balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Válasz Gyurcsány Ferenc felkérésére

2007. május 16. - BDK
boríték címzés, levélGyurcsány Ferenc felkérése jócskán meglepett; egyben nehéz helyzetbe is hozott. Kicsit csapdába kerültem: ha vállalom a résztvételt a tanácsadó testület munkájában, akkor óhatatlanul betagozódom egy olyan struktúrába, amelyről nem vagyok a legjobb véleménnyel, egyben ellenére teszek annak az egyre erősebb véleményemnek, miszerint íróember ne vállaljon társadalmi, pláne politikai szerepet.


Másfelől, ha nemet mondok, akkor elhárítom azt, amit magam oly sokszor szorgalmaztam: tudniillik, hogy a határon túli magyarsággal kapcsolatos döntésekbe be kell vonni a független értelmiségieket, azokat, akik nincsenek elkötelezve saját régiójuk egyik érdekcsoportjának sem. Mivel éppen ebben a független értelmiségi minőségemben kaptam a felkerését, a feladat alóli kitéréssel a saját elvárásaimat tagadnám meg. No meg aztán: tíz éve bírálom a támogatási rendszert, s amikor lehetőséget kapok arra, hogy beleszóljak, akkor nem vállalom a beleszólást? Csak kívülről járt a szám, belülről már nem merem vállalni azt a felelősséget, amely a véleményem, értékítéletem melletti kiállással jár? Mióta mondom, hogy a rendszerből hiányzik mind a teljesítmény- és értékelvűség, mind a partneri kölcsönösség - most ezt a nézetet végre hivatalosan is képviselhetném, erre inkább azt mondom, hogy kösz, nem kérek belőle.

Egyformán erősek voltak a felkérés elfogadása elleni és melletti érvek. Féltettem a függetlenségemet, de meghátrálni is furcsa lett volna. Végül mégis igent mondtam. De előtte még felhívtam telefonon a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgatóját, Törzsök Erikát. Elmondtam a kételyeimet, azt is, vajon nem csupán azért kapnak-e a civil értelmiségiek felkérést, hogy a politikai pártok delegáltjainak a döntését legitimálják - a tényleges beleszólás lehetősége nélkül? Megnyugtatott: a tanácsadóktól éppen azt várják, hogy valamelyest ellensúlyozzák a politikai szervezetek küldötteit, hogy megfogalmazzák ellenvéleményüket - s leginkább, hogy kreatív ötleteikkel hozzájáruljanak a támogatás- és fejlesztéspolitika tényleges megújításához. A tanácsadókkal - így velem - szemben nincsenek kötelezettség-szerű elvárások, soha semmi olyanban nem kell részt vennem vagy olyanhoz nevemet adnom, amivel nem értek egyet.

Az utolsó lökést az adta, hogy megtudtam: a tanácsadói státus nem jár semmiféle tiszteletdíjjal, így az anyagi elköteleződés veszélye sem fenyeget.

Ezek után megírtam a levelemet:

Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úrnak
Miniszterelnöki Hivatal
1055 Budapest
Kossuth Lajos tér 1-4.

Tisztelt Miniszterelnök Úr,

ezúton köszönöm meg arra vonatkozó megtisztelő felkérését, hogy vegyek részt a Szülőföld Alap mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület munkájában, amelynek – a felkérés szerint – az lesz a feladata, hogy a pályázati célok megfogalmazásában és adott esetben a konkrét döntésekben is segítse véleményével a Szülőföld Alap döntéshozóinak munkáját. A felkérés köszönettel elfogadom, engedje meg azonban, hogy tegyek néhány megjegyzést.

1) A mai magyar társadalom oly mértékben megosztott, hogy minden közéleti megnyilvánulás politikai színezetet kap, különösen, ha közvetlenül kapcsolódik a politikai élet valamely intézményéhez. Hasonlóan megosztott Kárpátalja magyar közössége is, így minden nyilvános lépés a két szemben álló érdekcsoport kiszabta koordinátarendszerben méretik meg. Ebben a struktúrában helyezkednek az egyik vagy a másik érdekcsoporthoz közelebbi intézmények, és az ezekhez való bármiféle csatlakozás könnyen járhat egyfajta elköteleződéssel – én ezt mindenképpen szeretném elkerülni, így a TTT-ben való munkát csak az esetben vállalhatom, ha teljes szellemi függetlenségemet tanácsadóként is megtarthatom.

2) A Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá helyezett Szülőföld Alap része az említett átpolitizált struktúrának, pártpolitikusok látják el az Alap felügyeletét, a döntéshozó testületekbe pedig a határon túli politikai szervezetek delegálnak tagokat. Egyértelmű, hogy ebben a rendszerben a politikum a szakmai szint fölé helyeződik. Ilyen struktúrában a döntések inkább politikai alku, semmint szakmai mérlegelés tárgyát képezik, így nagyon bízom abban, hogy a Tanácsadó Testület tagjainak nem az effajta alkukat kell legitimálniuk, hanem inkább ellensúlyként működhetnek és a politikai érdekek felett álló szempontok alapján fogalmazhatják meg véleményüket.

3) Magamnak mintegy évtizede vannak komolyabb fenntartásaim a támogatási rendszer elvével és gyakorlatával szemben. Elvi szinten azt gondolom, hogy a támogatás mint olyan gyakran több kárt okoz, mint hasznot, mert csökkenti a támogatottak önálló probléma-megoldó készségét, alaptalan elvárásokhoz nyújt alapot, rosszfajta mentalitást alakít ki, esetenként kifejezetten demoralizál. Gyakorlati szinten az elmúlt több mint másfél évtized Kárpátalján klientúra-építésről, a politikai elit eltartásáról, a minőség és a teljesítmény helyett a látszateredmények elvárásáról és felmutatásáról szólt, arról, hogy a támogatások igen szűk körben meghatározható haszonélvezői a magyarság érdekei helyett sajátjaikat részesítik előnyben.

Sajnos kételyeim vannak arra nézve, hogy az új nemzetstratégia mögött elegendő politikai eltökéltség áll-e ahhoz, hogy a fentieket képes lenne felülírni. Magam a TTT tagjaként a régi gyakorlattal mindenben szakító, a támogatáspolitikát más elvekre (például a partnerségre) alapozó törekvéseket kívánom támogatni.

4) Annak a véleményemnek is hangot szeretnék adni, hogy a legragyogóbb nemzetstratégia is megbukhat, ha a határon túli magyarság problémaköre minduntalan belpolitikai csatározások tárgyává válik, ha folytatódik Magyarország politikai megosztottságának az exportja a külhoni régiókba. Úgy tűnik, a mai politikai élet meghatározó egyéniségei nem tudják helyrehozni azt, amit jószerével maguk rontottak el. Magam sokkal jobban bízom a civil szféra erejében, abban, hogy a hatalmat nem koncentrálni, hanem megosztani kell, így tanácsadóként nemcsak a támogatási rendszer depolitizálását célzó érvrendszert szeretném képviselni, hanem azt a véleményt is, hogy a politikának a közélet számos egyéb területéről is ki kellene vonulnia. 

5) Végül: az anyaország közéletének a szétziláltsága, a lakosság politikai, kulturális, világnézeti megosztottsága, a szembenálló felek ádázul ellenséges elszántsága, az erkölcsi normák naponta tapasztalható megszegése rossz példát szolgáltat a határon túl élő magyarok számára. Éppen ezért szeretném felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra, hogy a határon túli magyarság helyzete nem kezelhető (főleg nem oldható meg) addig, amíg Magyarország saját belügyeit nem képes megnyugtatóan rendezni.

Megtisztelő felkérését – a fentiek hangsúlyozásával – köszönettel elfogadom.

Tisztelettel
Balla D. Károly

Ungvár, 2007-05-15
Elküldtem a MeH címére emailben, de majd hagyományos levél formájában postázok egy nyomtatott példányt is, hiszen a felkérés is postán jött, pontos címzéssel. Menjen így a válaszlevél is. Ez így hivatalosabb.

Adjuk meg a módját.


 

Frissítés. Hónapokig hivatalosan nem történt semmi (csupán félhivatalosnak számító szóbeli értesítést kaptam, hogy tagja lettem a testületnek). Nekem egyre kevésbé fűlött a fogam a dologhoz. Az ügyben közben formálisan és informálisan szerzett értesüléseim semmi jóval nem kecsegtettek: a támogatási rendszer túlzott átpolitizáltságának fennmaradása felől nem lehettek kétségeim. Így amikor az első hivatalos iratban meghívást kaptam a TTT szeptemberi alakuló ülésére, udvarias lemondással válaszoltam, kértem törlésemet a testület tagjainak sorából.

(Az alábbi kommentek e frissítés beírása előtt születtek.)

______________________
Más:

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr6676801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagya 2007.05.16. 16:23:00

Sok sikert, es eredmenyes munkat kivanok, valamint azt, hogy ne csalodj. Mindannyiunk erdekeben. Helyed van ott, szo se rola, tehetseged, erod is megvan hozza. Sok sikert, meg egyszer.

Szeitz János 2007.05.16. 16:45:59

Az illendő tiszteletkörök után: nehéz munkád lesz ebben a tanácsadásban, és valószínűleg sokszor maradsz egyedül. Baj, baj, de a nagyobb baj valóban azt lett volna, ha nem vállalod. Ami a leveled 4. és 5. pontját illeti: tudom, hogy tudod, sok idő kell ahhoz még, és még több békítő szó.

Myrtille · http://myrtille.freeblog.hu/ 2007.05.16. 16:46:48

Jól tetted!
Sok sikert!

Ja 2007.05.16. 17:35:15

Gratula. Ott van a helyed. Érdekel, hogy mire fogsz jutni azzal, hogy most már tanácsadóként, akár direkt beleszólhatsz a határontuli magyarokkal kapcsolatos döntések folyamába.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.16. 17:39:59

Örülök, ha így látjátok, köszönöm!

nagya 2007.05.16. 18:51:18

Kozben persze azt gondoljuk, hogy szivni fogsz, mint a torkosborz, es megbanod ezt meg, mint a kutya, aki hatot... :)
De olyankor itt leszunk mi neked, es miutan karorvendoen odanyogtuk, hogy "emmegmondtam", ha segiteni nem is tudunk majd, de veled gondolkodni mindenkepp.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.16. 19:11:16

Hát nézd, mivel az a tanácsadóság sem státussal, sem bérrel, sem függelmi viszonnyal nem jár, így egyfelől, amíg mást nem tapasztalok, elhiszem, hogy "elnézik" nekem a függetlenségemet, másfelől meg amikor mégis olyasmit tapasztalnék, ami vállalhatatlan, akkor bármikor vehetem a kalapomat. ebben elég jó vagyok.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.16. 19:26:13

Ja: beleszólásról nem igazán van szó, énkább csak véleményezési jogról. A döntéseket a szakkolégium tagjai hozzák, amelybe a MeH és a határon túli szervezetek delegáltak tagokat.
www.szulofold.hu/hirek3.html

Szeitz János 2007.05.16. 22:12:36

A "veled gondolkodni mindenképp" a lényeg, többi csak duma - még ha igaz is. Bizonyára ismered a kalifa 100 libája viccet!

Kulcsár István 2007.05.17. 09:01:58

Nem hiszem (vagy legalábbis remélem), hogy a miniszterelnöknek fejbólintójánosokra volna szüksége. Akkor pedig jól tetted, hogy elvállaltad.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.17. 09:10:18

Sztem azért ezek a dolgok nem a miniszterelnök szintjén zajlanak. Hogy ő személyesen kéri fel a tanácadókat, az inkább csak gesztus: a felterjesztés alsóbb szintről jött, és a munka is a Főosztály, max. a Szakállamtitkárság, illetve a Szülőföld Alap szintjén folyik - ami így helyes. Úgyhogy az ellen-fejbólintások nem hangzanak az égbe.
A képzavar viszont alapos.

évi 2007.05.17. 10:25:06

Örülök,hogy felkértek és gratulálok a döntésedhez!!!
Nem féltelek...:)

Szeitz János 2007.05.17. 19:50:51

Kedves Károly! Nagyon reménylem, hogy nem bántottalak meg azzal a 100 liba vissel. Kicsit brutális volt ebben az esetben. Mentségemre nem igen szolgál, hogy nagya szurka-piszkálására szántam.

nagya 2007.05.17. 19:58:24

Nem ismerem ezt a viccet.
Node Janos! Engem szurkalsz (ugye) (meg ha eszre se vettem), es Karolytol kersz bocsanatot. Es akkor ezt most hogy? Ide a viccel, aztan majd max talalkozunk a malacleadonal, es lerendezzuk, de egyedul gyere.

Szeitz János 2007.05.17. 20:56:05

1. Ez úgy, hogy nem Téged kért fel a Gyurcsány. Komolyan: Károlynak most éppen elég a gondja, nehogy még froclizzuk is.
2. A Kalifának volt 100 libája. Án egyszercsak a libák dögleni kezdtek. Elment a Kalifa Rabbihoz. Lieb Rabbi! Döglenek a libáim. Mit tegyek? A bölcs Rabbi adott egy tanácsot. Egy hét múltán találkoznak. Lieb Rabbi, még mindig döglenek a libáim. A Rabbi újabb tanácsot adott. Újabb hét múltán ismét találkoznak. Nos Kalifa hogy vannak a libáis. Kérdi a Rabbi. Ó rabbi, már mind megdöglött. De kár, így a Rabbi, pedig még mennyi jó tanácsom lett volna.
3. Csak pisztollyan, mert kardban gyenge vagyok.

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2007.05.17. 22:26:01

Kedves Balla D. Károly Úr!
Ki merne ezek után BéDéKá-nak nevezni, tegeződve hajlítani feléd a szót?!

Hanem az 5-ös pont!

Drága barátom - igazán ezért jár köszönet tenéked! Mert eljutottunk odáig, hogy a belföldi magyarért a külhoni "kisebbségi" emel szót - és ebben sajna igazad van! Hogy kellett!
Mert lehet, gondok vannak a külhoni magyar ügyekben (is), de idebenn - mindazon okok miatt, amiket elmondtál - biztosan tudjuk, hogy gáz van! (Nem joulban értve.)

Nem szaporítom, hanem köszönöm!

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.18. 08:35:15

Kedves János, dehyog bántottál meg. A vicc jó, ismertem is, de a 100 libáról nekem sem ugrott be.

El Lobo barátom - köszönöm a szép szavakat. (Gy.F. még nem köszönte meg...)

Szeitz János 2007.05.18. 11:09:23

Ja! A hivatal malmai lassan őrőlnek, ezért sokszor nem veszik észre, hogy már üresen járnak.

am 2007.05.23. 21:09:52

Én is téged választottalak volna! A csalódástól nem féltelek,
mert fel vagy rá készülve. Beszámolóidat az ügyek folyamatáról
szivesen várom.

Zoli (SSDB) 2007.05.26. 02:39:25

Független iró emberek mindig jól jönnek a kormány közelébe, reméljük segít rajtuk sokat :)

BDK · http://ungparty.net/ 2007.05.28. 20:54:28

Az mindenesetre sajátos, hogy a levelemre semmilyen válasz nem jött, se visszaigazolás, se az, hogy ha ilyen okos vagyok, akkor mégsem kellek. Igaz, egyelőre csak mailben küldtem el, de legalább egy visszajelzést vártam volna. Elvégre nem én jelentkeztem, hanem én lettem felkérve. Na, majd meglátjuk, a postán is elküldendőre érkezik-e reagálás.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása