balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

A vereckei honfoglalási emlékmű

2008. március 31. - BDK
} A téma később készült kronologikus összefoglalója: Honfoglalási emlékmű, Verecke {
 
Turulos elődjét még a millennium évében (1896) állították az akkori országhatáron, amely Trianon után a csehszlovák érát még átvészelte. Véglegesen a szovjet hatóságok távolították el a második világháború után. Aztán nem sokkal a rendszerváltás után felvetődött egy új emlékjel felállításának a lehetősége. Sok huzavona és különféle botrányok miatt ez a terv meghiúsult, az emlékmű torzóban maradt: ekként azonban igen sokan látogatták, koszorúzták, mígnem a közelmúltban az elaltatott ügy új fordulatot vett azzal, hogy Magyarország és Ukrajna elnöke kárpátaljai találkozóján megállapodott felavatásáról. Matl Péter munkácsi művész tervei alapján az emlékmű elkészült, de a felavatás ezúttal is (egyelőre) elmaradt. Ám az emlékmű áll: látogatják, koszorúzzák. Nagyobb méretben alább látható a Vereckei-hágó honfoglalási emlékjele a még el nem bontott belső állványzattal:

 
Fotó: KMDFKSZ

A teljes méretű, vágatlan fotó letöltéséhez IDE KATTINTS!

Tizenkét éven át torzóban pedig így festett:



Arról talán fölösleges vitatkozni, hogy az emlékmű szép-e. Szerintem eléggé ronda, de ez a véleményem nem akadályozott meg abban, hogy virtuálisan főt ne hajtsak a kőmonstrum előtt. Aki hasonló gesztust gyakorolna, alább egy bejegyzéssel csatlakozhat.

Olvasd ezt is: Vereckei emlékmű - színesben


Az emlékmű, közvetlenül felavatása után:


Újabb frissítés. Felavatása óta az emlékművet ukrán nacionalisták többször megrongálták, két ízben pedig az ukrán címer szimbólumát szerelték a tetejére. Ilyen akcióra legutóbb 2011. augusztus 24-én, a független Ukrajna 20. évfordulóján került sor. Az ukrán médiában megjelent fotók közül néhány:

Frissítés - 2012. április 17. - MTI hír és fotó:

Ismét meggyalázták a vereckei magyar emlékművet Kárpátalján

Ismét meggyalázták a magyar honfoglalási emlékművet a kárpátaljai Vereckén, ahol ismeretlenek ezúttal ukrán nemzeti színű – kék és sárga – festékkel szórták be az emlékjel felületének nagyobb részét.

A magyar emlékmű legújabb meggyalázásáról a Vereckei-hágóra kiránduló turisták értesítették hétfőn a kárpátaljai magyar médiát. Az emlékjel Kárpátalja felőli oldalára az elkövetők ugyancsak ukrán nemzeti színekkel a következő feliratot pingálták: „Ez itt Ukrajna – jegyezd meg, idegen!”

Bő egy éven belül ez már a negyedik támadás a magyar honfoglalási emlékmű ellen. Tavaly februárban a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetője benzin és gumiabroncsok felhasználásával gyújtott tüzet a terméskővel burkolt vasbeton létesítményen. Alig egy hónappal később ugyancsak ukrán nacionalisták fehér festékkel horogkereszteket mázoltak az emlékműre, majd augusztusban, az ukrán függetlenség napján ukrán állami címert szereltek az emlékjel tetejére. A múlt év végén a területileg illetékes bíróság az emlékmű egyik gyújtogatóját első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a másik kettőt felmentette. Néhány hónapja az illetékes Kárpátalja megyei állami hivatal műemlékké nyilvánította a vereckei magyar honfoglalási emlékművet.

A Vereckei-hágón 2008 nyarán avatták fel a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművét, amely – az alkotó, Matl Péter munkácsi szobrász szerint – a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu” nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.

 Kárpátalja honlap - Kárpátalja blog

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr48405260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagya 2008.03.31. 18:45:37

fohajtas.

valoban ronda.

Szamosfalvi Albert · http://albertszamosfalvi.com 2008.03.31. 19:06:59

SZÖRNYÛ sôt ISZONYÛ

mj 2008.03.31. 22:31:00

Kicsit ronda, de a miénk. Köszönet mindenkinek, aki tett érte valamit.

li 2008.04.01. 01:09:31

kinek ez a ronda, kinek az
amúgy van benne gondolat
ez nem baj
hanem, ami körlötte van
hogy végül is nincs
de mégis
de mégsem...

Ágnes 2008.04.01. 08:43:19

Jó ez! Mert a kő marad.

awi 2008.04.01. 11:12:47

Ötletes. Nem láttan ehhez hasonlót.

boros oszkár 2008.04.01. 11:19:26

Több jó történész állítja, hogy eleinket a besenyőket úgy szorították, hogy a Kárpátoknak Vereckétől jócskán dél-keletre lévő hágóin (valahol Erdélyben) sikerült csak átjönniük. Az emlékmű ettől függetlenül közepesen randa, mindamellett az ukrán nacionalisták, akik balhéznak miatta, megérik a pénzüket.

Boros Oszkár 2008.04.01. 11:21:56

Pardon, javítom. Helyesen: "eleinket a besenyők..."

Ildikó 2008.04.01. 11:29:56

Nem mondom, hogy szép! A gondolat szép, hogy legyen, hogy ne felejtsük el, hogy honnan jöttünk... milyen messziről és milyen sokan és sokféle nemzettel keveredtünk közben! És még mindíg itt vagyunk! Igen, talán ez a legfontosabb!

pomperyberlin 2008.04.01. 13:13:11

Tényleg ronda. Az se javít(ana) rajta, ha elkészül(ne).

Aztán meg a főhajtással is gondjaim vannak az utóbbi időben. Egyáltalán az ünnepekkel, megemlékezésekkel: lásd -->
pomperyberlin.nolblog.hu/?post_id=35756

Ami a bejövetelt, keveredést és megmaradást illeti: sajnos ebben sem vagyunk különlegesek, bármennyire is annak szeretnénk látni magunkat. Ugyanis szinte minden európai nemzet elmondhatja önmagáról ugyanezt az elmúlt 1000-1500-2000-... - melyiknél mennyi - esztendő során.

Nota benne, európai léptékkel mérve, valamint közeli, s távolabbi szomszédainkkal összehasonlítva az 1100 év nem is olyan sok. Többen duplaennyit tudnak felmutatni. Bár ez - sem - versenytéma és ma teljesen mindegy, hogy mi volt 1000-1500-2000-... stb évvel ezelőtt. Mert hogy különösen a keveredés miatt ... És akkor ezzel visszatértem a kiindulási ponthoz.

Már bocsánat ezekért a nagyon is "unortodox" gondolataimért, de Berlinből más a viszonyítási alap.

P.I. 2008.04.01. 13:31:12

Nekem tetszik, csak legyen már valami

P.I. 2008.04.01. 13:32:21

Na meg a fotó nem érzékelteti: egy-egy emelet embernyi magas

Brutuska 2008.04.01. 13:35:17

Szép emlékek.... '96-ban, egy lovasexpedícióval tíz napig táboroztam közvetlenül az akkor épülő emlékmű mellett. A Péter által elmondott koncepció végül is meggyőzött akkor, hogy van benne valami, bár elsőre én is ráncoltam a homlokom. Sajna a fotóból most nem tudom kivenni, hogy az ún. turulos "oltárkő" végül is rákerült-e? Virtualice főhajt.

Ps: úgy tudom, történészi körökben az az elfogadott nézet, hogy a besenyő támadás egy részét a "nép"-nek (ugyi, még csak törzsszövetség volt...) délebbre kapta el, és nem egy hágón (Uzsokitól le a Vaskapuig) vonultak be. A fejedelemmel viszont Vereckén át jött be egy része a magyaroknak-kabaroknak, míg a dél-erdélyi hágókon Levente hadserege.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.04.01. 13:35:25

Judit, nagyon örülök jelentkezésednek és üdvözöllek blogomban!

P.I. 2008.04.02. 07:56:52

Azt olvastam, hogy az emlékmű filozófiája a következő: az egész tulképp az Életfát formázza. A hét tömb: a hét törzs. A "piramis" közepén lévő nyílás: kapu Kelet és Nyugat között. A központban álló, kereszttel ellátott (és nem turulos) oltárkő pedig a kereszténység felvételét jelképezi.
Pár száz méterre tőle egyébként emlékjel (talán egy kápolna?) lesz az 1939-ben (?) magyar közreműködéssel, a lengyelek által helyben kivégzett és tömegsírba temetett néhány száz szicsgárdista emlékére.

Brutuska 2008.04.02. 15:22:41

Én erre gondoltam, a jobb szélső fotóra:

www.c3.hu/~forras/everecke.htm

Bíró Borbála 2008.04.02. 20:43:15

BDK! Az írod, hogy turulos elődjét... De szerintem azon nem volt turul, csak egy oszlop volt.

Bíró Borbála 2008.04.02. 20:47:55

P.I. Ne csúsztass! 1939-ben a hágón a Kárpátalján összeszedett, egyébként lengyel állampolgárságú szicsgárdistákat átadták a saját hatóságaiknak. Hogy aztán ők mit csináltak velük, az már az ő dolguk. De magyar közreműködésről beszélni tájékozatlanság.

P.I. 2008.04.03. 09:15:25

A jelenlegi - legújabb - hivatalos történet szerint ezt a galíciai terrorosta bandát, amely a magyarok elől Romániába menekült, miután a románok visszatoloncolták Kárpátaljára, a magyar hatóságok kísérték fel a hágóra, ahol átadták a lengyeleknek. A lengyelek ott helyben kivégezték őket - több állítólagos szemtanú szerint a határvonal mindkét oldalán, a magyar hatóságok tétlen szemlélődése közepette.
Már az is haladás egyébként, hogy az ukránok már nem a magyarokat vádolják a kivégzéssel...

P.I. 2008.04.07. 16:36:32

A KMKSZ meg továbbra is Magyarországra meg az UMDSZ-re acsarkodik, miközben egymást érik a magyarság elleni kirohanások, s már nem csak Kárpátalján. A két emlékmű egyidejű avatásának ötlete nagy marhaság. Ott az ukránok nagy balhét fogmak provokálni...

v.b. 2008.04.09. 20:34:47

Emlékművet a KMKSZ-nek is!

v.b 2008.04.09. 20:37:32

BDK-nak mellékesen: a Krónika megszűnt, a KISZónak más a fejléce. Tessék haladni a korral, vagy úgy jársz, mint a beregszászi főiskola honlapja: ott még mindig szegény Csizmár Béla a gazdasági aligazgató. Pedig már mióta nem!

Bíró Borbála 2008.04.13. 22:31:47

Megszűnt, mert elfogyott a pénz. Meg a Bíró Gyöngyi is lelépett onnan.

v.b. 2008.04.19. 17:55:28

A vereckei emlékmű egy pagodára emlékeztet. Egyébként már MOST omladozik. A mínuszok többet ártottak/ártanak neki, mint a galíciai "jóbarátok".

verecke 2008.04.20. 20:18:28

Hivatalosan a terület és az emlékmű is a KMKSZ tulajdona. Akár tetszik, akár nem.

P.I. 2008.04.21. 15:19:47

vereckének:
és? ... Ki pénzén szerezte a KMKSZ?

P.I. 2008.04.21. 15:25:54

Ja: és ki a KMKSZ? a Moszkva-parti székház, avagy a tagság?

verecke 2008.04.22. 23:29:03

Természetesen a szervezet tulajdona. Tagság nélkül nincs szervezet. Tehát a tagság tulajdona. Mivel a tagság soha nem formált rá kizárólagos jogot, ezért összmagyar emlékmű.
Ez az emlékmű nem minket Kárpátaljaiakat kell, hogy emlékeztessen a HONFOGLALÁSRA, miezzel tisztában vagyunk. Ennek az emlékműnek a Magyarországi díszmagyarokat kellene, hogy emlékeztesse...(ezek már Árpád zászlaját is megtagadták...). Felháborító, amikor azt kérdezik, kinek a pénzéből? Vagy azt mondják, a mi adónkból.Hát kérdezem én, dédapáink, nagyapáink melyik országnak adóztak? Melyik országért harcoltak, hullatták vérüket, verejtéküket? Sajnos igaza volt az egyik disz... , aki szemrebbenés nélkül mondta a kamerába-"kihaló faj vagytok".

P.I. 2008.04.23. 15:32:24

Ez így korrekt. De a KMKSZ nehogy már azért kezdjen az ukránok által egyébként is agyonfúrt, ennek ellenére végre elkészült emlékművön "csomót keresni", hogy az most kinek a telkén áll... :((

Bíró Borbála 2008.04.24. 12:52:34

Én úgy tudom, hogy a KMKSZ a magyar adófizetők pénzén működik. Tehát az emlékmű is a magyar adófizetőké.

rainy_day_coffee 2008.04.24. 14:03:26

Akkor vigyek a magyar adofizetok. Egy vagyok kozuluk magam is, de vesszek meg, ha nekem kell az a rakas ko.

P.I. 2008.04.24. 14:13:40

rainy_day_coffee-nak válasz. Mivel írásodban egyetlen hosszú magánhangzó sem szerepel, erősen kétlem magyar adófizetői mivoltodat. Megfelelő billentyűzet sszerintem e blog gazdájánál is beszerezhető...

rainy_day_coffee 2008.04.24. 15:45:12

Tudod, Sherlock, attol, hogy ideiglenesen kulfoldon tartozkodsz, meg ugy fizetsz otthon, mint a katonatiszt. Az APEH nem szaraxik.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.04.24. 17:53:02

Nálam billentyűzet? Hacsak a sajátomat el nem adom.

P.I. 2008.04.25. 11:49:12

Gondoltam, Kolossal egy család vagytok. Vagy ők nem forgalmaznak hardvereket?

P.I. 2008.04.25. 11:51:44

Tényleg, miért nem rakod ki ide a linkjüket? Nem fizetnek rendesen a reklámért?

Szamosfalvi Albert · http://albertszamosfalvi.com 2008.04.26. 22:59:42

Ingyom bingyom tàlibe
Tutàlibe màlibe
Az erdôbe

BDK · http://ungparty.net/ 2008.05.01. 10:14:28

Kedves Albert, ha nincs érdemi hozzászólásod, akkor, légy szíves, inkább ne kommentelj. Köszönöm.

Szamosfalvi Albert · http://albertszamosfalvi.com 2008.05.01. 13:06:05

Itt viszont nem vetted a humort , mert éppen a vita ellaposodàsàn
tréfàlkoztam

v.b. 2008.05.02. 09:48:27

A telek, így az emlékmű, NEM a KMKSZ-é. A szövetség csak használati jogot szerzett 1996-ban 20 ár földterületre. A 20 ár konkrét helye sincs meghatározva az illetékes dokumentumban. Ráadásul: a hasznáklati jog is elévült, mivel a szövetségnek használati jogot adó jogi személy – a kolhoz – időközben megszűnt! Csak hab a tortán, hogy a KMKSZ az eltelt 12 eszrtendő alatt egy petáknyi használati díjat sem fizetett be az adott település, Verbiazs (Verebes) költségvetésébe.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.05.02. 11:14:07

Ehhez képest Kovávs Miklós úgy beszél róla, mint "a KMKSZ telke": www.hetivalasz.hu/cikk/0803/botrany_verecke_korul

v.b. 2008.05.02. 12:12:40

Történt mindez, mármint a használatba adás, 1996 április 28-án. A dokumentum száma 1! A 20 árt a Beszkid urocsiscsében (hattárrészben) jelölték ki. Az urocsiscse területe pár ezer hektár. Mindez azt jeklenti, hogy az emlékmű ,látvány szempontjából talán elfogadható, de igen nehezen megközlelíthető, helyszíne a KMKSZ által teljesen önkényesen, senkivel sem egyeztetve lett kiválasztva. Néha Fodó Sándor szavával élve: namármost, ha valaki fejükre olvassa a sorozatos mulasztást, lesz belőle kisebbségelelnes megnyilvánulás, lesz belőle Kijevre és Budapestre mutogatás. Pedig csak trehányság van.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.05.02. 13:15:46

Egy oknyomozást mindenesetre megérne... ha lenne kinek oknyomozni...

P.I. 2008.05.03. 08:29:44

v.b. : Látom, tegnap nem csak nekem keveredtek össze a billentyűk...

Sz.A. 2008.05.13. 12:05:00

Tegnap jártam az emlékműnél. Azelőtt jó 15 éve. Valóban nehéz megközelíteni, de értem a jószándékot a helyszín kiválasztásánál. A közvetlen környezetében nincs semmilyen épített objektum, csak a "természet"! Így szép!
Nem ártana megjelölni legalább az odavezető irányt!
Az emlékmű lépcsőinek terméskő lapjai valóban már meglazultak helyenként, de az emlékmű ettől még nem omladozik!

V.B. 2008.06.25. 16:17:03

Kedden lekerült róla a tábla és a trizub!

P.I. 2008.07.22. 13:37:33

A külhoni magyar beszariság legfrisebb példája. Nem tudom, a legközelebbi választások alkalmából ki fog a vereckei emlékműtől elzárkózó KMKSZ jelöltjeire szavazni. Csak azért nem mentek el az avatásra, mert fejléc nélküli meghívót kaptak...

V.B. 2008.07.23. 15:27:02

A kárpátaljai magyar sajtó nem kapott meghívást... Baromság! Minimum három (négy?) sajtóorgánum képviselője mégis ott volt (ungvári magyar tévé és rádió, a Kárpátalja, a Kárpáti Igaz Szó. Ők fülest kaptak minden bizonnyal. Egy magára valamit adó lap, újásgíró nem vár meghívóra, hanem: vannak jó informátorai és lecsap a hírre. A fejlécnélküliség meg közröhej!

Zsolt 2008.10.27. 12:58:23

Én sokszor voltam már Ukrajnában, Kárpátalján.
Amikor elöszőr voltam akkor még ugye a ez az emlékmű a félkész állapotoban volt. Tudtuk hogy fog kinézni, de azt kell mondjam hogy ez most elég csúnya. Bár én ragaszkodom hogy legyen ott emlékmű, de azért be kell hogy valjam, ebben a formában szerintem nem fog a táj díszévé válni. Ha azt mondanák az ukránok hogy ez így esztétikailag nem illik oda készítsünk másíkat, cserébe békén hagyják az emlékművet, akkor az egy megfontolandó ajánlat lenne.
(persze lehet hogy csak meg kell szokni, meg úgye békén hagyni sem fogják...)
Most szombaton is szerettem volna vereckei hágó emlékműhöz menni de a cél elött 10 percel egy ottani ukrán rendőr azt mondta forduljunk vissza, mert az aktuális VB rally verseny zajlik ott. :-(
Nem baj, legközelebb újra megnézem.
Viszont érdemes megnézni Munkács várát, mert a múltkori látogatásom óta sok változás történt, végre sok magyar felirat, új tárlatok, és felújitott turul madár emlékmű. Meg kell nézni.

pityubá 2009.06.28. 15:48:18

Nem igazán érdekel, hogy milyen az emlékmű. A hely szelleme, hangulata ezt másodlagossá teszi. Ha hátat fordítasz az emlékműnek, és lenézel a völgybe, visszagondolsz az ősökre, hogy talán tényleg itt baktattak le a lovakkal...
Közösen a jelenlévőkkel elénekled a Himnuszt....
Talán közelebb kerülsz a többi magyarhoz. Elfelejted egy pillanatra, hogy mit tettek veled a közelmúlt és a jelen országbitorlói (az un. rendszerváltó pártok prominensei), akiknek kötelezővé tenném, hogy feljöjjenek ide.
Nézzenek le, és szálljanak magukba...

BDK · http://ungparty.net/ 2009.06.28. 16:01:04

Csak csendben emlékeztetlek, hogy 20 éve az "országbitorlókat" demokratikus választásokon a magyar állampolgárok választották maguknak.

pityubá 2009.06.29. 17:50:55

@BDK piréz:

Igen. Sajnos jómagam is szavaztam rájuk. De már jó ideje nem, és soha többé..
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása