balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Gárdával fotózkodó

2008. június 20. - BDK
Jaj, mibe botlottam ma... Kárpátaljai magyar muzsikusok a Magyar Gárdával... Nem túl gyakran vetődök el az Ivaskovics József vezette Credo Verséneklő Együttes honlapjára. Nagyon idegen lett tőlem az a zenei ízlés, amit képviselnek. Meg az a tendenciózusság is, amellyel alapanyagukhoz, az irodalomhoz nyúlnak. Pedig a 80-as években fontosnak tartottam az akkori Ivaskovics-trió működését: nagy jelentőséget tulajdonítottam annak, hogy a cenzurális viszonyok között a kárpátaljai magyar költészet zenére ültetve is eljuthatott a közönséghez. Aztán... Aztán sok minden történt, 2001-es naplómban már ezt írtam róluk:
...amit Jóska és csapata képvisel, merőben „másról szól”, mint amit mi az írói magatartásunkkal megjelenítünk (értve ezt Évára és magamra). Talán nem önhittség kijelenteni: mi már túljutottunk azon az önképzőköri szinten, amivel ugyan fel lehet lépni számos kultúrház színpadán, képezhet színfoltot számos rendezvényen, arathat közönségsikert (sőt!), de eléggé messze áll attól, amit én művészetnek gondolok. Állítom ezt annak ellenére, hogy nincsen zenei képzettségem – ám talán van ízlésem. Amelynek a nyolcvanas években még megfelelt, ha gitárkísérettel, jobb és kevésbé jó hangú előadók tolmácsolásában felhangzottak a verseink: a tényt, hogy ezen a csatornán is eljuthat szavunk a közönséghez, sokkal fontosabbnak gondoltam annál, semhogy a zenei feldolgozás minőségét számon kértem volna. (De hisz magukhoz a költőkhöz és a Kárpátalján fogant versekhez is ez volt a viszonyom: lelkesedtem mindenért, ami magyarul szólt). Aztán ahogy verstermésünk gyengéit, úgy a dalok sutaságát, nívótlanságát is kezdtem felfedezni, és megértettem, amint a költészetben is csak a legnagyobbakhoz érdemes viszonyítani, úgy ebben a műfajban is miért kellene elfogadnom azt, ami meg sem közelíti Sebőék, a Kaláka, a Szélkiáltó, Cseh Tamás vagy Kováts Kriszta, de akár csak Dinnyés Jóska vagy a Kormorán szintjét. Miért kellene befognom a fülemet, amikor Alla Pugacsova-féle giccses orosz slágerzene-motívumokat hallok meg egy kitűnő Vári Fábián László-vers megzenésítésében, miért ne kellene felszisszennem, amikor összetörik, félreértelmezik Kovács Vilmos verssorait, amikor nem találnak rá a hangulatra… Ennél is nagyobb baj azonban, hogy repertoárjuk nagyobbik részét olyan produkciók képezik, amelyek szövege versnek is harmatgyönge. Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) nem egy közülük slágerré vált, szövege-kottája nem egynek kézről kézre jár, népszerűsítik iskolai rendezvények szervezői és alkalmi előadók sokasága. Nem múlhat el „irodalmi-zenés kultúrműsor” anélkül, hogy a Magyarnak én itt születtem vagy a Mert a haza nem eladó vagy az Ungnak és Tiszának sebes a járása sorok fel ne zengenének, bekapcsolva a hallgatóság danászásra hajlamos részét is – lassan a Székely himnusz szerepét betöltve (ez utóbbi megjegyzés éppen Elek Tibortól származik, aki a Credo együttes Palota-béli fellépése közben igazat adott nekem abban, hogy nem lett volna szerencsés együtt szerepelnünk). Nagy volt a siker. Ivaskovics és csapata – Dupkával kiegészülve – vidéki előadókörútra, majd Bécsbe indult, az ottani magyarok Európa Klubjának szíves invitálására.
Szegény Európa.
Most itt ez a fotó. Nem elrejtve valahová a honlap belsejébe, sok más alkalmi felvétel közé, hanem kitéve a címlapra. Ami nyilván azt jelenti, hogy Ivaskovics Jóska örömmel fotózkodott a Magyar Gárda egyenruhás, Árpád-sávos tagjaival, és fontosnak tartotta, hogy a képet honlapjuk címlapjára kitegye.

Én meg mást tartok fontosnak... Bár amióta nem vagyok nekik elég magyar, tudtommal nemigen tartanak a repertoárjukon BallaDé-opuszokat, most mégis fontosnak tartom kijejelentem: nem járulok hozzá ahhoz, hogy azt a néhány versemet, amelyet anno megzenésítettek, bárhol is, bármikor is elénekeljék. A legtávolabbi kapcsolatba sem szeretnék keveredni azzal a szellemiséggel, amelyet - a kép tanúsága szerint legalábbis - hajdani zenész-barátom valószínűleg magáénak vall.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr94530909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bíró Borbála 2008.06.21. 01:04:36

Nekem megvan az egyik legborzasztóbb lemezük, Dupka György: Vallomás címmel. Egy-két jól sikerült számot leszámítva borzalom. Külön érdekessége, sőt különlegessége a lemeznek, hogy az egyik verset nem más, mint Dupka Nándika adja elő.

Ami a Magyarnak én itt születtem c. verset illeti, az még talán a leginkább vállalaható szám a lemezen, amelyet Dupka annak idején nemes egyszerűséggel csak rockoratóriumnak nevezett.

de, hogy milyen mélységekbe is lehet süllyedni, elrettentésül itt egy link: www.youtube.com/watch?v=eCpms2wkPY4

És hát ki ne hagyjuk Horváth Sanyi mára klasszikussá vált Mert a haza c. versének megzenésített változatát kárpátaljai diákcsporot előadásában: www.youtube.com/watch?v=CtOAj-zrFM4&feature=related

istvami 2008.06.21. 04:02:58

Magyar Gárdista-nacionalistákkal fotózkodni? Becsületes „szovjet” magyaroknak? És nem akárhol – Kenderesen... Horthy Miklós birtokán...Szégyen-gyalázat!
A párt és a Komszomol elárulása!
Kb. ezt olvastuk volna a 70-es és 80-as években a Kárpáti Igaz Szó vezércikkében.

Igenám, BDK, de közben már kinőttél a Komszomol korból (kórból?)... A spicliskedést sem méltányolják már... És a szovjet internacionalista világnak is már vagy 20 éve vége...

BDK: józanodj ki végre....

Animus 2008.06.21. 07:18:57

Elítélni a soviniszta, százhanemtöbb éve idejétmúlt, bezárkozó/kirekesztő, maskarás bohócokat akik a plebs ovációjától övezve félelmítik meg a kissebségeket és a csendesen toleráns és a világra éppen csak rácsodálkozó többséget = spicliskedés?

Láttál te már ilyent közelről? Mmint, ilyen gárdistát meg szélsőjobbost? Nem szép látvány mondhatom, csak úgy fröcsög belőlük az indulat, nem akármilyen karót nyeltek az biztos és a legtöbbnek egy alapos pszichoanalízisre lenne szüksége (meg minőségi oktatásra), nem pedig határevízióra, meg a cigányok megrendszabályozására.

Sötét banda, kiábrándító, hogy a fenének sem akar eltűnni a történelem futottotak még fiókjában, és nem kell ehhez se kommunistának, se kissebséginek lenni, bárki rájöhet erre, aki pár pillantást vet akárcsak a fotókra, a jelszavakra, a vezetőkre az egész kispolgári önképzőkörre..

Szerintem nem jó példaképet választottál magadnak kedves istvami és ha BDK részeg, nem ártana neked is ha magadba rántanál pár unicumot.

Mondhatni

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.21. 09:26:40

Animus, látom, te még nem ismered istvámit. Évek óta sportot űz abból, hogy itt kellemetlenkedik a blogomban. Beteges örömét leli abban, hogy egy általa kommunista spiclinek mondott valaki blogját olvassa. Jópárszor kitettem a szűrét, de mindig visszapofátlankodik, mint aki szeret olyan kocsmába járni, ahonnan kinézik, kidobják. De ő csak jön, és végighányja a söntést. Röhögni lenne rajta érdemes, ha nem lenne inkább szánalmas.

P.I. 2008.06.21. 10:46:45

Pedig kellenek az ilyen dalok - is. Hogy ne csak magyarul veszélő ukránok legyünk, ahogy azt a hivatalos Kijev szeretné... Többször írtam már, hogy a határokon kívül az ún. "magyarkodás" teljesen más dimenziót kap, mint a szintén ún. "anyaországban". /Nekem ugyan nem anya./
Ne feledjük, olyan közegről, közösségekről van szó, ahol maholnap a magyar irodalom oktatása csak a vasárnapi iskolák tanrendjében szerepel majd - ha nem vigyázunk.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.21. 10:53:29

P.I. - ezt én is így gondoltam a 70-80-as években. Ezért avattuk költővé azt, aki két sort össze tudott rímeltetni, ezért vált íróvá, aki egy történetet le tudott írni kerek mondatokban. Ma azt hiszem, hogy tévút volt, kitermeltünk egy dilettáns irodalmat (tisztelet a ritka kivételnek). A magyarság nem helyettesítheti a minőséget, még kisebbségi helyzetben sem. A gagyi nem szolgálhat semmilyen nemzeti érdeket.

P.I. 2008.06.21. 12:14:09

Nem a gagyiról szóltam. A Dupka-levél annak idején kuriózum volt, s olvastam az eredetijét - Ivaskovics csinált belőle csaszit /ő írta-íratta át énekelhetővé/. Mert a haza - kiváló, zénéstül,csak nem úgy kell, ahogy ezek a diáklányok elnyammogják. Az Ungnak és Tiszának sztem szintén helyénvaló, de azt sem így kell danolni.
Ha a kárpátaljai iskolások ezek révén tudatosítják, hogy nem kell szégyellni a buszon-vonaton magyarul beszélni - már jó.
Megmaradásunk érdekében sok Fodó kellene, csak kár, hogy nincs.
MA KÁRPÁTALJÁN NINCS OLYAN MŰVÉSZETI VONAL, AMI A NEMZETI IDENTITÁS TUDATOSíTÁSÁT SEGíTENÉ ELŐ.
Aztán mennek majd a gyerekek ukrán iskolába és lesz sok pácska, korobka, zvonyiltam, buhánka és ehhez hasonlók.
Viszont nem lesz, aki pl. a TE verseidet ITT olvassa.

P.I. 2008.06.21. 12:18:26

Ivaskovics és a Magyar Gárda kapcsán - lehet, itt és megél a szólás, hogy a cél szentesíti az eszközt. Ő legalább képvisel valamit, amitől többen már menekülnek /ki Magyarországra, ki a világhálóra/

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.21. 12:19:50

Ilyen alapon az Akácosút a legnagyobb magyarságpallérozó dalmű.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.21. 12:23:32

PI, második megjegyzésedre: az eszköz viszont szentségteleníti a célt. De eleve baj van a céllal, ha valakii mások ellenében akar magyar lenni. Az nem jót, hanem rosszat tesz a nemzetnek.

P.I. 2008.06.21. 12:36:53

Példát kérek: ki akar mások ellenében magyarnak lenni Kárpátalján?

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.21. 13:54:00

Ne játszd a naivat és ne tégy úgy, mintha nem értenéd, hogy a Gárda kirekesztő szellemiségére utaltam. Egyébként ismerek egy csapatot Kárpátalján, amelynek vezetője előszeretettel nevez más magyarokat "magyarul beszélők"-nek csak azért, mert mások a politikai nézeteik. Aki pedig nyilasokat utánzó egyenruhások mellé áll fényképezkedni, s ráadásul büszkén honlapjára teszi ezt a fotót, az ne csodálkozzon, ha amazok szellemiségét az ő sajátjának gondolom, s ezek után semmiféle kárpátaljai vagy magyar sorsközösséget nem vállalok vele. És te se csodálkozz, mert pontosan érted, hogy mi a bajom ezzel; pont azzal, hogy Ivakovics képvisel valamit.

hsz 2008.06.21. 14:28:24

Tisztelt BDK!
Ne vegye rossz néven, ha én is írok valamit ismeretlenül. Bár látom, néhol csak szóban liberális a gondolkodó. Lehet, hogy én is kidobásra ítéltetek majd, mert ellenkező véleményen vagyok.
Ivaskovicsék munkája becsülendő. Fontos helyett foglalnak el. Ha összefüggésében nézné munkájuk értékét és nem dühből itélné meg őket, rájönne érdemükre. A minőséget tekintve, szerintem nem mindenkinek kell Babits-csá válnia. Ha a magyar rörténelmet vizsgáljuk meg, számtalan "kulturális termék"-re leszünk figyelmesek, amelyek minőségileg vitathatók. Mégis nagy hatással bírtak. Ezekből aztán kinőhetett az igazi alkotó és az igényes művészet. (ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Credot igénytelennek tartom)
Véleményem szerint a hasznosság elvének kellene itt érvényesülnie, ahogy máe egy fenti hozzászóló is megjegyezte valahogy.
Amit a blogjában nagyon tisztelek, az a kárpátaljai viszonyokra tekintő helyzetelemző képessége. Ezért merem remélni, ha átgondolja a Credo munkásságátak érdemeit, másként fog ítélni. Bár való igaz, hogy olyan formátumú költő, mint ön, jogosan kényes az alkotások minőségére és másként értékeli a művészetet professzionális értelmezőként.

A Magyar Gárdáról szóló véleményéről azt tartom, mint ön Ivaskovicsékról, annyi eltéréssel, hogy véleményében még a hasznosság elve sem teljesül.
Egy kis kiigazitás: nem nyilasokat utánzó egyenruhájuk van (sem a ruha, sem a címer)

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.21. 14:33:21

Ez az ön véleménye, és nincs ellenemre, hogy kifejtette.

hsz 2008.06.21. 14:34:48

Köszönöm.

hsz 2008.06.21. 16:22:05

Még egyszer átolvasva a bejegyzéseket és átgondolva az én hozzászólásomat is, újabb fontos dologra lettem figyelmes. A bejegyzésében írta, hogy nem vállal "velük" semmiféle sorsközösséget.
A témától elvonatkoztatva kérdezném, hogy megválogathatjuk-e, hogy kivel vállalunk és kivel nem (sors)közösséget. Vajon nem adott-e, amin nem változtathatunk.
Én jómagam nagyon sok emberrel nem értek egyet, sokaktól szinte írtózom és szégyennek tartom cselekedeteiket. De akármennyire is szeretném mindenben megkülönböztetni magamat tőlük, de végül is összetartozunk. Ezt az össszetartozás szót, ne tekintse valamely demagóg szöveg szemantikai járulékának; nem közhely-értelmében használom.
Vajon nem az ilyen elhatárolódások okai a mostani magyar (határokon belüli és kívüli) helyzetnek.
A közösség túlhangsúlyozása veszélyes ugyanúgy, mint az egyéné. Ezek harmonikus együtthatásából épülhetne fel valami lényegesen pozitív együtt-cselekvés, -építés. Persze a fentieket nem utópisztikus szinten kell érteni, benne van az emberi korlátozottság tényezője is.
Akiket egymásra lehet uszítani (ahogy ma is látjuk) az a "tömeg" (mint szociológiai-pszichológiai fogalom). Ez fogadja be a fizettett ideológusok által megfogalmazott "véleményeket", amelyeket aztán változatlan formában továbbad és -fröcsög.
Feladatunk lehetne az, hogy ebből a" megvezetett tudatlan állapotból" minél többen kiváljunk az együttlátási készségünket megtartva.
Nem mindig én határozom meg kivel közös a sorsom. A lényeg az, hogy gondolkodva "ellenkezzek".

U.I.: Tényleg nem rossz a rádió!

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.21. 16:34:43

A rádiót illető utóiratot, gondolom, ide értette:
bdk.blog.hu/2008/06/21/erdely_fm_a_blogbarat_radio
Jó, hogy szóba hozta: látja, lehet kisebbségi helyzetben is minőséget produkálni! A Ghymes nem magyarkodik, de azzal, hogy minőséget prodkál, sokkal többet "hoz" a magyarságnak, mint az ön szerint hasznos 8szerintem meg inkább káros) Credo. Ez az erdélyi rádió vonz, az ungvári magyar rádió meg taszít.

P.I. 2008.06.21. 16:55:18

BDK! Azért néhol te is tiszteld a másságot... "Ne ítélj..." stb.
Lehet, nekünk itt mást jelent a Gárda, mint odaát, Magyarországon?
Nekem mást.
A magyarországi dolgaik nem érdekelnek. Idevárom őket, hogy farkasszemet nézzenek az UNA-UNSZO-val. Ha van a pucájukban vér...

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.21. 17:04:25

PI, már megint ezzel a beteges gondolattal jössz. Más sem hiányzik szerencsétlen kárpátaljaiaknak, mint hogy a Gárda idejöjjön. ha ezt kívánod, akkor ezzel azt kívánod, hogy végképp ellenséggé váljon a magyarság, gyakorlatilag jogalapja legyen akár a kiirtásának is. gondolkozz, ember!

P.I. 2008.06.21. 18:24:10

Már megint párbeszéddé fajult a téma, pedig mások hozzászólását is akartam generálni.
Egyébként van ötlete valakinek, hogy ki védheti meg a kárpátaljai magyarságot? Van itt ugyan két szervezet, de azok csak a magyarországi támogatásokért marakodnak...

P.I. 2008.06.21. 19:16:25

Mert például vannak ilyen esetek: www.karpatinfo.net/article68580.html

Boros Oszkár 2008.06.22. 17:14:34

Hsz-nek igaza van: a Magyar Gárda egyenruhája csak részben utánozza a nyilasoként. A világnézetük viszont csaknem teljesen.

hsz 2008.06.22. 17:58:06

Mégcsak részben sem utánozza....

hsz 2008.06.22. 18:32:21

A Magyar Gárda világnézete egyáltalán nem "utánozza" a nyilasok világnézetét. Ez tény. Ezen nincs mit vitatkozni. Aki szerint igen, az vagy csak a szokásos sajtóból tájékozódik és dühében mindent elhisz vagy történelmi ismerete enyhén szólva hiányos. Ezek tények.
Tény az is, hogy szimpatizánsainak egy része olyan megnyílvánulásokat tesz, amitől minden tisztességes ember felháborodik.
Az is tény, hogy radikális nyomvonalat képvisel fenntartó pártjához híven. Ez a (jobboldali) radikális réteg egyébként beleillik abba nyugateurópai radikális "blokba", amely manapság szintén útját keresi. Ezen csoportokat csak a rosszindulat és a "reakciós düh" azonosítja a szélsőségekkel. Az azonosítást azért is tehetik meg, mert azon valójában szélsőséges csoportok, melyek szégyenletes eszméket vallanak, párt híjján a hozzájuk közelebb állót részesítik előnyben. A hiba az, hogy maga a párt sem "határolódik el" ezen csoportoktól.
Ezért történhet meg, hogy jó és hasznos kezdeményezések elakadnak mind a "pártolók" mind az "ellenkezők" aknamunkája miatt. A Gárdának ezért nincs jövője. Nem azért, mert szélsőséges, hungarista, fasiszta és náci (a gondolkodó ember tudja, hogy ezek a szavak mennyire illenek össze és mennyire nem...).
Világunkban túl sok az értelmetlen düh és a ferdített információ, hogy rendesen ítélni lehessen. Térségünkben egy sosem látott új diktatúra üti fe fejét, ha hadjuk: a saját magunk felett uralkodó önnön korlátoltságunk. Én ezért a média-viszonyokat tartom felelősnek. Kezdem elveszíteni hitemet az emberi szabad értelemben. Mindig csak mások véleményét, más által szánkba rakott információkat szajkózzuk. Senki sem veszi a fáradtságot, hogy értelmi szabadságát kihasználva saját maga értelmezze az adott probláémát.
Az alaptémához visszatérve: honnan lehet tudni, hogy a Gárda világnézete egyenlő a nyilasokévak? Mert ezt írta valaki? Látni rajtuk? Csak?

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.22. 18:59:25

Derék véradó és parlagfűirtó jámbor emberek, mint tudjuk. Katonai egyenruhát is csak azért hordanak, mert piperkőcök. És az árpádsávnak sincs semmi köze a nyilasokhoz, mint szintén tudjuk. Nem is értem, Orbán miért pofozná fel és küldené haza őket.

hsz 2008.06.22. 19:08:28

Érzem a cinizmust, de ez nem válasz.

hsz 2008.06.22. 19:11:32

Az Árpás-sáv pedig más kérdés. Nehezen tudna mondani olyan szimbólumot, amelyet nem használtak még fef átalakítva rossz célra. (A kereszténység jelképe sem ilyen, sőt a trikolórunk sem.)

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.22. 20:21:54

hsz, de őszintén: a Gárda és az egész szélsőjöbb vajon az évszázados hagyomány vagy a közelmúltbéli "rossz cél" miatt választja meneteléseihez az Árpád-sávos zászlót? számomra egyértelmű a válasz, hogy véletlenül sem az árpádházzal keresik ezáltal a szellemi kapcsolatot. teljesen nyilvánvaló, hogy ÉPPEN A KÖZELMÚLTBÉLI SZEREPE miatt lobogtatják. ez a lányeg, ez mutatja szellemiségüket. a többi blabla, szerecsenmozsdatás.

hsz 2008.06.22. 21:10:13

A két világháború közti időszakban az Árpád-sávos mintát nagy szeretettel kezdték használni a mérsékelten jobboldali körök is (trianon-plakátok stb). Ezeknek a csoportoknak az akkori céljaik ismeretesek és érthetőek voltak. Való igaz, hogy szélsőséges szervezetek is felfigyeltek erre a jelképre. Mi erre emlékezünk, mert az ő cselekedetük borzalmassága van hatással a mai értelmezőkre. Higgye el, én sajnálom a legjobban, hogy jelképeink egy része kisajátítódott általuk és a ma használókra is ezek a bélyegek nyomódnak.
Nem vagyok naív (bármennyire is annak látszom), tudom, hogy nem minden árpádsávot lobogtató fiatal lépp fel jámbor szándékkal, csupán nemzeti hagyományból. Én is látok veszélyt a Gárda működésében, de azt is vallom, hogy lehet másképpen is tevékenykedniük, mint amit "elvárnak" tőlük.
A vezetőkben bízom és a tagokban, hogy megválogatják soraikat.
Visszatérhetünk a bethleni és teleki hagyományokhoz is, nem kell nekünk egy Szálasi. Szomorú, hogy ha árpádsávot lobogtatnék házam ablakából, hungaristának néznének.

Boros Oszkár 2008.06.23. 08:26:46

Kedves hsz! A teleki-hagyományok közé tartoznak a zsidótörvények is. Azokhoz térjünk vissza?

Rohonyi 2008.06.23. 15:47:10

A kárpátaljai magyarságnak nem identitáskeresésre, meg identitás-védelemre van leginkább szüksége manapság, hanem a modernizációra. Ma kárpátalján egyetlen magyartól sincsen elzárva az anyanyelvű sajtó, aki akar, tanulhat anyanyelvén, senkit nem üldöznek magyar származása miatt. A kárpátaljai magyarságot nem az UNA-UNSZO-tól kell megvédeni, hanem leginkább saját kisebbségi vezetőitől, és néha saját magától.

Magyarország, de még a többségi ukrán társadalom is egészen más úton halad, mint a kárpátaljai magyar közösség. A kárpátaljai magyarok vészes gyorsasággal távolodnak Magyarországtól. Ma már Magyarországon nem értik, és nem is akarják megérteni azt a mentalitást, amely a kárpátaljai magyar csoportokat többnyire jellemzi. Ez szellemi dagonya az állóvízben. És ez jelemző probléma az Ukrajnához való viszonyulásukra is. Mégha lassan is, meg döcögve, Ukrajna és az ukrán társadalom is elindult egy modernizációs irányba. Amelyből a kárpátaljai magyarság mesterségesen, valamiféle felsőbbrendűségi alapon zárja ki magát (ugye ismerős: a "koszos urkán", meg a miért tanuljuk meg mi az ő nyelvüket stb. szlogenek)

Ami meg a Magyar Gárdát illeti, az ugyanennek a dohos, korszerűtlen, visszafelé tekintő gondolkodásmódnak a terméke, amely Kárpátaljára annyira jellemző. Függetlenül attól, hogy melyik politikai oldalról van szó. Dupkának sem kell a szomszédba mennie egy jó kis mélymagyar beszédért.

rainy_day_coffee 2008.06.23. 17:01:47

A legteljesebb mertekben.

hsz 2008.06.23. 21:53:23

A modernizációba út vetet. Az úton haladás az jelenti, hogy elindulunk valahonnan valahová. Semmiből nem lehet várat építeni.
Rohonyi modernizációs véleményével (bármilyen meglepő) egyet értek. Csak én fontosnak tartom azt, hogy használjuk ki, ha már van honnan elindulnunk.
Az ukránok tekintetében pedig nem tartom azt, hogy a kárpátaljai magyarságnak a fentebb vázolt véleménye lenne (Ezt tapasztalatból mondom. A negatív hozzáállás csak elszigetelt jelenség)
Ukrajna modernizációja meg más kérdés. Ha a próbálkozásokat szemléljük, megfigyelhetjük, hogy ők is a saját utjukon próbálkoznak (van honnan, és ha ügyesek lesz hova vezessen).

rainy_day_coffee 2008.06.24. 00:01:11

Egyetertek. Egy szo.
Off, off, off, es sorry: www.kkkf.org/

Animus 2008.06.24. 10:28:51

"A vezetőkben bízom és a tagokban, hogy megválogatják soraikat."

Ez könnyet csalt a szemembe olyan jót nevettem. A szerecsenmosdatás nagyon jól megragadja amit csinálsz kedves hsz, úgy látom egy allapvetően jóindulatú ember, aki látja, hogy az információ befogadója mennyire befolyásolható, elfelejtette magára is értelmezni ezt a tételt, és az ebből következő kritikai hozzáállást csak a másik álláspontjára érvényesíti.

Ha a Gárda azt szeretné, hogy a magyar társadalom alfája és omegája a keblére ölelje őt, azt hiszem talált volna olyan jelképet, ami nem sérti ennyire a magyar társadalom egy részét, nem ad okot a gyanakvásra, nem ad kiindulópontot a fasiszta eszmékkel való összekacsintás látsztatára. Bakancs és egyenruha se kell ahhoz, hogy emberek temetőket újítsanak föl, meg öreg néniket kísérjenek át az úton.

Nem ez volt a céljuk. Ellenkezőleg, mindenki számára nyilvánvalóvá akarták tenni kivel vállalnak és kivel nem vállalnak közösséget. Nem mi rekesztettük tehát ki őket, nyilvánvaló ideológiai hovatartozásukkal ők maguk zárták be magukat, vagy zártak ki minket ebből kacagányos jemburiból, mindezt az ő oldalukon található politikai tőke reményében persze. Ezek a vezetők.

A tagok? A tagok azok, mint a legtöbb szélsőség esetében, deviáns, öngyűlölő, csalódottak, vagy romantikus fiatalok, néha egyszerű futóbolondok, manipulálható és mondjuk a cigányokra dühös falusiak és szimpla városi neonácik. Magára valamit is adó skinhead persze nem ölti föl ezt a maskarát, de ebből az áramlatból is jószerivel megtalálni fiatalokat a soraik között.

Szegények kicsit elkéstek a 90-es évekbe hatalmas sikerük lett volna, persze így is egy fél ország vesszőparipái, no és lehet, hogy Antall valóban ki is osztott volna nekik egy pár pofont, főleg Csurkáék kiválása után. Mindegy, ehhez a műfalyhoz nem bátorság kell, hanem egyrészről gátlástalanság(a vezetők) másrészről pedig korlátoltság(a tagok).

És azt hiszem egy gátlástalan és korlátolt banda, fasiszta, náci, szélsőséges és hungarista ideológiák katyvaszával a szinen, nem érdemel ilyen védőbeszédet.

Gondolkodó emebrkétn pontosan tudom, hogy ezekből a szavakból milyen könnyű ideológia egészet összerakni - még úgy is ha szalonképtelensége miatt folyton le kell tagadni - és azt is, hogy ez mennyire veszélyes.

Vagy te inkább a kuruc.infó-s 'igazságok' híve vagy?

Üdv,
Bence

Animus 2008.06.24. 11:00:36

'Reakcióellenes' indulatomban, megfeledkeztem a téma árnyaltabb kérdéseiben is megnyilvánulni, de tulajdonképpen nagyjából azonos a véleményem BDK-val.

Ha azt mondjuk nem probléma a gagyi, legalább ápolva van a magyar kultúra, legalább nyelvi szinten, annak nagyon gyors következménye lesz, hogy a határon túli nem magyarok számára a magyar a gagyival válik egyenlővé a pesti srácok számára pedig a határontúli lesz a gagyi szinonimája.

Ami a hasznosságot illeti, ez szerintem nem éri meg.

Mocskos internacionalista értelmiségi légén a kultúra elsődleges céljaként amúgy sem a nemzeti kissebségek egységének megőrzését látom, ez szerintem a politikusok feladata és a kultúra ehhez csupán jótékonyan vagy károsan, mindenesetre kevésbé tud hozzájárulni, mint markáns vezetők, illetve a népesség politika-kultúrája, nemzeti büszkesége persze befolyásolja ezeket a dolgokat, de úgyvélem ezt nem a néptáncegyletek és az énekes műhelyek alakítják ki, főleg ha ezek még silány minőségüek is.

Ez legfőképp a szülők, az iskolák, és a vezetők felelősége. Természetesen a határon túliak, a befogadó ország vezetésének jóindulatára is jócskán rá vannak utalva.

Mindegy a lényeg, hogy a gagyi a fiatalok elfordulását eredményezi, nem ápolja nemzeti büszkeségüket. Jó példa erre a magyarországi szocializmus 'kúltúrmissziója' aminek eredménye a minőségi művészet elzárkozása, az asztalfióknak való írás, illetve a magyar társadalom visszavonulása a közélettől, az atomizálódás.

Azok a fiatlaok pedig akik jobb dolguk nem lévén és persze a közösség iránti vágyakozásból mégis a népdal-klubbok és művelődési házak látogatói lettek, emeberi kapcsolatokkal lehet, hogy gazdagodtak, de a magyar kúltúrának csak valamiféle felhigított változatát kapták meg és ma már biztos nem úgy emlékeznek erre az időszakra, mint magyar identitásuk kialakulásának csodás periódusára.

Arról nem is beszélve, hogy a hejj dúnáról fúj a szél és a kicsi a hordócska közötti szünetben meghallgathatták egy nyilván igen művelt pártag nyilván igen tárgyilagos előadását arról, mi a jó nekik és, hogy mik voltak Sztálin atyánk legnagyobb hőstettei és, hogy miért nagy barátja Rákosi a népnek.

Ha Kárpátalján az ilyen műhelyekben majd Szálasi hősi gyermekkoráról fóg szólni a fáma, és arról, hogy a TV ostrom a magyar nép fölkelése volt az elnyomó áldemokrácia ellen, az nem hiszem, hogy a szélsőjobb 10-15 vezérén kívül bárkinek is jó.

Ez a 10-15 ember úgylátom nagysokára ráeszmélt a határon túliakban rejlő potenciálra, én mindenesetre bízom benne, hogy a fidesz időben vissza fogja szerezni a bennük időlegesen csalódott külhoniakat, illetve az emberi józanságban is szeretnék hinni.

Nem mintha nemzetközi támogatók és trendek híjján bármekkora realitása is lenne egy szélsőséges kissebség hatalomátvételének, de azt sem nézem jó szemmel, hogy megágyaznak ehhez, egy esetleges válság idejére.

Szeretném hinni, hogy a szélsőségek a GDP növekedésével fordított arányban állnak.

V.B. 2008.06.24. 12:24:50

A kárpátaljai magyarságnak akkor lesz jó, ha megszabadul a nomádmentalitástól. Ez a fajta mentalitás a rendszerváltás előestjén ütötte fel a fejét, amikor háromféle kárpátaljai magyar létezett: aki áttelepült, akinek ügye folyamatban volt, aki tervezgette, álmodozott róla. A nomádmentalitás fő jellemzője: mivel otthonát, szülőhelyét már csak átmenetinek tekinti, értékeit veszni hagyja, új értékeket nem hoz létre. Ha valaki kételkedne benne, utazzon el a ruszin településekre és hasonlítsa össze a magyar falvakkal, s ezek után próbálja felidézni milyen kép fogadta ott és itt harminc évvel eszelőtt. A ruszin falvak virágoznak, rendezettek, a magyar falvakból pedig süt az igénytedlenség. A ruiszn falvakban a zsebkendőnyi földeket is megművelik, a magyar falvakban százhektárnyi területek hevernek parlagon. S mindez úgy lesz, míg a magyarjaink meg nem teremtik a lélek és a gondolat autonómiáját, lélekben és gondolatban le nem szakadnak az adományosztogató Magyarországról. Ez ugyanis csak jobban elqrvítja ezt a közösséget. Nem kellene oktatási-neveklési támogatást osztogatni, nem kellene vízumdíjat visszafizetni. Teremts meg saját javaidat saját magad. Ami a Magyar Gárdát illeti, viszolygok minden erőszaktól, annak még a megidézésétől is. Ugyanakkor: azokat sem irigylem, akiknek cigány szomszédjaik vannak.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.24. 13:57:45

Hogy a támogatások többet ártanak, mint használnak, azt kb. 10 éven át szajkóztam majd'mindegyik témába vágó írásomban. Annak a sok írásnak most látom első és egyetlen tényleges eredményét: hogy már rajtam kívül másvalaki is így gondolja.
Most már csak az adás és kapás rövid távú haszonélvezőit kellene ugyanerről meggyőzni.

rainy_day_coffee 2008.06.24. 15:09:38

V.B. mar bocs, te mikor voltal utoljara dobronyi krumplifoldon?

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.24. 18:06:10

istvámi, itt nem fogsz náci propagandát folytatni, törlöm a bejegyzésedet.

hsz 2008.06.24. 18:33:15

Hogy úgy mondjam sikerült jól "leoltanod" kedves Animus. Hát sírhatsz is, mert leszek mág megindító :) (az okos örül a feddésnek, a balga viszolyog tőle..)

Úgy látom felléptem a Gárda védőjének, pedig nem ez volt a célom.

Nem értem, hogy "saját tételemet" miért ne értelmezném magamra.
Amit a Gárdáról írtál abban látszik, hogy mennyire ismered őket...
Én azt szeretném, hogy ne ítéljünk kettős mércével (igen, jól látjátok, ez radikális szófordulat - ami nem azt jelenti, hogy kurucinfós műveltségem lenne - ezt ki is kérem magamnak - tudok én balról is, jobbról is ütni :))

A többi megjegyzésedre, ha nem sértelek meg, majd később válaszolok (ha egyáltalán vársz választ).

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.24. 20:59:24

istvámi, elvesztettem a türelmemet irántad, most már olvasatlanul törlöm bejegyzéseidet.

Rohonyi 2008.06.24. 22:22:20

Ezek a gárdások beállhatnának polgárőrnek is. Meglenne a katonás-rendőrös fíling. Ehhez maskarába sem kell bújniuk, zászlót sem kell lobogtatniuk. Viszont este a falvakban összefogdoshatmák a tyúktolvajokat, kergethetnák a fémtolvajokat, meg a Körúton összeszedhetnék a zsebtolvajokat. És mennyivel hasznosabbak lennének.

Animus 2008.06.24. 22:30:37

Természetesen örömmel veszem ha válaszolsz, lehet túlzottan is rossz színben tüntettelek föl, mindenesetre érdekelnek a gárdás élményeid, bár őszintén szólva nekem már az is sok amilyen képet akarnak magukról kialakítani, amilyen a propagandájuk, amilyen a megjelenésük, amilyenek tehát az eszközeik, normális ember nem várja meg, hogy kiderüljenek a céljaik, ileltve nem hiszem, hogy belemagyarázás azt mondani, hogy a céljaik hasonlatosak lehetnek azokéival, kiknek eszköztárával operálnak.

Márpedig normális ember, pont ezen célok fordított beteljesülésekor, (az árpád-sáv negatívjaként?) képzeli el a világot.

Ha el szeretnék kerülni, hogy összemossák őket a gyilkosokkal és diktátorokkal, arra számtalan remek módszer van, például nem kell az ők színeiben, az ő ünnepnapjaikon, a tőlük tanult katonai maskarába föl alá mászkálni azok előtt akik az ők(a gyilkosok és diktátorok) ellenségei voltak.. Ilyen egyszerű ez.

Ha az ő színeiket és szimbolumaikat akarják tisztára mosni, ha az ő áldásos kúltúrájukat - aminek köze sincs az egészséges nacionalizmushoz (inkább a káros és kóros félelemekhez) - akarják revizó alá vetni és a magyar nép figyelmébe ajánlani, nos hát ez igazán nemes cél, csak kár, hogy nem mondja meg nekik senki, hogy ezeknek az eszméknek nincs szükségük generálozásra, ezek öngyilkos szerkezetek, ki kell lőni az űrbe, bele a napba és föllélgezezni.

De nem hiszem, hogy ilyen ostobán neme cél vezérli őket, arra tudok tehát csak következtetni, hogy nem szeretnék elkerülni a szélsőségesség és a hamis historizmus látszatát, a céljaik többé kevésbé ugyanazok lehetnek tehát, mint elődeiknek, és mivel egyáltalán nem határolódnak el az ilyen célok magyar mekkájától például a kuruc.infótól sem, sőt a politikától, a szélsőséges pártoktól sem, értelemes ember itt nem méricskél, meg vizsgálódik, éles nemet int a fejével, és ha teszem az említett propaganda pont az ő fajtája ellen szól, reménykedik az alkotmányos rendben és abban, hogy a haza nagy része szintén úgy gondolkodik, mint ő és ha nem is olyan erélyesen de azért rázza a fejét.

Én úgy láttam, te inkább meglapogattad a bakancsba bújt uniformákat, és az ilyen vélemény, mindig szomorúsággal tölt el, mert elbizonytalanít az 'enyéimmel', a magyarul gondolkodókkal kapcsolatban. Ezért érdekel természetesen a válaszod, de azért ne kímélj, a nagyobb puffanásokon már túlvagyok azt hiszem, olyan nagy meglepetés már nem érhet!

Üdv,
Bence

rainy_day_coffee 2008.06.24. 23:30:45

Se gardistat, se csendort, sot, meg polgaroroket se szeretnek az utcan latni, se nappal, se ejszaka, se soha.
Van rendorseg, nem?

V.B. 2008.06.25. 11:17:52

rainy_day_coffee 2008.06.24. 15:09:38
V.B. mar bocs, te mikor voltal utoljara dobronyi krumplifoldon?

Nagyon sok krumplinak (kukoricának, búzának, zabnak, lucernának stb., stb.) való földön jártam Ugocsától Beregen át Ungig. De sajnos csak labodát találtam. Dobrony ezen a téren nem mérvadó!
BDK-nak: föntebbi véleményemet én is minimum 10 éve vallom. Egy valamiben azonban neme értünk egyet. Nem az újraosztogatók hibásak abban, hogy újraosztogatók. Egyfelől, mert esetük olyan, mint az anekdotabeli, verembe esett medvéé, akiről a nyúl el akarta zavarni a legyeket, mire az azt kérte: hagyd őket, ezek már jól laktak, helyettük újak, éhesek jönnek. És így is van,mert másfelől nem maguktól termelődtek ki, ők a mindenkori rendszerváltozás utáni budapesti vezetés produktumai. Magyarországnak van szüksége rájuk, hogy az általa kimért alamizsnát szétosszák. Ha nem lesznek ezek, jönnek újak, Budapestnek megleli őket. De az újak éhesek és tapasztalatlanok lesznek. Hát akkor meg – amíg él a rendszer – inkább maradjanak ezek. Ha megszűnik a rendszer, ők is megszűnnek. Ennyi...

Rohonyi 2008.06.25. 11:22:01

A polgárőrség tipikus és igen szép példája a polgári önszerveződésnek. Miután az állam, illetve a rendőrsége képtelen volt, és ma is képtelen ellátni bizonyos közfeladatokat, az ezzel elégedetlen polgárok megteszik ezt helyette, természetesen megfelelő törvényi keretek között. Sok helyen, főleg a kisebb falvakban ez az egyetlen hatékony módja a rendvédelemnek.

Így az egy mondat alapján is látszik, hogy alapvető félreértések vannak a csendőrséget illetően. Egyes országokban (pl. Franciaországban, vagy pár éve még Ausztriában is) a közrendvédelmi feladatokat egy külön szervezet, a csendőrség látja (látta) el. Így volt ez 1945-ig Magyarországon is. A csendőrség rendvédelmi szervezetként a közrendért felelt, míg a rendőrség bűnügyi és egyéb rendészeti feladatokat látott el. Hogy a csendőrségnek 1944-1945-ben olyan feladatokat is adtak, amely nem volt összeegyeztethető az eredeti funkciójával, az nem e szisztéma, illetve nem a csendőrség mint szervezet hibája, hanem az akkori politikai rendszeré.

Rohonyi 2008.06.25. 11:28:10

És tegyük hozzá, hogy az újraosztogatók nem csak szétosztanak, hanem visszaosztanak a budapesti osztogatóknak. A rendszer velejéig korrupt. Viszont a működtetése jó mindkét szereplőnek, az osztónak és az újraosztónak. Zsíros kuratóriumi helyek szép kis tiszteletdíjakkal, plusz a mellékes.

Egyetértek V.B. vel. A kárpátaljai újraosztók csupán élnek a lehetőséggel, amit tálcán kínálnak nekik Budapestről. A támogatásokkal kapcsolatos helyzetért és annak minden következményéért elsősorban a mindenkori magyar kormányok a felelősek.

V.B. 2008.06.25. 11:33:43

Még valami. Nem a támogatást vetem el úgy általában, hiszen, amíg az ukrán állam egy petákot sem hajlandó áldozni a kisebbségeire, nélküle sok minden kihalhat. De ezek a támogatások valóban az értékek őrzését, átmentését szolgálják. Például NÍVÓS (kiemelés tőlem) könyvek, művészeti, irodalami folyóiratok kiadását, hosz szívedhez közeli témát említsek. A kapcsolattartási és az oktatási-nevelési támogatás nem ezt a célt szolgálja. S hogy ismét kössek a cigánysághoz is: elég ellátogatni a falusi kocsmák környékére a támogatás kiosztásának napján. Ott gajdoj az egész tábor, másnap meg annyi pénzük sincs, hogy egy kenyeret vegyenek a megtámogatott gyeremekeiknek.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.25. 11:34:29

VB-nek, idézetek magamtól:

"Épül-­szépül a Nagy Magyar Kárpátaljai Potemkin-­falu. A jelmondatokkal ékesített díszlethomlokzatok ablakaiból ott integetnek a hivatásos magyarok, a szemlére érkező magyarországi protokoll­látogatók visszaintegetnek, csak így tovább..."
"...általában véve senkinek sem érdeke, hogy bárki is benézzen a Potyomkin-falu kulisszái mögé."

Úgyhogy ebben is egyetértünk.

Rohonyi 2008.06.25. 11:37:04

A krumpliföldek témaköréhez...

Igen, kivételeket mindig lehet találni. És vannak is. De az összkép inkább az általános lepusztulás.

És egy tényezőt még kihagytunk. A fentebb említett nomád mentalitás mellett a határ, a határ menti csencselés is nagyban felelős a magyar közösség mentalitásának eltorzulásáért. A kárpátaljai magyarok jó része szemében leértékelődött a tisztességes munka, az igazi teljesítmények, mert az azért járó pénz többszöröséhez juthatott néhány órás sorbanállással a határon. Hozzászoktatta őket a kerülő utak elsőbbségéhez. Ez a határmenti mentalitás szerintem mély nyomokat hagyott a kárpátaljai magyar közösségben. Még akkor is, ha ebben a magyarságnak csak egy része érintett, és maga a határmenti csencselés is visszaszorult az utóbbi időben.

V.B. 2008.06.25. 11:38:55

hogy (hosz) szívedhez közeli témát említsek

V.B. 2008.06.25. 11:46:47

Rohonyi: tökéletesen egyet értünk. A tisztességes munka teljesen leértékelődött, s ez a romlás nem csupán azokon mérhető le, akik csencseltek, csencselnek, hanem azokon is, akik nem foglalkoztak vele. Leginkább akkor lehet szembesülni ezzel a ténnyel, amikor egy tisztességes mesteremberre (kúműves, lakatos, ács, cipész stb.van szüksége valakinek. Még véletlenül sem találsz. Ha igen, akkor meg azt az árat kéri el, amihez M-on szokott. Csöbör és vödör.
Ugyanakkor igazsátlana lennék, ha nem momndanám el: mióta szigorodtt a határ, mióta itthon is meg lehet keresni tisztesséeges munkával a m-i pénzeket, mintha javulást látnék. Kb. második éve ismét látok csinosodó házakat, kerítéseket, portákat. Legyünk optimisták. És hála Istennek, már a fiataljainkra sincs olyan vonzhatással az "anyaország". (Istenem de nem szeretem ezt a szót!).

hsz 2008.06.25. 13:44:33

Kedves Animus. Szerinted szükséges a gárdával annyit foglalkozni, amennyit foglalkoznak/foglalkozunk velük?

Hogy "meglapogatom -e a bakkancsba bújt uniformákat"? Nem. Esetleg egyes személyeket. Megtanultam már ebben a gyűlölködős világban, hogy ne ítéljek pusztán hovatartozásból (bár a mondás is igaz: madarat tolláról, embert barátjáról).

Rendőrség, csendőrség, polgárőrség stb. Mindenképpen izgalmas az eredetük meg a mostani megítélésük. (Például a csendőrség. Nálunk a szabadságharc utáni habsburg önkényuralom idején vezették be. Feladatuk a "rend védelme", vagyis az aktív vagy passzív ellenállók megfélemlítése, rendszabályozása volt. Tehát negatív tevékenység kötődik hozzá. Az idők folyamán átalakult és a két világháború között a rendvédelmi szervek egyik igen fontos ága volt. Megítélésük pozitív lett. Később a Horty-rendszer pribékjeivel azonosították őket a pártállamban, tehát negatívan értékelték tevékenységüket. Ma az utóbbi két értékelés él párhuzamosan.
Ami tény, hogy a csendőrség szinte teljesen szinonim a rendőrséggel, annak egy részfeladatát végzi el.)
Az, hogy hogyan gondolunk ezekre a csoportokra csak az adott helyzettől függ.

rainy_day_coffee 2008.06.25. 15:15:09

Meg egyszer: egyetertek, az egy szo.

Nekem mindegy, hogy csendorsegnek, rendorsegnek vagy csipet-csapatnak hivjak, de odzkodom az olyan legitim eroszakszervezetektol, amit unalmaban par raero es szerepet, jogkoret erosen tulertekelo ultralokalpatriota szervez es tart fent. Nem szeretnem, hogy kicsiny falumban felbehajtott avdaszpuskaval koricaljanak hetvegi vadaszok, es sajat prosztatajukra tamaszkodva dontsek el, hogy mi esik a kozrend megzavarasa targykorebe. Rendorseg, profi rendorseg, lehetoleg oldalfagyver nelkul, hogy ne forduljon elo a salamonihoz hasonlo eset.

Az igazsag az, hogy ritkan jarok Karpataljan. Nehany eve meg azt mondtam volna, hogy igazad van, oldott keve, oszlas, foszlas, oldasok es kopesek. Ma meg ez mar leginkabb nem igaz. Miert tekintsunk el a kivetelektol, es miert nem mervado peldaul Dobrony, Visk, Minaj vagy Szurte?

V.B. 2008.06.25. 15:46:55

Dobrony, Visk, Szürte legfeljebb példamutató lehet, de nem mérvadó! (Minaj még az sem, mert már rég nem magyar). Viszont sorolom: Szőlősgyula, Batár, Aklihey Öregakli, Fertősalmaás, Nagypalád, Tiszakeresztúr, Mezőkaszony, Zápszony, Beregsom, Harangláb, Csonkapapi, Tiszaásvány, Szalóka, Izsnyéte (tovább is van, mondjam még) inkább mérvadó, már számbelileg is, de nem példamutató. Ezzel párhuzamosan ajánlom a kétkedők figyelmébe például a Munkácsi és az Ilosvai járás ruszin falvait...

rainy_day_coffee 2008.06.25. 16:54:02

Emlekeim szerint egy altalad emlitett falu sem mutatott hasonlosagot a Szilikonvolgyhoz, es most se ugy neznek ki, mint egy diszlet a Mad Maxbol.
Jahogymagyarfalu. nem igazan erdekes, hogy milyenfalu, amig a benne elo magyarok, ruszinok es hottentottak normalisan elnek.
Szubjektiv ez, persze, de mikor legutobb ott voltam, szilveszterkor, nem tunt szetesettnek a hely, nem voltak leepultek az emberek, akikkel talalkoztam. Rinya, az van, de hol nincs?
Ugyanakkor, persze, nem tudom.

Animus 2008.06.27. 00:32:51

Kedves hsz!

Semmivel nem szükséges foglalkozni, ugyanakkor nem foglalkozni vele, se szükségszerű, mindennel annyit foglalkozik hát az ember amennyire érdekli, amennyire érintve érzi magát.

Én többnyire csak annyit foglalkozom a különböző gárdákkal, huligánokkal, heccboyokkal és önjelölt szuperhősökkel, hogy éppen, hogy csak kategorikusan elutasítom álltalában azt is amit képviselnek és - mivel olyan közösségekről van szó, melyek szervező elve, mozgató-mechanizmusa a félelem és az erőszak, - azt is ahogyan teszik ez.

Persze bagetelizálhatjuk a dolgot, attól még engem aggaszt, hogy a szépséges budai vár falain többszörösen kihasznált pallérozatlan ifjak, és többszörösen csalódott mégpallérozatlanabb idősek masíroznak náci időkre emlékeztető hacukában, rasszista és (valóban) együgyű lokálpatrióta jelszavakkal a vezetőik ajkán. És büszkék rá, ami nem csoda, hisz láthatóan még sokan büszkék rájuk és ez még jobban kétségbe ejt.

Nem különben, hogy a zsidózás annyira normális dolog még itt a fővárosban is, hogy nemhogy csinált indokkal támadást lehet szervezni egy békés polgártárs üzlete ellen, utána még százakat ki lehet csődíteni, szolidaritást vállalni az elkövetőkkel és zsidózni egy jóízűt, mindezt persze jótét gárdisták (és a rendőrség!) védőrizete allatt..

Az ilyen dolgok mindig letaglózzák a pacifista és haladó polgárság álomporos kis lelkét.

A kérdés ami elől kitérni látszol pedig az, hogy te ilyen polgárnak tartod-e magad, vagy nem értél még el a szociális egyedfejlődés azon stádiumába, hogy lásd mi a káros, mi a destruktív és mi a tisztességtelen, egyszóval mi jelentenek kis mennyiségben is veszélyt. Lehet, hogy apró és elszigetelt jelenségekről van szó, lehet, hogy a pohár még bőven nem telt be, de hidd el minden csöppje halálos méreg.

Ha vállvonogatva hagyod, hogy a jobbsorsra (és a jobbot itt köznapi értelemben véve) született ismerőseidet elragadja egy halálszagú eszme kultusza, azzal majdnem annyit ártasz a jó ügynek, mintha te magad vonulnál le rendet tenni egy istenhátamegetti falucskába, rendet tenni a cigányok között, ahogyan erre jó példával szolgáltak nemrég ezek a vicceskedvű gárdisták.

Szóval vannak dolgok amikben a pártatlanság a pártosság nem sokat takaró szinonímájává fajul. Valj hát színt, hogy tudjam hányadán állunk.

P.I. 2008.06.27. 11:37:00

Tulajdonképpen nem is érdekel, mi mocsok folyik Magyarországon. Csak ne szivárogjon be közénk is...

Rohonyi 2008.06.27. 14:53:09

Ezt úgy érted, hogy van elég mocsok Kárpátalján, minek ide még a magyarországi is?

Mert saját tapasztalatom szerint olyan természetességgel még Magyarországon sem zsidóznak meg kommunistáznak, mint egyes kárpátaljai magyarok. Mondjuk nézz meg egy KMKSZ-gyűlést, hogy ott mi folyik e téren.

szökevény 2008.06.28. 21:06:49

az értelmiség hallgasson klezmert, a paraszt rappot!
Aki nem ezt teszi,az büntiből eltölt három napot a józsefvárosi dzsumbujban.

Animus 2008.06.29. 03:17:21

Rappot? :) Látom te már döntöttél paraszt és értelmiségi közt.. Milyen értelmiségi hallgat huzamosabb ideig klezmert (és táncolja rá a körtáncokat kipirult orcával)? =] A józsefváros pedig körülbelül annyira ijesztő mostanság, mint a róla jó 15 évvel ezelőtt született Animal Canibals szám.. A Kálvin téri útvesztő! Na az már bűntetés, főleg bicajjal.. :(

mimó 2008.07.01. 21:04:52

Tisztelt nívós kárpátaljai értelmiségiek. Engedjék meg, h a magam kis nívótlanságával hozzászóljak ehhez a roppant kacifántos és okos gondolatmenethez, amiket önök szobájukból, íróasztaluk mögül, tökéletes kárpátaljaiakhoz méltóan, gondolom komoly erőfeszítés és időráfordítás árán írogattak: az az ember, aki ezt az eszmefuttatást kirobbantotta, közben - lehet h a maga kis gagyi módján - többet tett a kárpátaljai magyarságért, mint önök valaha is tudnak szerény, ugyanakkor tökéletes művészetükkel, eszükkel.

V.B. 2008.07.02. 10:34:12

Mimó visszatért a kályhához, és milyen igaza van. Csak abban nincs, amit leírt. I. J.-ben – nem vitatom – óriási az akarat. Viszont az akarat és a jószándék nem mindig szül jó eredményt is. I. J. kocsmazenészként szocializálódott, s ezt akkor sem sikerült levetni magáról, amikor megpróbált a komolyabb témák után nyúlni. Ismét meghallgattam egyik régebbi, talán az eslő, kazettáját: gyakorlatialag minden megzenésített versből "kidomborul" a szlávos, rockkos hatás, igazából egyik sem szívbemarkoló. A Kedves barátom... meg, amikor elkezdik üvölteni a refrént, kész borzadály!. Cseh Tamás — igen, Dinnyés Jóska — igen. I. J. oly messze van tőlük, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől. De ismétlem: az akaratát néhol már tisztelni lehet. (Még egy iolyen "akaratos" embert ismerek, Dupka Gyurit, talán nem véletlen, hogy jó barátok. Zsák a foltját... I. J. még oratóriumot is írt D. Gy. 50. születésnapjára, amnit elő is adtak (:-

V.B. 2008.07.02. 11:06:53

Lehet, rosszul nézem, de a Credo honlapjáról eltünt a fotó?!

BDK · http://ungparty.net/ 2008.07.02. 12:00:48

Kinn van a fotó, csak már nem legfelül, hanem másodikként:
www.credo.van.hu/keret.cgi?/fooldal.htm

Rohonyi 2008.07.03. 14:12:40

Gyerekek. Mivel ekkora itt az érdeklődés Ivaskovics József és Dupka György munkássága iránt, amint lesz rá időm, felteszem valahová a netre Dupka György Egy távoli ismerősnek című versét Dupka Nándor előadásában, Ivaskovics József zenei kísérete mellett. Ha jól látom a CD borítóján, nem szerepel, hogy az úgynevezett "kopirájt szerzői jog" (copyribht by Dupka) védelme alá esne.

V.B. 2008.07.09. 12:31:10

Alig várom a Dupka-duót:)

nézelődő 2008.10.20. 10:04:13

Szombaton teltházas koncertet adott Szalókán a Kárpátia nevű hazafias dalokat előadó zenekar. Előzenekara a Credo Verséneklő Együttes volt (vezetője Ivaskovics József). A befolyt pénzt a Credo Alapítványnak ajándékozták.

P.I. 2008.10.21. 10:41:14

Szép volt, jó volt. Több ilyen kellene. Minden KMKSZ- és UMDSZ-közgyűlésnél többet ér.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.10.21. 10:47:11

Gyökeresen más a szépről és jóról az elképzelésem. És arról is, hogy mi árt és mi használ a kárpátaljai magyarság ügyének. Az ilyen nemzetieskedő übergagyi csak árthat. Ám azt megengedem, hogy talán kevesebbet, mint egy közgyűlés.

P.I. 2008.10.22. 13:09:29

Látom, átmentél mentalistába, hogy olyasról alkotsz véleményt, amin nem voltál jelen...

BDK · http://ungparty.net/ 2008.10.22. 13:48:04

Roskadásig van anyag tőlük a neten, úgy hogy pontosan tudom, mi az a szemét, amit gyártanak. Ennél még a mulatós zene is jobb, az is ízlésficamos, de ideológiailag legalább nem ártalmas. Erősen csodálkozom, hogy magadénak vallod az ideológiájukat. Igaz, te a Magyar Gárdát is idevárod.

rainy_day_coffee 2008.10.22. 14:37:08

P.I., de tenyleg, Karpatia... Mar azon tul, hogy a zene uberprimitiv, mire jo egy ilyen dalszoveg:
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/13715/karpatia/lesz-meg-zeneszoveg.html
Please...
Peace,,
attila

P.I. 2008.10.22. 17:07:52

a sok gyerek zöme most hallotta először a Székely himnuszt...

BDK · http://ungparty.net/ 2008.10.22. 19:09:07

hadd legyenek ők is nyomorított lelkű búsmagyarok, mi?

Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása