balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

irodalom_12

2008. december 30. - BDK
Tanévkezdésre jelent meg, de kommunikációs hibák folytán én csak most kaptam meg a kiadótól (Krónika Nova) Fűzfa Balázs tankönyvét, amelynek már a címe sem szokványos: irodalom_12 - lévén, hogy egy fájlnévre hasonlít. Magam nem tudom, a magyarországi gimnáziumi tankönyvek manapság mennyire térnek el azoktól, amelyekből én az ungvári magyar iskolában a 70-es években tanultam, vagy azoktól, amelyeket a 80-as években tankönyvkiadói munkám során megismerhettem, de felteszem, hogy sokuk (ha nem többségük) ma is életrajz-központú és időrendben követi az életműveket és irodalomtörténeti korszakokat - mindthogy, gondolnánk, egy irodalom-tankönyvnek "ez a dolga". Hogy aztán a mai 17-18 éves koraérett kamaszok sokasága mit és hogyan tanul meg belőle, az igen fogas kérdés. Mivel valószínűleg dög unalmasnak és tökéletesen érdektelennek találják az irodalom efféle rájuk erőltetését, alighanem zsigeri ellenállást vált ki belőlük, egyenesen elriasztja őket az irodalomtól, rosszabb esetben az olvasástól is. Egészen mással próbálkozik Fűzfa Balázs rendhagyó tankönyvében.


A szerző az élményközpontú irodalomtanítás híveként eleve az érdeklődés felkeltésére és  megtartására törekszik; száműzi az életrajzokat, az unalmas korszakelemzéseket - ehelyett kiragad és megragad, bedob és felpörget fogalmakat, témákat, szerzőket, műveket, tendenciákat, összefüggéseket. Mindeközben igazodni igyekszik egy mai kamasz olyan fajta olvasási szokásaihoz és szemléletmódjához, amelyet a számítógép és az internet alakított ki. A rövid szakaszokra tagolt, lényegre törő szövegeket jól megválasztott illusztrációk sokasága kíséri, ez szinte albumszerűvé teszi a kiadványt (tudjuk, a ma embere vizuálisan jobban "megfogható", mint verbálisan). Ugyancsak naprakészen maiak és aktuálisak a feladatok, a könyvben előforduló internetes utalások sokaságáról már nem is beszélve.

Azt a magam részéről bizonyosra veszem, ilyen kiadványt sokkal-sokkal szívesebben vesz kezébe egy mai gimnazista, mint valamely hagyományos tankönyvet, szövegei és feladatai között jobban eligazodik, érdeklődését eredményesebben felkelti, tájékozódásra jobban megtanítja.  Szeretném hinni, hogy rendszerezett tudást is könnyebben szerezhet általa.

*

Valamely munkámmal nem először szereplek tankönyvben. Amikor Csönge érettségizett, benne voltam egy versemmel a helyi iskolák számára készült tankönyv határon túli irodalmakkal foglalkozó fejezetében (lehet, hogy azóta is; nem kísértem figyelemmel). Egy magyarországi tankönyvben pedig Székelykapu versemet láttam, amikor Nóra kishúgom volt iskolás. És most ebbe is belekerültem; a legeslegutolsó percben és a tárgymutató előtti utolsó oldalra. Szerintem ez igen megbecsült hely! Ezúton köszönöm a szerkeszőnek és a kiadónak. A dolog érdekessége, hogy a tavaly december végén itt a blogban bemutatott képversemről van szó, amellyel akkor boldog új esztendőt kívántam olvasóimnak. (LÁSD) Ezt most is örömmel megteszem!

*

És még egy aktualitás. Most találtam a neten ezt a rám nézve nem éppen hízelgő (és elvben a fenti tankönyv apropóján született) írást - szerzője nincs feltüntetve a weboldalon, de én zavaros stílusából (és egyes utalásaiból) ráismertem -: A leváltott metonímia.

*

Végül, de nem utolsó sorban: a tankönyv - tudtommal saját műfajában először - foglalkozik Tsúszó Sándor munkásságával, nem egyszer említve-idézve engem is (honlapomra mutató linkkel) és közreadva-újraalkotva például egyik borítótervemet. Lám, nem hiába vallotta a jeles alkotó, hogy nem fél a feledéstől, mert egyszer majd  úgyis tanítani fogják az iskolában. Hamarább bekövetkezett, mint remélte.


Frissítés: videó a tankönyv egyik bemutatójáról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr26848776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KapitányG 2008.12.30. 23:55:04

Odaát már emlegettem: van Gödöllőn egy könyvesbolt-tulajdonos, akinek pár évvel ezelőtt nemcsak könyvesboltja volt, hanem irodalmi szalonja is. Ennek az irodalmi szalonnak az egyik (pontosabban: akkor egyetlen) meghívottja volt pár (három? inkább négy) évvel ezelőtt Fűzfa Balázs (Szombathelyről Gödöllőre! nem kis dolog!).
Ha a könyve is olyan élvezetes, mint az az előadás volt (és abból, amit írsz, joggal gondolom, hogy olyan), csak irigyelni lehet azokat a diákokat, akik ebből tanulhatnak!
(Myrtille azt írta a múltkor, hamarosan blogja is lesz Fűzfa Balázsnak. Szóljatok, ha tényleg!)

KapitányG 2008.12.31. 00:00:37

Nyitott kapuk döngetése, csak körül kellett volna néznem.
www.szombathely.hu/blog/fuzfa+balazs/

B.E. 2008.12.31. 00:45:32

Tudom, az engem ismerőknek (ugye, Károly) nem újság, amit most írok. Kénytelen vagyok megint Károly (és persze Balázs) mellett voksolni: elolvastam A leváltott metonímiát. És ÍGY nem szeretnék visszatérni se a természethez, se a társadalomhoz, se a XVIII. századhoz. Ha már engedtem magamnak átlépni a XXI.-be, akkor maradnék is itt. Abban a természetben és abban a társadalomban, amelyik itt és most létezik, no persze azzal az igénnyel, hogy tessenek csak változni, sőt megváltozni. De könyörgök, ne vissza! Fűzfa Balázs könyvét pedig biztosan meg fogom venni.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.12.31. 10:46:02

Köszönöm a hozzászólásokat!
És hogy mire nem jó egy blogbejegyzés...! Még én is megtudtam, hogy Fűzfa Balázs blogot vezet egy szép Ferenczy Károly-festmény "alatt"...

Myrtille · http://myrtille.blog.hu 2009.01.01. 10:17:53

Volt szerencsém Fűzfa Balázs irodalomóráján lenni. Pazar.

Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása