balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Digitalizált okiratok

2008. február 27. - BDK
Újabb kis lépés a digitális világarchívum kiépülése felé:  "Az 1526 előtti időkből származó összesen 996 dokumentumot ezentúl bárki megtekintheti a Középkori oklevelek a Heves Megyei Levéltárban című DVD segítségével" - mondja az illetékes levéltárigazgató. "...rendkívüli értékük miatt eddig csak igen indokolt esetben vehették kézbe a kutatók az 500-800 éves dokumentumokat, amelyeket tűzbiztos szekrényekben őriznek. Ezentúl viszont bárki "búvárkodhat" az anyagban; a kutatást a DVD-n nagyított képek segítik, 65 okirat esetében pedig a latin szövegek magyar fordítása és a csonka szövegrészek megfejtése is olvasható a lemezen.". Továbbá pedig: "a tervek szerint a jövőben az ország valamennyi levéltárában digitalizálják a Kárpát-medence teljes középkori iratanyagát, ami nagyban megkönnyíti a kutatómunkát. ... Amennyiben a teljes hazai anyagot digitalizálják, a levéltárosok egy kattintással, utazgatás nélkül hozzájuthatnak az értékes anyaghoz." Ha van PC-jük vagy laptopjuk...


A dolog persze akkor lenne az igazi, ha mindez nemcsak DVD-n lenne meg, hanem az internetre is felkerülne. Nos, sok minden fenn is van a levéltár meglehetősen kezdetleges és sok hibával működő honlapján. Az bemutatkozó szöveg például jelenleg így töltődik le a kijelzőmre:



De azért elég sok okmányt le lehet hívni: szöveg latinul és magyar fordításban, plusz az okmányok képi megjelenítése. Utóbbiak azonban a kutatáshoz túl kis méretűek, nemigen betűzhetők ki. A nagyobb méret megtekintéséhez vagy be kell szerezni a DVD-t, vagy mégis el kell utazni Egerbe, hogy a levéltár belső hálózatán (intranet) megnézhesse az érdeklődő.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr64356478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leta 2008.02.28. 07:53:48

Tény, hogy ahány levéltár, annyiféle honlap és mindenhol eltérő tartalmak vannak digitalizálva. Amire épp kaptak pályázati forrást. (Oklevelek, levéltári kiadványok a bennük lévő tanulmányokkal, térképek etc.) Vagy két hete Bp-en egy konferencián említették, hogy 40 milliót kaptak a levéltárak egy közös levéltári portál kifejlesztésére, amelyben az általános közlevéltárak digitalizált állományai közös keresőfelületen lennének kereshetőek és elérhetőek. A negyven millióból 5 millió kapásból a Magyar Országos Levéltárnak megy, amely kapásból kijelentette, hogy nem adja át digitalizált tartalmait, max abba mennek bele, hogy a közös oldalról linkek mutassanak az ő oldalukra. A Fővárosi Levéltár, aki az egészet koordinálja és így emberekre, gépekre van szüksége (ezzel az indokkal) 24 millióra tenyerelne rá. A maradék 11 millión osztoznának a megyei levéltárak (az összes), ha belemennének. Minél többen mennének bele, annál kevesebb jutna egy-egy levéltárnak. Mivel a tartalmi fejlesztés költségei a megyei levéltáraknak saját költségvetésükből (ami a létfenntartást sem feltétlenül fedezi a mostani megszorítások mellett), illetve pályázati pénzekből (ami esetleges) lenne fedezendő, így az egész a BFL-nek üzlet, a többieknek meg kötelezettségvállalás anyagi és munkaerő fedezet nélkül. A jelenlegi felállás szerint, ahogy én látom. Persze akár még jól is elsülhet a dolog, mert az alapötlet nem volna hülyeség.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.02.28. 09:55:59

Az alapötlet nagyon is kó, és nyilván sokkal hatékonyabb dolog egy nagy országos portált készíteni (és azon belül külön alrendszereket biztosítani a megyéknek), mintsem felaprózni a pénzt és koordinátlanul elkölteni. A cél mégiscsak az lenne, hogy minden és mindenki számára a legkönyebben elérhetővé váljon. De hát ugyanez áll a múzeumokra, más gyűjteményekre is.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása