balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Ruszin állam Kárpátalján?

2008. november 30. - BDK

Anélkül, hogy belemerülnénk a vitás kérdésekbe és taglalni kezdenénk, pontosan kik is azok a ruszinok (ruténok), mi az eredetük, önálló népnek tekinthetők-e avagy csupán az ukránság egyik etnikumáról beszélhetünk, inkább nézzünk néhány tényt.  Ezek közül az első az, hogy Ukrajnában – ellentétben Szlovákiával, Szerbiával vagy Kanadával – hivatalosan a ruszinságot nem tekintik létező nemzetiségnek, nyelvükről azt állítják, csupán az ukrán nyelvjárási változata. A szovjet rendszer idején egyházukat is betiltották, a pravoszláv hitre áttérni nem hajlandó papjaikat elhurcolták.

A rendszerváltással és az önálló Ukrajna létrejöttével a görög katolikus egyház ugyan újra létjogosultságot nyert, templomaik többségét is visszakapták, de a ruszinság népként való elismerése elmaradt.

Második tényként említsük meg, hogy bár köztársasági szinten érvényes maradt a fenti tagadás, Ukrajna ruszinok lakta megyéjében, Kárpátalján, a megyei tanács ez év márciusában hozott döntése értelmében önálló nemzetiségként mégis elismerték a ruszinságot. E határozat persze kiváltotta Kijev és az ukrán nemzeti erők rosszallását; kizártnak tekinthető, hogy a határozat országos jóváhagyást nyerjen.

A harmadik tény, hogy a Ruszinok II. Európai Kongresszusa, amelyet októberben tartottak Munkácson, ultimátumot intézett a megyei tanácshoz: ha nem nyilvánítják december 1-jéig Kárpátalját ruszin autonóm területté, akkor önhatalmúlag kikiáltják a kárpátaljai ruszin államot. Az időpont vészesen közeledik, ám arra semmilyen jel nem mutat, hogy az illetékesek hajlanának a követelés teljesítésére. A fenyegetést egyébként igen nehéz komolyan venni. A ruszin ébredés sokkal inkább tűnik egy szűk értelmiségi réteg (olykor személyes ambícióktól fűtött) heveskedésének, semmint széles néptömegek által támogatott mozgalomnak. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy vezetőik maguk is megosztottak a kérdésben, sokuk elítéli az Ukrajna területi egységének megbontását célzó szakadár törekvéseket, akkor beláthatjuk, bármiféle ruszin közigazgatási formáció létrejötte kívül esik a politikai realitások keretén.

A nevezett ultimátumban egyébként hivatkozási alapnak egyfelől a csehszlovák érában létezett önkormányzati alakulatot, a szovjet annexió révén 1945-ben megszűnt Podkarpatszka Ruszt tekintik, másfelől az 1991-es népszavazásra apellálnak, amelynek során nemcsak azt kérdezték meg a terület lakosságától, támogatják-e a független Ukrajna létrejöttét, hanem azt is, hogy ennek keretében kapjon-e autonóm státust Kárpátalja. A referendum eredményeként regisztrált elsöprő többségű igen szavazatnak (78%) azonban nem lett semmilyen következménye, az ukrán törvényhozás sem akkor aktuálisan, sem azóta még csak napirendre sem tűzte a kérdést. Az érthető, hogy a ruszin vezetők most erre a lakossági véleménynyilvánításra hivatkoznak, ám azt az egyáltalán nem mellékes tényt ügyesen elhallgatják, hogy az akkori felvetésben nem ruszin, hanem általános értelemben vett kárpátaljai autonómia szerepelt, s a terület etnikai összetételét tekintve ennek mindenképpen egy soknemzetiségű, soknyelvű formációnak kellene lennie. Hogy Kárpátalja teljesebb vagy részleges önállóságát a ruszin vezetők saját népük hegemóniájának érvényesítésével képzelik el, az semmi jóval nem kecsegtet a többi nemzetiségre, így az itt élő százötvenezres magyarságra nézve sem. És bár az önállósulási elképzelésekben több az illúzió, mint a realitás, az máris valószínű, hogy a magyaroknak az ukrán után a ruszin nacionalizmussal is szembe kell nézniük. (Balla D. Károly)


Megjelent: Új Szó, 2008. nov. 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr12801589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.12.03. 17:36:12

Frissebb hír a ruszin kormány megalakulásáról: www.karpatinfo.net/article81123.html

BDK · http://ungparty.net/ 2008.12.03. 17:40:19

Legjobb emlékezetem szerint valamikor a 90-es évek elején már alakult egy ruszin árnyékkormány Turjanica professzor vezetésével.

Pocakos · http://www.pocakos.blogspot.com 2008.12.03. 18:23:49

nem tudom, ismered-e:
www.foruminst.sk/index.php?p=kronologia&t=a&xp=&MId=&Lev=&Ind=1&P=index,hu,&Ind=8
A Ruszinföld története - részben - összefügg Trianon-nal, és 1938-cal, amiről manapság mélyen hallgat a magyar politika és média. Pedig a dunaszerdahelyi "balhé" is a 70 évvel ezelőtti történések miatt volt.......
A nolblog-on MÉRLEGELŐ alatt megtalálod ide vonatkozó írásaimat, amiket igencsak elnyom a "szerki", - sőt már volt olyan, hogy a saját (nol)blogomhoz nem tudtam belépni.....

kapitanyg 2008.12.04. 11:10:12

Kedves pocakos, a nolblogon a költözés óta nagyon sokunkkal előfordult és előfordul, hogy a saját blogunkba sem tudunk belépni. Ne úgy vedd hát, hogy külön neked szól.
És hogy "igencsak elnyom"? Fogalmad sincs arról, milyen az, ha valakit "igencsak elnyom"!
A cipőfűző kemény végéhez pedig:
"aglet" nem jó?
Beírtam zebra Mentsvárába is, de úgy tűnik, csak feltettél egy (ezek szerint költői) kérdést, ám nem mentél vissza megnézni, írt-e rá valaki valamit...

Pocakos · http://www.pocakos.blogspot.com 2008.12.04. 19:12:05

kedves kapitanyg, sajnos nem tudsz meggyőzni, mert ennek (komoly és) hosszú előzménye van:
pocakosgondok.blogspot.com/2007/08/valloms.html
Szóval, hidd el, van fogalmam.

A cipőfűző.
Bocs, nem gondoltam, hogy ilyen hamar valaki is válaszol. Én vagy 20 évvel ezelőtt olvastam erről - az akkori - Ripley-ben, és ott a sohasem használt (felesleges?) tíz angol kifejezés, fogalom között találtam, ill. jegyeztem meg - egy életre. ;-)

BéDéKá, elnézést a "mellékvágány miatt"!
Kösz és üdv!

P.I. 2008.12.05. 11:03:38

És akkor mi is van a ruszinokkal?

P.I. 2008.12.05. 11:06:03

Ruszinéknak egyébként volt már 1izennyolc évük, hogy felmérjék egymás közt, hányan is vannak. Igan ugyanezt egyik kárpátaljai magyarságérdekvédelmipolitikaiszervezet sem tette meg, holott jó sok lét kapnak a működésükhöz...

P.I. 2008.12.05. 11:07:07

Mánmint, hogy hány magyar is van Kárpátalján...

BDK · http://ungparty.net/ 2008.12.05. 11:08:19

A ruszinok, úgy látom, feltalálták a virtuális államot...

P.I. 2008.12.05. 16:40:20

Jó volna tudni annak határait is... Szerintem Volócnál kezdődik és Ökörmezőig tart...
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása