balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

A Fermi-paradoxon és a Nagy Filter

2008. június 08. - BDK
fermi-paradoxon: ellentmondás a földön kívüli civilizációk létezésének valószínűsége és a bizonyítékok hiánya között

fermi paradoxonA Fermi-paradoxon eredete

Állítólag a Nobel-díjas olasz fizikus, Enrico Fermi egy ebéd közben fogalmazta meg azt a paradoxonát, amely nagyjából így szól: "Az univerzum mérete és kora megengedi azt a következtetést, hogy a Földön kívül számos technológiailag fejlett civilizációnak kell léteznie. Ez a feltételezés ellentmond annak a ténynek, hogy az idegen civilizációk létezését nem támasztják alá bizonyítékok." A jövőkutatók e paradoxon feloldására számos hipotézist állítottak fel. A legújabbról egy mai cikkben olvastam.

A paradoxon és a Nagy Filter

Amikor még a Blogtéren blogoltam, akkor figyeltem fel és szerettem meg Dr. Galántai Zoltán tudományos népszerűsítő blogját, a Jövőnézőt. A szerzővel virtuális ismeretségbe kerültem, leveleket váltottunk, egyik könyvét is elküldte nekem dedikálva, és amikor egy-egy posztommal a tudományok világába ártottam magamat, mindig őt kértem meg, hogy elsőként mondjon kritikát jegyzetemről. Nagyon sajnálom, hogy múlt év szeptembere óta nem frissíti a blogját. A jövőkutatással és általában a tudományos érdekességekkel, újdonságokkal kapcsolatos cikkei mindig élményszámba mentek nálam. Hiányérzetemet most valamelyest enyhítette egy friss írása az Űrvilág honlapján: A Nagy Filter legendája.

A viszonylag új hipotézis szerint a Nagy Filter egy olyan működési mechanizmus, amely belső szűrőként meggátolja az értelmes élet hosszú távú megmaradását. Létezése magyarázatot adhat arra, miért találkozhatunk úgy a világűrben életnyomokkal, hogy értelmes életre mégsem bukkanunk.

Egy sci-fiből hozott példa szerint: az emberi civilizáció, noha technikai fejlettsége ezt megengedné, most nem lát hozzá a a Naprendszer benépesítéséhez. Ám
amikor majd a Föld tönkretétele miatt kritikussá válik a helyzet, akkor viszont már minden kormány az aktuális problémák megoldásával lesz elfoglalva, és a hosszú távú túlélésünk biztosítására a jövőben nyilvánvalóan még kevésbé fog költeni, mint eddig. Mivel pedig minden technikai civilizáció hasonló pályát fut be, mint a miénk, ezért mindegyikük ugyanúgy végzi, mint mi, és mindegyikük elszalasztja a lehetőséget. Itt tehát a rövid távú, nem előretekintő gondolkodás működne Nagy Filterként.
Nem tudom, ki hogy van ezzel, de az effajta rövid távú gondolkodásról nekem rövid távú problémáink is eszembe jutottak.
_____________________________
Kultblog: tudomány. Virtuális valóság - digitális univerzum - virtuális szerverek az űrkutatásban és a kozmológiai elméletek valószínűségeinek kiszámításában -

Csönge világot látott

Csönge és barátai gondoltak egyet és meglátogatták egy diáktársukat a portugáliai Portóban. Amikor először hallottunk a tervről, elállt a lélegzetünk. Oda-vissza keresztül Európán...  Párizs érintésével... Visszafelé Olaszországon át. Ez igen. Persze támogattuk a tervet: ha már egyszer Budapesten úgyis schengeni vízummal kell tanulnia, akkor használja ki a lehetőséget, lásson világot, lógassa bele a lábát a Szajnába és az Atlanti-óceánba. Hogy 6500 km alig tíz nap alatt úgy, hogy 2 teljes napot töltenek Portóban? Hogy mindezt egy bérelt Szuzukival? Hogy főleg vadkempinges-sátoros éjszakák közbeiktatásával? Hogy otthoni kajával, szűkös diák-pénzből? Hát igen. Még örülhettünk, hogy nem autóstoppal vágnak neki.

Végig tartuttuk a kapcsolatot, minden este kaptuk az SMS-t: Nürnberg, Párizs, Pireneusok, Porto - itt még a diáktársuk kollégiumából cseten is bejelentklezett. Aztán visszafelé Barcelona, Marseille, az Alpok... Kétszer mi is felhívtuk, ami neki is pénzébe került, drága roaming - de nem bírtuk ki, hogy ne halljuk a hangját. És alig várjuk, hogy a jövő hét elején hazaérkezzen és mindent töviről hegyire elmeséljen sok száz fotó kíséretében. Melyekből alább ízelítő következik, addig is, amíg sokadmagukkal felkerülnek egy részletesebb beszámolóval ide: Csönge blogja.
Tovább

Könyvek Hawaiiból

A napokban 3 csomagnyi könyvet kaptam Makkai Ádámtól, egyenesen Hawaiiból. Mint korábban írtam róla, újra felvettük évekkel ezelőtt megszakadt kapcsolatunk szálát, új helyre telepítettem és gondozom a honlapját, most pedig féltucat könyvet kaptam tőle, többek között édesanyja, Ignácz Rózsa regényét és saját munkái között összegyűjtött verseit. Ezúton is köszönöm!

A böszmeség kelepcéje

Miközben a magyar sajtó még hangos Orbán Viktor egy szűk körben elhangzott beszédének a nyilvánosságra kerülésével kapcsolatos találgatásoktól és értelmezésektől, és miközben kezüket összedörzsölve némi látható kárörömmel mondogatják a baloldalon, hogy lám csak, a jobboldal vezére is hazudozik,  most már neki is van őszödi beszéde, aközben nekem, baloldali érzelmű, liberális gondolkozású magyar embernek továbbra is igen rossz a politikai hangulatom. És hovatovább azt is be kell látnom, hogy kellemetlen közérzetem okát nem – vagy nem elsősorban – a jobboldal ilyen-olyan ügyeiben kell keresnem. Persze egyáltalán nem örülök annak, hogy a polgári és nemzeti jelzőt kisajátító oldal előretört, hogy minden közvélemény-kutatás és elemzés azt mutatja: a Fidesz elsöprő győzelemmel nyerheti a következő választást. Nem örülök annak, hogy az ellenzék népszavazások kikényszerítésével tartja sakkban a kormányt, és, kell-e mondanom, nagy aggodalommal tölt el a Magyar Gárda megjelenése, a gyűlöletbeszéd terjedése, a szélsőségesek erőszakos fellépése. Meg hát természetesen én is csóválom a fejemet a nyilvánosságra került tényleges vagy állítólagos Orbán-beszéd egyes kijelentésein, megütközöm a laikus számára is nyilvánvaló, na jó, legyek finom: ellentmondásokon.
Tovább

GoldenBlog 2008 - nevezés indul!

Mint harmadfél hete jólértesülten jeleztem itt: GoldenBlog 2008 - az idén is rendez a HVG blogversenyt, még ám némileg módosított versenyszabályok alapján. Mától kezdve nyílott meg a nevezés lehetősége: ezen az oldalon, ahol a nevezett blog nevén és címén kívül a kategóriáját is meg lehet adni. Én a komplex blog kategóriájában vagyok érdekelt, ennek zsűrizésére majd csak július 30-tól augusztus 4-ig kerül sor, de a szigorú szemek természetesen nem annak a hétnek, hanem a 2008-as évnek a teljesítménye alapján értékelik a blogokat.

Meghalt Balla Pál

 

Balla Pál

1930. április 17. - 2008. június 1.

A mentőknek még ő telefonált, de már nem találták életben ungvári lakásában (ahol egyedül élt). Egyetlen nagybátyám, Balla Pál fesztőművész, 78 éves volt. Bár az utóbbi években sokat betegeskedett, végig megtartotta aktivitását (festett, tanított, írt...), nem különben öniróniáját, vidámságát. Hiányozni fog.

 

____________________________

Csönge naplójából:

pacsihiány


Balla Pál
- 1930 - 2008 -

nehéz volt eldöntenem, mi legyen a bejegyzés címe. sorra írtam és töröltem az alternatívákat. meghalt balla pál? lényegretörő, de lelketlen. meghalt pali bácsi? nem, nem az igazi. pali bácsi? ezzel sem békültem ki teljesen. azt hiszem, ezelőtt soha nem írtam le a nevét. furcsán idegen így monitoron. pali bácsi, palibácsi, pali, bácsi. ízlelgetem, de nem kerül hozzám közelebb. élettelen így leírva, hisz már nem jelenti azt, amit pár nappal ezelőtt...

ha ungvári vagy, biztos ismerted. találkozhattál vele az ung partján, ahol hangos hahotázások közepette szórakoztatta ki tudja, honnan szerzett ismerőseit, vagy éppen egyedül sétálgatott, nagy, lassú léptekkel, elvarázsolva a sétány idősödő női részlegét. összefuthattál vele a piacon, ahol a kofák számon tartották, mit vett aznap, járhattál hozzá festészetet tanulni a főiskolára, a sváb utcához közeli műtermébe, vagy akár a pingvin kávézó fölötti zsúfolt otthonába is. esetleg a szomszédja voltál, s nap mint nap elátkoztad a folyosóra száműzött, de kidobni sajnált lomjait, száradó virágjait. de az is lehet, hogy nálunk találkoztál vele, a girbegurba házban, ahol annak idején az ő feje búbjához mérték az ajtókeretek magasságát, lévén ő volt a család legmagasabbika - közel két méterről szemlélte ballaként a többi ballát, a nemballákat és a világot.

különleges figura volt. már gyermekkoromban belopta magát a szívembe, vicceivel, játékaival, melyeket komolyan vett: míg nem volt kulcsa, mindig háromszor csöngetett, majd a család összes tagját pacsival üdvözölte. aki beteg volt, annak dupla pacsiadag járt. nagyapám - a bátyja - nehezebb időszakaiban egész pacsisorozatokat kapott ajándékba. engem pedig profi pacsiadóvá képzett az évek során. sőt, mivel mindig odarohantam hozzá, ha kiszúrtam a város valamelyik sarkán, a velem tartó barátnőimet is megtanította az igazi csattanósra.

lazán vette az életet, haláláig élénk és jókedvű maradt. azt tette, ami kedvére volt, hiába ütközött az mások elvárásaival, vagy akár az etikettel. talán nem is fásult bele semmibe. nagyszüleim viszont nem győztek bosszankodni őszinte könnyelműségén, sportot űztek döntései megvétózásából, míg ő egyszerűen jó mókát űzött aggodalmaskodásukból.

többé nem láthatom hosszú foltos-sárga viharkabátjában és festősapkájában végigballagni a városon, pacsiból is megkaptam már az utolsót.

hiányzik. sírok és nevetek, ha rá gondolok.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása