balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

A Rapunzel-szindróma

2008. augusztus 13. - BDK

avagy a BBC is tévedhet

Történt, hogy tegnap olvastam a Transidexen a hírt, miszerint "Banksy, a világ talán leghíresebb graffiti-művésze egy bristoli kocsma falára festette legújabb művét. A graffitin a Rapunzel nevű angol mesehősnő látható, aki éppen hosszú haját nyújtja kötélként a hozzá igyekvő ifjúnak. Az festékszórót tart a kezében, amellyel a vandalizmus szó v-betűje helyett egy szívet festett éppen a falra." Jópofa, gondoltam, és bár sem a mesékben, sem a graffiti-művészetben nem vagyok eléggé járatos, nem éreztem különösebb késztetést, hogy betöltsem fehér foltjaimat és a két furanevűnek (Banksy és Repunzel) utánanézzek. Ma reggel azonban...


...Szabó Gézától kaptam levélben egy linket "hátha valaki még nem ismeri" megjegyzéssel.  A link Banksy oldalára vezetett. Kattintottam, és kellemes perceket szereztem magamnak az ötletes grafikák nézegetésével, egyben megállapítva, hogy ez több graffiti-művészetnél, ez humorral, iróniával, gúnnyal vegyített igazi Street-art (utcaművészet). 

 

Így már felkeltette az érdeklődésemet, utánakeresgéltem a neten. Megtudtam, hogy a Banksy művésznév, és senki sem tudja, ki rejtőzik mögötte: a gerillaakcióiról is híres, a mindenkori hatalommal élesen szembenálló művész erősen őrzi az inkognitóját. Sok egyéb mellett érdekességként megtudtam, hogy a Zöld szemek nevű orosz művészcsoport "Az irgalmasság korszaka" című képét is Banksy egyik munkája ihlette:

 

Ennyi okosodásnak mára elég is, gondoltam, de aztán eszembe jutott a másik furcsanevű. Nosza, teszek még egy kört a hosszú haját az ablakon hágcsóként kilógató Rapunzel nyomában.

Az igazi meglepetés eközben ért, de erről majd a végén.

A Grimm fivérek "Az aranyhajú leány" című meséjéről van szó, tudtam meg. A hősnője tehát a hírrel ellentétben semmiképpen nem angol, hanem német.  Neve  pedig magyarul Raponc, ami semmivel sem hangzik kevésbé hülyén, mint a Rapunzel (akár szójátékom feladványa is lehetne). Ha egy kecskét hívnak így, rendben van, de egy szépleányt, akihez herceg mászik fel a hajkötélen? De hát miért is? Nos, a toronyszobába zárt leányzó a galambbegy saláta néven is ismert növénynek köszönheti a különös keresztséget, mégpedig azért, mert várandós anyukája ezt a salátát kívánta meg a szomszéd boszorka kertjéből. A férje át is ment lopni, először sikerült, de másodjára a banya elkapta, és a születendő leányt kérte váltságdíjul. Meg is kapta, felnevelte, 12 éves korában pedig olyan toronyszobába zárta, amelyhez nem vezetett lépcső, maga a boszorka is a leány hajfonatán közlekedett. De jött a herceg, satöbbi, satöbbi - bonyodalmak, végül happy end.

A növény meghatározásáról és a mese illusztrálásának a nehézségeiről igen élvezetes olvasmányt találtam a Papiruszportálon, ezen a címen. Ekkor már (még nem említett különös felfedezésem birtokában is) eltűnődtem azon, milyen érdekes, hová jut az ember egy hírtől, ha a keresők segítségét is igénybe véve linkről linkre lépeget a neten. A dolog azonban akkor futott ki egyik csúcspontjára, amikor megtudtam, hogy egy igen komoly egészségügyi problémának éppenséggel Rapunzel-szindróma a neve - és nem a növényről, hanem a mesebéli leány hajáról kapta a nevét.

Bár az asszociáció talán erőltetett, én ezt a netes, guglis, linkről linkre lépegetős, sok felfedezéssel járó jelenséget, illetve azt, ha valaki ennek rabjává válik és nem tud kilépni a hivatkozások láncolatatából, megy rajta végig, mint herceg a hajfonaton, bizony elneveztem Rapunzel-szindrómának. Eggyel korábban már az is elhatároztam, posztot írok kalandjaimról.

Amelyek során, mint említettem, egy eléggé döbbenetes felfedezésre is sor került. Rá kellett jönnöm, hogy a Transindexen a BBC nyomán Banksynak tulajdonított graffitit minden bizonnyal nem ő, hanem egy másik bristoli művész, Nick Walker készítette. A keresőbe a 'Rapunzel' és 'streetart' szavakat ütve bukkantam erre az oldalra, és erre a képre: 

 

Nem kétséges, hogy ezt a liftaknát (én annak nézem) és a kocsma tűzfalát ugyanaz a művész díszítette. Eggyel hátrébb kattintva a képek sorában ez az oldal adódott, ezzel a látvánnyal:

 

A kép fölött a név: Nick Walker. Hm. Nézzünk csak utána. Bizony, ez is egy bristoli graffitis, és bizony a szíves v-betűvel írt 'vandalism' is az ő emblémája, több helyen is megtaláltam. De rábukkantam a rapunzeles motívumra is, például itt:

Semmi kétség, az újonnan készült graffitit is Nick Walker készíthette. De honnan veszi a Transindex Banksyt? A hír alatt ott a roppant hiteles forrás: BBC. Nosza, keressük meg az eredetit. Pár perc múlva meg is találtam. Hm. Ott is Banksy! Elorozta volna egyik művész a másik ötletét? Vagy netántán a két személy azonos: a névvel szereplő és az álnév alatt rejtőzködő? Csak egy marketingfogás a tömegmédiában? Egészen tanácstalan lettem. Most mit is írjak a posztomban??

Jött az ebéd, utána kicsit mozgattam a tagjaimat, vagy 2 óra szünet után ültem újra a géphez. Folytattam a nyomozást. Talán más portálok is közzétették a hírt. De nem kellett máshová fordulnom. A leghitelesebb forrás, a BBC időközben kicserélte a cikket: most már Nick Walker szerepel szerzőként (új fotót is készítettek).

A cikk végén, ha jól értem, anélkül, hogy a tévedésüket tényszerűen beismernék, az épület elől az állványzatot elszállító cég (!) tulajdonosát idézik, aki elsőként látta meg a graffitit, s akinek a csapatából néhányan (!) Banksynak tulajdonították a művet. Azaz a BBC elsőre állványszállító munkások műértésének adott hitelt... (Javítsatok ki, kérlek, ha némi külső segítséggel is rosszul értettem az angol szöveget).

Tévedésüket még most egy ideig őrzi a Google, készítettem a tárolt verzióról képernyőfotót:

A Transindex nem követte a BBC javítását, az ő oldalukon továbbra is Banksy a szerző Nick Walker helyett. De ez már legyen az ő gondjuk, nekem elég ez, hogy majd egy teljes napomat elvette a Rapunzel-szindróma.


Banksy:


Nick Walker:

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr87614375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KapitányG 2008.08.13. 18:11:16

De jó!
(Így szoktam én is kóborolni...)

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.13. 18:35:28

Ja, azt elfelejtettem írni, hogy a Repunzel szindrómáról szóló orvosi cikket (link a szövegben) ne olvassátok evés előtt. Igaz, utána sem ajánlatos...

Endre · http://luxuskurva.blogspot.com/ 2008.08.13. 18:43:54

Azt hiszem nekem is ilyen 'Rapunzel-szindrómám' lehet... Tetszett! Érdekes napod lehetett...

Leta 2008.08.14. 09:03:33

Ez jutott eszembe:
www.fn.hu/kulfold/20080730/magyarorszagrol_hamisit_cnn/
Csak, hogy fokozzam a szindrómát:)
Nem tudom, ők azóta kaptak-e választ.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.14. 09:30:56

Hát igen, ez tudatos hamisítás, a graffitis meg csak tévedés, amely egy napig kinn lehetett a BBC oldalán.

A Transidexen még ma is Banksy... Ma elküldtem ennek a posztnak a linkjét a szerkesztőségnek...

debreczeni éva 2008.08.14. 12:37:44

hm, és akkor mit szóltok a csúnya kínai kislány esetéhez??
sportgeza.hu/2008/peking/lecsereltek_a_ronda_kislanyt_az_olimpia_megnyitojan/
különben szerintem sokkal szebb a csúnya kislány!

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.14. 15:46:07

Akkor azért jusson eszünk az István a király ősbemutatója is, amikor Varga Miklós nem találtatott eléggé dekoratívnak István szerepére, így csak a hangját adhatta a produkcióhoz.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.14. 16:27:55

Adalék az egyik fenti képhez, a csókolózó rendőrökhöz:

"Néhány alkotás azonban nem érkezhetett meg a párizsi bemutatóra, ezért a kurátor cenzúrával vádolta meg az oroszországi kulturális hatóságokat. Tény: az akkori kulturális miniszter, Alekszandr Szokolov Oroszország szégyenének nevezte a tárlatot. Haragját különösen két alkotás váltotta ki: az egyiken csókolózó egyenruhás rendőrök láthatóak, a másikon egy ágyjelenetben szerepel Geroge W. Bush, Vladimir Putyin és Oszama Bin Laden. A Párizsból hiányzó művek Debrecenben láthatók lesznek."

hvg.hu/kultura/20080814_szocart_modem_debrecen_lenin/page2.aspx

kapitanyg 2008.08.15. 13:00:33

Úgy tűnik, egész népszerű társasjáték ez az "új Banskyt találni" mozgalom :)
www.laist.com/2008/02/08/bansky_banksy_a.php

Viszont akár Bansky, akár nem Bansky, ez nagyon tetszik nekem:
farm1.static.flickr.com/81/228935107_7ea9145195.jpg

BDK · http://ungparty.net/ 2008.08.15. 13:45:33

Azon mulatok, hogy elsőre én is Banskynak írtam Banksyt, sőt, így is kerestem rá... Hiába, magyar szemnek-fülnek kedvesebb a szky, mint kszy.

kapitanyg 2008.08.15. 13:52:08

Az eleje meg a vége így is stimmel :)
(Hiába, no, felületes vagyok, olvasásban is, írásban is!)

BDK · http://ungparty.net/ 2009.06.24. 17:43:58

Újabb kis Banksy-ügy, megrongálták egy fent is látható graffitijét:

bdk.blog.hu/2009/06/24/megrongalt_graffiti
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása