balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Internetes regény laptopra?

2007. július 11. - BDK
Egy remek ötletre szeretném olvasóim figyelmét felhívni. Majoros Sándor blogjában különböző kollektív regényírási kísérleteiről számol be, illetve arról, miként vett részt egy internetes regény- pályázaton. Ezek után saját honlapja, a Regénytár lehetőségeit kínálva, így ír:

Az átalakuló Regénytáron minden feltétel adott egy ténylegesen is interaktív regény létrehozására. A munkának talán a szinopszis elkészítésével kéne kezdődnie, mondjuk egy kifejezetten erre a célra létrehozott, független webportálon, ahová mindenki beadhatná a saját, szabad témájú regényszinopszisát. Ezekről a tartalmi kivonatokból komoly vagy komolytalan eszmecserét lehetne folytatni egy fórumon keresztül – minden arra érdemes szinopszis saját topikot kapna –, egy idő után a legtöbb szavazatot kapott regénytervek pedig áttelepülnének a Regénytárra, ahol előre felkért írók kezdenének velük foglalkozni. (A kiválogatott szinopszisok gazdái jutalmat kapnának, majd kezdődne az újabb szinopszisgyártó ciklus.)

A Regénytáron minden készülő regényhez saját fórumot csatolnánk – speciális szavazómodullal, miegyébbel –, ahol az olvasók parázs vitatkozás közepette eldönthetnék, merre kanyarogjon a történet. Az ötleteiket nyilvános chatpárbajok keretében meg is mérkőztethetnék egymással. A végén egyfajta olvasói konszenzussal – vagy tán szavazással – dőlne el, melyik továbbhaladási út lenne a legkívánatosabb. A vita persze nemcsak a cselekményről, hanem a regényben előforduló egyéb finomságokról, sőt teoretikus kérdésekről is folyhatna, természeten mindez csak regisztrált, nyomon követhető felhasználók részére.

... A Regénytár interaktív regénykísérlete során ... az olvasók kedvük szerint rakhatnának be hivatkozásokat a szövegekbe, a saját kommentárjaik, kiegészítéseik, betoldásaik helyére vezetve el a kíváncsiskodókat, sőt ezek az átjárók új, alternatív regényutakat alakíthatnak ki, amelyek széltébe-hosszába behálóznák a világot.

Már ez is elég csáberő lehet mindenkinek, de az igazi csúcs az elkészült mű kiadása lenne. A leendő könyvekbe, e-bookokba, multimédiás adathordozókba – bármennyire is internetes egy regény, nem létezhet nyomtatott forma nélkül – ezeket az elágazásokat is be kell majd építeni, mégpedig a társszerzők nevének feltüntetésével. Ilyen módon a regénynek több tucat szerzője lenne, vagyis nem a hagyományos módon szerepelne rajta az írója neve, hanem úgy, mint a filmek stáblistáján a rendezőé. Ez pedig egy aprócska lépés a verbális és a vizuális műfajok egységesítése felé vezető úton.

Ha valakinek ötlete, hozzászólása, vagy kritikai észrevétele támadt ezzel kapcsolatban, kérem, írja meg a véleményét. Megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom esetén a Klubban külön bejáratú ajtót nyitok a leveleknek.
Nos, a magam részéről mindenkit biztatok arra, vegyen részt a kollektív alkotásban, keresse fel Majoros Sándor oldalát, keresse ki  A jövő regénye az interneten c. posztot (sajnos az egyes cikkek külön nem linkelhetők, magába a blogba ezen a címen lehet belépni), írjon levelet, kapcsolódjon be a munkába.

Mint tudjátok, nekem is voltak-vannak hasonló kísérleteim (ha regény helyett inkább novellát célzott is), ilyen a Fagocitátum c. projektum, amelybe most meg is invitáltam Majoros Sándort. Ő még nem reagált, de korábbi meghívottam, Békés Pál éppen most mondott igent: rövidesen elkezdjük közös novellánkat. Ahogy az Évával írt esetében, ezt is lépésről lépésre nyomon követhetitek majd itt, a blogban.
________________
Számítógép kijelzőn megjelenő tartalom. Laptop billentyűzet.
szerviz:
adathordozók - notebook szerviz. internetes szolgáltatás budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr6115856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.07.11. 11:13:55

Elég szkeptikus vagyok, ami a közösségi intelligenciát illeti.
Szerintem nem összeadja, hanem integrálja azt, amit az egyes felhasználók / tagok / bármik hozzátesznek. Példa: a Wiki. Rendkívül hasznos, jó, hogy gyorsan meg lehet tudni szinte bármit - de akinek egy kis esze van, meglehetős szkepszissel olvassa.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.07.11. 11:20:22

Megfelelő szűréssel, moderátori, szerkesztői szigorral szerintem jól működhet. De van nekem is negatív tapasztalatom

Egyszer engem Magyar Online.net-en meginvitáltak valami hasonlóba: onnan visítva elszaladtam: egy nagyon ráérő, de magyarul már nagyon nem tudó háziasszony éppen akkor indította el a regényt a lektűr leghígabb fordulatai felé.

Dupladiviz 2007.07.11. 11:37:51

Feltehetően a kevés levél miatt nem nyílt mégsem külön fóruma a dolognak, hát akkor véleményemet - ha szabad - itt fejteném ki. (Na jó, igazából idézném Sándornak írt levelemet: )

"(...)
Talán túl sok az elképzelésben az olvasói interakció. Úgyértem, mintha rendelésre készülne a könyv. Az én elképzelésem alapvetően valami hasonló, de kicsit zárkózottabb:

- Valaki ír egy felütést, amiből sejthető, hogy miféle történet elé nézünk. (A nyilvánosan megszavaztatott és gyűjtetett szinopszisok helyett mondom ezt.)
- Az éppen legfrissebb regényrészletre valamelyik szerző (nem az, aki az utolsót írta) ír egy folytatást. Minden ilyen regényrészlet alatt lehetősége van az olvasóknak eszmét, véleményt cserélni. (Ez persze nem annyira interaktív,
mint ahogyan leírtad, hogy nyílvános chat-vitákban dőljön el a könyv további sorsa, de nem hiszem, hogy lenne olyan állhatatos író, aki nem nézné meg az olvasói reakciókat /esetleg nem felelne rájuk/ és képes lenne elfeejteni őket, amikor legközelebb a füzet/klaviatúra előtt ül.)
- A végén közfelkiáltással, elfogadják a befejezést, amit valaki írt, bejelentés nélkül, és mindenki méltó lezárásnak tartja, és nem látja tovább a történetet.
- Mindez után kiadatni tényleg szép ötlet.
(...)"

Lényegében... ennyi... (Remélem elfér itt.)

Dupladiviz 2007.07.11. 11:46:20

Hopp!

A pötyögés közben érkezett BéDéKá féle megjegyzésre még hadd reagáljak:

Igen, a problémának efféle gyökerét én is látom, és javasoltam is, hogy efféle projektet csak "profikkal" lenne érdemes indítani. Bár, ez persze nem garantálna semmit. Azt még látom magam előtt, ahogy Esterházy és Darvasi(Szív) eljátszanak egymással, de például azt, hogy Ön és (maradjunk a példánál) Esterházy váltott kézzel olyan szöveget hozzanak létre, amibe nem törik bele az olvasó szeme...
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása