balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Az igazi

2007. július 21. - BDK
Kárpátalján kívül aligha fordulhatna elő másutt, hogy két éven át két különböző újság ugyanazon a címen jelenjen meg. Márpedig nekünk két lapunk is a Kárpáti Igaz Szó névre hallgat.

A történet 2005-re nyúlik vissza. Lényege annyi, hogy az akkor még egyetlen ilyen nevű lap kisebbségi tulajdonosa (történetesen, de nem véletlenül éppen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség), kieszközölte, hogy felmentsék a főszerkesztőt, akinek az irányítása alatt szerintük az 2004-es ukrajnai elnökválasztás és az azt követően kialakult forradalmi helyzet idején a lap egyoldalúan tájékoztatatta olvasóit. Akadtak más vádpontok is, de a kirúgatási szándék legfőbb oka nyilvánvalóan az volt, hogy az Igaz Szó (a megyei vezetés – mint többségi tulajdonos – lapjaként) Janukovics oldalán állt a Juscsenkó-párti magyar Szövetséggel szemben. Miután a politikai játszmából a KMKSZ győztesen került ki, jogot formált az ellenlábas főszerkesztő eltávolítására. A tulajdonosok tanácsa fel is mentette, de a szerkesztőségi kollektíva többsége főnöke mellé állt és sztrájkot hirdetett. A Szövetség által kineveztetett főszerkesztőnek csak néhány munkatársa maradt, ezekhez kellett újakat verbuválnia, hogy kisebb szünet után az akkor 85 esztendős múltra visszatekintő Kárpáti Igaz Szó a régi fekete fejléccel újra megjelenjen.

Ám ezalatt a másik, a sztrájk miatt kirúgott csapat sem tétlenkedett. Bejegyeztettek ugyanezen a néven egy új, független lapot, és kisvártatva meg is jelent a maga zöld fejlécével egy másik, magát igazinak nevező Kárpáti Igaz Szó.
Hogy két lap bejegyzését azonos címen hogyan fogadhatta el az illetékes hatóság? A magyarázat eléggé sajátos.

Amikor a rendszerváltozás után a kommunista hagyománnyal szakító, de jogfolytonosságát megtartó lapot 1993-ban újraalapították, a regisztrációs kartonra a címét cirill betűkkel vezették rá, így: Карпаті Ігаз Со. Ekként szerepel az impresszumban is. Ezzel szemben az újonnan indított orgánumnak a hivatalos engedélyén a latin betűs, ékezetes verzió szerepel, vagyis: Kárpáti Igaz Szó. Ez így formálisan két külön cím, még ha lapok címoldalán magyarul ugyanaz olvasható is.

Azóta mindkettő meg is jelenik Kárpátalján, mindkettőt olvassák, fejlécének színe után nemes egyszerűséggel a régi jogutódot feketének, az újat – önmeghatározása szerint igazit – pedig zöldnek nevezve.

Közben a fekete tulajdonosi struktúrája átalakult, a magyar Szövetség többségi részt szerzett, ám a finanszírozás terheiből, ahogy a korábbi években sem, ezután sem vette ki a részét, a megyei vezetés juttatásai pedig elégtelennek bizonyultak, így a lap egyre nagyobb adósságot halmozott fel az eltelt két év alatt, a csőd szélére jutott. Ezzel szemben zöld vetélytársa egyfelől bőven részesült a határon túlra irányuló magyarországi támogatásokból, másfelől példányszámának folyamatos emelkedése is növelte anyagi biztonságát.

A múlt héten aztán egy várható és egy váratlan bejelentéssel szembesülhettek az újságolvasók. A fekete Igaz Szó megírta, hogy anyagi helyzetük válságosra fordult, a jövőben nem tudják biztosítani a heti háromszori megjelenést. A többségi tulajdonos, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség pedig azt jelentette be, hogy „lemond a sajtóorgánum kétharmad részének tulajdonjogáról a lap munkatársainak javára”. Adósságot ajándékozni – ez is, mint a két azonos nevű újság – igazi kárpátaljai különlegesség.


Megjelent: Új Szó, 2007. júl. 21 - Szolgáltatás: Kárpáti Igaz Szó + Keresőmarketing.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr93122485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boros Oszkár 2007.07.21. 16:17:47

Jó, jó, de melyik az Igazi Trebitsch?

vélettlen balettos 2007.07.24. 21:18:48

Adósságot ajándékozni... BDK – ez 10-es találat! Gratula!
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása