balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Méhes Károly - intervillám

2007. július 23. - BDK

Nyári internetes villáminterjú-sorozat: előbb én kérdezem íróbarátai- mat, aztán ők kérdezik választott  alanyukat.  Projektum | Interjúk


Az előző interjú alanya, Balogh Robert kérdezi Méhes Károlyt.

Pár napja olvasom az új novellás köteted, a 2007-es Ünnepi Könyvhétre megjelent Hollander Emőke meztelenül címűt, és többször el kellett gondolkodnom, hogy mennyire személyessé tetted a műfajt, aztán meg mennyire líraivá. Sajátos tere, ideje, humora, lélegzete van ezeknek a történeteknek. Meg tudod fogni még, miért alakult ki benned, hogy ennyi novellát írsz, hiszen a prózában ma a regényt többre becsülik (nem mintha számítana). Vagy tévednék? Ez alkati kérdés? Vagy az életmódodból ered?


Ebbe valóban sok minden belejátszik, időhiány, tán lustaság is, de alapvetően tényleg azt érzem, amit az alcím is jelöl "Rövid életek"-ként, hogy ezekben a kis mesékben benne van úgyis minden. A dolog egyszerűen működik, van egy szituáció, akár rövidke párbeszéd, valami fura viszony, ami megragad és elkezdek vele játszani, mint cica a gombolyaggal... Olykor tényleg elég azt leírni, amit láttam, hallottam, vagyis, ahogy bennem aztán szavakká formálódik, hogy ilyen bölcset mondjak. Máskor meg facsargatom, színezgetem, és - legyen - ezek szerint kicsit líraivá teszem. Ha nem lenne szinte szemtelen megjegyzés, azt is mondhatnám, ahogy esik, úgy puffan. A lényeg, szóljon - valamiről.

A novellásköteted illusztrációit is te készítetted, nem tudtam arról, hogy rajzolsz. Eszembe jutottak Háy János angyalai, de inkább Bruno Schulz grafikái, amelyek szintén nagyon erősen közvetítettek valamit az író bensőjéből. Ezek a firkák, rajzok, satírozások unalmas értekezleteken keletkeztek, vagy valódi, hasznos időd szánsz rájuk, ha úgy érzed, rajzolnod kell? És eszembe jutott egy volt újságíró ismerősöm, aki otthon, talán feszültségcsökkentő célzattal, de mindig borzalmasan groteszk rémpofákat festett. Te is így vagy ezzel? Kirajzolsz dolgokat?

Erre szintén egy is-is választ tudok adni. Azt le kell szögezzem, hogy a rajzok többsége a 80-as évek végéről, a 90-es évek elejéről való, manapság nem készülnek újak. Akkoriban az "unalmas értekezletek" még az egyetemi előadások, órák voltak, nem feltétlenül unalmasak, de rajzolásra annál inkább alkalmasak. Ám ezek mellett rajzoltam úgy is, hogy otthon nekiültem, mondjuk úgy, ihletetten, és akkor abból kisült valami. Egyébként én is eléggé megkaptam egy időben, főleg anyukámtól, hogy "torz pofákat" tudok csak rajzolni, de aztán ezek idővel tán szelídültek, lett a képeknek is története. Azt kell mondjam, általában szeretik ezeket a rajzocskákat, akik ismerik. Néhány ismerősömnek adtam is ajándékba, bekeretezve, és szívesen teszik ki a falra. A gyerekeimnek is készítettem egy rajzos könyvet, sokszor kérték kisebb korukban, hogy azt nézegessük, ne a mesekönyvet. Ez jó érzés. Talán egyszer nekiállnak olvasni az irodalmi könyveimet is:-)

Mennyi időd jut olvasásra? Dolgozol egy napilapnál, amennyire tudom, külföldre is rendszeresen jársz, a Forma 1-es futamokat is követed, időnként még a gyerekeiddel is látlak sétálni, s emellett – összeszámoltam ez már a tizennegyedik könyved negyvenkét évesen (nem számoltam bele a Forma 1-es szakkönyveket és a fordításokat). Ezt hogy vagy képes összeegyeztetni?

Sokszor kérdezik ezt, és én nem érzem ezt rettentő teljesítménynek. Valahogy így alakult, és ha nem is mindig könnyedén, kellemes időtöltésként megélve végzem a munkámat. Minden, amit felsoroltál, külön-külön is valóban elég lenne mint főhivatás, de én kifejezetten igénylem, hogy sok és változatos legyen, ami velem és általam történik. Néha persze vágyom rá, hogy "csak" író legyek, és akkor orrvérzésig, ám tudom, az sem az igazi, mert látom kollégákon, hogy akik ezt választották, vagy akiknek ez sikerült, nem feltétlenül boldogabbak, vagy mi a szösz... És ez is annyi mindennel függ össze, még tán az ózonlyuk mérete is belejátszik! Olvasásra tényleg kevesebb idő jut, mint szeretném, az ágyam mellett általában 15-20 könyv várja, hogy elkezdjem, vagy folytassam. Érzem, ha kell olvassak, és akkor bele is vetem magam valami jó szövegbe.

Méhes Károlyt Balogh Robert kérdezte. Mindkettejük munkáját köszöni: Balla D. Károly


Pro Pannónia Könyvek, 2007. 240 oldal, 2.490 Ft



 

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr3123465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása