balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Magyarul beszélő magyarok

2008. augusztus 10. - BDK

Balla D. Károly:

Magyarul beszélő magyarok

Esszék, publicisztikák, írójegyzetek

2000 - 2006

 

Budapest-2008

 

 

Tartalomjegyzék:

 Ariadné pulóvere

ÖNVESZÉLYES VISZONYOK

Hivatásos magyarok
A petróleumcápa
A liberalizmus kisebbségi bája
Önveszélyes viszonyok
Kettős álompor
A szörfölő identitása
Verecke szent tehene
Kettő a magyar igaz-szó
Mint Himnuszban a balsors
Magyarul beszélő magyarok
Haza dolgában

CÍMKÉZETT IRODALOM

Diskurzus vagy monológ?
A generációváltás elmarad
Hagyomány vagy klisé?
Istenhez hanyatló árnyékszéken
Újraközlő irodalom?
Címkézett irodalom
Valóságpróza és látszatvalóság
Félmúlt, féljelen, féljövő
Posztmodern apokrif
Sáskajárás után


Tartalmi ismertetés:

Az Ungváron (Ukrajna, Kárpátalja) élő József Attila-díjas író jelen kötetébe az ezredforduló évében és az utána következő esztendőkben (2000-2007) keletkezett azon publicisztikai írásait és esszéit válogatta be, amelyek a kárpátaljai régió magyarságának politikai, szociális és kulturális helyzetével foglalkoznak. Mindezt egyfelől a változó Európa történelmi háttere elé vetítette, másfelől igyekezett belülről szemléltetni, megértetni azt, milyen ellentmondásokkal terhesek a kárpátaljai magyarságot érintő kérdések.

Közéleti írásában főleg a kárpátaljai magyarság morális válságával, az anyaországgal fenntartott viszonyának ellentmondásaival, a határon belüli és túli magyarság politikai és ideológiai megosztottságával foglalkozik. Külön elemzi e népcsoportnak (és vezető rétegének, értelmiségének) a kölcsönviszonyát Ukrajnával, Magyarországgal és önmagával. Figyelmet fordít az anyaország EU-csatlakozásával előállt új helyzet sajátosságaira és arra a körülményre, hogy ma Kárpátalján egymással harcban álló két magyarságszervezet igyekszik a közösség érdekképviseletét ellátni, minek következtében energiák jelentős része belharcokra fecsérlődik el. A szerző arra a következtetésre jut, mindez nem is annyira politikai vagy gazdasági, hanem morális válságba sodorja a kérdéses nemzetrészt.

Esszéiben kritikusan szembenéz a kisebbségi irodalmak létének vagy nemlétének általános kérdéseivel csakúgy, mint a saját régiójában tapasztalt tendenciákkal. Számba veszi az írógenerációkat, elemez folyamatokat és irányzatokat, stílusokat, érint életműveket, foglalkozik az információs forradalom identitásformáló hatásával, értékel új könyveket; tényekre alapozva vonja le vállaltan szubjektív, gyakran élesen fogalmazott következtetéseit. Szemléletesen, olykor képekbe ágyazottan mutatja be a visszás helyzeteket. Szavain egyszerre érződik a kritikus hozzáállás, az ironikus megközelítés és a féltő aggodalom.

Balla D. Károly nemcsak írásainak tárgyát mutatja be, hanem számot ad önmagáról is, bepillantást enged egy olyan alkotó gondolatvilágába, aki ugyan mindennapi létében szűkebb környezetéhez szorosan kötődik, de elveti a rezervátum-lét bezártságát, szemléletének kitágításával szélesebb dimenziókat keres, kevéssé törődve azzal, hogy véleménye gyakran élesen ütközik mind a közbeszédben kialakult sztereotípiákkal, mind a határon túli magyarsággal kapcsolatos hivatalos álláspontokkal.


A kötet teljes anyaga MEGTALÁLHATÓ ÍRÓI OLDALAMON


Balla D. Károly Korábbi könyvei e tárgyban:

Kis(ebbségi) magyar skozofrénia, Ungvár-Bp, 1993,
A hontalanság metaforái, Bp. 2000,
Kisebbségi áramszünet a schengeni fal tövében, Bp., 2000

A könyv bemutatója | A könyvbemutatón elhangzott méltatás

Balla D. Károly könyvei (jegyzék)

Dzsambalink - Eredmény

A játék korábbi fordulóhoz képest valamivel kevesebben, szám szerint 19-en jelentkeztek önálló poszttal az előző felhívásra, amely az azelőtt nem létezett dzsambalink szó értelmezésére bíztatta a játékostársakat. Egyszemé- lyes zsűriként kiegyenlítettebbnek találtam a mezőnyt, így, a korábbi gyakorlattól eltérően, mindenkinek adtam pontot. De lássuk az identifikciók link-listáját:
Tovább

Lemondásaim

SEO 2019: ClO2 vízkezelés

Elég sok mindent lemondtam mostanában. Szereplésre vagy részvételre történt meghívás öt-hat is volt a napokban, közte a Tokaji Írótábor, a Csokonai Társaság elnökségi ülése, egy dunaszerdahelyi irodalmi pódium, a Kisebbségekért Díj átadási ünnepsége - no és saját könyvem bemutatója. Ezeket sorra lemondtam, mint ahogy két interjúfelkérést is. A másodikban arra a Nagy Zoltán Mihállyal készült interjúra reflektálhattam volna, amely engem is érint, s amelyre maga a szerző hívta fel a figyelmemet, egyben felkínálva a reagálás lehetőségét. (Már tudtam a dologról, ide a blogba ehhez a cikkemhez betűzték kommentként a teljes szöveget - ott hasonló módon tettem is néhány észrevételt). Hogy nemet mondtam, annak két oka van. A második: az érintett témakör (van-e kárpátaljai magyar irodalom) már évek óta nem foglalkoztat olyan szinten, hogy interjúban akarnék megnyilvánulni róla. Az első: nem kívánok olyan lapban szerepelni, amelynek Bayer Zsolt a főmunkatársa.

______________________

seo 2019 clo2: https://twinoxide.hu/klor-dioxid/

Elnöki célpontok

műanyag célpont

Az elnökre lövöldöztek Ukrajnában

Hihetetlen forgalomra tett szert Zaporozsje megyében egy céllövöldés, mióta a hagyományos műanyag kacsák és egyéb célpontok helyett az ország vezetőinek arcképét helyezte ki a légpuskák kereszttüzébe. A jól menő üzletnek azonban befellegzett: a rendőrség leszedette a kompromittáló céltáblákat.


Eredeti ötlettel próbálta egy bergyanszki céllövöldés feldobni az üzletmenetét: az ilyen „intézményekben” megszokott kaucsukmadárkák, gyufásdobozok és hétköznapi céltáblák helyett politikusok arcképeire lövöldözhettek a betérő ügyfelek. Mint arról a helyi lapok beszámoltak, a lövöldözők legszívesebben Viktor Juscsenko elnök szemeit, Júlia Timosenko kormányfő híres hajkoszorúját, vagy Viktor Janukovics ellenzéki vezető orrát vették célba. Sőt, a hagyományos légfegyvereken kívül az „ínyencek” – természetesen a megfelelő felár ellenében – narancssárga vagy kék paint-boll lövedékekkel (a „narancsos forradalom” idején szembenálló felek színeivel) bombázhatták a számukra legunszimpatikusabb politikusokat. Az Azovi-tenger partján fekvő ukrán üdülőváros céllövöldése azonban nem sokáig élvezhette az ugrásszerűen megnövekedett napi bevételeket. Elsőként a Júlia Timosenko miniszterelnök Batykivscsina (Haza) pártjának dnyepropetrovszki megyei szervezetének vezetői kifogásolták az ország vezetőinek ily módon történő megalázását, majd az üggyel a helyi állambiztonsági szolgálat és a rendőrség is foglalkozni kezdett. S bár Ukrajnában nincs olyan törvény, ami alapján kifogásolni lehetne a céllövölde tulajának jól jövedelmező ötletét, a karhatalmi szervek – szólásszabadság ide vagy oda – rövid időn belül eltávolíttatták vele az ominózus céltáblákat. A newsru.com internetes hírportál beszámolója szerint a céllövöldés, miután a hatóságok ily módon lőttek az üzletének, azóta bezárt és ismeretlen helyre távozott…

 

célpont

tartály célpont

kármentő célpont

A fotók forrása (a kis felső kép montázs-illusztráció)

______________

Műanyag tartályok gyártása. Környezetvédelem: kármentő ipari műanyag tálca. 

Blogom nem Gold, de...

Az aranytól (Gold) persze elestem, igazság szerint nem is számítottam rá, számomra az ötödik hely is nagyon szép eredmény azon a versenyen, amelyen a komplex blog kategóriába több mint 500 blogot neveztek, ebből közel kétszázat választottak ki szavazásra. Köszönöm a zsűri és a rám szavazók bizalmát, a lehetőséget és a figyelmet. Az első 10 listája. (Jólestek a szép értékelő szavak ugyanitt - köszönöm.)

Újabb "hát ez mi?"

Modern festmény is lehetne: gondosan eltervezett harántcsíkos kompozíció, arányosan elosztott színek,  szemet vonzó dekorativitás. Valójában azonban valami mást ábrázol ez a picit élénkített színű kicsinyített és vágott kép. Kérek tippeket: mi lehet ez? [Frissítés utólag: Az első tippek nem találtak, a nagyobb kép aztán sokat segített. Végül a megoldás is megszületett, beleértve az internetes linket is.]
Tovább

Two-in-One magyarok

A magyar ember két dologban utolérhetetlen: panaszkodásban és dicsekvésben. Hagyján, ha a dologban mutatkozna némi munkamegosztás, mondjuk ha egyesek csak panaszkodnának, míg mások csupán dicsekednének. De nem. A magyar ember játszi könnyedséggel képes multifunkcionálisan működni. Első fokon még mutat némi időbeni distinkciót, előbb siránkozik, és azután hetvenkedik, vagy előbb játssza a Janit, és csak kicsivel később sopánkodik. Másodfokon azonban a magyar ember egyszerre tud fennhéjázni és sápítozni, ugyanazzal a gesztussal mutatja magát valamiben irigylésre méltónak és egyben szánandónak. Az Adrián nyaraltunk, de rossz volt az idő. Új kocsit vettem, de már az első héten szervizbe kellett vinnem. Felelős beosztást kaptam nagy fizetéssel, de azóta nincs egy nyugodt percem.

Tovább

Dzsambalink (felhívás)

Az identifikciós projekt ötfordulós nyári játéka a 4. feladványhoz érkezett. Mint minden alkalommal, a megírandó szócikk címszavát most is az előző fordulóban a jétékosok által közzétett értelmezésekből választottam. A jónál jobb adódó lehetőségek közül ismét igyekeztem olyat kulcsszóvá emelni, amely vélhetően tág és új  (!) asszociációs lehetőségekre ad módot. Ez a szó a dzsambalink - nagyhenceg posztjából.
Tovább
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása