képviselnie.

Bár nem kell őket félteni, bizonyosan feltalálják magukat, magyarázatul talán eldünnyögnek pár keresetlen etruszk mondatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr5021396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.E. 2006.12.06. 20:54:56

Személyes érintettség okán, Patrubány egyik kijelentéséhez egy link: www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=6&p=27&n=213. Amikor írtam, az etruszkok még nem voltak képben; rőluk csak annyit, hogy kellő mennyiségű kétnyelvű szöveg híján nyelvüket mind ez idáig senkinek nem sikerült megfejtenie, a nyelvrokonság egyik legfőbb "bizonyítéka", hogy az etruszkok is lovas nép voltak. Mint a mongolok, a vízigótok és az indiánok. Akik ezek szerint szintén rokonaink. Akik elkalandoztak Itáliától Kazahsztánig. Mások szerint meg egy elsüllyedt földrész megmenekült lakói vagyunk. Megint mások szerint viszont az űrből jöttünk, és ma is onnan irányítanak minket. Mármint a magyarokat. Megjegyzem, belegondolván olyik magyarok olyik kijelentéseibe, ez tűnik a legkevésbé valószínűtlen feltevésnek, tekintettel az orbitális baromságokra...

Leta 2006.12.07. 09:25:52

(Hopp, a cookie megjegyezte a novella url-jét. Nem azon rötyögtem, hanem B. E. ponján:) )

BDK · http://ungparty.net/ 2006.12.07. 09:53:51

B.E.: remek cikkedet még tavaly olvastam (most újra átfutottam), és bár állandó látogatója vagyok a papiruszportálnak (a logója is kint van az ajánlóban), erre a cikkre érdekes módon Gáti István hívta fel a figyelmemet: miután "nálam" megismerkedtetek egymással, lelkes olvasód lett.

Leta: rájöttünk...

El Lobo - A farkas · http://www.joljarok.hu/pillangosziv/ 2006.12.07. 11:04:13

A tudomány mai állása szerint az emberiség őshazája a sötét Afrika volt, ősapánk fekete bőrszínnel látta meg a napvilágot - mint a Mecsek szene, oly' setét ábrázattal - s ily feketén robogta be ménjén a világot!
Magyarnak lenni parádésan büszke dolog, csak hát az a baj, hogy rokon itt mindenki a Föld nevű bolygón, akár kifehéredett a bőre az idők folyamán, akár nem, akár kipusztult alóla a ló, akár nem.
Szóval a sötét Afrika a mi édes szülőhazánk, és ha fehéredett is a bőrünk, kedves mai magyarok, abból a setétségből hoztunk mi valamennyit azért magunkkal e tájra! S mivel errefelé, a Mecsek ölén most igencsak süt a nap a télnek dacára, abból a sötétségből nagy darabot őrizhet Patrubány uram magamagánál!
Tartsa is meg, nem kéne abból osztogatnia többet, hadd süssön ránk gondtalanabbul a mediterrán Nap.

évi · http://www.komolytalan.blogter.hu 2006.12.07. 11:34:40

Bármi megtörténhet, a bárkinek lehet pl. az akárki is a rokona...
Tudjátok pl., hogy Új-Zélandon a a Maurik hogy hívják a sört?
Pia.

nagya 2006.12.07. 14:51:12

Ketseg nem ferhet hozza, hogy az etruszkok rokonaink. Ugyanahoz a fajhoz tartozunk/tartoztunk. Sose ertettem ezt... Btw, mi van akkor, ha az etruszkok rokonaink? Annyira unalmas ez... Afelol sincs ketsegem, hogy ki lehet mutatni nyelvi rokonsagot a maja-etruszk-kelta-magyar tengelyen... Es akkor mi van?
Nem sotet nep a magyar, Lobo. Ezt te is tudod, meg en is tudom. Mire jo pocskondiazni onmagunkat?

BDK · http://ungparty.net/ 2006.12.07. 19:17:57

El Lobo: az nem járja, hogy a te kommented szellemesebb, mint az én posztom!

nagya: azt hiszem, ezúttal cserben hagyott a humorérzéked és az irónia iránti fogékonyságod :)

nagya 2006.12.07. 22:25:18

Hat, meglehet... :)

KarpatGuru · http://karpatguru.blogter.hu 2006.12.08. 13:45:33

Nem értem, hogy ezzel mi a baj. Az UMDSz belépett és kész.

Én a múltkor, egy kisebb társasággal mentem az utcán, s belelépteb a kitya sz*rba. Fintorogtak ugyan rajta, meg követni sem akarták a példámat, de akogy elmondták: mással is előfordult már.

Naszály 2006.12.09. 19:09:35

Szerencsétlen hülye ez a patrubány.Semmi helye a Kárpát-medencébe.A fene egye meg azt is,aki beengedte Magyarországra!

B.E. 2006.12.12. 16:01:48

Károly, további érdekesség található (bár nem nyelvrokonságról és nem Ptrubányról) a Papiruszportálon, GA (nem mellékesen szintén ismerősöd) tollából, Megnyitó megnyitás nélkül (vagy valami ilyesmi) címmel. A történet meglehetősen érdekes...

D.Farkas 2008.04.19. 18:47:30

Tisztelettel megjegyeznék két "apróságot":
- hogy az olasz Signore Aliani emeritus nyelvész professzor könyve szerint a magyarok egy részének kivándorlása a kárpát medencéből toszkán területre = az etruszkok. Nyelvészetileg ez igazolt , a világ szakmai körei elfogadták ( a magyar szakma is elfogadta - csak hallgat róla - tudom hisz közöttük dolgozom )
- genetikailag mi mindíg is itt voltunk .36000 éve - mi ide sosem vándoroltunk ( a magyar alaplakosság ) bár sok vándorló nép haladt át rajtunk.
Genetikailag ez is igazolt - a magyar és a világ genetikus szakma tudja - a magyar szakma nem is hallgat róla .
Szakkönyveket kell olvasni - ezekről vannak magyarul.
Pusz...

B. E. 2008.04.20. 15:39:21

D.Farkas! Melyik szakmáról van szó? Mert nyelvészetről nemigen lehet. Én ugyanis nem közöttük dolgozom, hanem magam is nyelvész vagyok. És olvasom a szakirodalmat. Nincs benne semmi ilyesmi. Genetikáról? Akkor el kellene olvasni pl. a Szegedi Biológiai Központ genetikai kutatócsoportjának legfrissebb kiadványát az Árpád-kori sírleletek csontjainak DNS-vizsgálatáról. Abban sincs olyasmi, hogy 36 ezer évvel ezelőtt magyarok éltek volna a Kárpát-medencében. Ez szakirodalom, amit szakemberek írnak. Amiről te írsz, valószínűleg műkedvelők rózsaszín felhői. Vagy ha mégsem, kérlek, adj meg legalább egy szerzőt, címet, ahol ilyet olvashatok!

A. J. G. 2008.04.20. 17:33:42

Ugyan, D.Farkas. Aliani professzor bizonyára azért emeritált ezen tisztségből, mert erőt vett rajta a dementia. Abban a könyvében (amely amúgy csupán egy meglehetősen terjedelmesre sikeredett cikk) hemzsegnek a tények közé kevert marhaságok. Hogy csak egyet említsek, szerinte az "etruszk és a magyar nyelv rokonságát bizonyítja az is, hogy mindkettő első szótagi hangsúlyos". Ugyan honnan tudja ezt a derék etruszkológus (amúgy nem nyelvész, hanem régész) prof? Netán feltalálta az időgépet, és visszautazott két és fél évezredet egy magnóval a zsebében? Merthogy az etruszk nyelvet kb. ennyi ideje nem beszélik. Még azt sem tudni, hogy egyáltalán melyik nyelvcsaládhoz tartozhatott. Az uráli és az altáji nyelvek zöme egyébként első szótagi hangsúlyos. De vannak kivételek. Mint ahogy az általában utolsó előtti szótagon hangsúlyos szláv nyelvek közt is van olyan, amelyik első szótagi hangsúlyos, sőt, "összevissza" hangsúlyos is. (Ezt majd B. E. megerősíti, az ő szakmája.) Márpedig tudomásom szerint eddig senki sem vonta kétségbe, hogy a szlovák, a cseh, a lengyel meg az orosz egyaránt szláv nyelv. Mégis e négy közt háromféle hangsúlyozású is található. (B. E.: igaz?)

B. E. 2008.04.20. 17:46:03

A.J.G.: az altaji nyelvek ugyan kötött hangsúlyozásúak, de általában utolsó szótagi hangsúly van bennük. A szláv nyelvek hangsúlyviszonyai valóban eltérőek, az oroszban nincs kötött hangsúly, a szlovák (mellesleg feltehetőleg magyar hatásra) első szótagi kötött hangsúlyos, stb. A többi, amit írtál, stimmel. A hangsúlynak nincs döntő szerepe a nyelvrokonság bizonyításában, helye (ma a magyarban egyre gyakrabban hallani végszótagi hangsúlyozást, a votjákban tatár hatásra az elsőről az utolsó szótagra tevődött át, stb.), típusa (dinamikus vagy melodikus: az eredeti indoeurópai melodikus hangsúly alig néhány nyelvben maradt meg) és funkciója (van-e jelentésmegkülönböztető szerepe: az oroszban van, a szlovákban nincs) ugyanis könnyen képes megváltozni.

A. J. G. 2008.04.20. 17:52:17

Kösz, B. E., mondtam, hogy a te szakmád...
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása