balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

…alámerülni az óceánba.

2007. január 15. - BDK
Levél Elek Tibornak | Elek Tibor válasza | Vitaoldal-bdk | Vitaoldal-BárkaOnline

Végül arról értesülvén, hogy az én álláspontom az egész magyar folyóirat-kultúra és vele a háromnegyed magyar irodalom lenullázásához szolgáltat érveket, arra jutottam, hogy inkább takarodót fújok, nehogy kis blogomban meg találjam dönteni a nagy magyar irodalmat.

(Viszontválasz; részemről a vita lezárása)

Kedves Jó Tiborom,

a múlt heti nyilvános levélváltásunk nyomán kibontakozott szerteágazó, ám túlságosan élénknek nem mondható vita összegzésétől (baráti kérésednek is engedve) itt lényegében eltekintek, bizonyos fontos tanulságokat a magam számára levontam, nem kis részt a közzétett vitaszövegeket terjedelmükben gyakran meghaladó magánleveleknek is köszönhetően. (Volt, akivel a 'könyv' puszta definiálása okán féltucatnyi üzenetet váltottam, s egy igen figyelemre méltó elméletből megtudhattam, a Világmindenség voltaképp maga is "nagyon könyv", de könyv az is, amit a kisbíró kidobol. A hegedű pedig archíválja a zenét. Mi költői kép: Paganini hangszere, hasában az összes virtuóz futammal!)

Közvetett úton tudomásomra jutott az is, hogy akadt, aki szerint ez az egész vita csak arra volt jó nekem, hogy az eszemet játszhassam (holott a nyilvános polémiát nem én javasoltam, én csupán egy levelet írtam...)

Végül arról értesülvén, hogy az én álláspontom az egész magyar folyóirat-kultúra és vele a háromnegyed magyar irodalom lenullázásához szolgáltat érveket, arra jutottam, hogy inkább takarodót fújok, nehogy kis blogomban meg találjam dönteni a nagy magyar irodalmat.

Ezért az eszmecsere nyilvános részét illetően álljon itt csak annyi, hogy a szakmainak szánt polémiából szerintem hitvita lett. Ha az egyik fél azt mondja, hogy az internet a tájékozódását és munkáját a leghatékonyabban segítő legsokoldalúbb eszközrendszer, a másik pedig azt, hogy az internet időrabló és egészségkárosító szenvedély, akkor nehéz továbblépni. Ugyanígy, ha az egyik oldalon szükségesnek tartják leszögezni, hogy a papír az igazi, illetve célul tűzik ki a senki által sem támadott Gutenberg-galaxis minden áron való megvédését, akkor a másik oldalon hiába érvelnek azzal, hogy éppen a digitalizáció és a szabad tartalommegosztás szolgálja legeredményesebben a felhalmozott szellemi értékek megmaradását és terjedését. Ha a prognózisra, hogy amint az oly csodálatos és örökbecsű kódexek gyötrelmes másolását is felváltotta a könyvnyomtatás, úgy az utóbbit is felülmúlhatja egy sokszorosan hatékonyabb technológia, az a válasz, hogy márpedig ragaszkodunk a nyomdafesték illatához és a papír ropogásához, akkor valószínűleg befellegzett az érdemi eszmecserének, és nem érdemes elmerülni a szakmai kérdések mélységeiben.

Kedves Tibi, ugyancsak magánlevélben tett önkéntes ígéretemnek megfelelően kerülöm a levélváltásunkat kiváltó webhellyel kapcsolatos kérdések érintését, mindösszesen leveled két (önkényesen) kiragadott megállapítására reagálok végezetül.
Szinte minden embernek más-más az életmódja, munkabeosztása, mások a szokásai, például az olvasói, az internet használói. Tapasztalataim szerint az emberek többsége például különböző okok miatt nem engedheti meg magának, hogy egész nap (netán még éjszaka is) a számítógép előtt üljön és az internetet böngéssze. Hitem szerint nem is lenne jó, normális, egészséges, ha megengedhetné, vagy, ha megengedhetné, akkor így is tenne.
Én nem böngészek és nem megengedem magamnak, én dolgozom az interneten és az internettel, gép előtt ülve keresek pénzt. Eközben alighanem kevésbé károsítom az egészségemet, mintha ezt vájárként vagy autószerelőként tenném. Sőt, szerintem kényelmesen ülve, zenét hallgatva és bármikor másféle számítógépes-internetes tevékenységre váltva  egészségesebb munkát végezni, mint lihegve, lótva-futva, esetleg benzingőzben órákat utazva. Egyáltalán: sokkal, de sokkal kockázatosabb kocsiba ülni, mint a képernyő elé. No meg itt az embert elég ritkán ütik el a fájlok, amikor az egyik honlapról átlép a másikra, míg a gyalogos az utcán minden átkelésnél közvetlen életveszélyben van. Tapasztalatom szerint az emberek többsége különböző okokból mégis megengedi magának, hogy közlekedjen, pedig ez nem is normális és nem is egészséges.
Egyszerű példát mondok: lehet ma már a Körös-partot a számítógép monitorján is szemlélni (…), de én összehasonlíthatatlanul jobbnak gondolom, ha a valóságos Körös-parton ülve, netán még a horgászzsinórt is a vízbe lógatva, teszi ezt az ember.
Valóban. Az a szamár David Attenborough és Jacques Cousteau is mit össze nem kínlódott  az ostoba kamerákkal. Pedig filmjeik nézésénél összehasonlíthatatlanul jobb…

Változatlan barátsággal ölellek:
-bdk


A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr2728346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forrás Imre 2007.01.15. 13:51:28

Igen Tisztelt Uram!

Olvastam vitazáró levelét és benne egy utalást hozzászólásomra, a nyomdafesték illatára. Ön azt írja, hogy nem érdemes ilyen szinten "elmerülni a szakmai kérdések mélységeibe".
Tisztelt Uram!
Ön nem olvasó, ha írásomból egy igencsak közhelyszerű megállapítást emel ki! Ha Ön elolvasta volna hozzászólásomat, akkor be kellett volna látnia, hogy nem hitvitáról van szó. Írásom vége nem más, mint annak a ténynek a megállapítása, hogy a kommunikációtörténetben egymás után megjelenő, technikailag különböző médiafelületek nem semmisítik meg egymást, hanem békésen kiegészítik, társbérletben élve. Lehet, hogy Ön munkaeszközként tekint az online felületre, bizony én is, de nem tekintem kizárólagosnak. Igen, a kódexek kora lejárt, de az írott médiafelület a mai napig használatos, mert még van kéziratos írásbeliség, van nyomtatott írásbeiség is és elektronikus médiafelületek is léteznek az online-on kívül.

Kérem, válljon értő olvasóvá, akkor nem sértene meg sommás, felületes értelmezésével senkit. Itt kezdődne az érdemi eszmecsere!

Tisztelettel:

Forrás Imre

Forrás Imre 2007.01.15. 13:54:52

Én pedig váljak értő íróvá, mert természetesen a váljon egy l grafémával (írásjellel, l karakterrel) írandó ! :)

Forrás Imre

El Lobo - A farkas · http://www.joljarok.hu/blog 2007.01.15. 18:09:08

Hej, igen sajnálom, hogy ennek a vitának a lefolyását nem kísérhettem nyomon - mint a ropogós papír szerelmese, mint a bájos bájtok hódolója, mint blogger, aki tudja - nem csak arról van szó, hogy MIRE, milyen felületre kerül az ember gondolata-vágya-eszmélése, hanem bizony arról van szó, hogy más a papíron és más az egyidejű-egyhelyű neten az interakció, hogy mások a szabályok, más készségek és képességek uralják a teret, hogy új műfajok pendülnek a háló húrjain, mint amilyen például a blog, hangot-képet-szöveget egyszerre bonyolítva a bozontos kobakokba, új képességek születnek, új értékek, s nem csak a horgászzsinóron rezdül a hal-valóság, hanem a háló húrján is megrezdül az , mondjuk egy közösségi alkotás keretében, amely nem statikus, hanem ÉL, lélegzik, mozog - de ettől a papír illatát is szerethetjük MÉG!
Ilyesmiről volt-e szó köztetek, Barátaim?

BéDéKá · http://ungparty.net/linkfelho/ 2007.01.15. 19:28:16

Szia, El Lobo. Jobbára ilyesmiről, de kevesebb megértéssel :)

BDK · http://ungparty.net/ 2007.01.15. 19:54:44

Tisztelt Forrás Imre!

Köszönöm imponálóan összetartó gondolatmenetét! Egyrészt meggyőződéssel kijelenti, hogy én az Ön hozzászólására utaltam, másrészt nem tart engem olvasónak, harmadrészt pedig felteszi, hogy nem olvastam hozzászólását ("ha elolvasta volna").

Nos, fájdalommal tudatom, hogy nem az Ön mélyen szántó és őslénytani szempontból oly nélkülözhetetlen hozzászólására reagáltam, hanem egy másik véleményre, feltételezésével szemben ugyanis mindegyiket figyelmesen és többször is elolvastam. Nem úgy, mint Ön, máskülönben észrevette volna, hogy a nyomdafestékszagot, a papírropogást, továbbá a spanyolviaszt egyaránt nem Ön fedezte fel.

"amikor kinyitok egy új könyvet és annak finoman roppan a gerince, és olyan friss nyomdafestékszaga van neki és az jó."
elit.blog.hu/2007/01/07/papiripari_paripa_vs_digital_fatal

Forrás Imre 2007.01.16. 09:52:30

Tisztelt BéDéKá!

Hát sajnálom, de Önnek írt levelemben saját utalásaimról ( "nincs papírszag") is azt írtam, hogy igencsak közhelyszerű megállapítások. Mondhatni irodalomelméletiek (lásd: behatolás, az olvasás mind érzéki tett, olvasáspszichológia stb). Már a cicerói retorika is fontos alakzatnak tartja a loci communes-eket és javasolja használatát. Ha valóban olvasna, akkor belátná, hogy soha nem állítottam, hogy én használom az érzékiségre utaló megjegyzéseket először. Az őslénytanról meg annyit, ha nem esett volna le a húszfillér, hogy a keretes szerkezettel és annak ironikus hangvételével jelezni szándékoztam, hogy a vitát kicsit álvitának tartom, hiszen a kommunikációtörténet és kommunikációelmélet megmosolyogja mindezt.
Sajnálom, hogy félreérettem, de egy vitában illik jelezni, hogy kinek az álláspontját értékeli úgy, hogy ha válaszolna rá, akkor "befellegzett az érdemi eszmecserének".

Ön hitvitát kezdett, én kiegyezést ajánlottam írásomban.
Egyet azonban ne felejtsen el! Akár a természetfilmeket, akár az Internetet akkor élvezheti és akkor használhatja, ha van villamosáram, - ha nincs, akkor mi van? Szerencsére, akkor sem dől össze a világ!

És ami a legfontosabb! Aki igazán olvasó, az mindenevő: nyomtatott, online és elektronikus médiaevő! :)

Üdvözlettel és tisztelettel:

Forrás Imre

BDK · http://ungparty.net/ 2007.01.16. 10:12:28

Tisztelt Forrás Imre, sajnálom, hogy továbbra sem érzékeli: nem ugyanazokról a dolgokról beszél(tünk).

Tobábbi jó olvasást.

CéDé 2007.01.18. 10:53:19

Tisztelt BDK!

Végigkövettem "vitájukat", és sajnos azt kell megállapítanom, hogy Ön ezek szerint sem értelmezni, sem fogalmazni nem tud, ugyanis pont a lényeget nem látta át és be. Saját oldalán valószínűleg megdönthetetlennek hiszi álláspontját, de kívülállóként sajnos szomorúan állapítom meg, hogy nem érti a lényeget. De aki nem képes az ész érvek előtt fejet hajtani, és meghallgatni másokat, azzal valószínűleg kár is vitába szállni...
Kellemes LAPOZGATÁST!

BéDéKá posztumusz 2007.01.18. 11:29:41

Tisztelt CéDé, szomorúságában magam is osztozom, bár más okokból.

Ja 2007.01.18. 17:04:42

Ha megengedik, nevezhetjük ezt a vitát "A betűhordozók háborújának". Szóval a papírra vetett írásért küzdők összecsaptak az interneten való publikálás szerelmeseivel az emberek elhódítása az erő megtartása miatt. Lehet róla jókat vitatkozni, de a vitától függetlenül már eldőlt. A fejlődést csak fékezni lehet, leállítani nem. Vagyis a web2 a jövő, az irásban a szórakozásban, a munkában. Aki nem halad a fejlődéssel az lemarad, hacsak nincs valami nagyon tuti titkos fegyvere az illetőnek, vagy virusa. :-)

Különben, már feltalálták a laptopot (a tablet pc-ről nem is beszélve), amelyről akár pecázás közben is jókat lehet olvasni ameddig az akku bírja és a könyvtás is elfér egy merevlemezen és nem kell hozzá harminc polc.

Az erő legyen az irókkal és olvasókkal.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása