balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Körömnyi szalagot

2008. március 15. - BDK
(Részlet egy 14 éve írt jegyzetemből) Nem, a kincstári ünneplésből nem kérek ma sem. Malomkeréknyi kokárda helyett körömnyi szalagot tűzök zakóm hajtókájára: azt is belülre. Így jobban érzem melegét, s igazabbnak tudom vele magamat. Himnuszt, Szózatot sem tudok már tele torokból énekelni. Inkább csak dünnyögök, vagy állok némán, talán még a térdem is meg- megroggyan az országos vigyázzban.

...Valahogy immunis lettem a nemzeti érzések iránt. Miközben nagy-nagy nosztalgiával gondolok régebbi önmagamra: amikor még egy szemvillanásban, egy jól megválasztott metaforában (vagy inkább két verssor között), egy „most mind ugyanarra gondolunk” érzés némaságában rejtekezett magyarságom. De most, amikor már grammatikailag fokozhatóvá vált titkos jelszavunk („magyar-magyarabb-legmagyarabb”), most, amikor gyűjtőfogalom helyett a kirekesztés szinonimájává kezd válni, nos: akkor – ki hitte volna – újra fellép valami identitászavar: a több évtizedes „magyarságvesztés” és „elnemzettelenítés” helyett az ellenkező szélsőség: a „magyarságcsömör” és a „túlnemzetítés”... Úgy tűnik, hiú ábránd volt azt hinni: egyszer már „csak úgy” lehetek magyar, mint ahogy szőke vagy kék szemű.

Tudom: ünneprontás mindezt március idusán leírni. Tudom: különösen furcsán hangzik az én kárpátaljai kisebbségi számból: mit ugrálok itt konvertálhatatlan öntudatommal, én, aki talán már el is tűntem volna az idő süllyesztőjében, ha nem tolja alám megtartó tenyerét az anyaország. Mit könnyelműsködöm itt: ne tudnám, hogy a többségi nemzet(ek) csőre töltött erőfölényének közepette igen veszélyes nézet vasbeton bunker helyett erdei tisztásnak képzelni a magyarságot? Mégis: előfordulhat, hogy a védtelen tisztás biztosabb helynek bizonyul bármiféle megerősített óvóhelynél: legalább fejünkre nincs minek ráomolnia...

...A kincstári ünneplésből nem kérek. Malomkeréknyi kokárda helyett körömnyi szalagot tűzök zakóm hajtókájára – azt is belülre

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr20382088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

istvami 2008.03.15. 17:25:37

"...Valahogy immunis lettem a nemzeti érzések iránt."
BDK, ez a baj veled. A kommunista környezeted teremtette ezt benned...
De még válthatsz, mondjuk átpátolsz a szlovákokhoz, vagy ukránokhoz. Én a ruszinokat javasolnám...

BDK · http://ungparty.net/ 2008.03.15. 17:33:21

nálad jobban járnék velük, annyi bizonyos.

B. E. 2008.03.15. 18:09:06

A"pátol" igét nem ismerem. Átpártolni esetleg lehet. De nem hiszem, hogy BDK erre készülne, erre utalt volna, vagy hogy akár alkalmas és képes lenne erre. Viszont sokak éreznek így: a kincstári magyarság nem kell. Igen, én is szeretném, ha bárki ugyanúgy lehetne magyar, ahogy szőke vagy kék szemű. Hadd érezzem magamat egyszerűen magyarnak, fokozhatatlanul. Nincs magyar, magyarabb, legmagyarabb! Ezért nem volt kedvem részt venni semmilyen ünnepségen. De még bízom benne, hogy talán majd, egyszer, talán még megérem, hogy kedvem lesz hozzá. És ha naiv vagyok, és mégse lesz idő, amikor önszántamból megyek ünnepelni, akkor legfeljebb a kincstári magyarok rám fogják, hogy átpártoltam. Amit büszkén fogok vállalni. Mert átpártolni csak az európaisághoz tudok. De ezt ma Magyarországon és környékén csak nagyítóval lehet találni. Kár...

nagya 2008.03.15. 21:47:49

Leirod, hogy mar csak belulre, es csak kicsit, es mar nem teli torokbol, hanem csak dunnyogve. Egyreszrol ertem, sot megertem. Oszinten szolva, en mar ennyit sem, igaz, el is partoltam.
Masreszrol, erzem a soraid kozt a szomorusagot is. A szomorusagot, amit ismerek magam is, de nem sikeult meg szavakat tenni kore. Egy jofele istvami-s hozzaszolas csak noveli ezt a szomort.
Talan errola fanyar izrol irhatnal, ha idod engedi. Arrol, hogy miert hianyzik megis, amitol, ha latom, felrordul a gyomrom.

brutuska 2008.03.16. 09:18:45

Egyre aktuálisabb az írás. Persze sajnálatos, hogy így alakult, de hát fejlődik az ember (jó esetben), és rájön, hogy a zászlólengető/szózatordító/mélymagyar fitymacsattogtató "ünneplők" mennyire avíttak így a huszonegyedikben. Benned is van néha olyan érzés, hogy ezek közé nem? Nem is értem, miért nem jönnek ki a Slota/Tudor/Seselj félékkel, ugyanaz a világkép, jó provinciálisan.

istvami 2008.03.16. 18:04:31

Látom jól megértitek egymást ezen a lapon... Gondolom tegnap nem csatlakoztatok a tegnapi bátran harcoló hazafi "randalírozókhoz"...
Pedig ott lenne a helyetek, ha valamit még számit nektek a haza.

P.S. B.E. az első mondatod nagyon szellemes... A többi meg blöff, különösen a patetikus "európaiságod".... nagya hozza a régi destruktív és dekadens szellemiségét. Az egyre mélyebbre süllyedő butuska most "nagyvárosi" szemlélettel csatlakozott a díszes társasághoz...

BDK · http://ungparty.net/ 2008.03.16. 19:46:19

valakinek miért jelent az örömöt, ha ronthatja valahol a levegőt, soha nem fogom megérteni.

B. E. 2008.03.17. 00:49:50

istvami, valóban nem voltam és nem is leszek soha ott. És nemcsak azért, mert ennek az idén fizikai gátjai voltak, hanem főleg azért, mert nekem fontosabb a haza, semmint hajlandó lennék hazafias kukagyújtogatással demonstrálni az iránta érzett szeretetemet.

A. J. G. 2008.03.17. 20:50:14

istvami, bátran harcoló ember nem takarja el a képét csuklyával, maszkkal. És nem értem. Mi vagy ki ellen harcolnak? És mitől harc az, amikor nagy bátran köveket hajigálnak, Molotov-koktélt dobálnak, kukákat és autókat gyújtanak fel? Nagy szavakat mondasz, miközben fogalmad sincs arról, mit is jelent harcolni valami ellen. Meggyőződésből. Fegyverrel. Odadobva tétnek az életedet is, mert fontosabbnak tartod azt az Eszmét vagy Ügyet, aminek a védelme érdekében harcolsz.
Ezek az általad "hős" jelzővel illetett randalírozók nemhogy az életüket, még az arcukat sem hajlandók adni a (tév)eszméikhez. Semmi bajom azokkal, akik valóban harcolnak egy rossz ügyért, ha azt meggyőződésből és nyíltan teszik. Elvégre tévedni emberi dolog és jog. De ezek nem egy ügyért vagy eszméért csinálják, amit csinálnak, hanem a balhéért. Ugyanígy képesek lennének "tüntetni", vagyis randalírozni, balhézni a másik oldal ellen is, ha az hozná meg azokat a népszerűtlen intézkedéseket, amelyek most nagyon rosszul érintik az embereket, de ahhoz, hogy a következő nemzedéknek (köztük a te "hős" barátaid gyerekeinek is!) jobb legyen, elkerülhetetlenek.

Senki nem lesz attól jobb magyar, sőt, egyáltalán nem lesz belőle MAGYAR attól, hogy malomkőnyi kokárdát tűz a mellére, nemzeti színű és árpádsávos zászlót lenget, és jelszavakat üvöltözve kárt okoz. A városnak, az országnak, a nemzetnek. Nekem, neked, és mindenkinek, aki itt él.

P.I. 2008.03.19. 19:24:16

Ki olvasott a kárpátaljai magyarverésről? Meddig rogyadozik még ez a két magyar érdekvédelmi SZERV (KMKSZ-UMDSZ) egymás pofozásában? Az ember röhögőgörcsöt kap tőlük...

rainy_day_coffee 2008.03.19. 21:10:48

Olvastam rola. Egy baratom azt mondta az esettel kapcsolatban: innentol lejtmenet. Tartok tole, igaza van.

szökevény 2008.03.22. 13:26:12

A francia kokárdától bezzeg nem nedvesedik be az jó libri pelenka.A kődobáló pimasz 12 éves palesztin gyerek meg ólommérgezésbe hal bele.A kárpátaljai megvert magyar fölött meg szépen elsiklunk.Pedig ilyenkor valahol,akár Budapesten is,illene fölrakni a szeliden dobogó ejrópos szív fölé egy halvány kék szalagot.A szovjet történelem könyveket meg dobjuk be a kukába és nyugodtan gyújtsunk alá.Petőfi is ezt tenné. Vagy ő sem európai?

A. J. G. 2008.03.22. 14:03:31

Valamit összekeversz, szökevény.
A 12 éves palesztin kőhajigáló gyerek meg a pesti randalírozó kőhajigálása közt legalább akkora különbség van, mint Mehuhin meg a falusi cigányzenész hegedűje közt. OTT valóban harc folyik; hogy melyik fél folytat jogos harcot, azon lehet vitázni, de a harc tényén nem. OTT lehet harci cselekmény még a kődolbálás is, ha nincs más fegyver. OTT két nép, két vallás, két gyökeersen eltérő gondolkodásmód csap össze.
ITT harc legfeljebb szavakkal folyik, ITT mindkét oldalon ugyanannak a népnek a tagjai állnak, az egyetlen különbség az, hogy ki hogyan képzeli az EGY hazának a jövőjét. Mert nincs két haza, csak egy, ami oszthatatlan, ahol együtt kell élnie a sokféle módon gondolkodónak. Ezt az EGY hazát kell szeretnünk, védenünk, építenünk, bármelyik oldalon is állunk. Akik pedig rombolnak, gyújtogatnak, azok pont ennek nincsenek tudatában. Azt hiszik, a másik oldalon állóknak, a másként gondolkodóknak és cselekvőknek okoznak vele kárt, őket gyengítik. Pedig tévednek. Éppúgy szegényítik magukat is, mert ők is itt élnek, nekik is ez a hazájuk.
Nem hiszem, hogy a francia kokárda szétválasztaná a jobb- és baloldali franciákat. Épp ellenkezőleg, összeköti őket. Szégyen, hogy a magyar kokárdát ki akarja sajátítani az egyik oldal.

Ami a megvert kárpátalji, felvidéki, romániai, vajdasági magyarokat illeti: sajnálom őket, és velük érzek. Ők egy ugyanolyan félreértelmezett nacionalizmus áldozatai, mint félreértelmezik a nacionalizmust egyes magyarok. Őket is csak sajnálni tudom.

szökevény 2008.03.22. 15:45:23

A.J.G. Szépek a gondolataid,de félreértettél.Nem védem én a pesti kődobálót. Pláne, ha csuklyát visel. Lehet, hogy ő a " harmadik oldal " embere, akinek érdeke, hogy a két oldal kialakuljon,hogy valami ITT romba dőljön, hogy az általad féltett utódok meg se szülessenek. Egyébként meg kevesebbet sajnálkozz,és próbálj meg többet szeretni. Békés Húsvétot Neked!

évi 2008.03.22. 17:29:49

Én még belülre sem...sehová sem.

marosy 2008.03.24. 20:22:10


Istvami minden szavával egyetértek. Ezen a honlapon a "magyar"
szitokszóvá vált.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.03.25. 09:45:22

és akkor miért látogatod?

A. J. G. 2008.03.27. 22:31:22

Tudod, marosy, magyarnak lenni és magyarkodni két különböző dolog. Aki az országnak árt, aki a vele egy országban élő, egy nyelvet beszélő, de tőle eltérően gondolkodó embert kikiáltja mindennek, de megtagadja tőle a magyar voltát, az magyarkodik. És az ilyen gondolkodás a hitvány emberek jellemzője.
Van Tamási Áron egyik novellájában egy igen szép mondat, így hangzik: "Embernek hitvány, tehát magyarnak alkalmatlan"; én ezekre a véres szájjal acsargó magyarkodókra nagyon találónak érzem ezt a kijelentést. Ezek nem magyarok.

szökevény 2008.03.27. 22:46:08

Itt nem egy országról van szó,hanem egy nemzetről,Ajg!Valamit összekeversz...készakarva.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.03.28. 11:18:13

ez a Tamási idézet jó!!!
és hány emberre áll még, akikről itt szó sem esett - ha igen, hűt nem olyan undorral, mint a "magyarkodóról" :DDDDD

Szamosfalvi Albert · http://albertszamosfalvi.com 2008.03.29. 23:02:28

Ugy is lehet hogy egy lélek egy bizonyos fejlôdésének megfelelô konstellàciôba születik , amit feltétlen egy bizonyos Nemzetnek hivnak ,amit természetesen meg kell tanuljon szeretni , és ebben
kell kibontakozzon ,de fejlôdésének automatikusan gàtat szab ha
az univerzàlis értékeknek ellenkezôen kezd érezni tehàt ha
gôgöt , önsajnàltatàst és agresszivitàst tàplàl

v.b. 2008.04.02. 21:23:01

a.j.g.: te csak sajnáld önmagad. Már rég nem érzem, hogy EGY lenne a magyar nemzet. A hányinger fog el, ha muszájból M-ra kell utaznom. Nem vagyok különb, mint a magyarországi, de legbelülre bújtatott kokárdám rezdüléseiből érzem: már mások vagyunk, s csak egy felületes szemlélőnek tűnhet úgy, h egy nyelven beszélünk.

Szamosfalvi Albert · http://albertszamosfalvi.com 2008.04.03. 19:51:31

Indulatod elragad kedves vilàgbajnoksàg , pontosan te sajnàltatod magad a hànyingerecskéddel

u.i. én is külföldön élek
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása