balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Ökofolyosó

2009. május 28. - BDK

Olvasom, hogy zöld ökofolyosót nyitnak az ukrán-lengyel zöldhatáron abból a célból, hogy a szögesdrót kerítés által elválasztott területek között szabadon mozoghassanak a  vadállatok. Az elszigeteltség miatt ugyanis kipusztul-hatnak az amúgy is veszélyeztetett, a Vörös Könyvben szereplő védett fajok. Eltűnődtem. Valahogy fel kellene vétetni a Vörös Könyvbe a szintén veszélyeztetett  kárpátaljai magyarságot, akkor hátha nyitnának Ukrajnából Magyarország felé számunkra is egy szabad átjárású ökofolyosót. -- zöld marketing

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr771148358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dixidixi 2009.05.28. 13:02:32

Ezért szoktam egyébként minden évben röhögni egy jót, amikor az ungvári TV meghirdei a Szülőföldem SZÉP HATÁRA nevű műsörversenyét...
A fülénékl fogva hurcolám el legszívesebben az összes rendezőt a szögesdróthoz... :((

dixidixi 2009.05.28. 13:05:43

Davaj, Piréz, itt az ideje egy összöjrós mozgalom indításának a magyar-magyar ököfolyósóért. Fúrjuk, vagy faragjuk?

Legyen a te neved... 2009.05.28. 14:21:34

dixidixi, a helyes betűzést valami helyesírás program keretében kellene gyakorolnod.

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2009.05.28. 15:08:50

Vajon mennyivel ér többet az emberi test, mint az emberi szellem, a gondolat?
Mert nyilván többet ér, ha a testet szögesdróttal óvják, a gondolat meg suhanhat szabadon a bájtokon!

Legyen a te neved... 2009.05.28. 17:28:16

@EL LOBO - A farkas: Tarkovszkijtól elkezdve az összes börtönbe zárt lélek azzal áltatta magát: a szabaság belül van (szvoboda eto to sto u tebja vnutri). Szabadság csak egy van. Amit a láncok között élők szabadságként élnek meg nem más, mint hogy nem gondolsz a húsba vágó láncokra. Nem kevés, de nem is szabadáság. Hanem képzelgés. Virtuális szabadság.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.05.28. 20:09:52

Azonban a fizikai szabadság sem ér semmit, ha a lélek szorong.

No meg valamilyen szinten a jólét is rabul ejt: a jólétért és a még jobb létért való hajsza fogságában élők, én úgy látom, semmivel sem szabadabbak, mint akiket egy szorongatott élethelyzet tart fogva. Sokféle szabadság és sokféle "szabadságtalanság" van szerintem, és ha önáltatás a belső szabadságban hinni, akkor legalább akkora önáltatás azt gondolni, hogy a fizikai, politikai, anyagi stb. szabadság önmagában elég a szabadság tényleges megéléséhez. Gondolom én.

Legyen a te neved... 2009.05.28. 20:47:06

@BDK piréz: Önáltatás a szabadásgot pszihés folyamatokhoz, vagy a birtoklás elfogadható szintjéhez kötni. Csupán. You have me there. A komcsik abban hittek, hogyha a paraszt elmehet a faluból a gyárba, akkor szabad lesz. A Tarkovszkij féle viráglelkek a komcsik tövében nem álmodhattak másról, mint irányítatlan képzelgésről. Ma meg mind a kettőt leszarjuk. Izlés szerint az egyiket, vagy másikat. Ilyenkor születnek az ilyen mondatok mint: Tvoja szvoboda eto radio prijamnyik. A véleményem közepe: a szabadság lelki, intelektuális, szellemi választási képesség és politikai, gazdasági, anyagi rendszerek élhetővé halmazából áll össze.

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2009.05.28. 23:04:08

Lám, akárhogyan is fogjuk fel a szabadságot, egy dolog közös nevezőnek látszik: egyikünk felfogásában sem szerepel szögesdrót!

Dorothy*** 2009.05.29. 08:41:04

A szabadság : ha az elméd visszakacsint egy égen úszó felhőből, a lelked mer fenntartás nélkül nyílni, mint a rózsa és a tested bejárhatja azt az utat, amit a másik kettő kinézett neki .
Persze az, hogy ezen belül ki melyikre teszi a hangsúlyt egyedi.

v. b. 2009.05.29. 09:42:20

A szabadság olyan, mint a jeti, mint a fehér holló, mint a becsületes cigány.
Mindenki és sokat beszél róla, de még senki sem találkozott vele...

BDK · http://ungparty.net/ 2009.05.29. 09:43:46

@Dorothy***: Ez előtt én is meghajlok!

Annyi azonban ebben a költőibb definícióban is benne van, hogy az elme és a lélek szabadsága "nézi ki" a fizikai szabadság lehetőségeit, tehát van bizonyos elsődleges szerepe. Ha utóbbiak korlátozottak is, ám az első kettő ezt okosan felismeri, akkor azért megélhető a szabadság. Egy képzőművészeti albumot lapozgatva énszerintem szabadabb lehet az ember annak tudatában is, hogy soha nem jut a Pradóba, semmint ha eljut oda, de üres fejjel és üres lélekkel áll a remekművek előtt, mert egy gondolatilag és érzelmileg behatárolt kisszerű életnek a rabja.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.05.29. 09:53:58

@v. b.: Efféléket kéretik mellőzni. Nem te leszel az első, akit rasszista megjegyzései miatt kimoderálok.

B.E. 2009.05.29. 11:56:13

"Ahol a szabadság a rend, / mindig érzem a végtelent" -- írta József Attila egy töredékében. A szögesdrót egyik oldalán sem érezhetjük, ugye?

BDK · http://ungparty.net/ 2009.05.29. 12:07:47

Hát én írás közben elég közel kerülök hozzá :)

B.E. 2009.05.29. 12:16:13

A végtelenhez vagy a szögesdróthoz? :)

v. b. 2009.05.29. 12:53:09

@BDK piréz: megsértődtek a jetik:)

BDK · http://ungparty.net/ 2009.05.29. 13:45:35

@B.E.: a végtelenhez - s révén talán a szabadsághoz is; még ha ez részben önámítás és képzelgés is.

Legyen a te neved... 2009.05.29. 14:10:41

Nem jutunk közelebb egymáshoz. És nem is kell. Sunyi sejtelmem szerint az intelektuális szabadsággal való teljes azonosulásod is terméke, következménye az egykor létező diktatúrának. Az értelmiségiek akkor valóban képeskönyvek, meg megazinok előtt jutottak el a hetedik égbe. Nem volt más. Két gondom van ezzel: 1. Nem mindenki értelmiségi. 2. Azt mondod, hogy a szellemi szabadság kiindulópontja ezért forrása minden egyéb szabadságnak (nem mondod, csak gondolod - gondolom). Én meg azt mondom, hogy tévedés, mert ha a kölykök bármikor szabadon bámulhatják a festményeket, valamint a bíróságokon a javukra is dönthenek, meg szabadon ki lehet mondani ezt-azt, akkor az visszahat a gondolkodásukra, érzéseikre. Vagyis, ergo, tehorefore, oun, legalább annyi szabadságpotenciál van a szabad gondolkodásban, mint a szabad társadalmi struktúrákban. Vagyis nem egyik, vagy másik a fontos, hanem az EGY SZABADSÁG két karja, hajtása, emlője, stb. ezek. Zárójelbe jegyzem meg, hogy ennek az egész "ha a szellem szabad, a többi nem számít" gondolatnak sokkal régebbi gyökerei vannak. Amerikai rabszolgáknak prédikálták: a mennybe juttok, szabadok vagytok, kussoljatok! Középkorban dettó ugyanez a parasztokkal. De a dolog visszanyúlik a görög filozófusokhoz. A túlságos markáns dichotómia a hibás. Hát így.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.05.29. 14:51:49

Nem közeledtünk, de nem is távolodtunk. Ugyanarról beszélünk, csak más be- és kijáratokon közlekedünk.

A szorongatott helyzetben megélhető szellemi-lelki szabadságot egyébként egyáltalán nem gondolom értelmiségi kiváltságnak. Mint ahogy azt sem vitatom pillanatig sem, hogy a szabad légkörben nevelkedő embernek nagyobb esélye van arra, hogy szabadnak is érezze magát, míg arra, hogy a lelke megnyomorodjon, nagyobb esélye van annak, akitől megvonják a szabadságát. Ám ennek ellenére arra, hogy a felismert korlátai között teljes életet éljen, emennek mégis szinte ugyanannyi lehetősége van, mint amannak. Ez minden bizonnyal az igények kialakulásával áll szoros összefüggésben. Tapasztalatom azt mutatja, a kisebb lehetőségek közt szűkösen élő ember sok esetben vidámabb, elégedettebb, kiegyensúlyozottabb lehet annál, mint az, aki számára korlátlanabbak a lehetőségek: emez megelégszik a kevéssel, amaz soknál is többre vágyik, állandó versenyben van önmagával, belemegy a stresszhelyzetekbe, túlvállal - közben kicsit elfelejt élni; elfelejti megélni a fene-nagy szabadságát.

Megengedem, hogy ez csak egyik aspektusa ennek a bonyolult összefüggés-rendszernek.

dixidixi 2009.05.29. 21:58:06

Sajnos Magyarország igényli Ukrajnától, hogy ápolja a szögesdrótot.
Legyen az demokrata avagy sem.
(Csókoltatom az összes helyesírás-programot)

rainy_day_coffee 2009.05.29. 22:53:22

Abban megegyezik a velemenyunk, hogy a korlatok felismerese es elfogadasa nelkul nem lehet szabadon elni, mar ha egyreszt jol ertelmeztelek, es masreszt elfogadjuk ezt a latszolagos ellentmondast, de annyit beleszurnek ebbe a gondolatba, hogy nem mindegy, mennyi mozgasteret kinalnak ezek a korlatok.
Erzem es talan ertem is, mikor arrol beszelsz, hogy szukos korulmenyek kozott lehet vidamabb az ember, mint kevesbe "restriktiv cirkumstanciak" kozott, de valoszinuleg itt a tobbseg a donto, es azt hiszem, hogy ahol kevesebb a foka es kisebb a jegtabla, ott az eszkimok is szomorkasabbak.

Dorothy*** 2009.05.29. 23:01:32

@v. b.:
Jelentem én már találkoztam vele, pont ma… már nem a yetivel.
Akkor mikor a völgyben elnyúló édes város felett, a szikla szélén a kis fehér templom tövében álltam . Arcomon szánkázott a virágillatot és gyerekzsivajt cipelő nyugati szél és percekre lelassult az idő. Na akkor futottam össze vele.
A szabadság halmazállapot, mikor a vér ötszörös erővel csapódik az ereid falának.
Igen messze áll a rasszizmustól, ami egyfajta bábállapot.
Marionett báb állapot . Mások fordítanak ismeretlenek ellen .
Hisz másképp hogyan gyűlölhetnél vkit, akiről azt se tudod miben hisz, mitől fél vagy álmodik, hmm?

Dorothy*** 2009.05.29. 23:15:42

@BDK piréz: :) A dicsérettől általában zavarba jövök .

Dorothy*** 2009.05.29. 23:22:17

@rainy_day_coffee:
:)
Persze , a jégtábla fontos , de mindig lesz egy szomszédos, ami nagyobb.
És mit tanácsolsz annak, akit nem vonz a fókahús....mert vega.

rainy_day_coffee 2009.05.30. 11:43:03

Egy vega eszkimomak? Hogy nagyon rossz helyre szuletett... :)

dixidixi 2009.05.30. 14:54:42

Egy eszkimónak a másság csak akkor jön kapóra, a meleg...

Dorothy*** 2009.05.31. 12:37:52

@rainy_day_coffee:
Baj lehet az érzékelésével is, mert nem érzi.:)
Fókahiány ellenére is a világ közepének tűnik. Innen.

a.w.i. 2009.06.04. 23:09:43

Sziasztok! Az ember négy dimenziója a test, tudat, szeretet és szellem. Ezért a szabadság is különböző lehet: fizikális, mentális, szociális/emocionális és spirituális. Tehát a szabadságvektornak négy vetülete van. Körülmények/megszorítások gyengíthetik az egyiket miközben erősitik a másikat. Ráadásul, mivel külömbözőek vagyunk ugyanazok a doldog különböző képen hatnak ránk.
Summa sumárum, szerintem az a szabad ember aki az adott korlátait elfogadva testét és tudatát fejleszti, szertetében mindenkit részesít és a környezetét szellemileg inspirálni tudja arra, hogy ugyanezt tegyék. PONT

a.w.i. 2009.06.04. 23:11:48

pont, vesszőcske...

rainy_day_coffee 2009.06.05. 11:31:34

A Testepito Jezuson kivul ki felel meg a definiciodnak?

Dorothy*** 2009.06.05. 16:39:18

@rainy_day_coffee:
Pont, pont, vesszőcske ..
Talán csak azért érzed így, mert a Teremtés végeredményét a fonákjáról nézed.:)
A szabadság: a végtelenbe vetett hit.

a.w.i. 2009.06.05. 20:03:48

...többek között Arnold Schweizeneger :)

a.w.i. 2009.06.05. 20:06:31

vagyis a Feketenigger.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása