balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Lenin-maszk, Lenin-Marx - Pauer Gyula

2008. szeptember 12. - BDK
Pauer Gyula - Pszeudo Marx - Lenin projekt. Szobor, képzőművészet, akció, pseudo virtuális művészeti performance - performansz
pauer - marx - leninA jeles Kossuth-díjas művészt, Pauer Gyulát személyes ismerőseim között van szerencsém számon tartani (a Magyar Műhely összejövetelein találkoztunk a 90-es évek elején), így most az iWiWen küldhette el kis linkgyűjteményét, amelynek nyomán megismerhettem legújabb performanszát. A latványos akció  eredeti ötlete 1971 óta lappang, ám most számos elképzelés szerencsés egybekapcsolódása révén világnyilvánosságot nyert.


Történt, hogy a szászországi Chemnitz város nevét 1953-ban Karl-Marx-Stadtra változtatta az NDK kommunista vezetése. Aztán történt még, hogy 1971-ben felavatták egy szovjet szobrász, név szerint Lev Jefimovics Kerbel (1917–2003) monumentális (a talapzattal együtt 13 méter magas) Marx-szobrát, amely a lakosság vegyes fogadtatásától kísérve a város emblémájává vált.

Az akkor éppen nem a kiállítótermekben, hanem inkább tiltólistán szereplő  magyar művész, Pauer Gyula egy újságban látta meg először a megalomániás alkotás képét és azonnal feltűnt neki valami: egy másik arc lehetősége. Vékony kartonból ki is vágta a megfelelő kontúrt, ráhelyezte az újságkivágásra úgy, hogy lapozni lehessen. Az alábbi (az interneten nem kis kereséssel megtalált) animáció az eredményt mutatja:

Aztán eltelt néhány évtized... 1990-ben Chemnitz visszanyerte eredeti nevét, de a szobor maradt... 2008-ban aztán Mathias Lindner, a kortárs képzőművészetre szakosodott Neue Sächsische Galerie igazgatója, ismerve a pletykát, hogy a Marx-portré másik arcot is rejt,  – a berlini Collegium Hungaricummal együttműködve és annak igazgatója, Can Togay János kezdeményezésére - merész fordulatot vitt a linzi osztrák és német képzőművészeti egyetemisták közös ötletébe. (Utóbbi lényege, hogy hatalmas fehér kockát építettek a monumentum köré, amelyet  Modern Marx Múzeumnak neveztek el, s amely lehetővé tette, hogy a nézők a szobor homlokmagasságába jussanak és szemtől szembe találják magukat a filozófussal.)

Mielőtt a kockát, a "kubus"-t lebontották volna, került sor Pauer Gyula installációjára: a tömb felületére kivetítették az egymásba áttűnő két arcot.

A sikeres performansz nem marad folytatás nélkül: szeptember végétől november elejéig a Berlini Collegium Hungaricum Moholy-Nagy Galériájában lesz látható a PSEUDO IN BERLIN című Pauer-kiállítás.


Az eredeti "lapozóról" videót is találtam:
 


A művész honlapja

tömeges sms marketing

Már a szervergép is virtuális. A VPS olyan tárhelyszolgáltatás, amely során a bérelt kapacitáson szerveremuláció történik és felhasználó rendszergazda szintű hozzáférést kap és tömeges sms küldésre is használhatja a mobil marketinget. Szolgáltatás Budapesten: Virtuális szerver bérlés – Szervergép elhelyezés – Fizikai, hibrid, dedikált virtuális és felhő szerverek. VPS szolgáltatás - Szervergép bérlése.

képzőművészet - kultblog - performance - sms kampány

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr34660449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.I. 2008.09.13. 08:24:33

Azt sem tudja mindenki, hogy a 80-as évekig csak az festhetett a Szovjetunióban Lenin-portrét, akinek arra külön engedélye volt...

BDK · http://ungparty.net/ 2008.09.13. 08:53:20

Az összes áruházi, vállalati, intézeti dekoratőr Lenin-portrékat pingált minden államünnepen...

am 2008.09.13. 16:32:26

Nagyon örülök, hogy Pauer Gyula ezt a bemutatót is megcsinálhatta.

P.I. 2008.09.13. 19:41:12

Keresztapám az eszenyi Avangard Kolhoznak pingált ilyeneket, és spéci be kellett szereznie egy igazoló papírt, hogy Lenin tekintetében ezt valóban teheti...

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2008.09.14. 11:19:34

Egy kis időjáték: ha ugyanúgy értelmezünk egy-egy időlapocskát, mint Pauer Lenin-arcú lapkáját, akkor a volt-nincs-van avagy az emlék,emlékkép tárgykörben időutazhatunk.
Valaha a családommal nyaraltunk Karl-Marx-Stadtban és láttuk is a híres szobrot.
Ám NDK ma már nincs, pedig hogy volt, azt talán az egykori csehszlovák pecsét bizonyíthatná (hiszen a ma már szintén nem létező Csehszlovákián át utaztunk oda), hogy láthassuk a szovjet mester munkáját! (Mi az, hogy szovjet, hiszen már ilyen sincs?)

B.V. 2008.09.16. 13:26:29

Én is hímeztem-hámoztam. Leszedtem némi szőrt. És nekem BDK jött ki:)

BDK · http://ungparty.net/ 2008.09.16. 14:24:38

Ez megtisztelő: nem bánnám, ha annyi lenne a fejemben, mint jeles druszámnak.

Szamosfalvi Albert · http://albertszamosfalvi.com 2008.09.19. 21:05:14

Ên is ismerem egy kicsit Pauert , ( fôleg a fiàt Henriket )
meglepôen szuper a trükk Bravô

Antoninus Commentitius 2012.10.16. 18:16:56

Örülök, hogy rábukkantam Balla D. Károly bázisára. Kezdem jobban érezni magam. Talán mégsem reménytelen a helyzetünk?
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása