balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

10 év múlva az EU-ban?

2007. június 23. - BDK
Viktor Janukovics ukrán kormányfő igen elégedetten érkezett haza Luxemburgból, ahol eredményes tárgyalásokat folytatott az Ukrajna–EU együttműködési tanács ülésén. Találkozott és megbeszélést folytatott az Európai Bizottság elnökével és más EU-vezetőkkel, külügyminisztere pedig igen fontos vízum-megállapodást írt alá az illetékes partnerekkel. (Utóbbi, ha a tagországok jóváhagyása után érvénybe lép, nagyban kiszélesíti a kárpátaljai magyarság utazási lehetőségeit is.)

Sajtótájékoztatóján az ukrán kormányfő elmondta, hogy az Ukrajna és az EU közötti kapcsolatépítés új szintre helyeződött, a formális partneri nexust a mélyülő politikai és gazdasági szempontokat előtérbe helyező viszony váltotta fel. Az EU-hoz való közeledésben, vélte Janukovics, az ukrán gazdasági növekedés játssza a legnagyobb szerepet, s ha ennek mértékét sikerül megtartani, akkor 10 esztendő alatt az országban olyan szintet érhet el a szociális fejlettség és az életszínvonal, hogy az EU már nem zárkózhat el Ukrajnának az egységes Európába való integrálásától.

Az elképzelés szép, és ha csupán a gazdasági mutatókat nézzük, akkor a megvalósulás sem látszik reménytelennek. Ukrajna nemzetgazdasága dinamikusan fejlődik, a GDP növekedése felülmúlja az EU-átlagot, így a felzárkózás valószínű. Ám emellett a politikai rendszer teljesen szétzilált, több mint egy éve folyamatos hatalmi válságban él az ország, hónapokig tartott a kormányalakítás, most meg éppen a törvényhozás az, ami nem működik, lévén Viktor Juscsenko köztársasági elnök még tavasszal feloszlatta a parlamentet. A legfelsőbb szint válsága kihat az alsóbb állami struktúrákra és a társadalom egészére is, így hát amaz áhított szociális fejlődés előtt igencsak komoly akadályok állnak.

Mégis: lassan a kisember is érzi, hogy van előrehaladás. A makrogazdasági mutatók ugyan nem jönnek szembe vele az utcán, de ha betér az üzletekbe, az ellátásra igazán nem lehet panasza. Ami elkeserítheti, az a fizetése, de már ez sem annyira kétségbeejtő, mint néhány évvel ezelőtt. A minimálbér ma Ukrajnában már megközelíti a létminimumot, egy átlagfizetésből pedig, ha nagyon szerényen is, meg lehet élni. Ez egyáltalán nem volt így korábban, nem véletlen, hogy a lakosság igen jelentős része fekete tevékenységgel jutott jövedelemhez (Kárpátalján például csempészéssel, valutázással, illegális munkavállalással). Más megélhetést nem tudván biztosítani, a hatalom általában szemet hunyt efelett. Ennek, valamint a mindent átszövő korrupciónak és a kisebb-nagyobb gazdasági klánok működésének igen nagy a demoralizáló hatása, az állami gondoskodás hiányával párosulva ez destabilizálta a társadalmat, így szociális rendezettségről és egzisztenciális biztonságról egyelőre nem beszélhetünk Ukrajnában; mint ahogy igazi demokráciáról sem.

Vajon felerősödhetnek-e annyira a pozitív tendenciák és rendeződhetnek-e annyira a belső viszonyai, hogy Ukrajna szalonképessé váljon az EU számára? Vagy a külső piacokra éhes EU tesz majd (mint pl. a balkáni viszonyoktól nem mentes Románia esetében) kompromisszumot? Bárhogy is történik, nekem erről a lehetőségről ma még Woody Allen mondása jut eszembe: „Soha nem lépnék be olyan klubba, amelyik még engem is elfogadna tagjának!”


Megjelent: Új Szó (Pozsony), 2007. jún. 23

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr50104277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli (SSDB) 2007.06.26. 21:34:47

idővel hál' Isten Ukrajna is felfejlődik EU szintre s sztem nem kell sokat várni amég az is az Európai Unio része lesz :)
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása