balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Van Gogh, a csillagász

2007. január 24. - BDK
A budapesti kiállítás alaposan ráirányította a figyelmet  munkásságára. Nemrégiben olvastuk, hogy furcsán csavarodó felhői voltaképpen tudományos hitelességgel ábrázolt turbulenciák, most meg arról értesültem, hogy égi objektumokat csillagászi pontossággal rögzített képein.

Jéki László fizikus és Elek László rádiós beszélgetése egy krimi izgalmával tárja fel, hogy két festmény keletkezésének napra, órára pontos  meghatározásához a csillagászok nyújtottak segítséget, lévén a képeken látható objektumok (Hold, Vénusz, Merkúr) egy adott földrajzi helyen csak bizonyos időpontban fordulhattak elő az ábrázolttal azonos pozícióban.

Mint ahogy a bulvárközeli tudományos híreket, ezt is meglehetős kételkedéssel fogadtam. Kis erőfeszítéssel szerintem szinte bármiről bármi bebizonyítható, csak ügyesen kell variálni az adatokat. Gond nélkül felépíthető például olyan elmélet, amely Nemecsek Ernő fűvészkerti megfürdetését voltaképpen egy szimbolikus megkeresztelkedésnek tekinti, párhuzamot von a gitt és az ostya között, a Mária utcának és a Pál utcának pedig szintén bibliai tartalmat tulajdonít, és kész is van a Molnár Ferenc-regény megváltástörténeti értelmezése (©bdk, ne tessék lenyúlni az ötletet!). Ahogy kis fantáziával da Vinci művein is titkos jelentések fedezhetők fel, úgy miért ne lehetne van Gogh tábláit csillagászati hitelességű ábrázolásoknak tekinteni?
 
Hogy féltudományos csűrcsavarnál itt azért mégis többről van szó, arról a pontos forrásokra támaszkodó és hitelesebb okfejtéseket tartalmazó cikk győzött meg a hirek.csillagaszat.hu portálról: Vincent van Gogh csillagos éjei. Ugyan továbbra is vannak kételyeim, én bizony nem vennék mérget arra, hogy hiteles eredményre juthatunk akkor, ha egy intuitív művész látomásaira ráhúzzuk a tudomány logikáját.

Egy kárpátaljai festővel megesett (itteni művészkörökben közismert, talán már általam is elregélt) történet jut eszembe.

Volt a piktorainknak egy kedvenc terepe a Kárpátok magasabb tájain. A helyoldalakról, ormokról egy völgyben felvő falucskára lehetett rálátni. Meg is festették minden lehetséges látószögből, mígnem elfogytak a pozíciók, nem tudtak olyan helyet találni, ahonnan nézve még nem ábrázolták a bukolikus tájat. Mígnem az öreg Koczka egy nagy formátumú új képpel rukkolt elő. Megmutatta kollégáinak a műtermében. A falucskát persze azonnal felismerték, ám azon erősen el kellett gondolkozniuk, melyik alkalmas festőhelyről  látszik ilyennek. Hiába tippelgettek és vitatkoztak, sorra ki kellett zárniuk az összes általuk ismert látószöget. Így hát a Mesterhez fordultak:

- Mondd, András bátyám, és honnan láttad te ilyennek ezt a falut?
- Honnan-honnan?! Hát erről a sezlonyról! - mutatott Koczka a műterme sarkában álló kedvenc heverőhelyére.

Szóval csak hátrább azokkal a szögmérőkkel.

-----------------
A vizsgálódás tárgyát képező két van Gogh-remek:


A képen a Hold sarlója, továbbá - állítólag - a Vénusz és a Merkúr. "Sajnos" a művész kompozíciós okokból megváltoztatta a csillagászatilag bizonyítható sorrendet...


A sokáig nyugvó napnak gondolt objektum állítólag valójában a kelő hold. "Sajnos" a szénaboglyák árnyéka nem egészen stimmel...

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr3330708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ja 2007.01.24. 21:28:20

Vagy egy sárgára festett csillagvizsgáló az, és a hold ott van valahol balra a képen kívül az árnyékoknak megfelelően. Lehet, hogy Van Gogh valóban látta a jövőt. :P

évi 2007.01.24. 22:20:36

Egy biztos, a kép az zseniális...amúgy így első ránézésre a baloldalon az a nap és jobb oldalon meg a hold.
Ez a kép a napnál is világosabb!A Vénusz éjszakai fényerősségét nem igazán ismerem, de nem hiszem,hogy nappali világosságot tudna varázsolni a földre.Aztán persze a fene se tudja!Nem vagyok én csillagász....

zgalant 2007.01.25. 03:38:05

valóban meggyőző a hirek.csillagaszat.hu cikke - a rádióbeszélgetést sajnos nem hallottam...

BéDéKá posztumusz 2007.01.26. 18:21:06

Jesszus. Gagyit sajnos mindenből lehet csinálni.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása