balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Jelzésértékű templom

2008. július 17. - BDK

Az azért roppant megnyugtató, hogy - mint olvasom - a beregszászi magyar főiskolának nemcsak rektora meg elnöke, hanem főtitkára (!) és mi több, saját lelkésze (!!) is van. Fel is szólalt a tanévzárón, amelyre "ezúttal is a református templomban került sor. Ez utóbbi jelzésértékű: Isten házából, az Ő gondoskodó szeretetével, tarsolyukban az Ő igéjével, a Tőle kapott bölcsességgel indulnak az életbe a friss diplomások." Majd pedig "Az ünnepség végén Margitics Volodimir, görög katolikus paróchus és Zán Fábián Sándor református püspök kérte Isten áldását a most útra kelőkre." Egy világi tanintézet részéről mindez valóban jelzésértékű.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr79572480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B. E. 2008.07.17. 13:42:36

Fogadjunk, Károly, hogy valójában azt kifogásolod, hogy kimaradtak a római katolikusok, az evangélikusok, az unitáriusok, az izraeliták, a jehovisták, a buddhisták és az animisták! Meg még ki tudja, kik mindenkik.

Animus 2008.07.17. 16:15:33

Mindegy, mert az ateisták ebben az esetben is hátrányban érezhetnék magukat. :)

A vallás ügynökei ugyanolyan pofátlanok, mint a mosópor ügynökök, szépen egymásra is talált ez a két iparág, bizonyos multicégek kétes marketing szisztémáinak keretében. :(

rainy_day_coffee 2008.07.17. 17:21:01

Jo lenne egy sajat lelkesz otthonra.
Necces helyzetek esetere, just in case.

B. E. 2008.07.17. 22:12:00

Animus, szerintem szerezzünk be ilyen alkalmakra ateista papot is, próbáljunk eladni nekik meg a többieknek is pár kiló mosóport (a reverenda gyorsan koszolódik, olyan hosszú), és akkor mindenki meg lehet elégedve! :)

V.B. 2008.07.18. 09:46:58

Nemhiába tartják egyesek, hogy a fősikola tulajdonképpen az egyik politikai képződmény "éléskamrája", ha úgy tetszik — erődítménye. Ezt bizonyítja ugyanis, hogy saját tábori lelkésze van, aki – mielőtt harcba indulnának – megáldja a vezérkar és a sereg fegyvereit:) A homlokzatról már csak Gábor Áron rézágyúja hiányzik!

P.I. 2008.07.18. 10:14:26

Na, igen, tarthatnák ezeket a ceremóniákat a művházban is. De az meg Gajdos fennhatósága alá tartozik. Hogy nézne az ki??? A főisknak nincs megfelelő díszterme?

BDK · http://ungparty.net/ 2008.07.18. 11:37:48

nem tudom, van-e díszterem abban a nagy épületben, viszont a művház ideológiailag akkor is semlegesebb, ha éppen Gajdos a polgármester. a templomba pedig nyilván nem véletlenül viszik a rendezvényt, mint ahogy az erős papi segédlet sem véletlen. ez nyilvánvalóan az ideológiai kötödés demonstrációja. ami egyházi intézménynél természetes lenne, az ez esetben mást jelez. hogy miért kell a Jósitent bevonni a világi oktatásba, arra nyilván van jó magyarázatuk a vezetőknek.
az egészben számomra leginkább az a furcsa - most már akár elvonatkoztatva a konkrét példától - hogy mindenki tudja, mennyire helytelen volt a szovjet érában pártbefolyás alá vonni az oktatást, kommunista propagandát folytatni tanórákon is azon kívül. most meg, ahelyett, hogy örülne egy független tanintézet, hogy nincs rajta ideológiai teher, önként és dalolva odahajtja a fejét a papok áldásosztó keze alá.

V.B. 2008.07.18. 11:56:24

Vaan, aki nem tud teher nélkül élni, s iskolapárttitkárként Lenint, fősikolaelnökként meg a pápát vette nyakába. És, mivel jókora darab, még azt a tételt is igazolja, hogy "Teher alatt nő a pálma"!:)

V.B. 2008.07.18. 12:03:31

P.I.-nek: a művház csak kettő éve tartozik Gajdos "fennhatósága" alá. A diplomaosztás viszont a kezdetektől a reftemplban zajlik. Egyébként meg biztosan van szép nagy terem a fősikolydán belül is. És még egyszer egyébként: szép volt az idő, le lehetett volna zavarni az ünnepséget a szabadban, például a főinsztyitut előtt a városközpontbani.

KapitányG 2008.07.18. 15:03:23

Ha Budapesten az ORFK Teve utcai székházában lehet ökumenikus imaszoba...

P.I. 2008.07.18. 16:18:08

KapitágyG-nek: akkor az ökumenikus imaházban is lehet főiskola? He-he-he...

zizi 2008.07.18. 17:47:12

Dear BDK!
Már megint rendkívül gazdag fantáziádról tettél tanulásgot. Mármint ami a hozzászólásod második részét illeti. Mintha a kommunista oktatásnyomorító rendszer helyét az egyház vette volna át. Egyrészt az egyház a beregszászi főiskolán egyáltalán nincs domináns helyzetben (nem folytat propagandát az órákon, a főiskolai lelkész vezette alkalmakon a részvétel önkéntes stb.)
Másrészt ha Gajdos rendezné a diplomaosztót a főtéren, vagy a saját udvarán, hidd el, akkor is lenne ott pap, lekész, rabbi, imám stb. Nem is akármilyen.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.07.18. 18:42:27

zizi, kösz a hozzászólást.

rainy_day_coffee 2008.07.18. 21:57:14

Ja, hat ez egy kisse reakcios volt, valoban. :)

Rohonyi 2008.07.20. 01:07:54

A dolgot másik oldalról megközeltíve, a református egyház részéről sem szerencsés, ha a templomaiba a lelki életen kívül eső rendezvényeket is beenged, főleg politika kötődésű eseményeket. És ugye ne feledjük, láttunk már érdekes embereket szónokolni a beregszászi református templom szószékéről...

Vajon a főiskola elnökasszonya is a szószékről mondta a beszédét?

Te, zizi. Ha a friss diplomások isten gondoskodó szeretetével indulnak az életbe, az egy kicsit több, mintha a Gajdos hátsó udvarában rendezett tanévnyitón tiszteletét teszi a rabbi.

Rohonyi 2008.07.20. 01:09:00

V.B.-nek üzemen: készül a Dupka-válogatás, hamarosan a nemeten is elérhető lesz Duka György verse Dupka Nándor előadásában.

zizi 2008.07.20. 08:02:26

Rohonyi!
Valóban nem szerencsés. Ebben nem akartam belemenni, de valóban az egyháznak tesz rosszat (nem az egyház egyes vezetőinek) hogy a két, vagy jóégtudja hány csoport használja azt saját léte és törekvései legitimálásában. (ugyanakkor ne ussszunk mi is BDK lila ködjében. A beregszászi főiskola és a ref. gyülekezet között gazdasági jellegű a kapcsolat. Ingatlan kérdésben az iskola függ az egyháztól, ezt nem nagyon fizeit meg, gondolom így kompenzál). Egyébként a KMKSZ-egyház viszonya messzemenően tisztább és korrektebb, mint az UMDSZ-egyház viszony. Csak ez utóbbiból nem lesz újsághír. De azért lehet tudni. Nem igaz?

Zárójeles megjegyzés. A református hit szerint a templom nem más, mint egy terem, ahol az istentisztelet szent cselekménye zajlik. Tehát nem az épület szent, hanem az esemény. Ezért tulajdonképpen mindegy, hogy az egyes szónok a szószékről, vagy a csilláron lógvatartja meg beszédeit.

Végül, amikor a lelkész Isten gondviseléséről beszélt, akkor nem tett mást, mint a legtágabb teológiai fogalmat alkalmazta a hallgatókra. A gondviselés jelenti egyrészt a termtett világ fentartását és működtetését (eső, tavasz, gravitáció stb), és szűkebb értelemben az egyes ember élete körülményeiről való gondoskodást (ruha, étel, karrier stb.). A sokkal specifikusabb és szűkebb teológiai fogalmak közül azt választotta ki, ami mindenkire érvényes. Lényeg a lényeg, egy kis gondviseléstől nem kell megijedni.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása